Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας στα κορυφαία 130 πανεπιστήμια των Χωρών με Αναδυόμενες Οικονομίες

Η κατάταξη Times Higher Education Emerging Economies Rankings 2022 τοποθετεί το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας στη θέση 122, τονίζοντας την ανοδική πορεία του στις σημαντικότερες παγκόσμιες κατατάξεις

Τα τελευταία αποτελέσματα της ετήσιας κατάταξης του Times Higher Education (THE) Emerging Economies Rankings 2022, κατατάσσουν το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας στη θέση 122 ανάμεσα στα πανεπιστήμια των χωρών ή περιοχών που ταξινομούνται από τον Όμιλο FTSE του Χρηματιστηρίου Αξιών του Λονδίνου ως αναδυόμενες οικονομίες.

Η άνοδος του Πανεπιστημίου Λευκωσίας ανάμεσα στα καλύτερα 130 πανεπιστήμια των χωρών/περιοχών που ταξινομούνται είναι ενδεικτική της γενικότερης ανόδου του Πανεπιστημίου στις σημαντικότερες παγκόσμιες πανεπιστημιακές κατατάξεις, με το Πανεπιστήμιο να έχει επίσης καταταχθεί ανάμεσα στα καλύτερα 601-800 πανεπιστήμια του κόσμου από το THE World University Rankings για το 2022.

Η κατάταξη αυτή αξιοποιεί τους ίδιους απαιτητικούς δείκτες επιδόσεων με αυτούς της κύριας παγκόσμιας κατάταξης του THE World University Rankings, η οποία αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη και πιο πολυεπίπεδη κατάταξη πανεπιστημίων στον κόσμο. Αξιολογείται, δηλαδή, η επίδοση κάθε πανεπιστημίου στους βασικούς πυλώνες της Διδασκαλίας, της Έρευνας, της Μεταφοράς της Γνώσης, καθώς και της Διεθνούς Εμβέλειας. Ένας αριθμός ρεκόρ, 698 πανεπιστημίων από 50 χώρες, με αυξημένη ερευνητική δραστηριότητα, κατατάχθηκαν φέτος, καταδεικνύοντας τη δυναμική της περιοχής στον τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Καθηγητής Φίλιππος Πουγιούτας, υπογράμμισε την ανοδική πορεία του Πανεπιστημίου στη συγκεκριμένη κατάταξη, καθώς και σε άλλες κατατάξεις κατά τα τελευταία χρόνια, άνοδο την οποία αποδίδει, μεταξύ άλλων, και στην προσφορά του Πανεπιστημίου Λευκωσίας στη βασική και εφαρμοσμένη έρευνα, καθώς και στην ανάπτυξη ουσιαστικών συνεργασιών με τη βιομηχανία.

«Η εστίασή μας στη ποιότητα, στη διεθνοποίηση, στην έρευνα και καινοτομία, καθώς επίσης και στη ώσμωση με την κοινωνία, αντικατοπτρίζεται επάξια στις σημαντικότερες κατατάξεις πανεπιστημίων, με την άνοδό μας στη θέση 122 στην κατάταξη THE Emerging Economies Rankings 2022 να επιβεβαιώνει τη σημαντική συμβολή μας στην κοινωνία και την οικονομία της χώρας μας», τόνισε ο Πρύτανης Πουγιούτας.

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας ήταν μεταξύ αυτών που ξεχώρισαν στη φετινή διευρυμένη έκδοση της συγκεκριμένης κατάταξης, καθώς κατάφερε να ενισχύσει σημαντικά τη θέση του μεταξύ των πανεπιστημίων των χωρών με αναδυόμενες οικονομίες. Η άνοδός του από τα 201-250 κορυφαία πανεπιστήμια για το 2021 στα κορυφαία 130 για το 2022, ήταν αξιοσημείωτη. Γενικότερα, το Πανεπιστήμιο αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της δυναμικής ανάπτυξης που παρουσιάζουν πανεπιστήμια από χώρες με αναδυόμενες οικονομίες, έχοντας εξελιχθεί στο μεγαλύτερο σε αριθμό φοιτητών πανεπιστήμιο στην Κύπρο, καθώς και το μεγαλύτερο εκτός Ελλάδος με γλώσσα διδασκαλίας την ελληνική, φιλοξενώντας περισσότερους από 14,000 φοιτητές και φοιτήτριες από πέραν των 100 χωρών.

Η διεθνοποίηση είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της στρατηγικής του Πανεπιστημίου, η οποία το οδηγεί σε αξιοσημείωτες πρωτοβουλίες, όπως την ίδρυση της πρώτης και μεγαλύτερης Ιατρικής Σχολής στην Κύπρο, σε συνεργασία με το St George’s, University of London, καθώς και την προσφορά μοναδικών προγραμμάτων σπουδών διεθνώς, σε συνεργασία με άλλα διακεκριμένα πανεπιστήμια. Επιπρόσθετα, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας πρωτοπορεί διεθνώς στην εκπαίδευση και έρευνα στα κρυπτονομίσματα και στην τεχνολογία blockchain, αφού υπήρξε το πρώτο πανεπιστήμιο στον κόσμο που προσέφερε πτυχίο στο εν λόγω επιστημονικό πεδίο (MSc in Blockchain and Digital Currencies).

«Το Πανεπιστήμιό μας έχει εδραιώσει τη θέση του ανάμεσα στα καλύτερα πανεπιστήμια των χωρών με αναδυόμενες οικονομίες, το οποίο αποτελεί τρανή απόδειξη των επιτευγμάτων και της συνεισφοράς του Πανεπιστημίου Λευκωσίας στο παγκόσμιο ακαδημαϊκό στερέωμα. Τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακά αν λάβουμε υπόψη πως μόνο τα μισά από τα πανεπιστήμια που κατατάχθηκαν πέρυσι κατάφεραν να βελτιώσουν ή να διατηρήσουν τις θέσεις τους στην κατάταξη του 2022, ενώ ο ανταγωνισμός αυξήθηκε λόγω της προσθήκης περίπου 100 νέων πανεπιστημίων», σημείωσε ο Καθηγητής Δημήτρης Δρικάκης, Αντιπρόεδρος Διεθνών Συνεργασιών.

Με την ευκαιρία της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας συγχαίρει το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου για τις συνεχείς κατατάξεις τους από το Times Higher Education Emerging Economies Rankings.

Μοιραστείτε το:

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο