Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

Διεπιστημονικό Σεμινάριο Σχολής Κοινωνικών Επιστημών Πανεπιστημίου Κρήτης

Διεπιστημονικό Σεμινάριο της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης: Ανακοίνωση Έναρξης και Πρόγραμμα Εισηγήσεων Εαρινό Εξάμηνο 2020-2021

Θεματικός κύκλος: Η πανδημία από τη σκοπιά των κοινωνικών επιστημών

Η Κοσμητεία της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης ανακοινώνει την ανανεωμένη συνέχιση του θεσμού «Διεπιστημονικό Σεμινάριο της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών», κατά το τρέχον εξάμηνο 2020-2021.

Σκοπός του θεσμού είναι να προαγάγει την αλληλογνωριμία, τον διάλογο και τη συνεργασία όχι μόνο μεταξύ των μελών της Σχολής αλλά και ευρύτερα στους κόλπους της ακαδημαϊκής κοινότητας του πανεπιστημίου Κρήτης. Ο σκοπός αυτός αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία στην παρούσα συνθήκη της, αδιανόητης μέχρι πρότινος, λειτουργίας του πανεπιστημίου με άδεια αμφιθέατρα, βιβλιοθήκη, γραφεία και χώρους συνάθροισης και κοινωνικότητας, λόγω των περιοριστικών μέτρων που επέβαλε η πανδημία. Σε αυτήν άλλωστε, και στις κοινωνικές της επιπτώσεις, αφιερώνεται ο πρώτος θεματικός κύκλος του Διεπιστημονικού Σεμιναρίου (βλ. σχετικά εδώ, σελ. 2, και το Πρόγραμμα, σελ. 3-4).

Βασικός πυλώνας για την επίτευξη της επιστημονικής και ακαδημαϊκής αυτής επικοινωνίας και διαλόγου είναι η διεπιστημονικότητα, είτε αυτή υπηρετείται με γνωστικά πεδία και προσεγγίσεις καθαυτό διεπιστημονικές είτε με κύκλους εισηγήσεων πάνω σε ένα θέμα ή ζήτημα ιδωμένο από τη σκοπιά διαφορετικών επιστημονικών κλάδων. Σε κάθε περίπτωση, η διεπιστημονικότητα προσδοκούμε να είναι βασικό στοιχείο της ταυτότητας αυτού του Σεμιναρίου της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών.

Με αυτήν την στόχευση, στο πλαίσιο του Σεμιναρίου, διδάσκουσες και διδάσκοντες, υποψήφιοι/υποψήφιες διδάκτορες και διδακτόρισσες, μεταδιδακτορικοί/-ές ερευνητές και ερευνήτριες παρουσιάζουν εισηγήσεις και συζητούν θέματα, τα οποία άπτονται των ερευνητικών τους δραστηριοτήτων αλλά και ζητήματα της επικαιρότητας, που συνιστούν προκλήσεις για τις κοινωνικές επιστήμες στην Ελλάδα και διεθνώς. Εξάλλου, επιδίωξή μας είναι η συμβολή και προσκεκλημένων ερευνητών/ερευνητριών από άλλα πανεπιστήμια ελληνικά ή ακόμα και του εξωτερικού.

Για να προαχθεί ο διάλογος, ιδίως ο διεπιστημονικός διάλογος, στο πλαίσιο του Σεμιναρίου, την εισήγηση κάθε ομιλητή/ομιλήτριας θα ακολουθεί κριτικός σχολιασμός από άλλην/άλλον συνάδελφο, που έχει συναφή με το αντικείμενο της εισήγησης ερευνητικά ενδιαφέροντα ή έργο. Οι εισηγήσεις μαζί με τον σχολιασμό αναμένεται να μην υπερβαίνουν τη μία ώρα. Συνιστάται να θέτουν ανοικτά ερωτήματα, να συμβάλλουν στην ανάπτυξη συζήτησης, καθώς επίσης και να είναι σε έναν λόγο προσιτό και σε μη ειδικούς στο εκάστοτε αντικείμενο, καθώς το Σεμινάριο επιθυμούμε να απευθύνεται και σε ευρύτερο κοινό.

Το Σεμινάριο πραγματοποιείται διαδικτυακά μέσω zoom, τουλάχιστον μία φορά τον μήνα, ημέρα Τρίτη και ώρα 20:00. Η πρόσκληση που θα εκδίδεται για την εκάστοτε εισήγηση θα περιλαμβάνει περίληψη του περιεχομένου της εισήγησης.

Για να παρακολουθήσετε τις συναντήσεις του Σεμιναρίου, ακολουθείστε τον σύνδεσμο: Zoom link, Meeting ID: 968 9060 7119, Passcode: 328130

Πρόγραμμα Εισηγήσεων:

Φεβρουάριος – Μάιος 2021: Η πανδημία από τη σκοπιά των κοινωνικών επιστημών

  • Tρίτη 23 Φεβρουαρίου 2021

Θέμα: Πώς η πανδημία COVID-19 έχει εξελιχθεί σε μια συνδημία ψυχικής υγείας

  • Tρίτη 9 Μαρτίου 2021

Θέμα: Πηγές στρες, ψυχολογική δυσφορία, αναπαραστάσεις της πανδημίας και αυτοαποτελεσματικότητα κατά την πρώτη γενική απαγόρευση μετακινήσεων

  • Tρίτη 30 Μαρτίου 2021

Θέμα: Δημοκρατία και δικαιώματα σε συνθήκες πανδημίας

  • Τρίτη 20 Απριλίου 2021

Θέμα: Covid 19, το αγαθό της υγείας και οι ευάλωτες ομάδες: Η περίπτωση των Καταστημάτων Κράτησης και του έγκλειστου πληθυσμού

  • Τρίτη 11 Μαΐου 2021

Θέμα: Πανδημία και ελληνική οικονομία: Επιπτώσεις, προοπτικές

  • Τρίτη 25 Μαΐου 2021

Θέμα: Διακυβέρνηση της μετανάστευσης και πανδημία [προσωρινός τίτλος]

Δείτε αναλυτικά τη σχετική ανακοίνωση εδώ

Μοιραστείτε το:

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο