Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

Διάκριση της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ στον παγκόσμιο Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης “Monroe E. Price Media Law Moot Court Competition 2021"

Ο Τομέας Διεθνών Σπουδών με ιδιαίτερη χαρά και περηφάνια ανακοινώνει ότι η Ομάδα της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κατάφερε να συμπεριληφθεί στις 20 καλύτερες ομάδες Παγκοσμίως και στις 10 καλύτερες ομάδες σε ολόκληρη την Ευρώπη στον 14ο Παγκόσμιο Γύρο (14th Annual International Rounds») σε σύνολο 100 ομάδων από όλο τον κόσμο στο πλαίσιο του πανεπιστημιακού Διαγωνισμού Εικονικής Δίκης “Monroe E. Price Media Law Moot Court Competition 2021” - (PMLMC 2021). Ο εν λόγω Διαγωνισμός Εικονικής Δίκης, ο οποίος έλαβε χώρα στις 12-16.04.2021 εξ αποστάσεως λόγω της πανδημίας Covid-19 διοργανώνεται σε ετήσια βάση σε διεθνές επίπεδο από το “Bonavero Institute of Human Rights” της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.    

Η ομάδα που εκπροσώπησε φέτος τη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ με την εξαιρετική απόδοση της είχε κατορθώσει να προκριθεί τον περασμένο Δεκέμβριο στον Παγκόσμιο Γύρο στην Οξφόρδη κατακτώντας την 1η Θέση στον Περιφερειακό Γύρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (“9th SE Europe Regional Rounds”) που διοργανώθηκε από το Eötvös Loránd University της Βουδαπέστης.

Κάθε συμμετέχουσα Ομάδα φοιτητών πρέπει να υποστηρίξει γραπτώς (Μemorials) και προφορικώς (με επίσημη αγόρευση) τόσο την πλευρά του ενάγοντος, όσο και του εναγόμενου, σε μια μη πραγματική υπόθεση, ενώπιον ενός πάνελ ειδικών του Διεθνούς Δίκαιου των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (“Media Law”).


Η φετινή υπόθεση, επηρεασμένη από την πανδημία covid-19 που ταλανίζει την παγκόσμια κοινότητα αφορούσε την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και συγκεκριμένα της ελευθερίας έκφρασης και συνάθροισης, σε συνθήκες υγειονομικής κρίσης. Παράλληλα, τέθηκε το ζήτημα κατά ποσό ο κίνδυνος της παραπληροφόρησης μπορεί να αποτελέσει θεμιτό λόγο περιορισμού των ατομικών ελευθέριων. Η υπόθεση είναι διαθέσιμη εδώ.

Η φετινή ομάδα απαρτιζόταν -με σειρά εμφάνισης- από τους εξής φοιτητές:

  1. Αποστολός Κωνσταντίνος, Ρούσσου Στυλιανή, στη θέση των εναγόντων (Applicants)
  2. Τσιπινιάς Δημήτρης-Θεόδωρος, Σκουτίδα Πολυξένη, στη θέση των εναγόμενων (Respondents)

Την προετοιμασία τους και την ακαδημαϊκή επίβλεψη τους ανέλαβε εξ ολοκλήρου, σε ρόλο προπονήτριας η Δικηγόρος Αθηνών και Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια στο LL.M. in “International and European Law” (IELS) της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ (κάτοχος επίσης του Δ.Μ.Σ. “Αστικό Δίκαιο και Νέες Τεχνολογίες”) Σοφία Ε. Μουλά, η οποία απέσπασε και το βραβείο “Jonathan Blake Spirit of the Moot Award” για την συνολική της προσφορά στο διαγωνισμό καθώς επίσης από την επόμενη χρονιά θα συμμετάσχει ως Δικαστής (Judge) στον Περιφερειακό Γύρο της ΝΑ Ευρώπης του εν λόγω διαγωνισμού.

Στον παγκόσμιο Γύρο του φετινού Διαγωνισμού έλαβαν μέρος ομάδες από όλο τον κόσμο και μεταξύ άλλων το Brooklyn Law School, το Georgetown University Law Center, το University of Pennsylvania Law School, το National University of Singapore, το University of International Business and Economics της Κίνας, το City, University of London, το Humboldt-University of Berlin, το Law Society of Ireland και το University of Luxembourg.

Η ομάδα της Νομική Σχολής μας αντιμετώπισε στα Προημιτελικά του Παγκόσμιου Γύρου το University of Bucharest της Ρουμανίας, το University of Malaya της Μαλαισίας και το National University of Singapore της Σιγκαπούρης, το όποιο και νίκησε.
 
Η Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών συμμετείχε για πρώτη φορά στον συγκεκριμένο Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι Έλληνες φοιτητές έλαβαν εξαιρετικά σχόλια για την επίδοσή τους από τους κριτές-δικαστές, αφού τόσο τα δικόγραφα τους όσο και οι αγορεύσεις τους έλαβαν υψηλές βαθμολογίες (95/100 η υψηλότερη) καθώς κατάφεραν να προκαλέσουν ιδιαίτερη εντύπωση με το εύρος των νομικών τους ισχυρισμών και τις δεινές τους ρητορικές ικανότητες.

Η συμμετοχή της Ομάδας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο φετινό Διαγωνισμό PMLMC 2021 δεν θα ήταν δυνατή δίχως τη πολύτιμη στήριξη του “Institute for Internet and the Just Society”.

Οι φοιτητές της ομάδας της Νομικής Σχολής Αθηνών έτυχαν της ευγενικής αρωγής της Δικηγορικής Εταιρείας “GKP LAW FIRM – ΨΑΡΡΑΣ - ΓΕΩΡΓΟΥΝΤΖΟΥ ΓΑΒΡΙΛΗΣ”. 

Μοιραστείτε το:

Σχολιάστε...
Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο