Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

Χειμερινό σχολείο με θέμα την κατάρτιση εκπαιδευτικών στην Πολυγλωσσία και τη Διδασκαλία των Γλωσσών στο ΑΠΘ

H ερευνητική ομάδα Pluralites του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας οργανώνει, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Προγράμματος IRIS (Identifying and Reconstructing Individual Language Stories) χειμερινό σχολείο με θέμα την κατάρτιση εκπαιδευτικών στην Πολυγλωσσία και τη Διδασκαλία των Γλωσσών.

Το IRIS είναι ένα πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Erasmus+ - Δράση 2 –  «Στρατηγικές συμπράξεις στoν τομέα της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της νεολαίας», και απαρτίζεται από μία κοινοπραξία τεσσάρων Πανεπιστημίων (το Πανεπιστήμιο Statale του Μιλάνο, το οποίο είναι και ο συντονιστής του έργου, το Πανεπιστήμιο Paris 8, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο της Ουψάλα στη Σουηδία)  και τέσσερις παιδαγωγικούς φορείς (το Fare Prossimo στο Μιλάνο και το CEM στη Παβία, το Ινστιτούτο Παιδαγωγικής Κατάρτισης Grigore Tabaracu στο Bacau της Ρουμανίας και το Vision/CEBS του ιδιωτικού Πανεπιστημίου του Linz).

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα IRIS  στοχεύει την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών σε θέματα πολυγλωσσίας, γλωσσικών αυτοβιογραφιών και πολυγλωσσικών δραστηριοτήτων.  Οι έρευνές μας, οι οποίες εντάσσονται στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής συζήτησης σχετικά με το θέμα της εκπαίδευσης σε πλουραλιστικά περιβάλλοντα, δείχνουν ότι η αποσπασματική γνώση της γλώσσας της χώρας υποδοχής από νέους εισαχθέντες στο εκπαιδευτικό σύστημα παρουσιάζεται συχνά ως μία πολιτιστική και γνωστική ανεπάρκεια. Ωστόσο, το πρόγραμμα IRIS, επιδιώκει την αλλαγή των στάσεων αυτών προκειμένου να αναγνωριστεί η πολυγλωσσία ως πόρος που μπορεί να ενσωματωθεί με διαφορετικούς τρόπους στη διδασκαλία και στην εκμάθηση των γλωσσών.

Το χειμερινό σχολείο απευθύνεται στους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, στους Φιλολόγους και στους Καθηγητές Ξένων Γλωσσών. Η συμμετοχή στο χειμερινό σχολείο είναι δωρεάν και θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής.

Ημερομηνίες διεξαγωγής:  20 - 24 Ιανουαρίου 2020, 16:00 - 20:00,

Χώρος διεξαγωγής: Αίθουσα 9 του Παλαιού Κτηρίου της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.

Για να δηλώσετε συμμετοχή πατήστε εδω.

Πληροφορίες στο mail: pluralites@gmail.com και στο mousouri@frl.auth.gr

Επιστημονικά υπεύθυνη: Βάλια Μουσούρη, Επίκουρη Καθηγήτρια

Δείτε το πρόγραμμα του σχολείου εδώ.

 

Πηγή: Γραφείο Διασύνδεσης ΑΠΘ

Μοιραστείτε το:

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο