Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

Nέo πρόγραμμα δωρεάν κατάρτισης: «Ψηφιακό Θερινό Σχολείο: Θεμελιώδεις Αρχές στον Αγροδιατροφικό Κλάδο – Αρχές και Πρακτική Εφαρμογή»

Με στόχο την ενθάρρυνση, την εκπαίδευση και την δικτύωση νέων επιστημόνων στην δυναμική ενασχόλησή τους με τον αγροδιατροφικό τομέα, το πρόγραμμα κατάρτισης «Ψηφιακό Θερινό Σχολείο: Θεμελιώδεις Αρχές στον Αγροδιατροφικό Κλάδο – Αρχές και Πρακτική Εφαρμογή» έχει για το 2020 ως ειδικό θέμα «Καταλύτες καινοτομίας στο τοπίο των Μεσογειακών Τροφίμων».  Επικεντρώνεται στις κινητήριες δυνάμεις ανάπτυξης και προώθησης καινοτόμων τροφίμων αναλύοντας το νέο τοπίο στην Ελλάδα και στην Μεσόγειο γενικότερα όπως αυτό διαμορφώνεται και διεθνώς. 

Το «Ψηφιακό Θερινό Σχολείο» αποτελεί την ψηφιακή εξέλιξη του «Θερινού Σχολείου» το οποίο έχει ήδη ολοκληρώσει επιτυχώς (με φυσική παρουσία των συμμετεχόντων) 4 κύκλους στο Τρίκαλα Θεσσαλίας το καλοκαίρι του 2018 και του 2019.  Διεξάγεται εξ αποστάσεως και περιλαμβάνει 36 ώρες σύγχρονης τηλε-εκπαίδευσης και 14 ώρες ατομικής και ομαδικής εργασίας για την ολοκλήρωση και παρουσίαση ειδικού project.  Ο σχεδιασμός του και οι χρησιμοποιούμενες διδακτικές προσεγγίσεις αξιοποιούν την εμπειρία εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, όπως αυτή αναπτύχθηκε ιδιαίτερα κατά την άνοιξη του 2020 στο ΓΠΑ και διεθνώς.

Για την δημιουργία του εκπαιδευτικού υλικού , έχουν προετοιμαστεί από την εκπαιδευτική ομάδα ειδικά  εκπαιδευτικά βίντεο από χώρους παραγωγής, συνεντεύξεις καθηγητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, στελεχών επιχειρήσεων τροφίμων και παραγωγών, ψηφιακές επισκέψεις σε ερευνητικά εργαστήρια και σε χώρους παραγωγής και ψηφιακά στρογγυλά τραπέζια συζήτησης θεμάτων αιχμής.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα σχεδιάστηκε και υλοποιείται από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΓΠΑ). Η υπεύθυνη της δράσης Μαίρη Καψοκεφάλου, Καθηγήτρια Διατροφής στο ΓΠΑ, συντονίζει ομάδα που αποτελείται από Καθηγητές και ερευνητές του ΓΠΑ και άλλων πανεπιστημίων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, εξειδικευμένους επιστήμονες και στελέχη παραγωγικών φορέων και παραγωγούς. Η ομάδα διαθέτει και παρέχει στους εκπαιδευόμενους την γνώση και εμπειρία της πάνω στις νεότερες εξελίξεις και στις νέες ανάγκες και απαιτήσεις στον αγροδιατροφικό χώρο.

Αίτηση Συμμετοχής

Σκοπός Προγράμματος

Σκοπός του προγράμματος  είναι να παροτρύνει νέους επιστήμονες στην ενασχόλησή τους με τον Αγροδιατροφικό κλάδο και ειδικότερα στον τομέα των τροφίμων. Η δράση «Ψηφιακό Θερινό Σχολείο» προωθεί τη συνεργασία μεταξύ νέων από διάφορους κλάδους συναφείς, έμμεσα ή άμεσα, με την αγροτική παραγωγή και τα τρόφιμα (βιολόγους, χημικούς, οικονομολόγους, μηχανικούς, επιστήμονες τροφίμων, διατροφολόγους κλπ) παρέχοντάς τους βασικές αρχές του αγροδιατροφικού χώρου και ειδικότερα των τροφίμων, αναπτύσσοντας δεξιότητες που προωθούν την επιχειρηματικότητα, ομαδικότητα και καινοτομία.

Είναι ένα εντατικό πρόγραμμα πενθήμερης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης όπου τουλάχιστον 60 νέοι συνολικά (σε 2 κύκλους, 30 ωφελούμενοι/κύκλο) θα εκπαιδευτούν και θα ενημερωθούν για τις εξελίξεις του αγροδιατροφικού τομέα.

Στο τέλος του προγράμματος δίνεται Βεβαίωση Παρακολούθησης.

Δεν υπάρχει κόστος συμμετοχής στο πρόγραμμα για τους συμμετέχοντες.

Καταληκτική Ημερομηνία Αιτήσεων: 31 Αυγούστου 2020

Σε ποιους απευθύνεται

  • Προπτυχιακούς φοιτητές στα τελευταία έτη σπουδών, που δραστηριοποιούνται ή θέλουν να ασχοληθούν με τον αγροδιατροφικό τομέα.
  • Μεταπτυχιακούς φοιτητές και νέους έως 30 ετών που σχετίζονται ή θέλουν να ασχοληθούν με τον αγροδιατροφικό τομέα.

Πρόγραμμα σπουδών

Το πρόγραμμα σπουδών αναπτύσσεται γύρω από τέσσερις πυλώνες τους οποίους αναγνωρίζουμε ως καταλύτες καινοτομίας στο τοπίο των Μεσογειακών Τροφίμων: την βιώσιμη ανάπτυξη, την Παράδοση, την Γαστρονομία και τις Νέες Τεχνολογίας στην Επιστήμη.  Επιπλέον περιλαμβάνει θέματα ανάπτυξης δεξιοτήτων ηγεσίας, επικοινωνίας και επιχειρηματικότητας.

Ενδεικτικά θέματα αφορούν:

  • τις προκλήσεις και ευκαιρίες που προκύπτουν από την εισαγωγή καινοτομίας και νέων τεχνολογιών στον αγροδιατροφικό τομέα και την παραγωγή τροφίμων υψηλής ποιότητας
  • την αξία των Ελληνικών Παραδοσιακών Αγροτικών Προϊόντων και την σημασία των ορθών πρακτικών στον κύκλο της παραγωγικής διαδικασίας (από το χωράφι στο ράφι) για την βιώσιμη αγροτική ανάπτυξη
  • το ρόλο της παράδοσης και της γαστρονομίας στο σχεδιασμό νέων προϊόντων
  • την αξιοποίηση επιστημονικών μεθοδολογιών στην μελέτη της σύστασης, της βιοδραστικότητας και της ιχνηλασιμότητας στα αγροτικά προϊόντα και στα τρόφιμα
  • την ανάπτυξη δεξιοτήτων ομαδικότητας, επικοινωνίας, ηγεσίας και επιχειρηματικότητας
  • τις προκλήσεις και ευκαιρίες που προκύπτουν από την εξ αποστάσεως δικτύωση στον αγροδιατροφικό τομέα

Περίοδος δράσης

Α’ Περίοδος: 1-4 & 10 Οκτωβρίου 2020

Β’ Περίοδος: 15-18 & 24 Οκτωβρίου 2020

Διάρκεια δράσης

5 ημέρες/κύκλο σπουδών

Η δράση αποτελεί εντατική εκπαίδευση πενθήμερης διάρκειας, η οποία θα ολοκληρώνεται σε χρονικό διάστημα 10 ημερών (4+1 ημέρες εξ αποστάσεως παρουσίας). Η εξ αποστάσεως παρουσία σε διαλέξεις, σεμινάρια και ομαδική εργασία, είναι υποχρεωτική και επομένως δεν μπορεί να συνδυαστεί με παράλληλη εργασία των συμμετεχόντων κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης.

Βεβαιώσεις Παρακολούθησης θα δίδονται σε όσους έχουν τουλάχιστον 90% παρουσία.
 

Περισσότερες πληροφορίες 

Άρτεμις Ρήγου
Γραφείο Διαχείρισης Φυσικού έργου (PMO) Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Ιερά οδός 75, Αθήνα, 11855, τηλ. 210-5294963, 210-5294964. 

Μοιραστείτε το:

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο