Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

Διακρατικό πρόγραμμα COOPower για τη στήριξη νέων που ασχολούνται με τομείς παραγωγής δημοσιογραφίας και επικοινωνίας

Η Γενική Γραμματεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Διά Βίου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων συμμετέχει στο διακρατικό πρόγραμμα προώθησης της συνεταιριστικής και κοινωνικής οικονομίας με τίτλο «COOPower», που υλοποιείται από το Βρετανικό Συμβούλιο (British Council) ως συντονιστή φορέα, με εταίρους την Ελλάδα (Γενική Γραμματεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Διά Βίου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και ΕΟΠΠΕΠ), την Κύπρο (Βρετανικό Συμβούλιο με την υποστήριξη του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου) και την Κροατία  (Πανεπιστήμιο Rijeka, STERPI και Υπουργείο Παιδείας), βάσει των δεσμεύσεων της συμφωνίας επιχορήγησης SI2.823695 με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (grant agreement SI2.823695 with the European  Commission)»

Το διακρατικό πρόγραμμα “COOPower’ αφορά στη διάχυση, ανάδειξη και στήριξη της Νεανικής Επιχειρηματικότητας στο πλαίσιο της Συνεταιριστικής και Κοινωνικής Οικονομίας, ως μία εναλλακτική, καινοτόμο και χωρίς αποκλεισμούς προσέγγιση,  η οποία μπορεί να συμβάλει δραστικά στην αντιμετώπιση της νεανικής ανεργίας και απευθύνεται σε όλους τους νέους, ανεξάρτητα από το κοινωνικό, οικονομικό και εκπαιδευτικό περιβάλλον από το οποίο προέρχονται.

Οι ειδικότεροι στόχοι του προγράμματος είναι:

  • Η ενημέρωση για την αξία της επιχειρηματικότητας στον τομέα της Συνεταιριστικής και Κοινωνικής Οικονομίας, ως μία σημαντική επιλογή καριέρας για τους νέους, οι οποίο επηρεάζονται από τις προκλήσεις της σύγχρονης οικονομικής κρίσης.
  • Η αναζήτηση αποτελεσματικής προσέγγισης με εργαλείο τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (παραδοσιακά ή κοινωνικής δικτύωσης), με στόχο να αλλάξει η προοπτική και η κοινωνική αντίληψη για την συνεταιριστική και κοινωνική Οικονομία στην Ελλάδα, την Κροατία και την Κύπρο και να αποτελέσει τομέα επιλογής πρώτης γραμμής, διατηρώντας παράλληλα τον έντονο χαρακτήρα της αξίας της.
  • Η προώθηση της Συνεταιριστικής και Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας, ως ένα κίνημα και νέα προσέγγιση, όχι ως ένας άλλος τομέας (ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος αποδόμησής της μέσα από διάφορους Νόμους ή από την αποσπασματική συν-αρμοδιότητα διάφορων Υπουργείων), μέσα από την ενεργοποίηση και συμμετοχή των εκπροσώπων της Συνεταιριστικής και Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας.
  • Η παροχή ευκαιριών σε νέους που δεν βρίσκονται σε κάποια βαθμίδα Εκπαίδευσης και ούτε εργάζονται, ώστε να αναζητήσουν εναλλακτικές μορφές δράσης που θα τους βοηθήσουν να συνεργασθούν με άλλους νέους και να δημιουργήσουν δίκτυα και να αναπτύξουν δεξιότητες, να λάβουν υποστήριξη και να αναπτύξουν σύγχρονες και καινοτόμες συνεταιριστικές ιδέες.

Στο διακρατικό πρόγραμμα “COOPower”, 12 συνολικά νέοι δημοσιογράφοι, 4 από κάθε εταίρο του προγράμματος (Ελλάδα, Κύπρο και Κροατία), θα μετέχουν στην υλοποίηση του προγράμματος και θα παρακολουθούν τον σχεδιασμό και την εφαρμογή του. 

Η Γενική Γραμματεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Διά Βίου Μάθησης / Διεύθυνση Νέας γενιάς απευθύνει την παρούσα Πρόσκληση σε όλες και όλους τους νέους Έλληνες ή/και διαμένοντες νόμιμα στην Ελλάδα, 18-30 ετών (με περιορισμένη ευελιξία για άτομα άνω των 30 ετών), που ασχολούνται με τομείς, παραδοσιακούς ή μη, παραγωγής δημοσιογραφίας και επικοινωνίας (δημοσιογραφία, ραδιόφωνο, βίντεο, podcast, φωτορεπορτάζ, κοινωνικά δίκτυα κ.λπ.), με έμφαση στη θετική κοινωνική αλλαγή και ενδιαφέρον για δημιουργικές ή επιχειρηματικές προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση σύγχρονων κοινωνικών ζητημάτων.

Σημειώνεται ότι η δράση «COOPower» έχει σχεδιαστεί με τρόπο ώστε να υλοποιηθεί με την φυσική παρουσία των νέων δημοσιογράφων και όλων των συμμετεχόντων.  Ωστόσο, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού (COVID-19) έχει τροποποιηθεί και μετακινηθεί χρονικά η έναρξη των επιμέρους δράσεων, ενώ εξετάζεται και η πιθανότητα οργάνωσης και υλοποίησης μέρους αυτών με τη διαδικτυακή συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων και των ωφελούμενων νέων.

Η ομάδα των νέων δημοσιογράφων και από τις 3 χώρες μέλη του προγράμματος θα είναι μη αμειβόμενη και θα εκπαιδευτεί διαδικτυακά από το κορυφαίο κοινωνικό περιοδικό Pioneers Post (https://www.pioneerspost.com/) με ευθύνη του Βρετανικού Συμβουλίου τον Σεπτέμβριο του 2020, θα πραγματοποιεί μηνιαίες διαδικτυακές συναντήσεις προκειμένου να συμμετέχει στο σχεδιασμό της στρατηγικής διάδοσης της δράσης, ενώ όλοι οι συμμετέχοντες δημοσιογράφοι θα έχουν την ευκαιρία να μετέχουν στο τελευταίο σκέλος της δράσης το καλοκαίρι του 2021, το οποίο αφορά σε πραγματοποίηση επίσκεψης μελέτης στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η επιλογή των νέων δημοσιογράφων θα πραγματοποιηθεί με ευθύνη της Γενικής Γραμματείας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Διά Βίου Μάθησης του ΥΠΑΙΘ, σύμφωνα με τα κριτήρια που ορίζονται στην ανοιχτή πρόσκληση και τα αποτελέσματα θα γνωστοποιηθούν εντός του 1ου δεκαπενθημέρου του Αυγούστου.


Για την Ελληνική πλευρά η προθεσμία κατάθεσης φακέλων υποψηφιότητας για επιλογή λήγει την Παρασκευή 31 Ιουλίου 2020 και ώρα 14:00. 


Για την αναλυτική προκήρυξη/πρόκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος Call for COOPower Young Journalists, στα αγγλικά, κοινή σε όλους τους εταίρους του προγράμματος, πατήστε εδώ

Για να βρείτε το έντυπο της αίτησης, πατήστε εδώ


Οι αιτήσεις θα υποβληθούν ηλεκτρονικά στη Γραμματεία της Διεύθυνση Νέας Γενιάς της Γενικής Γραμματείας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Διά Βίου Μάθησης του Υ.ΠΑΙ.Θ.:

E-mail: youth.direction@minedu.gov.gr

Πληροφορίες: 
Μάγδα Μακρή: 210 344 2798
Αικατερίνη Σταυρουλάκη: 210 3442774

Μοιραστείτε το:

Σχολιάστε...
Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο