Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

STEP - Θέσεις πρακτικής στο εξωτερικό από την Ευρωπαϊκή Ένωση Νέων Νομικών ELSA

Το πρόγραμμα Ανταλλαγής Ασκούμενων Φοιτητών (Student Trainee Exchange Programme - STEP) είναι ένα από τα σημαντικότερα flagship projects της ELSA, αλλά παράλληλα αποτελεί και έναν από τους κύριους τομείς του σωματείου. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα εύρεσης πρακτικής άσκησης απευθυνόμενο σε όλα τα μέλη της ELSA, φοιτητές προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς, ακόμα και σε νέους νομικούς και δικηγόρους.

Μέσω του STEP τα μέλη της ELSA έχουν την δυνατότητα να μεταβούν για ορισμένο χρονικό διάστημα, το οποίο ποικίλει ανάλογα με την εκάστοτε θέση πρακτικής άσκησης, σε μια άλλη χώρα και να εργαστούν σε φορείς νομικού ενδιαφέροντος, όπως δικηγορικά γραφεία, εταιρίες, δικαστήρια, Πανεπιστήμια, οργανισμούς και μη κυβερνητικές οργανώσεις. Αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για όσους θέλουν να μεταβούν από τη νομική θεωρία στην πράξη, να εμπλουτίσουν το βιογραφικό τους, να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία, και όλα αυτά σε συνδυασμό με τη γνωριμία με νέες χώρες και ξένες έννομες τάξεις.

Κάθε χρόνο το δίκτυο της ELSA πανευρωπαϊκά δέχεται περίπου 5.000 αιτήσεις, ενώ περισσότεροι από 500 ασκούμενοι επιλέγονται εν τέλει για να πραγματοποιήσουν μια πρακτική STEP. Μάλιστα, περί το 60% των μελών της ELSA εγγράφονται ετησίως με αφορμή το πρόγραμμα STEP, δεδομένου ότι μοναδική προϋπόθεση συμμετοχής στο πρόγραμμα είναι να είσαι μέλος της ELSA.

Πώς λειτουργεί το STEP

Δύο φορές το χρόνο (μια κατά το χειμερινό και μια κατά το εαρινό εξάμηνο) στην επίσημη ιστοσελίδα του STEP της ELSA International δημοσιεύονται όλες οι διαθέσιμες θέσεις πρακτικής άσκησης, σε πάνω από 30 χώρες εντός κι εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και αναλυτικές πληροφορίες για την κάθε θέση. Εισερχόμενος/η στην ιστοσελίδα, ο/η ενδιαφερόμενος/η μπορεί να εξερευνήσει τις εκατοντάδες πρακτικές (πάνω από 500) που προσφέρονται, να δει τα προσόντα που απαιτούνται για κάθε θέση αλλά και τα καθήκοντα που θα πρέπει να αναλάβει. Η διάρκεια της πρακτικής άσκησης, όπως σημειώθηκε και προηγουμένως, μπορεί να ποικίλει από διάστημα δύο εβδομάδων έως και δύο χρόνων. Κάθε ενδιαφερόμενος/η εφόσον επιλέξει τις θέσεις που τον/την ενδιαφέρουν, δεν έχει παρά να συμπληρώσει την ηλεκτρονική φόρμα που προσφέρεται στο site, δηλώνοντας έως και για τρεις διαφορετικές θέσεις.

Κατά τη διάρκεια της επιλογής των ασκουμένων, επικρατεί απόλυτη διαφάνεια καθώς την τελική επιλογή αναλαμβάνουν οι εκάστοτε πάροχοι πρακτικής άσκησης χωρίς καμία παρέμβαση της ELSA. Αποκλειστική βάση για την εκτίμηση των προσόντων των αιτούντων αποτελούν τα βιογραφικά σημειώματα τους, τα γράμματα κινήτρου καθώς και πιθανές συνεντεύξεις. Οι περισσότερες θέσεις, ακόμα, είναι αμειβόμενες, ή- σε περίπτωση που δεν είναι- φροντίζουν να καλύπτονται κάποιες ανταποδοτικές παροχές, όπως διαμονή, διατροφή, ή μετακίνηση. Επιπλέον, σχεδόν κάθε χώρα έχει μια ομάδα υπεύθυνη για την υποδοχή των ξένων ασκουμένων, έτσι ώστε να διευκολυνθεί η προσαρμογή τους.

Εδώ θα βρείτε τις θέσεις πρακτικής άσκησης.
(Για τις remote θέσεις πατήστε εδώ, για τις δια ζώσης θέσεις αντιστοίχως εδώ).

Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων είναι έως τις 4 Δεκεμβρίου 2023 και ώρα 23.59.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το STEP και τους όρους αίτησης μην διστάσετε να απευθυνθείτε:

Λίγα λόγια για την ELSA
Η ELSA αποτελεί μια διεθνής, ανεξάρτητη, μη κυβερνητική οργάνωση, συνισταμένη από φοιτητές νομικής και νέους νομικούς, που έχει ως στόχο να εξοικειώσει τα μέλη της με τα νομικά και να τους προσφέρει νέες ευκαιρίες μέσω των δράσεών της. Το Πρόγραμμα Ανταλλαγής Ασκουμένων αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές δράσεις της καθώς δίνει τη δυνατότητα σε νέους νομικούς να κάνουν πρακτική άσκηση στο εξωτερικό για μία περίοδο από δύο εβδομάδες μέχρι και δύο χρόνια. Οι θέσεις πρακτικής άσκησης δημοσιεύονται δύο φορές το χρόνο (Νοέμβριο και Μάρτιο), και δίνεται η δυνατότητα στους φοιτητές να υποβάλουν αίτηση σε έως και τρεις θέσεις.

Μοιραστείτε το:

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο