Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

Προετοιμάζεσαι για μεταπτυχιακά; Δες όλες τις πληροφορίες για τα τεστ που ίσως σου χρειαστούν.

Αν ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα στο εξωτερικό είναι στα άμεσα σχέδιά σας, στην αναζήτηση σχετικών πληροφοριών είναι εξαιρετικά απίθανο να μη συναντήσατε κάποιο από τα προαναφερθέντα tests ως βασική προϋπόθεση για την εισαγωγή σας σε κάποιο πρόγραμμα που σας ενδιαφέρει. Τι είναι όμως κάθε ένα από αυτά τα tests? Ας τα δούμε λίγο πιο αναλυτικά, ώστε να γνωρίζετε τί να περιμένετε και πώς να προετοιμαστείτε σωστά.

GMAT: είναι ένα test ικανότητας που εξετάζει την κριτική σκέψη και τη λογική ικανότητα των υποψηφίων σε συνθήκες πίεσης χρόνου. Ζητείται συνήθως από Business Schools και MBA προγράμματα. Είναι ένα Computer – Adaptive – test και περιλαμβάνει 4 sections, το Analytical Writing (AW), το Integrated Reasoning (IR) και τα Quantitative (Q) & Verbal (V) sections, από τα οποία προκύπτουν τρεις βαθμολογίες: μία για το AW (0-6), μία για το IR (1-8) και το GMAT score (200 – 800) που προκύπτει από τη βαθμολόγηση των Q & V sections. Σε πολλές περιπτώσεις, τα πανεπιστήμια ζητούν μόνο το GMAT score, χωρίς να τους ενδιαφέρει η επίδοση των υποψηφίων στα άλλα δύο sections. Η συνολική διάρκεια εξέτασης είναι 3 ώρες και 30 λεπτά.

Οι εξετάσεις για το GMAT test είναι πολύ συχνές (2-3 φορές εβδομαδιαίως) και διεξάγονται σε πιστοποιημένα εξεταστικά κέντρα (για την Αθήνα η εξέταση διεξάγεται στο Pearson Venue). Η κράτηση θέσης για την εξέταση και η εξόφληση των εξετάστρων, που είναι 250€ + Φ.Π.Α. 24%, γίνεται ηλεκτρονικά, μέσω του λογαριασμού που θα έχει πρωτίστως δημιουργήσει ο υποψήφιος στην επίσημη ιστοσελίδα του GMAT. Ο εξεταζόμενος λαμβάνει ανεπισήμως αποτελέσματα στα sections IR, Q & V τη μέρα της εξέτασης, μετά από 15 – 20 μέρες αναρτώνται και επισήμως στο προφίλ του, μαζί με τη βαθμολογία του AW. Τα scores αποστέλλονται στα πανεπιστήμια της επιλογής του υποψηφίου συνήθως μέσω της διοργανώτριας εταιρείας. Επανεξέταση μπορεί να πραγματοποιηθεί 16 ημερολογιακές μέρες μετά την τελευταία εξέταση. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το www.koutsodontis.gr/gmat.

GRE: είναι ένα τεστ ικανότητας που εξετάζει την κριτική σκέψη και τη λογική ικανότητα των υποψηφίων σε συνθήκες πίεσης χρόνου. Ζητείται από υποψήφιους μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς φοιτητές σχολών κυρίως της Αμερικής αλλά και της Ευρώπης. Διακρίνεται σε GRE General Test και GRE Subject tests. Το General test αξιολογεί τον μαθηματικό και λογικό συλλογισμό του εξεταζόμενου, ενώ τα Subject tests εξετάζουν τις γνώσεις του σε συγκεκριμένα πεδία γνώσεων (π.χ. μαθηματικά, φυσική, χημεία, κ.α.)

Το τεστ διεξάγεται σε υπολογιστή και περιλαμβάνει 3 μέρη, τα οποία και βαθμολογούνται ξεχωριστά: Analytical Writing (0 - 6), Quantitative Reasoning (130 – 170) & Verbal Reasoning (130 – 170). Η συνολική διάρκεια της εξέτασης είναι περίπου 4 ώρες.

Οι εξετάσεις για το GRE test διεξάγονται 2-3 φορές εβδομαδιαίως σε πιστοποιημένα εξεταστικά κέντρα (για την Αθήνα η εξέταση διεξάγεται στο Computer Lab Professional Services). Η κράτηση θέσης για την εξέταση και η εξόφληση των εξετάστρων, που είναι 205$, γίνεται ηλεκτρονικά, μέσω του λογαριασμού που θα έχει προηγουμένως δημιουργήσει ο υποψήφιος στην επίσημη ιστοσελίδα του GRE. Ο εξεταζόμενος βλέπει τη μέρα της εξέτασης τα αποτελέσματα στα sections του Q & V Reasoning, μετά από 15 – 20 μέρες αναρτώνται και επισήμως στο προφίλ του, μαζί με τη βαθμολογία του AW. Τα scores αποστέλλονται στα πανεπιστήμια της επιλογής του υποψηφίου συνήθως μέσω της διοργανώτριας εταιρείας. Επανεξέταση μπορεί να πραγματοποιηθεί 21 ημερολογιακές μέρες μετά την τελευταία εξέταση. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το www.koutsodontis.gr/gre.

IELTS: είναι ένα τεστ πιστοποίησης γλωσσομάθειας αγγλικών και ζητείται από τα περισσότερα πανεπιστήμια του εξωτερικού για την εισαγωγή ενός υποψηφίου σε κάποιο μεταπτυχιακό πρόγραμμα. Εξετάζεται γραπτώς ή μέσω υπολογιστή και περιλαμβάνει 4 sections – Listening, Reading, Writing & Speaking – με συγκεκριμένη χρονική διάρκεια και αριθμό ερωτήσεων το καθένα. Τα sections βαθμολογούνται στην κλίμακα από 0 – 9 και ο μέσος όρος των τεσσάρων αυτών sub-scores αποτελεί τη βαθμολογία του τεστ (Overall score: 0 - 9). Η διάρκεια της εξέτασης είναι τρεις ώρες και δε μεσολαβεί κάποιο διάλειμμα μεταξύ των sections. Το προφορικό μέρος της εξέτασης (Speaking) μπορεί και να εξετάζεται σε διαφορετική ημέρα από το γραπτό μέρος (Listening, Reading, Writing).

Οι εξετάσεις για το IELTS διεξάγονται 3 – 4 φορές μηνιαίως, το γραπτό κομμάτι σε κεντρικά ξενοδοχεία των Αθηνών και το προφορικό στα γραφεία το British Council, του εξεταστικού φορέα για την Ελλάδα. Οι ημερομηνίες των εξετάσεων είναι γνωστές από πριν και κάθε ενδιαφερόμενος θα πρέπει να φροντίσει να κλείσει εγκαίρως τη θέση του, καθώς μία εβδομάδα προ των εξετάσεων λήγει η προθεσμία των εγγραφών σε αυτές. Τα εξέταστρα για το 2019 ανέρχονται στα €201 και μπορούν να καταβληθούν ηλεκτρονικά, κατά την εγγραφή στις εξετάσεις, είτε μέσω τραπεζικής κατάθεσης εντός τριών εργάσιμων ημερών από την κράτηση της θέσης. Τα αποτελέσματα αναρτώνται online 13 ημέρες μετά τις γραπτές εξετάσεις και παραλαμβάνονται από τα γραφεία του British Council. Επανεξέταση μπορεί να πραγματοποιηθεί οποτεδήποτε, χωρίς χρονικό περιορισμό. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το www.koutsodontis.gr/ielts.

TOEFL: είναι ένα τεστ πιστοποίησης γλωσσομάθειας αγγλικών και ζητείται κυρίως από τα περισσότερα πανεπιστήμια των Η.Π.Α. για την εισαγωγή ενός υποψηφίου σε κάποιο μεταπτυχιακό πρόγραμμα. Εξετάζεται μέσω υπολογιστή και περιλαμβάνει 4 sections: Reading, Listening, Speaking & Writing. Τα Writing & Speaking sections έχουν συγκεκριμένη χρονική διάρκεια και αριθμό ερωτήσεων, ενώ τα Listening & Reading έχουν short & long versions, οπότε ο αριθμός των ερωτήσεων και η διάρκειά τους είναι κυμαινόμενη. Τα sections βαθμολογούνται από 0 – 30 και το άθροισμα των τεσσάρων αυτών sub-scores αποτελεί τη βαθμολογία του τεστ (0 - 120). Η διάρκεια της εξέτασης είναι τρεις ώρες & 30 λεπτά και μεσολαβεί ένα διάλειμμα 10 λεπτών μεταξύ των sections Listening & Speaking.

Οι εξετάσεις για το TOEFL διεξάγονται 3 – 4 φορές μηνιαίως. Οι ημερομηνίες των εξετάσεων αναρτώνται στην επίσημη ιστοσελίδα και η κράτηση θέσης για την εξέταση και η εξόφληση των εξετάστρων, που είναι 245$, γίνεται ηλεκτρονικά, μέσω του λογαριασμού που θα έχει προηγουμένως δημιουργήσει ο υποψήφιος στην επίσημη ιστοσελίδα του TOEFL. Τα αποτελέσματα αναρτώνται online στον λογαριασμό του εξεταζόμενου και αποστέλλονται στα πανεπιστήμια της επιλογής του συνήθως μέσω της διοργανώτριας εταιρείας. Επανεξέταση μπορεί να πραγματοποιηθεί μετά από χρονικό διάστημα 12 ημερών. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το www.koutsodontis.gr/toefl.

Αν το μεταπτυχιακό πρόγραμμα που σκοπεύετε να κάνετε αίτηση ζητά ένα από τα παραπάνω τέστ τότε μπορείτε να αποταθείτε στο Κέντρο Σπουδών ΚΟΥΤΣΟΔΟΝΤΗΣ το οποίο εξειδικεύεται στην προετοιμασία των συγκεκριμένων tests από το 1981 και είναι το μοναδικό κέντρο όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά σε όλη την Ελλάδα, που έχει δικό του υλικό και λογισμικό για την εξάσκηση των μαθητών του σε πραγματικές συνθήκες προσομοίωσης. Οι καθηγητές που διδάσκουν στο κέντρο είναι καταρτισμένοι και με χρόνια εμπειρίας στη διδασκαλία των tests, ώστε να μπορούν να βοηθήσουν κάθε μαθητή να φτάσει στο μέγιστο των δυνατοτήτων του, μέσα σε ένα εύλογα σύντομο χρονικό διάστ

Μάθετε περισσότερα για τα τεστ στην Ιστοσελίδα του Κέντρου Σπουδών ΚΟΥΤΣΟΔΟΝΤΗΣ:

http://www.koutsodontis.gr/

Μοιραστείτε το:

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο