Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

Μελλοντικοί Ηγέτες - Οι 5 πιο δημοφιλείς τομείς σπουδών

Για όσους θέλουν κάποτε να κατακτήσουν μία ηγετική θέση και δη στον πολιτικό στοίβο, τα σχετικά προσόντα του εκάστοτε αντικειμένου, μπορεί μεν να είναι απαραίτητα αλλά δεν επαρκούν. Όπως προέκυψε από τα στοιχεία του 2018, του ιστότοπου Visual Capitalist, είναι απαραίτητο για έναν μεγάλο ηγέτη να κατέχει πτυχίο πανεπιστημίου, καθώς και μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές. Τουλάχιστον αυτά είναι τα προσόντα του 83% των αρχηγών κρατών παγκόσμια, οι οποίοι έχουν τίτλο πανεπιστημίου, μεταπτυχιακό και διδακτορικό.  

Το πιο σημαντικό στοιχείο όμως για την πλειοψηφία των ηγετών παγκόσμια, είναι πως το αντικείμενο σπουδών τους, προέρχεται από συγκεκριμένους τομείς. Οι πέντε αυτοί πιο δημοφιλείς τομείς σπουδών ανάμεσα στους μεγαλύτερους ηγέτες, είναι οι παρακάτω:

 

1. Πολιτικές και οικονομικές σπουδές

Είναι προφανές πως ένας μελλοντικός και πολύ φιλόδοξος ηγέτης, οφείλει να ακολουθήσει κυρίως πολιτικές και οικονομικές σπουδές ώστε να μπορεί να γνωρίζει καλά την πολιτική και να μπορεί να διαχειρίζεται την οικονομία της χώρας που θα ηγηθεί.

Οικονομικές σπουδές έχουν ο Ισπανός πρωθυπουργός, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο Πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάντερ Φαν ντερ Μπένεν, ενώ Πολιτικές Επιστήμες, οι πρωθυπουργοί της Ινδίας Ναρέντα Μόρι και της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε.

 

2. Νομικά

Η νομοθεσία, η πρόταση μεταρρυθμίσεων μα κυρίως, η γνώση του Συντάγματος μιας χώρας είναι σχεδόν αναγκαίες σπουδές για κάποιον που επιθυμεί να ηγηθεί μιας χώρας. Νομικές σπουδές έχουν ο Πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί, ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, αμφότεροι ο Πρόεδρος Σέρτζο Ματαρέλα και ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε, ο Πρόεδρος της Νοτίου Κορέας Μουν Τζάε Ιν και ο πρώην Πρωθυπουργός της Αυστραλίας Μάλκομ Τέρνμπουλ και ο πρώην Πρόεδρος της Βραζιλίας Μισέλ Τέμερ.

 

3. Στρατιωτικές ακαδημίες

Τα στρατιωτικά, αποδεικνύονται εξίσου δημοφιλής τομέας σπουδών, καθώς πολλοί ηγέτες εκλέγονται λόγω των σπουδών τους και προφανώς της καριέρας τους στον στρατό. Τα προγράμματα σπουδών στις Στρατιωτικές Ακαδημίες δίνουν μεγάλη σημασία σε θέματα ηγεσίας και προετοιμάζουν τους αποφοίτους για ηγετικούς ρόλους σε σύγχρονους οργανισμούς που αντιμετωπίζουν πολλαπλές προκλήσεις. Ηγέτες με στρατιωτική καριέρα καλούνται συχνά να αναλάβουν τα ηνία σε μεγάλους οργανισμούς, ειδικά σε δημόσιους οργανισμούς ή οργανισμούς με στενές σχέσεις με το δημόσιο τομέα, όπου οι εμπειρίες και οι γνωριμίες τις στρατιωτικής τους καριέρας μπορεί να αποδειχθούν πολύ χρήσιμες.

 

4. Καλλιτεχνικές και ανθρωπιστικές σπουδές

Πρόκειται για ένα πεδίο σπουδών που παρότι εμφανίζεται όχι τόσο σχετικό, παρόλα αυτά διαθέτει μια μεγάλη λίστα ηγετών που το έχουν επιλέξει και κατακτήσει, προφανώς διότι οι γενικές γνώσεις είναι εξίσου σημαντικές και χρήσιμες για έναν ηγέτη.

Καλλιτεχνικές και ανθρωπιστικές σπουδές, έχουν ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον που στις εγκύκλιες σπουδές του έχει μελετήσει Αρχαίους, ο Ολλανδός Πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, και ο Γάλλος Πρωθυπουργός Εμανουέλ Μακρόν (με μεταπτυχιακό όμως στις Πολιτικές Επιστήμες). Ο δε Καναδός Πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, σπούδασε σε δύο ανθρωπιστικούς τομείς σε πανεπιστήμια του Καναδά, Λογοτεχνία στο Παν/μιο Μακ Γκιλ και έπειτα, μπάτσελορ στην Εκπαίδευση στο University of British Columbia.

 

5. Μηχανική και αρχιτεκτονική

Οι κατασκευές και η καλή γνώση των υλικών, του κόστους και όλων όσων συνδέονται με αυτές, όπως φαίνεται δείχνουν πολύ σημαντικά για έναν ηγέτη που θα έχει να προτείνει πολλά για τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της χώρας του. Παράδειγμα, ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, ο Πρόεδρος της Ινδονησίας Τζόκο Ουϊντόντο και ο Πρόεδρος της Αργεντινής Μαουρίσιο Μάκρι. Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ πάλι, ενώ σπούδασε Φυσική αρχικά (Παν/μιο Καρλ Μαρξ στη Λειψία το 1973-1978), επέλεξε το 1986 τη κβαντική χημεία για το διδακτορικό της, ενώ έγινε γνωστή για την εξειδίκευσή της στη ρωσική φιλολογία και τα μαθηματικά.

 

 

Κάνοντας εγγραφή στο eduguide.gr μπορείτε να δημιουργήσετε το δικό σας profile και να ενημερώνεστε μέσω mail για προκηρύξεις, νέα και πληροφορίες των μεταπτυχιακών που σας ενδιαφέρουν!

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook για να ενημερώνεστε για όλα τις προκηρύξεις μεταπτυχιακών καθώς και υποτροφιών για μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Μοιραστείτε το:

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο