Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

Η Απασχολησιμότητα στην Ελλάδα το 2022 - Η ετήσια έρευνα της Adecco Ελλάδας για την αγορά εργασίας

H έρευνα της Adecco Ελλάδας, με θέμα Απασχολησιμότητα στην Ελλάδα, πραγματοποιήθηκε για 8η συνεχή χρονιά σε συνεργασία με την Global Link και την H+K Strategies.

Ανάμεσα στα βασικά πεδία διερεύνησης της έρευνας είναι η μείωση της ανεργίας, ο χρόνος επανένταξης στην αγορά εργασίας, οι παράγοντες που ωθούν τους εργαζομένους στην αναζήτηση εργασίας, ο βαθμός ικανοποίησης από το work-life balance καθώς και οι κυριότεροι παράγοντες που σχετίζονται με την εργασιακή ικανοποίηση.

Η πρόσκληση συμμετοχής στην έρευνα απευθύνθηκε στο ευρύ κοινό (δείγμα 881 ατόμων) μέσω ανάρτησης σε επιλεγμένες ιστοσελίδες, με την μεθοδολογία CAWI (Computer Aided Web Interviewing).

Σύμφωνα λοιπόν με τη φετινή έρευνα:

  • H ανεργία συνεχίζει να μειώνεται αλλά όχι με την ίδια ένταση όπως το 2021, καθώς φέτος η ανεργία μεταξύ των συμμετεχόντων κυμάνθηκε στο 3% σε σχέση με 9% που ήταν πέρσι. Η μείωση αυτή αναδεικνύει το πόσο εύθραυστη παραμένει ακόμα η αγορά εργασίας στην Ελλάδα και πόσο εύκολα επηρεάζεται η απασχολησιμότητα από εξωγενείς κρίσεις.
  • Η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων βρίσκεται σε αναζήτηση εργασίας (68% στην Ελλάδα και 15% στο εξωτερικό).
  • Το brain drain σταθεροποιείται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 3 χρόνων.
  • Οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα αξιολογούν την εξασφάλιση ενός ικανοποιητικού πακέτου απολαβών ως τον σημαντικότερο παράγοντα που θα τους ωθούσε στο να αλλάξουν εργασία (78%).
  • Το 67% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι εργάζονται αποκλειστικά από τις εγκαταστάσεις της εταιρείας ενώ μόνο το 23% εργάζεται συνδυαστικά από το σπίτι και το γραφείο.
  • Παρατηρείται μεγάλη αύξηση του φαινομένου της επαγγελματικής εξουθένωσης (burnout)
  • Οι πιο πολλοί εργαζόμενοι δήλωσαν ότι, ως τρόπο αποσυμπίεσης, προτιμούν να περνάνε χρόνο με την οικογένεια (38%) και τους φίλους τους (33%) ενώ μεγάλο μέρος των συμμετεχόντων δήλωσε ότι διαλέγει την άθληση (27%), το διάβασμα και το σερφάρισμα στο internet (32%).
  • Οι περισσότεροι εργαζόμενοι (84%) ανησυχούν ότι οι απολαβές τους δεν είναι αρκετά υψηλές για να ανταποκριθούν στον αυξανόμενο πληθωρισμό
  • Ο κυριότερος παράγοντας εργασιακής ικανοποίησης φαίνεται να είναι ο μισθός (70%)
  • Το εργασιακό ήθος βρίσκεται στην κορυφή των επιθυμητών προσόντων για τους εργαζομένους ακολουθούμενο από μια σειρά άλλων soft skills.

Δείτε αναλυτικά όλα τα αποτελέσματα της έρευνας εδώ.

Μοιραστείτε το:

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο