Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

10ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ» στη Βοστώνη

Το Εργαστήριο Μελέτης Κοινωνικών Θεμάτων, Μέσων Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, το Maliotis Cultural Center του Hellenic College Holy Cross της Βοστώνης και η American Hellenic Educational Progressive Association (AHEPA), και με τη συμμετοχή των:

 • Οικουμενικό Πατριαρχείο, Τμήμα Ελληνικής Παιδείας (Ecumenical Patriarchate, Greek Education Department)
 • Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής, Τμήμα Ελληνικής Παιδείας (Greek Orthodox Archdiocese of America, Department of Greek Education)
 • Boston University Philhellenes της Βοστώνης
 • The University of Chicago, Center for Hellenic Studies
 • Tμήμα Ελληνικών Setor de Grego, Instituto de Letras, Rio De Janeiro University,
  -Study in Greece
 • Ευρω-Αμερικανικό Συμβούλιο Γυναικών (Euro American Women’s Council)

καθώς και άλλων αμερικανικών Πανεπιστημίων και φορέων που θα ανακοινωθούν προσεχώς, διοργανώνουν το 10ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ». Η δράση προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί στη Βοστώνη από 28 Μαΐου έως και 2 Ιουνίου 2024, στην αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων του Maliotis Cultural Center (campus of Hellenic College Holy Cross at 50 Goddard Avenue) στο Brookline.

Το πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα και με τη στήριξη της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών.

Το 10ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο φέρει φέτος τον ειδικότερο τίτλο: Η διάδοση και η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στην ομογένεια της Αμερικής

Ενδεικτικές θεματικές:

 • Η διδασκαλία της ελληνικής στο εξωτερικό. Τα ειδικά χαρακτηριστικά της διδασκαλίας της ελληνικής στα σχολεία της διασποράς.
 • Η αντιμετώπιση του γλωσσικού λάθους από τους εκπαιδευτικούς. Τρόποι διαπραγμάτευσης των γλωσσικών και επικοινωνιακών λαθών των μαθητών.
 • Καλές πρακτικές προσέλκυσης ενδιαφέροντος για την ελληνική γλώσσα και πολιτισμό για τους μαθητών της δεύτερης και τρίτης γενιάς Ελλήνων στο εξωτερικό.
 • Φρεσκάροντας τα ελληνικά. Ταχύρρυθμη εκπαίδευση για την ανανέωση και τον εμπλουτισμό της γνώσης του λεξιλογίου.
 • Προώθηση συνεργασιών μεταξύ ελληνικών σχολείων της διασποράς στην Αμερική με ελληνικά Πανεπιστήμια για την ανάπτυξη προγράμματος συνεργασίας και την προσφορά μαθημάτων ελληνικής γλώσσας από καθηγητές πανεπιστημίου και διδάκτορες ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού.
 • Βελτίωση της επικοινωνιακής προσέγγισης και επικοινωνιακής παρουσίας των εκπαιδευτικών, στην τάξη, στην κοινωνική ζωή, στη δημόσια και ιδιωτική σφαίρα.
 • Τρόποι αξιοποίησης της τεχνολογίας και της τεχνητής νοημοσύνης στην εκπαίδευση, με στόχο τον εμπλουτισμό της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
 • Ο ρόλος και η προσφορά των εδρών και προγραμμάτων ελληνικής γλώσσας στην Αμερική στη διάδοση της ελληνικής γλώσσας.

Απευθύνεται:

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, διδάκτορες, εκπαιδευτικούς, ενώ δέχεται και ένα ποσοστό επαγγελματιών που έχουν αντίστοιχα ενδιαφέροντα, στο πλαίσιο της δια βίου μάθησης. Προσφέρει πιστοποιητικά αναγνώρισης συμμετοχής και εκπαιδευτικό υλικό στους συμμετέχοντες. Επιπλέον, περιλαμβάνει πολιτιστικές δραστηριότητες, τηρουμένων πάντα των υγειονομικών πρωτόκολλων.

Αιτήσεις και συμμετοχή

Η συμμετοχή στο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο είναι δωρεάν.

Θα χορηγηθούν 35 υποτροφίες φοιτητών/φοιτητριών μετά από επιλογή, οι οποίες θα περιλαμβάνουν δωρεάν σίτιση και διαμονή στη Βοστώνη.

Πέραν των 35 υποτροφιών, θα γίνουν δεκτές και άλλες αιτήσεις συμμετοχής, με βάση το βιογραφικό σημείωμα, το οποίο καλούνται οι ενδιαφερόμενες/οι να υποβάλουν στο nitsi@uoi.gr

Κριτήριο επιλογής είναι και η συνάφεια με το αντικείμενο του προγράμματος, σε συνδυασμό με την υποβολή ενός σύντομου βιογραφικού σημειώματος (έως 150 λέξεις).

Το Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο θα χορηγήσει ηλεκτρονικά στους/στις συμμετέχοντες/συμμετέχουσες που θα παρακολουθήσουν το πρόγραμμα, Πιστοποιητικό Αναγνώρισης Παρακολούθησης.

Όλοι/ες οι αιτούντες/ούσες θα ειδοποιηθούν από το Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου (το αργότερο) με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την εξέλιξη της αίτησής τους. Οι συμμετέχοντες/ουσες χρειάζεται να επιβεβαιώσουν τη συμμετοχή τους με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Πληροφορίες και υποβολή βιογραφικών/αιτήσεων εγγραφών

Για διευκρινίσεις σχετικά με το Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο και τη διαδικασία των αιτήσεων μπορείτε να απευθύνεστε στην επιστημονικώς υπεύθυνη του προγράμματος κ. Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη, nitsi@uoi.gr.

Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη
Ιδρύτρια και Επιστημονική Υπεύθυνη του Προγράμματος είναι η Καθηγήτρια Γλωσσολογίας και Ελληνικής Γλώσσας του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Associate του CHS – GR του Πανεπιστημίου Harvard κ. Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη, υπεύθυνη της μονάδας «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ» του Εργαστηρίου Μελέτης Κοινωνικών Θεμάτων, ΜΜΕ και Εκπαίδευσης του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
email: nitsi@uoi.gr

Ιστοσελίδα Προγράμματος: summerschool.ac.uoi.gr

Μοιραστείτε το:

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο