Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

Μνημόνιο Συνεργασίας Μεταξύ Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφος και της Ύπατης Αρμοστείας

Μνημόνιο Συνεργασίας Μεταξύ Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφος και της Ύπατης Αρμοστείας

Το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας., σε εκδήλωση που έλαβε χώρα την Τετάρτη 08 Μαρτίου, στο κεντρικό αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου. Μέσω της θεσμοθέτησης της συνεργασίας των δύο ιδρυμάτων, πρωταρχικός στόχος είναι η σύνδεση της ακαδημαϊκής κοινότητας και της εκπαιδευτικής διαδικασίας με τις δράσεις της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Η Αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Κύπρο, κα. Katja Saha ευχαρίστησε το Πανεπιστήμιο για την έμπρακτη στήριξη προς τους πρόσφυγες και το έργο της Ύπατης Αρμοστείας δηλώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «για την αντιμετώπιση των πολλαπλών προκλήσεων που βιώνουν οι πρόσφυγες στην αναζήτησή τους για προστασία χρειάζεται μια συνεκτική προσέγγιση που να περιλαμβάνει, όχι μόνο τις κυβερνήσεις των κρατών υποδοχής, αλλά όλους τους κοινωνικούς φορείς, όπως τα πανεπιστήμια και την ακαδημαϊκή κοινότητα. Το Μνημόνιο Συνεργασίας είναι ένα παράδειγμα για τον ουσιώδη ρόλο τον οποίο μπορούν να διαδραματίσουν τα πανεπιστήμια στην προστασία των προσφύγων».

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου κ. Παντελής Σκλιάς, αφού συνεχάρη όλους όσοι συνεργάστηκαν για το αποτέλεσμα της συνεργασίας αυτής, πραγματοποίησε εκτενή αναφορά στις πρωτοβουλίες κοινωνικής ευθύνης του Πανεπιστημίου και σύνδεσης των ακαδημαϊκών δραστηριοτήτων με την κοινωνική πραγματικότητα. Εξέφρασε, επίσης, τη στήριξη του σε παρόμοιες πρωτοβουλίες, αναπτύσσοντας το όραμα του Πανεπιστημίου.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε και ο Δρ. Νίκος Περιστιάνης, Κοινωνιολόγος, Πρόεδρος Ιδρύματος Universitas, το οποίο ανέλαβε τη στήριξη της έκθεση φωτογραφίας (βλ. κατ.). Ο κ. Περιστιάνης, απευθυνόμενος στη νέα γενιά, ανέπτυξε λόγο ευαισθητοποίησης ως προς τις συνθήκες που εξαναγκάζουν τους πολίτες μιας χώρας να γίνουν πρόσφυγες, ζητώντας διεθνή προστασία, σε μία άλλη, ασφαλέστερη. Από την πλευρά του, ο Δρ. Αναστάσιος Παυλόπουλος, ως συντονιστής της εκδήλωσης, εξέπεμψε το μήνυμα ότι «όταν η επιστημονική έρευνα υπηρετεί την κοινωνία και η κοινωνία την επιστημονική έρευνα, τότε η ελπίδα για έναν καλύτερο, για έναν πιο όμορφο κόσμο, χωρίς διακρίσεις, πόνο και πολέμους, γίνεται απτή πραγματικότητα».

Στο πλαίσιο υλοποίησης του Μνημονίου προβλέπεται μία σειρά πρωτοβουλιών, όπως σεμινάρια προσφυγικού δικαίου, παροχή εκπαιδευτικών ευκαιριών σε πρόσφυγες, διεπαφή φοιτητών με πρόσφυγες των δομών φιλοξενίας κ.ά., με στόχο την παραγωγή αποτελεσμάτων τόσο προς όφελος των προσφύγων και αιτητών ασύλου όσο και της ακαδημαϊκής κοινότητας στην Κύπρο.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε ανήμερα της Παγκόσμιας Μέρας της Γυναίκας και πλαισιώθηκε από είδη χειροτεχνίας που δημιουργήθηκαν από γυναίκες πρόσφυγες μαζί με εθελοντικές οργανώσεις στην Πάφο. Ξεχωριστή θέση κατέχει το μωσαϊκό Love Conquers Everything/Η Αγάπη Κατακτά τα Πάντα, μια συλλογική δημιουργία από ασυνόδευτα κορίτσια, αιτήτριες ασύλου από Αφρική που διαμένουν στην Πάφο και εθελοντές από το Learning Refugee/Καταφύγιο Μάθησης.

Η Συντονίστρια του Learning Refugee, κα. Mary Chokowski, κατά τον χαιρετισμό της, τόνισε τη σημασία των υποστηρικτικών προγραμμάτων για τους πρόσφυγες, ενώ απευθυνόμενη μαζί με άλλα μέλη της οργάνωσης, προς τους φοιτητές, ανέδειξε σε συγκινητικό τόνο την ανάγκη στήριξης της από νέους ανθρώπους, με υψηλό αίσθημα κοινωνικής αλληλεγγύης.

Παράλληλα, εγκαινιάστηκε η έκθεση φωτογραφίας «Αναζητώντας Ασφάλεια» (Fleeing to Safety) του Sebastian Rich, βραβευμένου φωτογράφου, ο οποίος καθ’ όλη τη διάρκεια της επαγγελματικής του ζωής έχει καλύψει τους μεγαλύτερους πολέμους και συγκρούσεις παγκοσμίως. Ο κ. Rich ξενάγησε τους παρευρισκόμενους στην έκθεση, ενώ κατά τον χαιρετισμό του έκανε αναφορά στις συνθήκες που ο ίδιος έχει βιώσει καλύπτοντας γεγονότα της εμπόλεμης ζώνης.

Η έκθεση αυτή παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2022 από την Ύπατη Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Κύπρο και το Ίδρυμα Universitas. Περιλαμβάνει φωτογραφίες προσφύγων, αιτητών ασύλου, καθώς και άλλων βιαίως εκτοπισμένων στην Κύπρο και ανά το παγκόσμιο, όπως αποτυπώθηκαν μέσα από το φακό του Sebastian Rich. Οι προσωπικές ιστορίες και τα πορτρέτα που παρουσιάζονται στην έκθεση, αποτελούν μια έντονη υπενθύμιση ότι κάθε άτομο έχει το δικαίωμα να αναζητά ασφάλεια –όποιος κι αν είναι, από όπου κι αν προέρχεται και όποτε αναγκάζεται να διαφύγει από πολέμους και διώξεις. Η έκθεση, σε επιμέλεια της Κατερίνας Χατζηστυλλή, θα παραμείνει στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος μέχρι τις 7 Απριλίου (με δυνατότητα παράτασης) και θα είναι ανοικτή για το κοινό. Το μωσαϊκό «Love Conquers Everything /Η Αγάπη Κατακτά τα Πάντα», επίσης, θα φιλοξενηθεί για το ίδιο χρονικό διάστημα, στο Πανεπιστήμιο.

Αμφότεροι οι φορείς, εκφράζουν αμοιβαίες ευχαριστίες, προσβλέποντας με αίσθημα ευθύνης και άμιλλας στην υλοποίηση των δράσεων του Μνημονίου, με πρώτο χρονικό ορίζοντα την έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους. Παράλληλα, προσκαλούν κάθε ενδιαφερόμενο φορέα τόσο του κράτους όσο και της κοινωνίας των πολιτών, να ενώσουν τις δυνάμεις επ’ αγαθώ της κοινωνίας και της επιστημονικής προόδου.

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο