Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

Πρόσκληση υποβολής αιτήσεων για εκπόνηση διδακτορικής διατριβής στο Τμήμα Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του ΕΚΠΑ

Προκήρυξη:

Σο πρόγραμμα Διδακτορικών Σπουδών του Τμήματος Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών αποσκοπεί στην προαγωγή της πρωτότυπης επιστημονικής έρευνας στους τομείς επιστημονικών δραστηριοτήτων του Σμήματος και οδηγεί στην απόκτηση Διδακτορικού Διπλώματος, το οποίο πιστοποιεί την εκπόνηση πρωτότυπης επιστημονικής έρευνας και την ουσιαστική συνεισφορά του/της κατόχου του στην εξέλιξη της γνώσης στον αντίστοιχο επιστημονικό κλάδο.

Στο Πρόγραμμα Διδακτορικών Σπουδών γίνονται δεκτοί για εκπόνηση διδακτορικής διατριβής:

Οι κάτοχοι Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος ή Τμήματος άλλου Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή αναγνωρισμένου ως ισότιμου της αλλοδαπής με αντικείμενο ίδιο ή συναφές προς κάποιο από τα θεραπευόμενα στο Σμήμα γνωστικά αντικείμενα.

Με εισήγηση Επιβλέποντος της διδακτορικής διατριβής, η Συνέλευση του Τμήματος δύναται να αναθέσει στους υποψηφίους να παρακολουθήσουν υποχρεωτικώς μαθήματα, σεμινάρια ή εργαστήρια του Τμήματος στο πλαίσιο του γνωστικού αντικειμένου της διατριβής τους.

Η εκπόνηση Διδακτορικής Διατριβής διέπεται από τις διατάξεις του Ν. 4485/2017 (ΥΕΚ 114/4-8-17 τ. Α΄), καθώς και τον Κανονισμό Διδακτορικών Σπουδών του Τμήματος, όπως αυτός έχει εγκριθεί από τη Σύγκλητο του Ιδρύματος και έχει δημοσιευθεί στο ΥΕΚ 1220/2-4- 2018 τ. Β΄.

Αριθμός θέσεων - Γνωστικά πεδία

Η Συνέλευση του Τμήματος Τ.Σ.Σ.Α.Σ. στη συνεδρίαση της 22/02/2021 αποφάσισε την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για μία (1) θέση Υποψηφίου Διδάκτορα στο κατωτέρω ερευνητικό αντικείμενο:

Μία (1) θέση στο ερευνητικό αντικείμενο: «Διεθνές Δίκαιο και Γεωπολιτική Ανάλυση. Η αξιοποίηση του Διεθνούς Δικαίου στη Γεωπολιτική Ανάλυση – Γεωστρατηγική Σύνθεση, στο πλαίσιο της συμπεριλήψεώς του, ως συνιστώντος στοιχείου του Πυλώνα “Πολιτική και Ασφάλεια”, κατά την Μεθοδολογία της Συστημικής Γεωπολιτικής Αναλύσεως».

Μελέτη περιπτώσεως: Η γεωπολιτική ανάλυση της δικαιϊκής διαχειρίσεως των παραβιάσεων του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου (ΔΑΔ) και του Δικαίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΔΑΔ) (νουμένων ως Γεωπολιτικών Παραγόντων του Σρίτου Πυλώνος Ισχύος της ΣΓΑ) εκ της τουρκικής εισβολής (1974) και της έκτοτε παρατεταμένης κατοχής στην Κύπρο, και η γεωστρατηγική σύνθεση της αξιοποιήσεως του Διεθνούς Δικαίου (από την πλευρά του ελληνισμού / Ελλάδας και Κύπρου) στη διαδικασία οριστικής διευθετήσεως του Κυπριακού ζητήματος.».

Περιγραφή των ζητουμένων που απορρέουν από το ερευνητικό αντικείμενο:

Ο επιλεχθησόμενος θα πρέπει:

1) να ορίσει μεθοδολογία εντάξεως του Διεθνούς Δικαίου νοουμένου ως Γεωπολιτικού Παράγοντος ανήκοντος εις τον τρίτον (3ον) Πυλώνα της Συστημικής Γωπολιτικής Αναλύσεως (ΣΓΑ) και

2) να εφαρμόσει το θεωρητικό του υπόδειγμα στην περίπτωση της Συστημικής Γεωπολιτικής αναλύσεως της δικαιϊκής διαχειρίσεως των παραβιάσεων του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου (ΔΑΔ) και του Δικαίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΔΔτΑ) (νουμένων ως Γεωπολιτικών Παραγόντων του Σρίτου Πυλώνος Ισχύος της ΣΓΑ) εκ της τουρκικής εισβολής (1974) και της έκτοτε παρατεταμένης κατοχής στην Κύπρο, και η γεωστρατηγική σύνθεση της αξιοποιήσεως του Διεθνούς Δικαίου (από την πλευρά του ελληνισμού / Ελλάδας και Κύπρου) στη διαδικασία οριστικής διευθετήσεως του Κυπριακού ζητήματος.

Επιστημονική υπεραξία:

1) Η διατύπωση θεωρητικής προτάσεως επί της Φρήσεως των συγκεκριμένων πεδίων του Διεθνούς Δικαίου (Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου και του Δικαίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου) ως Γεωπολιτικών Παραγόντων στην Μεθοδολογία της ΢υστημικής Γεωπολιτικής αναλύσεως και

2) η δια της εφαρμογής της θεωρίας αυτής (στην συγκεκριμένη προαναφερθείσα κυπριακή περίπτωση), απόδειξη ισχύος της.

Προηγούμενο δημοσιευμένο ερευνητικό έργο:

Απαιτείται

1) σχετικό δημοσιευμένο έργο ανταποκρινόμενο στην περιγραφή του αντικειμένου

2) σχετική διδακτική εμπειρία σε Μεταπτυχιακό ή/και Προπτυχιακό Επίπεδο ΑΕΙ και

3) σχετικοί τίτλοι (Μ.Sc., PHD) σε σχετικά με το προκηρυσσόμενο επιστημονικό πεδίο.

Η γλώσσα εκπονήσεως της Διδακτορικής Διατριβής θα είναι η Ελληνική.

Προθεσμία υποβολής αιτήσεων - Απαιτούμενα δικαιολογητικά

Οι Τποψήφιοι αποστέλλουν στη Γραμματεία του Σμήματος σε ψηφιακή μορφή την αίτησή τους μαζί με όλα τα κατωτέρω αναφερόμενα δικαιολογητικά στην ηλεκτρονική διεύθυνση: didaktorika@turkmas.uoa.gr έως την 24/03/2021:

1) Αίτηση εκπόνησης διδακτορικής διατριβής (εδώ), όπου αναγράφονται:

α) προτεινόμενος τίτλος διδακτορικής διατριβής,

β) τεκμηριωμένη επιστημονική πρόταση,

γ) προτεινόμενη γλώσσα εκπόνησης διδακτορικής διατριβής, δ) προτεινόμενος επιβλέπων της διδακτορικής διατριβής,

2) Αναλυτικό Βιογραφικό Σημείωμα,

3) Αναγνώριση ισοτιμίας του μεταπτυχιακού διπλώματος και του βασικού πτυχίου από το Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. (για πτυχιούχους ΑΕΙ του εξωτερικού),

4) Υωτοτυπία αστυνομικού δελτίου ταυτότητας,

5) Αντίγραφο Πτυχίου,

6) Αντίγραφο μεταπτυχιακού διπλώματος,

7) Αναλυτική βαθμολογία των μεταπτυχιακών σπουδών,

8) Αντίγραφο διπλωματικής μεταπτυχιακής εργασίας σε έντυπη μορφή,

9) Πιστοποιητικό γλωσσομάθειας ή ελληνομάθειας,

10) Συστατικές επιστολές από καθηγητές/τριες Α.Ε.Ι, ή εργοδότες,

11) Δημοσιεύσεις.

Προκήρυξη


Μοιραστείτε το:

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο