Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: Μία (1) θέση υποψηφίου διδάκτορα στο Εργαστήριο Γενετικής, Συγκριτικής & Εξελικτικής Βιολογίας του Τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας

Προκήρυξη:

Το Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας (ΤΒΒ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας προκηρύσσει μία (1) θέση υποψηφίου διδάκτορα για εκπόνηση διατριβής στο Εργαστήριο Γενετικής, Συγκριτικής & Εξελικτικής Βιολογίας, με επιβλέπουσα την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αικατερίνη Μούτου στη θεματική ενότητα: «ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΓΕΝΕΤΙΚΗ & ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΙΧΘΥΩΝ» με θέμα: «Η γενετική βάση της φρεσκότητας σε Μεσογειακά είδη ιχθύων– αλληλεπίδραση με τις τεχνικές αλίευσης».

Σύντομη Περιγραφή: Όπως συμβαίνει σε όλους τους εκτρεφόμενους  ζωικούς οργανισμούς, έτσι και στα ψάρια μετά τη θανάτωση συμβαίνουν στους μύες μια σειρά από βιοχημικές αλλαγές και επηρεάζουν την ποιότητα και το χρόνο ζωής του προϊόντος. Ο λευκός μυς αποτελεί το 70% περίπου του σώματος του ψαριού και δομείται από μυικές ίνες που συγκρατώνται σε σχηματισμούς μυομερών με τη βοήθεια συνδετικού ιστού. Οι πρωτεολύσεις που ενεργοποιούνται μεταθανάτια (postmortem) επιφέρουν μεγάλες αλλαγές στη δομή του λευκού μυ και επηρεάζουν την υφή του (texture) κάνοντας τον όλο και πιο μαλακό και υδαρή. Οι ενδογενείς μυικέςπρωτεάσες που ενεργοποιούνται postmortem και ενέχονται στην τροποποίηση της υφής του μυ είναι οι κυτταροπλασματικέςκαλπαΐνες, οι λυσοσομικέςκαθεψίνες και οι πρωτεάσες του συνδετικού ιστού ελαστάση και κολλαγενάση. Οι διαφορετικές πρωτεάσες ενεργοποιούνται σε διαφορετικές φάσεις postmortem. Στην αρχική φάση, σημαντικό ρόλο κατέχουν οι καλπαΐνες, (μ- και m-καλπαΐνες) και οι καθεψίνεςB, H και  L, καθώς και η ασπαρτικήκαθεψίνηD. Η χαμηλή θερμοκρασία και η μείωση της τιμής του pH που σημειώνεται postmortem συμβάλλουν στη δράση αυτών των πρωτεολυτικών ενζύμων. Το πρότυπο ενεργοποίησης των ενδογενών πρωτεασών διαφοροποιείται από τις παραμέτρους κάθε μεθόδου αλίευσης και καθορίζει τη δομή του φιλέτου κάθε χρονική στιγμή μετά την αλίευση. Στην παρούσα διατριβή θα εξεταστούν α) καινοτόμες μέθοδοι αλίευσης, β) η συμβολή του γενετικού πολυμορφισμού στα γονίδια των ενδογενών πρωτεασεών (καλπαΐνες, καθεψίνες, κολλαγενάση) στη διατηρησιμότητα της τσιπούρας και του λαβρακιού και γ)μελέτη της αλληλεπίδρασης του γενετικού υπόβαθρου με την τεχνική αλίευσης.

Η ολοκλήρωση της διατριβής αναμένεται να προσδιορίσει το εύρος του γενετικού πολυμορφισμού των γονιδίων που κωδικοποιούν για τις ενδογενείς πρωτεάσες και δείκτες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε προγράμματα γενετικής βελτίωσης. Στο πλαίσιο του διδακτορικού ο ΥΔ θα εκπαιδευτεί σε τεχνικές ιστολογίας, ενζυμικής ανάλυσης και γενετικής ανάλυσης ενώ θα έχει την δυνατότητα να εργαστεί με εμπορικές εταιρείες στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος.

Οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν τα εξής απαιτούμενα προσόντα:

  1.  Πτυχίο Ιχθυολογίας ή Βιολογικών Επιστημών (Βιολογίας, Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας, Μοριακής Βιολογίας κτλ) συνοδευόμενο από αντίστοιχο πιστοποιητικό αναλυτικής βαθμολογίας
  2.  Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στην Μοριακή Βιολογία ή Βιοτεχνολογία ή άλλο παρεμφερές αντικείμενο, συνοδευόμενο από αντίστοιχο πιστοποιητικό αναλυτικής βαθμολογίας.
  3.  Καλή γνώση της Αγγλικής γλώσσας.

Παράλληλα, συνεκτιμώνται και τα εξής επιθυμητά προσόντα:

  1. Γνώσεις ανατομίας ιχθύων
  2. Γνώσεις τεχνικών μοριακής βιολογίας (PCR, q-PCR, εξαγωγή DNA από ιστούς, ηλεκτροφόρησηαγαρόζης)
  3. Επιθυμητή η εμπειρία στη βιοπληροφορική ανάλυση
  4. Δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά ή παρουσιάσεις σε επιστημονικά συνέδρια
  5. Συστατικές επιστολές από ερευνητικά ιδρύματα ή ΑΕΙ που να βεβαιώνουν την ερευνητική ικανότητα του υποψηφίου

Οι υποψήφιοι θα πρέπει να καταθέσουν:

  1. Έντυπη  Αίτηση (σε ειδικό έντυπο που υπάρχει στην ιστοσελίδα του Τμήματος στη διαδρομή ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟ ΔΙΠΛΩΜΑ)
  2. Αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα, στο οποίο θα περιλαμβάνονται στοιχεία για τις σπουδές, την επιστημονική και ερευνητική δραστηριότητα των υποψηφίων
  3. Παντός είδους δικαιολογητικά που να τεκμηριώνουν τα ανωτέρω απαιτούμενα και επιθυμητά προσόντα.
  4. Προσχέδιο διδακτορικής διατριβής (3-6 σελίδες), δηλαδή σύντομη περιγραφή του ερευνητικού έργου που θα εκπονηθεί, συμπεριλαμβανομένων των στόχων και της μεθοδολογίας.

Η κατάθεση δικαιολογητικών ορίζεται από 27 Αυγούστου 2018 έως 17 Σεπτεμβρίου 2018.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέσουν ή να αποστείλουν με οποιονδήποτε τρόπο, αλλά με δική τους αποκλειστικά ευθύνη για την εμπρόθεσμη κατάθεση υποβολής υποψηφιότητας, την αίτηση μαζί με όλα τα σχετικά δικαιολογητικά στη διεύθυνση: Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Τμήμα Βιοχημείας & Βιοτεχνολογίας, Τ.Κ.: 41500-Βιόπολις (Υπ’ όψη του Αν. Καθ. Κατερίνας Μούτουμε την επισήμανση: για τους υποψηφίους διδάκτορες).

 

Ο Πρόεδρος του Τμήματος

Καθηγητής Κων/νος Ματθιόπουλος


Μοιραστείτε το:

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο