Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Εκπόνηση Διδακτορικής Διατριβής στο Τμήμα Γεωγραφίας

Προκήρυξη:

Το Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου ανακοινώνει την έναρξη πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την εκπόνηση Διδακτορικής Διατριβής και καλεί τους/τις υποψηφίους/ες που ενδιαφέρονται να υποβάλλουν αίτηση έως τις 05/09/2018.

Για την απόκτηση Δ.Δ. στη Γεωγραφία, υποψηφιότητα μπορούν να υποβάλουν κάτοχοι Μεταπτυχιακού Τίτλου Σπουδών της ημεδαπής ή ομοταγών, αναγνωρισμένων ιδρυμάτων της αλλοδαπής, οι οποίοι/ες ενδιαφέρονται να εκπονήσουν διδακτορική διατριβή σε προτεινόμενα πεδία έρευνας, όπως εμφανίζονται παρακάτω (σε παρένθεση αναφέρεται ο αριθμός των θέσεων κάθε πεδίου και ο/η υπεύθυνος/η καθηγητής/τρια):

  • Χαρτογραφία (1 θέση, Σουλακέλλης Ν.- Καθηγητής)
  • Εφαρμοσμένη Γεωμορφολογία (1 θέση, Ζούρος Ν.- Καθηγητής)
  • Μελέτη, Αξιολόγηση και Διαχείριση Γεωποικιλότητας – Γεωπάρκα (1 θέση, Ζούρος Ν.- Καθηγητής)
  • Σύστημα Διαχείρισης Δασικών Πυρκαγιών (2 θέσεις, Καλαμποκίδης Κ.- Καθηγητής)
  • Επιστήμη Δασικών Πυρκαγιών (2 θέσεις, Καλαμποκίδης Κ.-Καθηγητής)
  • Βιογεωγραφία: Βιολογικές εισβολές (1 θέση, Πετανίδου Θ.-Καθηγήτρια)
  • Οικογεωγραφία: Το παραγωγικό τοπίο του Αιγαίου (1 θέση, Πετανίδου Θ.- Καθηγήτρια)
  • Οικογεωγραφία: Μέλισσες, επικονίαση, πρωτογενής παραγωγή (1 θέση, Πετανίδου Θ.-Καθηγήτρια)
  • Βιογεωγραφία ασπόνδυλων (1 θέση, Thomas Tscheulin - Επικ. Καθηγητής)
  • Οικολογία τοπίου: Γεωργική εντομολογία (1 θέση, Thomas Tscheulin - Επικ. Καθηγητής)
  • Σημασιολογικά Γεω-χωρικά Δεδομένα (1 θέση, Βαΐτης Μ.–Αν. Καθηγητής)
  • Οικονομική Γεωγραφία και Περιφερειακή Ανάπτυξη (1 θέση, Γκιάλης Στ.–Επ.. Καθηγητής)
  • Γεωγραφία της εργασίας και απασχόληση των νέων (1 θέση, Γκιάλης Στ.–Επ.. Καθηγητής)
  • Κριτική αποτίμηση πολιτικών απασχόλησης στον Ευρωπαϊκό Νότο (1 θέση, Γκιάλης Στ.–Επ. Καθηγητής)
  • Χωροταξικός Σχεδιασμός (2 θέσεις, Τσιλιμίγκας Γ.–Επ.. Καθηγητής)
  • Η Αστικότητα της Λιτότητας (1 θέση, Χωριανόπουλος Ι.–Αν. Καθηγητής)
  • Ετερότητα και Μειονοτικός Χώρος (1 θέση, Χωριανόπουλος Ι.–Αν. Καθηγητής)
  • Αστική Γεωγραφία: Πόλη και μετανάστευση (1 θέση, Πετροπούλου Χ. - Επ. Καθηγήτρια)
  • Αστική Γεωγραφία: Συνοικίες λαϊκής αυτοκατασκευής, τέχνη του δρόμου και αστικά τοπία. (1 θέση, Πετροπούλου Χ. - Επ. Καθηγήτρια)
  • Αστική Γεωγραφία: Κινήματα πόλης και περιφέρειας (1 θέση, Πετροπούλου Χ. - Επ. Καθηγήτρια)
  • Αστική Γεωγραφία: Κοινωνίες σε κίνηση: Παραδείγματα από τη Λατινική Αμερική (1 θέση, Πετροπούλου Χ. - Επ. Καθηγήτρια)
  • Γεωγραφίες της Σύγχρονης Καθημερινής Ζωής (1 θέση, Τερκενλή Θ.- Καθηγήτρια)
  • Γεωγραφία και Σχεδιασμός του Τοπίου (1 θέση, Τερκενλή Θ.-Καθηγήτρια)
  • Γεωγραφία του Τουρισμού (2 θέσεις, Τερκενλή Θ.-Καθηγήτρια)
  • Ιστορική Γεωγραφία-Γεωπολιτική (1 θέση, Σιδηρόπουλος Γ.-Καθηγητής)
  • Δημογραφία της Οικογένειας (1 θέση, Γαβαλάς Β.- Επ. Καθηγητής)

Η ελάχιστη χρονική διάρκεια για την απονομή του Διδακτορικού Διπλώματος (Δ.Δ.) είναι τρία (3) πλήρη ημερολογιακά έτη από την ημερομηνία ορισμού της τριμελούς συμβουλευτικής επιτροπής.

Η αξιολόγηση και η επιλογή των υποψηφίων γίνεται μετά από προσωπική συνέντευξη. Για την επιλογή των υποψηφίων διδακτόρων θα συνυπολογιστούν: (α) ο βαθμός του πτυχίου ή διπλώματος, της πτυχιακής ή διπλωματικής τους εργασίας (όπου προβλέπεται) και η επίδοση στα συναφή με το αντικείμενο της Δ.Δ. μαθήματα, (β) ο βαθμός του μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών και της μεταπτυχιακής τους διατριβής, (γ) οι τυχόν ερευνητικές και μελετητικές τους δραστηριότητες, οι τυχόν επιστημονικές τους δημοσιεύσεις, μονογραφίες, κλπ, (δ) το Σχέδιο Πρότασης Διδακτορικής Διατριβής, όπως περιγράφεται παρακάτω, (ε) δύο (2) τουλάχιστον συστατικές επιστολές από καθηγητές/τριες ελληνικών ή ξένων ισότιμων Α.Ε.Ι., ή από ερευνητές/τριες αναγνωρισμένων ερευνητικών ιδρυμάτων της χώρας ή της αλλοδαπής, (στ) όποιο άλλο στοιχείο είναι δυνατόν, κατά την κρίση των υποψηφίων, να συμβάλει στη διαμόρφωση ολοκληρωμένης εικόνας των επιστημονικών τους ενδιαφερόντων και της εμπειρίας τους.

Οι συνεντεύξεις των υποψηφίων από την αρμόδια Επιτροπή Αξιολόγησης θα πραγματοποιηθούν τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο 2018 και το πρόγραμμα των συνεντεύξεων θα γνωστοποιηθεί έγκαιρα από τη Γραμματεία.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

Κάθε υποψήφιος/α πρέπει να υποβάλει εμπρόθεσμα τα παρακάτω δικαιολογητικά σε ψηφιακή μορφή στην ηλεκτρονική διεύθυνση της Γραμματείας του Τμήματος (phd-studies@geo.aegean.gr & secr-geo@aegean.gr):

  1. Αίτηση υποψηφιότητας (διατίθεται στη Γραμματεία και στην ιστοσελίδα: https://geography.aegean.gr/pms/phd/index.php)
  2. Αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα
  3. Πτυχίο ή δίπλωμα
  4. Αναλυτική βαθμολογία προπτυχιακών μαθημάτων
  5. Μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών
  6. Αναλυτική βαθμολογία μεταπτυχιακών μαθημάτων
  7. Πιστοποιητικό επάρκειας αγγλικής γλώσσας σε επίπεδο FCE, MCCE, TOEIC ή αντίστοιχο κρατικό πιστοποιητικό γλωσσομάθειας και πιστοποιητικό επάρκειας της ελληνικής γλώσσας (για αλλοδαπούς/ες υποψήφιους/ες)
  8. Φωτοτυπία αστυνομικής ταυτότητας (ή διαβατηρίου)
  9. Δύο (2) τουλάχιστον συστατικές επιστολές από καθηγητές/τριες Ελληνικών ή ξένων Α.Ε.Ι. ή από ερευνητές/τριες αναγνωρισμένων ερευνητικών ιδρυμάτων της χώρας ή της αλλοδαπής που θα πρέπει να αποσταλούν απ’ ευθείας από τους/τις συντάξαντες/ασες στη γραμματεία είτε σε σφραγισμένο φάκελο ταχυδρομικά (βλ. διεύθυνση παρακάτω) είτε μέσω e-mail (phd-studies@geo.aegean.gr & secrgeo@aegean.gr)
  10. Τυχόν επιστημονικές δημοσιεύσεις, μονογραφίες, κλπ.
  11. Τέλος, οι υποψήφιοι/ες μπορούν να καταθέσουν κάθε άλλο στοιχείο που, σύμφωνα με τη γνώμη τους, θα συνέβαλλε ώστε η Επιτροπή Αξιολόγησης να σχηματίσει πληρέστερη άποψη για το επιστημονικό και ερευνητικό προφίλ τους.

Όσοι/ες υποψήφιοι/ες κατέχουν τίτλο σπουδών από ιδρύματα της αλλοδαπής οφείλουν να καταθέσουν πιστοποιητικό αναγνώρισης της ισοτιμίας του από το ΔΟΑΤΑΠ είτε μαζί με την αίτηση υποψηφιότητας τους (εάν το διαθέτουν) είτε κατά τη διάρκεια εκπόνησης της Διδακτορικής Διατριβής τους, οπωσδήποτε όμως πριν από την ολοκλήρωσή της.

Πέραν των ανωτέρω δικαιολογητικών, οι υποψήφιοι/ες για Δ.Δ. θα πρέπει να υποβάλουν Σχέδιο Πρότασης Διδακτορικής Διατριβής το οποίο θα πρέπει απαραιτήτως να περιέχει:

  1. Τον τίτλο του προτεινόμενου θέματος της διατριβής
  2. Περιγραφή του προτεινόμενου θέματος διδακτορικής διατριβής
  3. Περιγραφή του σκοπού της διδακτορικής διατριβής καθώς και των επιμέρους στόχων (των βασικών ερευνητικών ερωτημάτων ή προβλημάτων στα οποία θα απαντήσει, ή και των ειδικότερων υποθέσεων τις οποίες θα υποβάλλει σε έλεγχο)
  4. Εκτίμηση των προσδοκώμενων αποτελεσμάτων
  5. Πρόταση μεθοδολογίας που θα ακολουθηθεί (στ) Στοιχεία πρωτοτυπίας του προτεινόμενου θέματος
  6. Ενδεικτική βιβλιογραφία

Η σύνταξη του Σχεδίου Πρότασης Διδακτορικής Διατριβής με τη μορφή και το περιεχόμενο που αναφέρθηκε παραπάνω αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την αποδοχή της πρότασης εκπόνησης της Δ.Δ. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει οι υποψήφιοι/ες να επικοινωνήσουν πρώτα με τον/την υπεύθυνο/η καθηγητή/τρια του Τμήματος Γεωγραφίας για το εκάστοτε ερευνητικό πεδίο, συναφές με το προτεινόμενο θέμα εκπόνησης Δ.Δ. (Περισσότερες πληροφορίες για το ακαδημαϊκό προσωπικό του Τμήματος: https://geography.aegean.gr/ppl/index.php?content=1). Πριν την κατάθεση του Σχεδίου Πρότασης και πριν τη διαδικασία της συνέντευξης συνιστάται ο έλεγχός της πρότασης από τον/την εν δυνάμει επιβλέποντα/ουσα καθηγητή/τρια.

Τα προαναφερθέντα δικαιολογητικά πρέπει να αποσταλούν ηλεκτρονικά στη Γραμματεία Διδακτορικών Σπουδών το αργότερο μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου 2018.

Ηλεκτρονική διεύθυνση: phd-studies@geo.aegean.gr & secr-geo@aegean.gr

Τηλέφωνο/Πληροφορίες: 22510 36472

Ταχυδρομική διεύθυνση: Πανεπιστήμιο Αιγαίου – Τμήμα Γεωγραφίας, Γραμματεία Διδακτορικών Σπουδών, Κτίριο Γεωγραφίας (Ισόγειο), Λόφος Πανεπιστημίου, 81100 Μυτιλήνη


Μοιραστείτε το:

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο