Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.
Η Ελλάδα, η Τουρκία και το Αιγαίο: οι τρεις ελληνοτουρκικές κρίσεις (1976, 1987, 1996)

Με ομιλητή τον Δρ. Ανδρέα Κάρυο, Διδάκτορα Κυπριακής Ιστορίας, διδάσκοντα και συντονιστή της Θεματικής Ενότητας «Θέματα Ελληνικής και Κυπριακής Ιστορίας» στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «ΠΝΥΚΑ: Πολιτική Ιστορία, Θεωρία και Πράξη» (ΜΠΣ «ΠΝΥΚΑ») τουΑνοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ), εγκαινιάζεται ο Κύκλος δημόσιων τηλεδιαλέξεων με τίτλο «Οι ελληνοτουρκικές διαφορές σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο: παρελθόν, παρόν και μέλλον». Τον κύκλο τεσσάρων διαλέξεων, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί κατά το τρέχον ακαδημαϊκό εξάμηνο (Οκτώβριος – Δεκέμβριος 2020), οργανώνει το ΜΠΣ «ΠΝΥΚΑ». Οι τηλεδιαλέξεις θα μεταδίδονται διαδικτυακά (δεν απαιτείται εγγραφή) μέσω της Πλατφόρμας Τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ στον σύνδεσμο https://bit.ly/3dnsajE

Η πρώτη διάλεξη με θέμα «Η Ελλάδα, η Τουρκία και το Αιγαίο: οι τρεις ελληνοτουρκικές κρίσεις (1976, 1987, 1996)» θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2020 στις 19:30. Ο Δρ. Ανδρέας Κάρυος θα αναφερθεί στην κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας που παρατηρήθηκε πρόσφατα (Ιούλιος-Σεπτέμβριος 2020), με κίνδυνο να καταλήξει σε πολεμικό επεισόδιο, και η οποία δεν αποτελεί καινοφανή πτυχή των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Θα επιχειρήσει μια ιστορική αναδρομή στις τρεις ελληνοτουρκικές κρίσεις που ξέσπασαν το 1976, το 1987 και το 1996 και θα επιδιώξει να εξηγήσει τα κίνητρα και τις συμπεριφορές των δύο πρωταγωνιστών.

Ο Δρ. Ανδρέας Κάρυος σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Πραγματοποίη¬σε μεταπτυχιακές σπουδές στην Ευρωπαϊκή Ιστορία του 20ού αιώνα στο Queen Mary, University of London. Είναι Διδάκτωρ Κυπριακής Ιστορίας του School of Advanced Study, University of London. Πρωτότυπες μελέτες του για την Κυπριακή Ιστορία του 20ού αιώνα έχουν δημοσιευθεί στην Κύπρο και το εξωτερικό. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στις πολιτικές και στρατιωτικές πτυχές της Ελληνικής και της ιδιαίτερης Κυπριακής Ιστορίας του 19ου και του 20ού αιώνα. Έχει διδάξει διάφορα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά αντικείμενα σε κρατικά και ιδιωτικά πανεπιστήμια. Συμμετέχει στο Μουσείο Αγώνος (Κύπρος) ως επιστημονικός συνεργάτης και στην Κυπριακή Εταιρεία Ιστορικών Σπουδών ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της. Υπό την ιδιότητα του μέλους της Κυπριακής Επιτροπής Στρατιωτικής Ιστορίας της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει εκπροσωπήσει το κυπριακό κράτος σε παγκόσμια συνέδρια. Έχει, επίσης, εκλεγεί ομόφωνα μέλος της Βιβλιογραφικής Επιτροπής της Διεθνούς Επιτροπής Στρατιωτικής Ιστορίας.
 

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο