Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

Τα πιο περιζήτητα hard και soft skills για το 2018, σύμφωνα με το LinkedIn

Καθώς η αγορά εργασίας αλλάζει και αναπτύσσεται, γίνεται όλο και δυσκολότερο να  γνωρίζουμε ποιες είναι οι δεξιότητες που αναζητούν οι εργοδότες και τι μπορεί να κάνει ένα βιογραφικό να ξεχωρίσει από τα υπόλοιπα. Η πλατφόρμα επαγγελματικής δικτύωσης και αναζήτησης εργασίας LinkedIn, χρησιμοποιώντας τα δεδομένα των εκατομμυρίων μελών του, εντόπισε τα hard και soft skills με τη μεγαλύτερη ζήτηση.

Για την αναζήτηση των πιο περιζήτητων hard skills, το LinkedIn εξέτασε τις προσλήψεις που έγιναν από τον Ιανουάριο μέχρι τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, εντοπίζοντας τις δεξιότητες των μελών που είτε ξεκίνησαν σε νέα θέση στην εταιρεία τους είτε ξεκίνησαν να εργάζονται σε νέα εταιρεία. 

Η λίστα επιβεβαιώνει αυτό που οι εμπειρογνώμενες έχουν πει εδώ και χρόνια. Καθώς οι ψηφιακές εξελίξεις μεταμορφώνουν διαρκώς τον κόσμο της εργασίας, οι δεξιότητες που έχουν σχέση με τη τεχνολογία είναι και αναμένεται να είναι και στο μέλλον πιο σημαντικές από ποτέ. Συγκεκριμένα, τα hard skills με τη μεγαλύτερη ζήτηση για το 2018 είναι:

 1. Cloud and Distributed Computing (Σχετικές θέσεις εργασίας: Platform Engineer, Cloud Architect)
 2. Statistical Analysis and Data Mining (Σχετικές θέσεις εργασίας: Business Analyst, Data Analyst, Statistician)
 3. Middleware and Integration Software (Σχετικές θέσεις εργασίας: IT Manager, Systems Integration Engineer)
 4. Web Architecture and Development Framework (Σχετικές θέσεις εργασίας: Web developer, Full Stack Web Developer)
 5. User Interface Design (Σχετικές θέσεις εργασίας: UX Designer, Web Developer, UI Designer)
 6. Software Revision Control Systems (Σχετικές θέσεις εργασίας: Web Developer, Software Programmer)
 7. Data Presentation (Σχετικές θέσεις εργασίας: Graphic Designer, Data Scientist, Business Consultant)
 8. SEO/SEM Marketing (Σχετικές θέσεις εργασίας: Marketing Specialist, Online Marketing Manager, Advertising Manager)
 9. Mobile Development (Σχετικές θέσεις εργασίας: Mobile Engineer, Mobile Application Developer)
 10. Network and Information Security (Σχετικές θέσεις εργασίας: Information Security Specialist, Cyber Security Specialist)

Ωστόσο, ακόμη και οι υποψήφιοι με εξαιρετικά hard skills χρειάζονται τα soft skills για να ξεχωρίσουν και να πετύχουν στον εργασιακό χώρο. Κατ' ακρίβεια, το 57% των leaders πιστεύουν πως τα soft skills είναι πιο σημαντικά από τα hard skills, συμπεριλαμβανομένων και των Sheryl Sandberg (γενική διευθύντρια του Facebook) και Eric Schmidt (εκτελεστικός πρόεδρος της Google).

Για να εντοπίσει τα πιο περιζήτητα soft skills, το LinkedIn έκανε μια έρευνα, ρωτώντας 2.000 business leaders ποια είναι τα soft skills που θα ήθελαν να δουν στους υπαλλήλους τους. Αυτά είναι τα soft skills που δήλωσαν:

 1. Leadership: Οι ηγετικές ικανότητες θεωρούνται απαραίτητο εφόδιο για την επαγγελματική εξέλιξη. Το να μπορείτε, δηλαδή, να δημιουργήσετε το απαραίτητο κλίμα εργασίας και να κατευθύνετε τους άλλους προς τη σωστή κατεύθυνση για την επίτευξη του στόχου σας.
 2. Communication: Οι επικοινωνιακές δεξιότητες περιλαμβάνουν την ικανότητα να μεταφέρετε αποτελεσματικά τις σκέψεις σας, προφορικά ή γραπτά, καθώς και την ικανότητα να ακούτε και να κατανοείτε τα λεγόμενα των άλλων. Σημαντική είναι επίσης και η γλώσσα του σώματος!
 3. Collaboration: Οι δεξιότητες συνεργασίας και ομαδικότητας είναι απαραίτητες σε κάθε χώρο εργασίας. Αυτές περιλαμβάνουν το να μπορείτε να δουλεύετε αποτελεσματικά με τα υπόλοιπα άτομα της ομάδας σας, σε πνεύμα συνεργασίας και αλληλοϋποστήριξης, προσπαθώντας για τον κοινό σας στόχο.
 4. Time Management: Η σωστή διαχείριση χρόνου είναι κι αυτή ένα από τα πιο περιζήτητα soft skills στο χώρο εργασίας, και γι' αυτό είναι σημαντικό να βάζετε προτεραιότητες και να διαχειρίζεστε το χρόνο που διαθέτετε ώστε να μπορείτε να αυξάνετε την αποδοτικότητα και την παραγωγικότητά σας.

Αν θέλετε να αναπτύξετε κι εσείς τις δεξιότητές σας, ή και να αποκτήσετε πιστοποιητικά που θα αποδεικνύουν αυτές τις δεξιότητες, μπορείτε να κάνετε εγγραφή σε κάποιο από τα πολλά online courses που προσφέρονται σε ιστοσελίδες όπως το Coursera, το EdX, το Udemy, το Lynda κ.ά. Πολλά από αυτά είναι δωρεάν!

Μοιραστείτε το:

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο