Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

Συνέντευξη της Διευθύντριας του “Msc in Logistics and Supply Chain Management” του ΑΠΘ, κας Χριστίνας Μπουτσούκη στο eduguide

Με σκοπό την καλύτερη ενημέρωση των υποψήφιων φοιτητών για τα μεταπτυχιακά προγράμματα που προσφέρονται στα Ελληνικά Πανεπιστήμια, το eduguide φιλοξενεί συνεντεύξεις με τους επιστημονικούς υπεύθυνους των προγραμμάτων. Σε συνέντευξή της, η Καθηγήτρια και Ακαδημαϊκή Υπεύθυνη του μεταπτυχιακού "Msc in Logistics and Supply Chain Management" του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κα. Χριστίνα Μπουτσούκη, μας δίνει απαντήσεις για το μεταπτυχιακό αυτό πρόγραμμα σπουδών και τις επαγγελματικές οδούς που προσφέρει στους αποφοίτους του.

Είστε η Ακαδημαϊκή Υπεύθυνη του Προγράμματος "Msc in Logistics and Supply Chain Management", το οποίο προσφέρεται φέτος για 16η συνεχή χρονιά. Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια για το πρόγραμμα;

Στόχος του προγράμματος «Logistics & Supply Chain Management» είναι η παροχή εξειδικευμένης γνώσης στο αντικείμενο. Με βάση την εμπειρία μας από την πολυετή λειτουργία του μεταπτυχιακού, έχουμε αναπτύξει ένα νέο πρόγραμμα σπουδών σύμφωνα με διεθνή ακαδημαϊκά πρότυπα αλλά και με πρακτικό-επαγγελματικό προσανατολισμό. Το ανανεωμένο πρόγραμμα μαθημάτων θα είναι διαθέσιμο στους νέους φοιτητές που θα ξεκινήσουν τον Οκτώβριο 2024. 

Στόχος του προγράμματος είναι να διευρύνουμε διαρκώς τις γνώσεις αλλά και τις δεξιότητες των αποφοίτων μας αφενός με νέα εξειδικευμένα αντικείμενα στην εφοδιαστική αλυσίδα αλλά και με περισσότερες συνεργασίες με επιχειρήσεις και στελέχη του κλάδου. Επιδίωξη μας είναι να δημιουργήσουμε εξειδικευμένους επιστήμονες και να προετοιμάσουμε στελέχη για σταδιοδρομία στον κλάδο των Logistics. Ειδικά το νέο πρόγραμμα εστιάζει σε Business Logistics. Δεν μας ενδιαφέρει να έχουν οι απόφοιτοι μας μόνο τεχνική κατάρτιση αλλά και την ικανότητα να διοικήσουν, να ανταποκριθούν σε σύνθετα προβλήματα και προθεσμίες.

Γιατί να ακολουθήσει κανείς μεταπτυχιακές σπουδές σε Logistics και Διοίκηση Αλυσίδας Εφοδιασμού;

Είναι ένας κλάδος με ιδιαίτερο επιστημονικό ενδιαφέρον αλλά και πολύ καλές προοπτικές απασχόλησης. Αν λάβουμε υπόψη τόσο τον αριθμό όσο και το μέγεθος των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε παγκόσμιο επίπεδο καθώς και τον αριθμό των προϊόντων και υπηρεσιών που διακινούνται καθημερινά, μπορούμε να αντιληφθούμε την ανάγκη που υπάρχει για εξειδικευμένα στελέχη στο αντικείμενο των Logistics.

Οι απόφοιτοι του προγράμματος μας αποκτούν όλες τις απαραίτητες γνώσεις αλλά και τις δεξιότητες να εφαρμόζουν τις σύγχρονες τεχνικές και πρακτικές διαχείρισης εφοδιαστικής αλυσίδας.

Μέσα από το πρόγραμμα πρακτικής άσκησης που εφαρμόζεται στο μεταπτυχιακό μας δίνουμε τη δυνατότητα σε όσους φοιτητές το επιθυμούν να έχουν μία τουλάχιστον τρίμηνη συνεργασία με κάποια από τις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις. Αρκετές φορές αυτή η συνεργασία οδηγεί σε μόνιμη συνεργασία.

Πώς αξιολογούν οι φοιτητές και απόφοιτοί σας την εμπειρία τους από την παρακολούθηση του προγράμματος;

Η αποδοχή του προγράμματος αποτυπώνεται στα άριστα σχόλια και την αξιολόγηση που έχουμε τόσο από τους φοιτητές μας όσο και από τις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις. Ειδικά οι φοιτητές μας έχουν επισημάνει την ποιότητα του προγράμματος, τις πολύ καλές γνώσεις και εμπειρία που αποκτούν και τη διασύνδεση του με την αγορά εργασίας.

Τι εικόνα έχετε όσον αφορά την απορρόφηση των αποφοίτων σας στην αγορά εργασίας;

Υπάρχει μια πολύ θετική εικόνα για τους αποφοίτους μας στην αγορά εργασίας με αποτέλεσμα αρκετές επιχειρήσεις να απευθύνονται σε εμάς για να τους προτείνουμε στελέχη. Θα έλεγα ότι υπάρχει πολύ ικανοποιητική απορρόφηση, η οποία φυσικά  είναι πάντα ανάλογη με την απόδοση και την εικόνα των φοιτητών μας. Για παράδειγμα, οι απόφοιτοι μας απασχολούνται σήμερα σε διάφορες θέσεις στον κλάδο των Logistics, όπως διευθυντές Logistics, υπεύθυνοι οργάνωσης και διαχείρισης αποθήκης, υπεύθυνοι παραγωγής, operations managers, merchandisers κ.α. σε εταιρίες όπως για παράδειγμα η Μασούτης, Lidl, Kuehne-Nagel.

Ποιους στόχους έχετε θέσει ως Διευθύντρια του μεταπτυχιακού προγράμματος;

Βασικό μέλημα μου είναι η ακόμη μεγαλύτερη διασύνδεση του προγράμματος με τις επιχειρήσεις και την αγορά εργασίας. Η ως τώρα επιτυχημένη συνεργασία μας με τις επιχειρήσεις σε επίπεδο επισκέψεων, παρουσιάσεων από στελέχη τους αλλά και ερευνητικών projects διευρύνεται ακόμη περισσότερο μέσα από το πρόγραμμα πρακτικής άσκησης. 

Επιδιώκουμε την ακόμη μεγαλύτερη εξειδίκευση μέσα από το νέο πρόγραμμα με την συνεργασία μας με συνεργάτες που έχουν το ακαδημαϊκό υπόβαθρο αλλά και την πρακτική εμπειρία μέσα από διοικητικές θέσεις σε επιχειρήσεις και οργανισμούς στο χώρο της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Επίσης οργανώνουμε και εκπαιδευτικές εκδρομές με στόχο τη διασύνδεση με πανεπιστήμια του εξωτερικού και την ανάπτυξη της δυνατότητας ανταλλαγής των φοιτητών μέσα από το πρόγραμμα Erasmus. Φοιτητές μας to 2018-19 επισκέφθηκαν το Αμβούργο και το Kuhne Logistics University, τις εγκαταστάσεις της Airbus, το λιμάνι του Αμβούργου. 

Ελπίζουμε στην άρση των περιορισμών εξαιτίας της πανδημίας για να μπορέσουμε να ξανα-ενεργοποιήσουμε όλες αυτές τις δράσεις.

To ΠΜΣ "Msc in Logistics and Supply Chain Management" δέχεται αιτήσεις μέχρι και τις 15/9/2024.

Δείτε την αναλυτική προκήρυξη του προγράμματος: εδώ.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του προγράμματος: https://www.logistics-auth.gr/

Μοιραστείτε το:

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο