Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

Συμβουλές για να δημιουργήσεις ένα βιογραφικό ειδικά για Tech/IT επαγγέλματα

Χαιρετούμε κάθε tech freak εκεί έξω. Εσένα που σαν άλλος Steve Jobs ή σαν άλλη Adele Goldberg, ζεις και αναπνέεις για το επόμενο breakthrough στην Πληροφορική. Εσένα που εκπαιδεύτηκες σε κάποιο τεχνολογικό αντικείμενο (Computer Science, Computer Engineering, Informatics κλπ). Άραγε έχεις φτιάξει ένα βιογραφικό πραγματικά κομμένο και ραμμένο στα μέτρα σου;

Τα CVs των ανθρώπων που ασχολούνται με την Τεχνολογία, είναι (και πρέπει να είναι!) πολύ διαφορετικά από τα CVs των υπόλοιπων επαγγελμάτων. Οπότε αν θες να κάνεις μια αίτηση για μια θέση εργασίας ή ένα μεταπτυχιακό, ή ακόμα και για να σε πάρουν σε κάποιο πρόγραμμα Coding, καλό είναι να δημιουργήσεις ένα βιογραφικό με… tech προδιαγραφές.
 

Πώς είναι λοιπόν ένα αποτελεσματικό βιογραφικό για το πεδίο της Πληροφορικής:

  • Είσαι άνθρωπος της τεχνολογίας, άρα καθόλου θεωρητικός και πολύ to-the-point. Αυτό πρέπει να φαίνεται κι απ’ το πώς είναι στημένο βιογραφικό σου. Μην γράψεις πολλές «σάλτσες», και κράτα το συνοπτικό: μία σελίδα είναι αρκετή. Οποιαδήποτε περιττή πληροφορία, όπως εκπαιδεύσεις ή χόμπι άσχετα με την Τεχνολογία μπορείς να τα παραλείψεις.
     
  • Χρησιμοποίησε ένα template (υπόδειγμα) βιογραφικού. Δεν είναι ντροπή. Υπάρχουν πολύ ωραία, και δωρεάν, templates στο resumegenius.com, στο zety.com, ακόμα στο Microsoft Word. Φυσικά, αν είσαι designer, φτιάχνεις from scratch το δικό σου!

[Εμείς δημιουργήσαμε για σένα ένα τέτοιο δείγμα από το resumegenius. Θα το βρεις εδώ!]

  • Αν είσαι Προγραμματιστής/Developer, στα στοιχεία επικοινωνίας σου, εκτός από link προς το προφίλ σου στο LinkedIn, δώσε και link για το GitHub αλλά και το Stack Overflow. Είναι πολύ σημαντικό να δείξεις, εφόσον είσαι ενεργός σε αυτές τις πλατφόρμες, ότι έχεις αναλάβει projects και ότι συμβάλλεις σε αυτά τα communities. 
     
  • «Χάκαρε» το σύστημα. Πολλές φορές τα βιογραφικά που στέλνουμε, περνούν από ένα αυτόματο σύστημα ανάγνωσης βιογραφικών που ονομάζεται ATS (Applicant Tracking System). Το σύστημα αυτό «σκανάρει» το βιογραφικό για να δει κατά πόσο είναι συμβατό με την ανοικτή θέση εργασίας, και να εντοπίσει λέξεις-κλειδιά που δείχνουν ότι ο υποψήφιος είναι κατάλληλος. Οπότε τι μπορείς να κάνεις; Δες τι λέξεις χρησιμοποιεί η αίτηση (τι ακριβώς ψάχνει η εταιρεία δηλαδή) και χρησιμοποίησε αντίστοιχες λέξεις. Ένα απλό παράδειγμα: αν η αγγελία ζητάει έναν team player που γνωρίζει Python, μην αμελήσεις να βάλεις αυτές τις λέξεις στο CV σου. (Φτάνει να γράφεις την αλήθεια, ε!)
     
  • Πάνω-πάνω γράψε μια μικρή εισαγωγική παράγραφο, σαν μίνι παρουσίαση του εαυτού σου. Δυο-τρεις προτάσεις αρκούν.
     
  • Ιεράρχησε σωστά την «Εκπαίδευση» και την «Εμπειρία» σου. Γράψε λακωνικά το όνομα της εταιρείας και τις ημερομηνίες ξεκινώντας από την πιο πρόσφατη, και από κάτω ανάφερε το τι έκανες/κατάφερες εκεί.
     
  • Στα skills σου (δεξιότητες) δώσε αυστηρά αυτά που σχετίζονται με την αίτηση που υποβάλλεις. Για παράδειγμα αν είσαι Data Scientist, όποιος λάβει το CV σου θέλει να δει αν ξέρεις Python ή και R, αν δουλεύεις σε Hadoop, αν γνωρίζεις να γράφεις πολύπλοκα και βέλτιστα SQL Queries, ή ποια είναι τα εργαλεία που χρησιμοποιείς (όπως το ggplot, d3.js, and Tableau). Αντιστοίχως αν είσαι Web Developer, γράψε ποιες web τεχνολογίες και frameworks χρησιμοποιείς, τα εργαλεία με τα οποία κάνεις debug, τους applications/web server που χρησιμοποιείς και λοιπά εργαλεία όπως versioning και deployment tools.
     
  • Εμπλούτισε το CV σου με συγκεκριμένα και μετρήσιμα στοιχεία (δεδομένα και αριθμούς). Με λίγα λόγια: Βαθμός Πτυχίου (κυρίως αν αποφοίτησες με υψηλό βαθμό), σε πόσα open source projects συμμετέχεις στο GitΗub, score στο Stack Overflow (αν είσαι programmer και φυσικά αν έχεις υψηλό score), ή μπορείς να αναφέρεις επίσης: «Σχεδιασμός και ανάπτυξη 5 websites», «Δημιουργία ενός νέου user interface που αύξησε την ικανοποίηση των χρηστών κατά 25%», «Με τη χρήση τεχνικών clean code μειώθηκαν τα crashes κατά 11%». Ξέρεις εσύ. Αυτά κερδίζουν πολύ περισσότερο το ενδιαφέρον των παραληπτών του CV σου!
     
  • Σίγουρα να προσθέσεις και τα προσωπικά σου projects ή ενδιαφέροντα ή εθελοντικές εργασίες. Μετράνε πολύ! Π.χ. Συμμετείχες σε μια ομάδα που έφτιαξε ένα application; Έχεις πάρει μέρος σε έναν Διαγωνισμό Πληροφορικής; Βοήθησες μια ΜΚΟ; Βάλ’ το.
     

Μερικές ακόμα συμβουλές χρήσιμες για κάθε είδους βιογραφικό, άρα και για το δικό σου:

  • Aν η «αγγελία» είναι στα αγγλικά, στείλε το βιογραφικό σου μόνο στα αγγλικά. Πολλές tech εταιρείες χρησιμοποιούν τα αγγλικά στις διαδικασίες πρόσληψης, οπότε εκεί ένα αγγλικό βιογραφικό είναι το σωστό.
     
  • Το να βάλεις τη φωτογραφία σου είναι πλέον προαιρετικό. Άλλωστε αν στο CV σου έχεις link που οδηγεί σε online προφίλ σου (όπως στο LinkedIn), θα δουν εκεί το πρόσωπό σου. Φρόντισε απλώς να έχεις το προφίλ σου να είναι ενημερωμένο και τακτοποιημένο.
     
  • Στα προσωπικά σου στοιχεία, μην αναφέρεις ημερομηνία γέννησης, εθνικότητα ή οικογενειακή κατάσταση. Είναι πλέον πολύ ξεπερασμένα (άσε που επίσης δεν επιτρέπεται πλέον να τα ζητούν οι εργοδότες).
     
  • Βάλε πρώτα την Εμπειρία και μετά την Εκπαίδευση. Αν δεν έχεις καθόλου εμπειρία, εντάξει, πάμε πάσο, η Εκπαίδευση παίρνει την πρώτη θέση. 
     
  • Απόφυγε να στέλνεις το ίδιο βιογραφικό απαράλλαχτο σε όλες τις αιτήσεις. Τροποποίησέ το ανάλογα με την αίτηση που κάνεις και τον στόχο που θες να πετύχεις. 
     
  • Τέλος, ρίξε του μια ματιά για τυχόν λάθη γιατί είναι κρίμα να σε σαμποτάρει ένα λάθος απροσεξίας! Βεβαιώσου ότι όλα είναι εντάξει, και αποθήκευσέ το κατά προτίμηση σε PDF (για να είσαι σίγουρη/ος ότι η μορφοποίησή του δεν θα αλλοιωθεί κατά την αποστολή) και δώσε στο αρχείο το όνομά σου με λατινικούς χαρακτήρες. Ήδη αν ακολούθησες αυτές τις συμβουλές, έχεις κάνει μια πολύ καλή πρώτη εντύπωση! Καλή επιτυχία! 


Κείμενο: Δημήτρης Φαλλιέρος, Λάμπρος Κωσταπαππάς (Senior Software Engineer)

Μοιραστείτε το:

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο