Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

Σπουδές στη Νορβηγία

Με πληθυσμό άνω των πέντε εκατομμυρίων, με μακρά και συναρπαστική ιστορία, με όμορφα φιορδ, το διάσημο Βόρειο Σέλας (Aurora Borealis) και ακαδημαϊκή αναγνώριση, η Νορβηγία κατατάσσεται συχνά ως μία από τις καλύτερες χώρες για να ζεις. Έχει επίσης ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά εγκληματικότητας στον κόσμο - καθιστώντας την ένα ασφαλές μέρος για σπουδές.

Η Νορβηγία προσελκύει πάνω από 15.000 διεθνείς φοιτητές κάθε χρόνο λόγω των δωρεάν διδάκτρων στα δημόσια πανεπιστήμια, της ευρείας επιλογής προγραμμάτων σπουδών που διδάσκονται στα αγγλικά και της εξαιρετικής φήμης που έχει για την παροχή ποιοτικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. 

Το Oslo, το Bergen, το Tromsø, το Trondheim και το Kristiansand είναι οι δημοφιλέστεροι φοιτητικοί προορισμοί της χώρας. 

Το εκπαιδευτικό σύστημα στη Νορβηγία

Η Νορβηγία διαθέτει επί του παρόντος 10 πανεπιστήμια, 13 πανεπιστημιακά κολέγια/πανεπιστήμια εφαρμοσμένων επιστημών και 9 εξειδικευμένα πανεπιστημιακά κολέγια που ανήκουν στο Υπουργείο Παιδείας και Έρευνας, ενώ 4 εξ αυτών φιγουράρουν στις πρώτες 450 θέσεις στη λίστα με τα καλύτερα πανεπιστήμια παγκοσμίως, σύμφωνα με την QS World University Rankings 2022. Το Πανεπιστήμιου του Όσλο (University of Oslo) 

Εκπαιδευτικά Ιδρύματα:

Πανεπιστήμια: 

 1. Norwegian University of Science and Technology
 2. Norwegian University of Life Sciences
 3. University of Bergen
 4. University of Oslo
 5. University of Stavanger
 6. University of Tromsø - The Arctic University of Norway
 7. University of Agder 
 8. Nord University
 9. University of South-Eastern Norway
 10. OsloMet - Oslo Metropolitan University 

Εξειδικευμένα Πανεπιστημιακά Κολέγια:

 1. The Oslo School of Architecture and Design
 2. Norwegian School of Economics
 3. Norwegian School of Sport Sciences
 4. Norwegian State Academy of Music
 5. Molde University College - Specialized University in Logistics 

Πανεπιστημιακά Κολέγια: 

 1. Saami University College
 2. Oslo National Academy of the Arts
 3. Western Norway University of Applied Sciences
 4. Inland Norway University of Applied Sciences
 5. Volda Volda University College
 6. Østfold University College

Η Νορβηγία διαθέτει, επίσης, μεγάλο αριθμό ιδιωτικών ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, 15 από τα οποία λαμβάνουν κρατική υποστήριξη.

Το Πανεπιστήμιου του Μπέργκεν (University of Bergen)Τίτλοι σπουδών  

Από το 2003 η Νορβηγία ακολουθεί τους στόχους της Διαδικασίας της Μπολόνια, επομένως το είδος και η δομή των προγραμμάτων είναι παρόμοια με άλλες ευρωπαϊκές χώρες και αυτό σημαίνει ότι τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας προσφέρουν προγράμματα όλων των επιπέδων (προπτυχιακά, μεταπτυχιακά και διδακτορικά προγράμματα).

Υπάρχουν τρεις κύκλοι σπουδών:

Πτυχίο: Στα νορβηγικά πανεπιστήμια, ανάλογα με το πρόγραμμά, το πτυχίο αποτελείται είτε από 180 είτε από 240 ECTS, και έχει διάρκεια συνήθως έξι έως οκτώ εξάμηνα (τρία έως τέσσερα χρόνια σπουδών). Οι μέθοδοι διδασκαλίας περιλαμβάνουν διαλέξεις, σεμινάρια και εργασίες. Οι φοιτητές, συνήθως, αξιολογούνται μέσω εξετάσεων στο τέλος του μαθήματος - είτε γραπτών, είτε προφορικών είτε και τα δύο.

Μεταπτυχιακό: Τα μεταπτυχιακά προγράμματα έχουν διάρκεια δύο έτη και 120 μονάδες ECTS. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα προγράμματα αποτελούνται μόνο από 90 μονάδες ECTS, αλλά αυτές ισχύουν μόνο για υποψήφιους με υπάρχουσα κατάρτιση και εργασιακή εμπειρία στον σχετικό τομέα. Οι μέθοδοι διδασκαλίας περιλαμβάνουν διαλέξεις, σεμινάρια, εργασίες και εργαστήρια. Πέραν από τα μαθήματα οι φοιτητές θα χρειαστεί θα χρειαστεί να γράψουν ερευνητική μεταπτυχιακή ερευνητική διατριβή.

Διδακτορικό: Τα διδακτορικά περιλαμβάνουν έρευνα και εποπτεύονται από ακαδημαϊκούς που έχουν εδραιωθεί στους τομείς τους. Ένα διδακτορικό πρόγραμμα μπορεί να διαρκέσει από τρία έως τέσσερα χρόνια σπουδών και έρευνας. Το πρόγραμμα αποτελείται από τουλάχιστον 30 ECTS μαθημάτων και ανεξάρτητη ακαδημαϊκή εργασία με τη μορφή διδακτορικής διατριβής που διαρκεί 2,5 χρόνια. Οι υποψήφιοι διδάκτορες θεωρούνται νομικά υπάλληλοι του πανεπιστημίου και όχι φοιτητές.

Ακαδημαϊκό Ημερολόγιο

Το ακαδημαϊκό έτος διαρκεί συνήθως από τα μέσα Αυγούστου έως τα μέσα Ιουνίου, χωρισμένο σε δύο περιόδους - χειμερινό (Αύγουστος έως Δεκέμβριος) και εαρινό (Ιανουάριος έως Ιούνιος) εξάμηνο. Σε γενικές γραμμές, η δομή του συστήματος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Νορβηγία μοιάζει πολύ με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. 

Γλώσσα διδασκαλίας

Η κύρια γλώσσα διδασκαλίας είναι η Νορβηγική, ωστόσο προσφέρονται στα αγγλικά πέραν των 200 προγραμμάτων, κυρίως μεταπτυχιακού επιπέδου. Για τη λίστα των διαθέσιμων προγραμμάτων σπουδών μεταβείτε στην ενότητα FIND YOUR PROGRAMME OF STUDY στον παρακάτω σύνδεσμο https://www.studyinnorway.no/.

Από την άλλη αν οι διεθνείς φοιτητές ενδιαφέρονται για προγράμματα που διδάσκονται στα νορβηγικά θα πρέπει να πληρούν αυστηρές γλωσσικές απαιτήσεις, που συχνά προαπαιτείται πριν ξεκινήσουν τις σπουδές τους να έχουν παρακολουθήσει μαθήματα γλώσσας ενός έτους. 

Δίδακτρα

Τα περισσότερα νορβηγικά πανεπιστήμια και δημόσια πανεπιστημιακά κολέγια χρηματοδοτούνται από το Υπουργείο Παιδείας και Έρευνας της Νορβηγίας. Έτσι, κατά κανόνα, τα νορβηγικά δημόσια ιδρύματα δεν χρεώνουν δίδακτρα. Αυτό σημαίνει ότι προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές, τοπικοί και διεθνείς, σπουδάζουν δωρεάν.

Ωστόσο, εάν επιλέξετε να σπουδάσετε σε ιδιωτικό ίδρυμα, θα σας ζητηθεί να καλύψετε τα δίδακτρα, αν και αυτά είναι συνήθως φθηνότερα από τα αντίστοιχα του Ηνωμένου Βασιλείου και άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Οι διεθνείς φοιτητές πληρώνουν τα ίδια δίδακτρα με τους Νορβηγούς.

Ενώ τα δίδακτρα είναι δωρεάν, οι φοιτητές υποχρεούνται να πληρώσουν τέλη εξαμήνου που ανέρχονται γύρω στις 350-700 νορβηγικές κορώνες ανά εξάμηνο (περίπου 35-65 ευρώ).

Διαδικασία υποβολής αιτήσεωνOslo Opera House

Οι αιτήσεις και οι εισαγωγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στη Νορβηγία διεκπεραιώνονται από κάθε ίδρυμα. Οι ακαδημαϊκές και τυπικές απαιτήσεις εισδοχής καθορίζονται από τα πανεπιστήμια και τα διαφορετικά ιδρύματα μπορεί να έχουν διαφορετικές απαιτήσεις και προθεσμίες. 

Για προπτυχιακές σπουδές, οι υποψήφιοι φοιτητές θα χρειαστούν απολυτήριο λυκείου ως ελάχιστη απαίτηση και έγκυρο αποδεικτικό γνώσης της αγγλικής γλώσσας. Για προγράμματα όπου η γλώσσα διδασκαλίας είναι τα νορβηγικά, απαιτείται επάρκεια στη νορβηγική γλώσσα και θα πρέπει να τεκμηριώνεται. Επίσης, ορισμένα προγράμματα σπουδών έχουν ειδικές απαιτήσεις εισδοχής, που συνήθως σχετίζονται με εξειδικευμένα θέματα όπως για παράδειγμα παρακολούθηση συγκεκριμένων μαθημάτων (Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία), συγκεκριμένο βαθμό ή εισαγωγικές εξετάσεις.

Για μεταπτυχιακές σπουδές οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν αποκτήσει πτυχίο ή ισοδύναμο πτυχίο τουλάχιστον 3 ετών και σε κάποια εκπαιδευτικά ιδρύματα προαπαιτείται το πτυχίο να περιλαμβάνει μαθήματα ίσα με τουλάχιστον ενάμιση έτους σπουδών πλήρους φοίτησης σε αντικείμενο σχετικό με αυτό του μεταπτυχιακού προγράμματος για το οποίο υποβάλλεται η αίτηση. Επίσης, θα χρειαστεί να έχετε έγκυρο αποδεικτικό γνώσης της αγγλικής γλώσσας (IELTS, TOEFL, Pearson) και δεν πρέπει να είναι πέραν των δύο ετών κατά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων. 

Για διδακτορικές σπουδές οι υποψήφιοι θα πρέπει να είναι κάτοχοι διετούς μεταπτυχιακού τίτλου (120 ECTS) με καλό βαθμό ή ισοδύναμα προσόντα εγκεκριμένα από τη σχολή και να περιλαμβάνει διατριβής (15 έως 30 ECTS). Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις μπορεί να απαιτούνται εξετάσεις GMAT ή GRE ή/και εξετάσεις TOEFL ή IELTS. Οι αιτούντες θα ενημερωθούν εάν αυτό χρειαστεί.
Πρέπει να έχετε, επίσης, επαρκή χρηματοδότηση για ολόκληρη την περίοδο σπουδών (δηλαδή τρία χρόνια πλήρους φοίτησης). Ο πιο συνηθισμένος τύπος χρηματοδότησης είναι η απασχόληση ως διδακτορικός ερευνητής. Οι υποψήφιοι διδάκτορες δεν έχουν φοιτητική ιδιότητα στη Νορβηγία. Επομένως, δεν δικαιούνται υποστήριξη από το Νορβηγικό Κρατικό Ταμείο Εκπαιδευτικού Δανείου ή κανονική φοιτητική στέγαση.
Διδακτορικές ερευνητικές υποτροφίες: Η υποτροφία διδακτορικής έρευνας περιλαμβάνει προσωρινή απασχόληση σε μία από τις μονάδες του Πανεπιστημίου. Οι υποτροφίες διδακτορικής έρευνας χορηγούνται συνήθως για τρία χρόνια χωρίς υποχρεωτική εργασία ή τέσσερα χρόνια με υποχρεωτική εργασία (συνήθως διδασκαλία).
Είναι επίσης δυνατό να αποκτήσετε είσοδο με άλλη χρηματοδότηση. Εάν βρείτε εξωτερική χρηματοδότηση, πρέπει να μπορείτε να τεκμηριώσετε την πλήρη χρηματοδότηση για ολόκληρη την περίοδο σπουδών. 

Την αίτηση ίσως χρειαστεί να συνοδεύουν το βιογραφικό σας σημείωμα και η επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος όπου θα αναφέρονται οι λόγοι που θέλετε να παρακολουθήσετε το συγκεκριμένο πρόγραμμα στο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο.

Ανταλλαγή μαθητών: Τα νορβηγικά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα έχουν μεγάλο αριθμό συμφωνιών ανταλλαγής με πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο, μεταξύ των χωρών αυτών και η Ελλάδα. Αυτό επιτρέπει στους διεθνείς φοιτητές σε όλα τα επίπεδα σπουδών (πτυχίο, μεταπτυχιακό και διδακτορικό) να πηγαίνουν στη Νορβηγία για διάστημα 3 μηνών, 6 μηνών ή ενός έτους, και ομοίως στους Νορβηγούς να πάνε στο εξωτερικό.
Οι αιτήσεις για σπουδές ανταλλαγής στη Νορβηγία θα διεκπεραιώνονται πάντα από το ίδρυμα προέλευσής σας και θα πρέπει να ζητήσετε από το γραφείο που είναι υπεύθυνο για τις ανταλλαγές/διεθνείς σχέσεις στο πανεπιστήμιό σας περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις απαιτήσεις, τις προθεσμίες και ποιες επιλογές μπορεί να είναι διαθέσιμες για ανταλλαγή σε Νορβηγία. Τα νορβηγικά ιδρύματα δεν συμμετέχουν καθόλου στη διαδικασία εισαγωγής.

Προθεσμία υποβολής αιτήσεων

Στη Νορβηγία, τα μαθήματα ξεκινούν συνήθως τον Αύγουστο. Τα πανεπιστήμια ορίζουν τις προθεσμίες υποβολής αιτήσεών τους μεταξύ 1 Δεκεμβρίου (το προηγούμενο έτος) και 15 Μαρτίου, αν και ορισμένα πανεπιστήμια μπορεί να έχουν προθεσμίες «προεπιλογής». Εάν ενδιαφέρεστε να σπουδάσετε στη Νορβηγία θα πρέπει να ξεκινήσετε την έρευνά σας νωρίς για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα χάσετε τις προθεσμίες υποβολής αιτήσεων.

Βόρειο Σέλας (Aurora Borealis)Φοιτητική Βίζα & Άδεια

Οι φοιτητές από την ΕΕ/ΕΟΧ δεν χρειάζονται φοιτητική βίζα για να σπουδάσουν στη Νορβηγία, αλλά εάν η παραμονή στη χώρα θα υπερβεί τις 90 ημέρες, πρέπει να εγγραφείτε στην αστυνομία εντός τριών μηνών. Η Διεύθυνση Μετανάστευσης (UDI) επεξεργάζεται συνήθως τις αιτήσεις για άδεια παραμονής. Ο υποψήφιος φοιτητής θα πρέπει να καταχωρήσουν την αίτησή τους διαδικτυακά στην πύλη αιτήσεων εδώ. Για να λάβετε πιστοποιητικό εγγραφής από την αστυνομία πρέπει να κλείσετε ραντεβού με την αστυνομία μέσω του Service Centre for foreign Workers (SUA): https://www.sua.no/en/

Σημείωση! Η άδεια φοιτητικής παραμονής στη Νορβηγία χορηγείται υπό την προϋπόθεση ότι ο φοιτητής θα επιστρέψει στη χώρα μόνιμης διαμονής του μετά την ολοκλήρωση των σπουδών.

Αναλυτικές πληροφορίες θα βρείτε, επίσης, στην ιστοσελίδα της Πρεσβείας της Νορβηγίας στην Ελλάδα εδώ.

Κόστος Ζωής 

Ενώ η εκπαίδευση στα κρατικά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα είναι δωρεάν, το κόστος διαβίωσης είναι αρκετά υψηλό - ειδικά σε δημοφιλείς μεγαλουπόλεις όπως το Όσλο και το Μπέργκεν. Το νορνηγικό νόμισμα είναι νορβηγική κορόνα (ΝΟΚ)
Μια εκτίμηση του κόστους ζωής ενός φοιτητή γίνεται και αναθεωρείται ετησίως από τη Νορβηγική Διεύθυνση Μετανάστευσης (UDI). Η σύστασή τους είναι ότι ένας φοιτητής στη Νορβηγία χρειάζεται 700 - 1100 ευρώ το μήνα για να καλύψει τα έξοδά του.

Μέση τιμή (κατά προσέγγιση και υπόκεινται σε αλλαγές)

 • Καφές σε μια καφετέρια: 3,5 ευρώ
 • Σάντουιτς σε ένα αρτοποιείο: 6 ευρώ
 • Κύριο πιάτο σε οικονομικό εστιατόριο (κινέζικο ή πιτσαρία): 12-20 ευρώ
 • Σίτιση: 200-300 ευρώ
 • Βιβλία & Προμήθειες: 50-300 ευρώ
 • Φοιτητικό εισιτήριο (30 ημερών) για τα μέσα μαζικής μεταφοράς:  45-50 ευρώ

Στέγαση: Τα ενοίκια στη Νορβηγία είναι ακριβά γι' αυτό πολλοί φοιτητές επιλέγουν να ζουν σε κοιτώνες ή σε φοιτητικές εστίες και φοιτητικά σπίτια. Τα πανεπιστήμια παρέχουν στους φοιτητές στέγαση που κοστίζουν περίπου 550 ευρώ το μήνα. Σε κάποιες περιπτώσεις, οι διεθνείς φοιτητές που γίνονται δεκτοί σε συγκεκριμένα πανεπιστήμια τους παρέχεται η δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση για στέγαση μέσω του Οργανισμού Φοιτητικής Πρόνοιας (Sammen). 
Τα έξοδα ενοικίασης διαμερίσματος στη Νορβηγία διαφέρουν ανάλογα των αναγκών σας, την περιοχή και την πόλη, κάποιες μέσες τιμές είναι οι ακόλουθες:

 • Διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου: 800 - 1000 ευρώ 
 • Υπνοδωμάτιο σε διαμέρισμα τριών υπνοδωματίων: 400 - 600 ευρώ 

Εργασία: Οι φοιτητές ΕΕ/ΕΟΧ δεν χρειάζονται άδεια εργασίας και μπορούν να εργαστούν στη Νορβηγία αφού εγγραφούν στην αστυνομία. Ανεξάρτητα από το αν ψάχνετε για εργασία πλήρους ή μερικής απασχόλησης, είναι σημαντικό να γνωρίζετε νορβηγικά.

*Οι τιμές σε ευρώ αλλάζουν και είναι κατά προσέγγιση. 

Πηγές Πληροφόρησης:
Πρεσβεία της Νορβηγίας στην Ελλάδα
Διεύθυνση: Χατζηγιάννη Μέξη 5, Αθήνα - Χίλτον, 11528, Αττική, Ελλάδα
Τηλ: 210 72 46 173
E-mail: emb.athens@mfa.no 
Ιστοσελίδα: https://www.norway.no/en/Greece/

Χρήσιμες ιστοσελίδες:

Δείτε, επίσης, όλα τα άρθρα μας για Μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό: https://www.eduguide.gr/grad/topic/graduate-studies-abroad

Επιμέλεια άρθρου: Κ. Δημητρίου, Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού
Φωτογραφία: Unsplash
 

Μοιραστείτε το:

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο