Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

Σπουδές στην Κύπρο

Η Κύπρος, φημισμένη για την πλούσια ιστορία, την πολιτιστική κληρονομιά και τα εξαιρετικά ακαδημαϊκά ιδρύματά της, προσφέρει ένα μοναδικό συνδυασμό ακαδημαϊκής αριστείας, ζωντανής φοιτητικής ζωής και φυσικής ομορφιάς που προσελκύει φοιτητές από όλες τις γωνιές του πλανήτη. Τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί – και όχι άδικα – σε εξέχοντα προορισμό σπουδών για διεθνείς και ευρωπαίους φοιτητές που αναζητούν ποιοτική εκπαίδευση είτε σε ένα γραφικό περιβάλλον (δια ζώσης), είτε από την άνεση του σπιτιού τους (εξ αποστάσεως).

Στα Κυπριακά Πανεπιστήμια φοιτούν περισσότεροι από 60.000 φοιτητές από 50 διαφορετικές εθνικότητες, συντριπτική πλειοψηφία αποτελούν οι φοιτητές από Ελλάδα. Αυτό οφείλεται στην ποιότητα εκπαίδευσης που προσφέρουν τα πανεπιστήμια και στη διεθνή αναγνώρισή τους, η οποία καταγράφεται στις λίστες των μεγαλύτερων διεθνών πανεπιστημιακών αξιολογήσεων, όπως THE (Times Higher Education) και QS (Quacquarelli Symonds).

Το εκπαιδευτικό σύστημα στην Κύπρο 

Η τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Κύπρο περιλαμβάνει πανεπιστήμια, τεχνολογικά ιδρύματα και άλλα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Τόσο τα δημόσια όσο και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια προσφέρουν ποικίλα ακαδημαϊκά προγράμματα, τόσο δια ζώσης, όσο και εξ αποστάσεως, που καλύπτουν πολλούς τομείς, συμπεριλαμβανομένων των φυσικών επιστημών, των κοινωνικών επιστημών, των ανθρωπιστικών επιστημών, της τεχνολογίας και της μηχανικής, της ιατρικής, της οικονομίας, της νομικής και πολλών άλλων. Οι φοιτητές μπορούν να επιλέξουν το πρόγραμμα σπουδών που ταιριάζει στα ενδιαφέροντά τους και στις επαγγελματικές τους προοπτικές.

Στο παρόν στάδιο, λειτουργούν στην Κύπρο τρία (3) δημόσια, εννέα (9) ιδιωτικά ιδρύματα ανώτερης εκπαίδευσης σε πανεπιστημιακό επίπεδο και άλλα τρία (3) ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. 

Πανεπιστήμια με διεθνές κύρος και αναγνώριση

Παρόλο που είναι μια μικρή χώρα, η Κύπρος διαθέτει τέσσερα (4) πανεπιστήμια που κατατάσσονται στα 800 καλύτερα πανεπιστήμια παγκοσμίως, σύμφωνα με τις κατατάξεις της Times Higher Education (THE). Συγκεκριμένα, στην κατάταξη Times Higher Education World University Rankings το Πανεπιστήμιο Κύπρου μαζί με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας βρίσκονται στις θέσεις 501-600 και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου στις θέσεις 601-800. Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, για 4η συνεχόμενη χρονιά, κατατάσσεται μεταξύ των κορυφαίων 201+ πανεπιστημίων στον κόσμο στην κατάταξη Times Higher Education Impact Rankings. Πανεπιστήμιο Κύπρου, το πρώτο δημόσιο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα της Κύπρου

Επιπρόσθετα, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου βρίσκονται μεταξύ των 366 κορυφαίων πανεπιστημίων του κόσμου που έχουν λάβει 5 αστέρια για τη συνολική τους απόδοση στην αξιολόγηση του διεθνή οργανισμό QS Top Universities (QS Stars University Ratings). Ακόμα, τα δύο πανεπιστήμια έχουν λάβει 5 αστέρια στους επιμέρους τομείς της διδασκαλίας και της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Δημόσια Πανεπιστήμια

Ιδιωτικά Πανεπιστήμια

Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα

Τα πανεπιστήμια και τα τεχνολογικά ιδρύματα στην Κύπρο επίσης αναπτύσσουν έρευνα και συμμετέχουν σε διεθνείς επιστημονικές συνεργασίες. Οι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε ερευνητικά έργα και προγράμματα, ενισχύοντας έτσι τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους.

Τίτλοι σπουδών

Το εκπαιδευτικό σύστημα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης βασίζεται στο ευρωπαϊκό πλαίσιο των βαθμίδων σπουδών, δηλαδή σπουδές προπτυχιακού επιπέδου (πτυχίο), μεταπτυχιακού επιπέδου (μεταπτυχιακό δίπλωμα) και διδακτορικού επιπέδου (διδακτορικό δίπλωμα).

Προπτυχιακό: Στα κυπριακά πανεπιστήμια τα περισσότερα προπτυχιακά προγράμματα αποτελούνται από 240 ECTS, και έχουν διάρκεια οκτώ εξάμηνα (τέσσερα χρόνια σπουδών). Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα πτυχία όπως η Οδοντιατρική, η Κτηνιατρική και η Αρχιτεκτονική που φτάνουν τις 300 μονάδες και η Ιατρική, με τις περισσότερες πιστωτικές μονάδες, τις 360. Τα πανεπιστημιακά προπτυχιακά προγράμματα περιλαμβάνουν τρία είδη θεμάτων στα προγράμματα σπουδών τους: βασικά μαθήματα, υποχρεωτικά μαθήματα και μαθήματα επιλογής. Κάποια από τα προγράμματα μπορεί να περιλαμβάνουν διπλωματική εργασία, πρακτική άσκηση και άλλες δραστηριότητες κατάρτισης, όπως σεμινάρια.

Μεταπτυχιακό: Τα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών έχουν μεταξύ 90 και 120 ECTS, διάρκειας 1,5 έως 2 έτη. Τα μεταπτυχιακά προγράμματα παρέχουν εξειδικευμένες γνώσεις ενός ή περισσότερων κλάδων στους επιστημονικούς, τεχνολογικούς, ανθρωπιστικούς και καλλιτεχνικούς τομείς. Είναι οργανωμένα σε υποχρεωτικά μαθήματα, μαθήματα επιλογής, μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία και άλλες ακαδημαϊκές δραστηριότητες.  

Διδακτορικό: Οι διδακτορικές  σπουδές περιλαμβάνουν την πραγματοποίηση διαφορετικών δραστηριοτήτων προσανατολισμένων στην ερευνητική κατάρτιση, όπως μαθήματα ή σεμινάρια. Σε κάθε περίπτωση, περιλαμβάνουν πάντα την εκπόνηση και παρουσίαση της διδακτορικής διατριβής. Η διάρκειά τους είναι το πολύ 3 έτη πλήρους φοίτησης και 5 έτη μερικής φοίτησης.

Ακαδημαϊκό Ημερολόγιο

SIX Student Residence, κτήριο συνολικού ύψους 50 μέτρων και διαθέτει 12 ορόφους με 307 πολυτελείς φοιτητικές κατοικίες. Συγκαταλέγεται στις πιο εντυπωσιακές φοιτητικές εστίες της Ευρώπης.Τα χρονοδιαγράμματα δεν διαφέρουν από τα ελληνικά πανεπιστήμια. Το ακαδημαϊκό έτος έχει διάρκεια συνήθως οκτώ ή εννέα μήνες και χωρίζεται σε 2 εξάμηνα (χειμερινό & εαρινό) και κάθε εξάμηνο περιλαμβάνει διδακτική και εξεταστική περίοδο και επαναληπτική εξεταστική τον Σεπτέμβριο. 

Το ακαδημαϊκό έτος ξεκινάει τον Σεπτέμβριο για τα προπτυχιακά προγράμματα και τον Οκτώβριο για τα μεταπτυχιακά και τελειώνει συνήθως τον Μάιο/Ιούνιο ή Ιούλιο του επόμενου έτους.

Γλώσσα διδασκαλίας

Τα πανεπιστήμια στην Κύπρο προσφέρουν προγράμματα σπουδών που διδάσκονται στα ελληνικά, αλλά υπάρχουν επίσης δεκάδες επιλογές για διεθνείς φοιτητές όπου τα μαθήματα προσφέρονται στην αγγλική γλώσσα. Υπάρχει επίσης η επιλογή δίγλωσσων προγραμμάτων, στα οποία χρησιμοποιούν τόσο την ελληνική όσο και την αγγλική γλώσσα. 

Δίδακτρα 

Τα δίδακτρα διαφοροποιούνται ανάλογα το πρόγραμμα και το πανεπιστήμιο.

Στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου τα δίδακτρα για προπτυχιακές σπουδές καλύπτονται από την Κυπριακή Δημοκρατία για φοιτητές που είναι πολίτες κρατών μελών της ΕΕ.

Στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου και στα ιδιωτικά πανεπιστήμια τα δίδακτρα κυμαίνονται από 2.100 έως 11.000 ευρώ ετησίως, ανάλογα το πρόγραμμα. Για προγράμματα Ιατρικής τα δίδακτρα είναι πολύ περισσότερα και μπορεί να φτάσουν τις 20.000 ευρώ ετησίως.

Για όλα τα μεταπτυχιακά προγράμματα καταβάλλονται δίδακτρα, τόσο σε δημόσια, όσο και ιδιωτικά πανεπιστήμια. Τα δίδακτρα κυμαίνονται μεταξύ 3.000 – 6.000 ευρώ στην πλειοψηφία των προγραμμάτων. Τα προγράμματα στον τομέα των Επιχειρήσεων, της Ψυχολογίας και της Ιατρικής είναι συνήθως τα πιο ακριβά.

Να σημειωθεί ότι κάποια πανεπιστήμια έχουν έξοδα αίτησης, τα οποία είναι περίπου 50 ευρώ.

Υποτροφίες

Οι φοιτητές που πραγματοποιούν σπουδές στην Κύπρο μπορούν επίσης να επωφεληθούν από διάφορες ευκαιρίες χρηματοδότησης ή υποτροφίες, που προσφέρουν τα πανεπιστήμια της Κύπρου αλλά και μεγάλα ιδρύματα της Ελλάδας για σπουδές στο εξωτερικό. Οι περισσότερες υποτροφίες αφορούν τα δια ζώσης προγράμματα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμες υποτροφίες για εξ αποστάσεως σπουδές. Κάποια από τα πανεπιστήμια επίσης προσφέρουν early birds εκπτώσεις.

Διαδικασία -  Προθεσμία υποβολής αιτήσεων

Η Κύπρος δεν διαθέτει κεντρική πύλη αιτήσεων. Κάθε πανεπιστήμιο διαχειρίζεται τις αιτήσεις του και οι απαιτήσεις ποικίλλουν ανάλογα με το πανεπιστήμιο και το πρόγραμμα. 

Προπτυχιακές Σπουδές

Δημόσια Πανεπιστήμια: Οι Ελλαδίτες υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση στα μέσα Ιουλίου κάθε έτους. Δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν όλοι/ες οι υποψήφιοι/ες, οι οποίοι/ες εξετάστηκαν σε εθνικό επίπεδο στα μαθήματα της τελευταίας τάξης του Λυκείου. Δείτε εδώ την ανακοίνωση για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024. 
Επίσης όσοι δεν εξασφαλίσουν θέση στην Α΄ κατανομή ή θέλουν να βελτιώσουν τη θέση τους, θα μπορούν να διεκδικήσουν θέση στη B' κατανομή. Η υποβολή αίτησης γίνεται τον Αύγουστο. Δείτε εδώ την ανακοίνωση για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024. 

Ιδιωτικά Πανεπιστήμια: Οι Ελλαδίτες υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτηση δύο φορές τον χρόνο, έως τις αρχές Σεπτεμβρίου για έναρξη σπουδών το χειμερινό εξάμηνο και έως τις αρχές Φεβρουαρίου για έναρξη σπουδών το εαρινό εξάμηνο. Σε γενικές γραμμές η διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσετε είναι η εξής:

  • Βρείτε το ακαδημαϊκό πρόγραμμα που θέλετε να σπουδάσετε
  • Ελέγξτε εάν πληροίτε τις ελάχιστες απαιτήσεις εισόδου
  • Υποβάλετε τα έγγραφά σας
  • Πληρώστε το τέλος αίτησης (όπου απαιτείται)

Για προπτυχιακές σπουδές οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να κατέχουν απολυτήριο λυκείου, πρόσφατο αποδεικτικό γνώσης της αγγλικής γλώσσας (όπου απαιτείται) και σε ειδικές περιπτώσεις για τα προγράμματα Καλών Τεχνών και Αρχιτεκτονικής, μπορεί να σας ζητηθεί να προσκομίσετε και portfolio.  Κέντρο Πληροφόρησης-Βιβλιοθήκη «Στέλιος Ιωάννου», πρόκειται για έναν πολυχώρο ο οποίος στεγάζει τη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου, την Υπηρεσία Πληροφορικών Εφαρμογών, την Υπηρεσία Πληροφορικής Υποδομής και το Κυπριακό Ερευνητικό και Ακαδημαϊκό Δίκτυο (ΚΕΑΔ).

Για το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος μπορείτε να δείτε αναλυτικές πληροφορίες και να επικοινωνήσετε με τα πανεπιστήμια για να υποβάλλετε τις αιτήσεις σας μέσω της πλατφόρμας του eduguide.gr.

Μεταπτυχιακές Σπουδές:

Δημόσια Πανεπιστήμια: Οι αιτήσεις ανοίγουν τον Ιανουαρίου/Φεβρουάριο και διαρκούν έως τα τέλη Απριλίου/ Μαΐου. 

Ιδιωτικά Πανεπιστήμια: Αιτήσεις στα μεταπτυχιακά προγράμματα μπορείτε να κάνετε καθ’ όλη τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους. Οι αιτήσεις κλείνουν όταν συμπληρωθούν οι θέσεις. Στα προγράμματα με τη μεγαλύτερη ζήτηση οι αιτήσεις ενδέχεται να κλείσουν νωρίτερα, γι' αυτό σας συνιστούμε να κάνετε αίτηση όσο το δυνατόν νωρίτερα. 
Στην πλειοψηφία τους τα ιδιωτικά πανεπιστήμια δέχονται αιτήσεις δύο φορές τον χρόνο, έως τα τέλη Σεπτεμβρίου για έναρξη σπουδών το χειμερινό εξάμηνο και έως τις αρχές Φεβρουαρίου για έναρξη σπουδών το εαρινό εξάμηνο. 

Οι απόφοιτοι που ενδιαφέρονται να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε μεταπτυχιακό επίπεδο στην Κύπρο χρειάζεται να κατέχουν πτυχίο σε αντίστοιχη ειδικότητα και σε κάποιες των περιπτώσεων προαπαιτείται ο ενδιαφερόμενος να έχει εργασιακή εμπειρία. Επίσης, σε αρκετά προγράμματα χρειάζεται ο φοιτητής να κατέχει αποδεικτικό γνώσης της αγγλικής γλώσσας. Οι υποψήφιοι σε προγράμματα των Καλών Τεχνών και της Αρχιτεκτονικής θα πρέπει να προσκομίσουν και portfolio. 

Για το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου μπορείτε να δείτε αναλυτικές πληροφορίες και να επικοινωνήσετε με τα πανεπιστήμια για να υποβάλλετε τις αιτήσεις σας μέσω της πλατφόρμας του eduguide.gr.

Κόστος Ζωής

Η ζωή στην Κύπρο δεν είναι ακριβή και θεωρείται μία από τις πιο προσιτές οικονομικά χώρες της Ευρώπης, ωστόσο το κόστος ζωής κατά τη διάρκεια των σπουδών εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου ζωής και την πόλη. Το μέσο κόστος ζωής στην Κύπρο για έναν φοιτητή θα κυμαίνεται από 700 έως 1000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ενοικίου, των λογαριασμών, της διατροφής και άλλων διάφορων εξόδων.

Διαμονή:

Τα περισσότερα εκπαιδευτικά ιδρύματα παρέχουν διαμονή σε φοιτητικές εστίες ή συνεργάζονται με ιδιώτες κατόχους φοιτητικών διαμερισμάτων. Για διευκόλυνση των φοιτητών/φοιτητριών στην πλειοψηφία τους τα πανεπιστήμια έχουν «Γραφείο Στέγασης» όπου οι φοιτητές μπορούν να λάβουν βοήθεια για το συγκεκριμένο θέμα.

Παρακάτω θα βρείτε πληροφορίες για τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια της Κύπρου:

Πανεπιστήμιο Κύπρου: Το Πανεπιστήμιο Κύπρου διαθέτει ιδιόκτητη φοιτητική εστία η οποία αποτελείται από 12 κτίρια, συνολικής χωρητικότητας 208 μονόκλινων δωματίων. Επιπλέον, το Γραφείο Στέγασης του Πανεπιστημίου διατηρεί κατάλογο με οικίες και διαμερίσματα ιδιωτών.
Περισσότερες πληροφορίες 

Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου: Το ΤΕΠΑΚ δεν διαθέτει ιδιόκτητες φοιτητικές εστίες. Ωστόσο, έχει ενοικιάσει αριθμό κτιρίων στο κέντρο της πόλης και έχει συνάψει συμφωνία συνεργασίας με τη φοιτητική εστία Απολλώνια, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα δωμάτια για τις ανάγκες στέγασης. 
Περισσότερες πληροφορίες 

Πανεπιστήμιο Λευκωσίας: Οι φοιτητικές εστίες (UNIC Residences) για τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Λευκωσίας περιλαμβάνουν τρία ξεχωριστά συγκροτήματα εστιών –τα SIX, U και TRIANGLE– τα οποία συγκαταλέγονται στις πιο εντυπωσιακές φοιτητικές εστίες της Ευρώπης. Εκτός από τα UNIC Residences, υπάρχει πληθώρα άλλων επιλογών διαμονής, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας ενοικίασης οικονομικών διαμερισμάτων ή σπιτιών πολύ κοντά στην πανεπιστημιούπολη. Το Γραφείο Στέγασης του Πανεπιστημίου παρέχει όλες τις σχετικές πληροφορίες.
Περισσότερες πληροφορίες 

Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου: Οι φοιτητικές οικιστικές μονάδες του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου περιλαμβάνουν οκτώ ξεχωριστά κτίρια (Unihalls Trinity, Cyprialife Residence, U-CITY Residence, THE MED -2, Mirage Residence II, Unihome Boutique Halls, Unihalls Premier). Το Γραφείο Στέγασης παρέχει βοήθεια για διαμονή στα πανεπιστημιακά διαμερίσματα και σε ιδιωτικά διαμερίσματα γύρω από την Πανεπιστημιούπολη. 
Περισσότερες πληροφορίες

Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος: Το Πανεπιστήμιο διαθέτει πλήρως εξοπλισμένους χώρους διαμονής των φοιτητών. Τα δωμάτια των φοιτητών/τριών είναι πλήρως εξοπλισμένα, άνετα, με τουαλέτα και βεράντες με θέα είτε τη θάλασσα είτε τους εσωτερικούς κήπους. Υπάρχει ευκολία πρόσβασης και επικοινωνία με όλους τους δημόσιους χώρους. Η Φοιτητική Μέριμνα είναι υπεύθυνη για τη διαμονή προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών στις φοιτητικές εστίες. Λειτουργεί ένα σύγχρονο πρόγραμμα διαχείρισης αιτήσεων διαμονής, κατανομής δωματίων και διαχείρισης συμβολαίων ενοικίασης δωματίων.
Περισσότερες πληροφορίες

Λευκωσία, η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη φοιτητούπολη της Κύπρου.Λεπτομέρειες για το κόστος διαμονής και τις προσφερόμενες υπηρεσίες παρέχονται από τα Γραφεία Στέγασης και τη Φοιτητική Μέριμνα των πανεπιστημίων, τα οποία έχουν την ευθύνη διαχείρισης των φοιτητικών εστιών. Λόγω του περιορισμένου αριθμού κλινών, τα Γραφεία Στέγασης ετοιμάζουν παράλληλα κατάλογο με ανακοινώσεις για διαμερίσματα/οικίες προς ενοικίαση, ο οποίος διατίθεται στις αρχές κάθε ακαδημαϊκής χρονιάς.

Φαγητό:

Τα πανεπιστήμια διαθέτουν δικά τους εστιατόρια για τη σίτιση των φοιτητών σε πολύ προσιτές τιμές και κάποια από αυτά προσφέρουν ειδικές τιμές και εκπτώσεις για Ελλαδίτες φοιτητές/τριες. Επιπλέον στην Κύπρο θα βρείτε πολλά οικονομικά εστιατόρια για φαγητό, με το μέσο γεύμα να κοστίζει μεταξύ 7 και 15 ευρώ ανά άτομο. Αν σκοπεύετε να ετοιμάσετε μόνοι σας τα γεύματά σας, το κόστος αγοράς τροφίμων είναι επίσης αρκετά προσιτό. Παρακάτω μπορείτε να βρείτε τυπικές τιμές για ορισμένα από τα πιο συχνά αγοραζόμενα τρόφιμα.

  • Νερό (1,5L): 0.35 - 2 ευρώ
  • Γάλα (1L): 1.00 - 2.50 ευρώ
  • Κοτόπουλο (1kg): 4 - 9 ευρώ
  • Πατάτες (1kg): 0.50 - 2 ευρώ
  • Ψωμί: 1.00 - 2.50 ευρώ
  • Καφές: 2.50 - 3 ευρώ

Δημόσια συγκοινωνία:

Η Κύπρος προσφέρει υπηρεσίες λεωφορείων και ταξί. Υπάρχουν διάφορα είδη υπηρεσιών λεωφορείων μεταξύ αυτών τα αστικά και υπεραστικά λεωφορεία και τα λεωφορεία μεταφορών από και προς τα δύο αεροδρόμια της Λάρνακας και της Πάφου. Οι φοιτητές δικαιούνται 50% έκπτωση στις τιμές των εισιτηρίων των λεωφορείων. 
Επίσης, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι στην Κύπρο η οδήγηση γίνεται στην αριστερή πλευρά του δρόμου σε αντίθεση με τις περισσότερες χώρες του κόσμου, στις οποίες η οδήγηση γίνεται στη δεξιά πλευρά.

  • Εισιτήριο απλής μετάβασης (Τοπική μεταφορά): 1.5 – 2.5 ευρώ 
  • Μηνιαίο πάσο (κανονική τιμή): 20 - 45 ευρώ

Ασφάλεια υγείας:

Το Γενικό Σύστημα Υγείας της Κύπρου (Γεσύ) προσφέρει υπηρεσίες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας υγείας. Δικαιούχοι είναι όλοι οι Κύπριοι και μη-Κύπριοι πολίτες, που ζουν και εργάζονται στην Κύπρο, όπως και οι φοιτήτριες/τές που προέρχονται από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Περισσότερες πληροφορίες

Άδειας Παραμονής

Όλοι οι Ελλαδίτες φοιτητές είναι απαραίτητο να εκδώσουν το "κίτρινο χαρτί"/yellow slip (Άδεια Παραμονής) το οποίο αποτελεί νόμιμο αποδεικτικό έγγραφο παραμονής για πάνω από 90 μέρες στο εξωτερικό, ακόμα και λόγω σπουδών. Εκδίδεται από την Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Αστυνομίας Κύπρου.
Περισσότερες πληροφορίες

Σημείωση: Οι παραπάνω τιμές είναι ενδεικτικές και ενδέχεται να διαφέρουν ανάλογα την πόλη που θα επιλέξετε να σπουδάσετε.

Πηγές Πληροφόρησης:

Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα
Διεύθυνση: Ξενοφώντος 2Α, 10557, Αθήνα
Τηλ: + 30 210 3734800
Ε-mail: athensembassy@mfa.gov.cy 
Ιστοσελίδα

Γενικό Προξενείο Κυπριακής Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη
Ελευθερίου Βενιζέλου 8,P.O. Box 50046, 54624 Θεσσαλονίκη
Τηλ.: + 30 2310 260611, 2310 260625, 2310 260697
E-mail: consulatethess@mfa.gov.cy
Ιστοσελίδα

Χρήσιμες ιστοσελίδες:

Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κύπρου https://www.moec.gov.cy/


Δείτε, επίσης, όλα τα άρθρα μας για Σπουδές στο εξωτερικό: https://www.eduguide.gr/grad/topic/graduate-studies-abroad   

Επιμέλεια άρθρου: Κωνσταντίνα Δημητρίου, Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού
Φωτογραφία: Freepik

Μοιραστείτε το:

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο