Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

Σπουδές στην Ιρλανδία

Η Ιρλανδία είναι ένα φιλόξενο νησί της βορειοδυτικής Ευρώπης, δυτικά από τη Μεγάλη Βρετανία, με κοσμοπολίτικες πόλεις και ισχυρή ιστορία που σχετίζεται με τη λογοτεχνία. Γνωστή για την εκπαιδευτική της αριστεία, δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς γιατί χιλιάδες φοιτητές συρρέουν στην Ιρλανδία κάθε χρόνο. 

Το γεγονός ότι, μετά το Brexit, είναι η μόνη αγγλόφωνη χώρα-μέλος της ΕΕ, καθιστά την Ιρλανδία έναν από τους πιο ελκυστικούς προορισμούς σπουδών στο εξωτερικό για πολλούς φοιτητές. Οι περισσότεροι διεθνείς φοιτητές προέρχονται από την ΕΕ, τον ΕΟΧ, την Ελβετία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Βόρεια Αμερική.

Το Δουβλίνο, το Γκάλγουεϊ, το Μπέλφαστ, το Λίμερικ και το Maynooth είναι οι δημοφιλέστεροι φοιτητικοί προορισμοί της χώρας. Το Δουβλίνο, η ιρλανδική πρωτεύουσα, έχει ψηφιστεί από τη Lonely Planet ως η πιο φιλική πόλη στον κόσμο σε πολλές περιπτώσεις, και πολλές από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο, όπως η Google, η Medtronics και η Microsoft έχουν γραφεία εκεί.

Το εκπαιδευτικό σύστημα στην Ιρλανδία

Η Ιρλανδία κληρονόμησε το σύστημα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από το Ηνωμένο Βασίλειο με μικρές διαφοροποιήσεις. 

Η τριτοβάθμια εκπαίδευση αποτελείται από διάφορους τομείς. Ο πανεπιστημιακός τομέας, ο τεχνολογικός τομέας και οι σχολές εκπαίδευσης χρηματοδοτούνται ουσιαστικά από το κράτος. Επιπλέον, υπάρχει μια σειρά από ανεξάρτητα ιδιωτικά κολέγια. Η ιρλανδική κυβέρνηση επενδύει εκατομμύρια ευρώ στην εκπαίδευση κάθε χρόνο με στόχο να ενισχύσει το εκπαιδευτικό σύστημα προς όφελος της εκπαιδευτικής και ακαδημαϊκής κοινότητας. Trinity College Dublin

Οκτώ (8) εκπαιδευτικά ιδρύματα περιλαμβάνονται στα 1000 κορυφαία στον κόσμο σύμφωνα με την QS World University Rankings 2022. 

 • 101 Trinity College Dublin, The University of Dublin
 • 173 University College Dublin
 • 258 National University of Ireland Galway
 • 298 University College Cork
 • 490 Dublin City University
 • 501-510 University of Limerick
 • 751-800 Maynooth University
 • 801-1000 Technological University Dublin

Εκπαιδευτικά Ιδρύματα:

Πανεπιστημιακός Τομέας

Στην Ιρλανδία υπάρχουν επτά (7) πανεπιστήμια που είναι αυτόνομα και αυτοδιοικούμενα. Προσφέρουν προγράμματα σπουδών σε πτυχίο, μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο. 

Τεχνολογικός Τομέας

Ο τεχνολογικός τομέας περιλαμβάνει Τεχνολογικά Πανεπιστήμια (ΤΠ) και Τεχνολογικά Ινστιτούτα (ΙΤ) που παρέχουν προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης σε τομείς όπως οι επιχειρήσεις, η επιστήμη, η μηχανική, η γλωσσολογία και η μουσική μέχρι επίπεδα πιστοποιητικών, διπλωμάτων και πτυχίων. Το Υπουργείο Παιδείας έχει τη συνολική ευθύνη για τον τομέα. 

Τα ΤΠ και τα ΙΤ παρέχουν προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης σε τομείς όπως οι επιχειρήσεις, η επιστήμη, η μηχανική, η γλωσσολογία και η μουσική μέχρι επίπεδα πιστοποιητικών, διπλωμάτων και πτυχίων.

Υπάρχουν τρία (3) Τεχνολογικά Πανεπιστήμια:

 1. Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Δουβλίνου (TU Dublin) (Ένωση των Ινστιτούτων Τεχνολογίας του Δουβλίνου, του Tallaght και του Blanchardstown)
 2. Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Μάνστερ (Ένωση των Ινστιτούτων Τεχνολογίας του Κορκ και του Tralee)
 3. Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Shannon: Midlands Midwest (Ένωση των Τεχνολογικών Ινστιτούτων Limerick και Athlone)

Υπάρχουν επτά (7) Ινστιτούτα Τεχνολογίας που βρίσκονται σε όλη τη χώρα. Στην περιοχή του Δουβλίνου υπάρχει το Dun Laoghaire. Εκτός Δουβλίνου είναι του Waterford, Dundalk, Galway και Mayo, Sligo, Letterkenny και Carlow.

Στις αρχές του 2022, το Τεχνολογικό Ινστιτούτο Galway-Mayo, το Τεχνολογικό Ινστιτούτο Sligo και το Τεχνολογικό Ινστιτούτο Letterkenny θα ενωθούν για να σχηματίσουν το Technological University for the West and North West. Οι φοιτητές που αποφοιτούν το 2021-2022 από αυτά τα ινστιτούτα θα αποφοιτήσουν με πανεπιστημιακά προσόντα. 

Το 2022, το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Carlow και το Τεχνολογικό Ινστιτούτο Waterford θα ενωθούν για να σχηματίσουν το Technological University for the South East.

Κολέγια εκπαίδευσης

Πολλά εκπαιδευτικά κολέγια στην Ιρλανδία παρέχουν εξειδικευμένη κατάρτιση για δασκάλους πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Προσφέρουν τριετές πτυχίο Bachelor of Education και δεκαοκτάμηνο μεταπτυχιακό δίπλωμα. Επιπλέον, υπάρχουν κολέγια εκπαίδευσης που ειδικεύονται στην κατάρτιση καθηγητών οικιακής οικονομίας, δασκάλων θρησκειών και καθηγητών φυσικής αγωγής.

University College DublinΤίτλοι σπουδών  

Πτυχίο: Τα ιρλανδικά πανεπιστήμια προσφέρουν μια σειρά από προπτυχιακά προγράμματα, πλήρους ή μερικής φοίτησης. Τα μαθήματα πλήρους φοίτησης διαρκούν τρία χρόνια. 

Μεταπτυχιακό δίπλωμα: Πρόκειται για επαγγελματικά προγράμματα, που συνδέονται με επαγγέλματα όπως η διδασκαλία ή η βιβλιοθηκονομία. Τα επαγγελματικά μαθήματα είναι μαθήματα που συνήθως στοχεύουν στον εξοπλισμό των σπουδαστών με πρακτικές δεξιότητες για ένα συγκεκριμένο επάγγελμα. Το αντικείμενο μπορεί να είναι διαφορετικό από το πτυχίο και έχει διάρκεια ένα χρόνο. Ορισμένες φορές αποτελεί προκαταρκτικό στάδιο μεταπτυχιακών σπουδών επιπέδου.
Μεταπτυχιακό: Είναι προγράμματα που βασίζονται στην θεωρία ή σε έρευνα. Διαρκεί 1-2 χρόνια και συνήθως περιλαμβάνουν εργασία μαθημάτων και διατριβή. Τα μεταπτυχιακά προγράμματα στην Ιρλανδία ακολουθούν παρόμοια δομή με αυτά στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Διδακτορικό: Πρόκειται για προγράμματα βασισμένη στην έρευνα και διαρκούν συνήθως τρία ή τέσσερα χρόνια πλήρους απασχόλησης. Στην πλειονότητα τους τα διδακτορικά προγράμματα προσφέρονται στα πανεπιστήμια.

Ακαδημαϊκό Ημερολόγιο

Το ακαδημαϊκό έτος διαρκεί συνήθως από τα τέλη Σεπτεμβρίου έως τα μέσα Αυγούστου του επόμενου έτους, χωρισμένο σε δύο διδακτικές περιόδους - χειμερινό (Σεπτέμβριος έως Δεκέμβριος) και εαρινό (Ιανουάριος έως Μάιος) εξάμηνο. Σε γενικές γραμμές, η δομή του συστήματος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ιρλανδία μοιάζει πολύ με του Ηνωμένου Βασιλείου.

Γλώσσα διδασκαλίας

Η Ιρλανδία έχει δύο επίσημες γλώσσες: τα αγγλικά και τα ιρλανδικά. Ωστόσο, τα αγγλικά είναι η κυρίαρχη γλώσσα. Εκτός αγροτικών περιοχών, πολύ λίγοι άνθρωποι μιλούν τα ιρλανδικά ως πρώτη τους γλώσσα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο σχεδόν όλα τα προγράμματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης παραδίδονται εξ ολοκλήρου στα αγγλικά.

Δίδακτρα 

Προπτυχιακά προγράμματα
Τα εγκεκριμένα προπτυχιακά προγράμματα πλήρους φοίτησης στα ιρλανδικά πανεπιστήμια και τεχνολογικά ιδρύματα που χρηματοδοτούνται από το ιρλανδικό κράτος προσφέρονται δωρεάν. Σύμφωνα με τους όρους της Πρωτοβουλίας Δωρεάν Δίδακτρα (Free Fees Initiative), η Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης της Ιρλανδίας καταβάλλει τα δίδακτρα στα πανεπιστήμια/κολέγια. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.

Μεταπτυχιακά προγράμματα:
Σε γενικές γραμμές, θα πρέπει να πληρώσετε δίδακτρα για ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα. Ωστόσο, μπορεί να λάβετε οικονομική βοήθεια στο πλαίσιο του προγράμματος φοιτητικών υποτροφιών. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.

Για μεταπτυχιακές (μεταπτυχιακές και διδακτορικές) σπουδές τα δίδακτρα κυμαίνονται μεταξύ 3.000 - 30.000 ευρώ ανά ακαδημαϊκό έτος. Τα προγράμματα στον τομέα των Επιχειρήσεων και της Ιατρικής είναι συνήθως τα πιο ακριβά. 

Εάν επιλέξετε να παρακολουθήσετε πρόγραμμα σε ιδιωτικό κολέγιο, είτε σε προπτυχιακό είτε σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα, θα πρέπει να πληρώσετε δίδακτρα. Κάθε ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ορίζει τα δικά του δίδακτρα. 

Πέραν των διδάκτρων οι υποψήφιοι φοιτητές θα πρέπει να πληρώσουν και την ετήσια φοιτητική συνδρομή (annual student contribution). Τα περισσότερα πανεπιστήμια/κολέγια χρεώνουν μια ετήσια φοιτητική συνδρομή, που παλαιότερα ονομαζόταν «χρέωση φοιτητικών υπηρεσιών». Είναι επίσης γνωστή και ως τέλος εγγραφής και καλύπτει τις υπηρεσίες φοιτητών και τις εξετάσεις. Το ποσό της συνδρομής ποικίλλει από το ένα ίδρυμα στο άλλο. Το ανώτατο ποσό για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 ανέρχεται στα 3.000 ευρώ. Οι εγκαταστάσεις της Apple στο Κορκ της Ιρλανδίας ήταν οι πρώτες εκτός ΗΠΑ.

Διαδικασία υποβολής αιτήσεων

Για προπτυχιακές σπουδές οι υποψήφιοι φοιτητές υποβάλλουν την αίτησή τους μέσω του Κεντρικού Γραφείου Εφαρμογών (Central Applications Office – «CAO»). Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ

Συνήθως η προθεσμία υποβολής αιτήσεων είναι μέχρι τέλος Ιανουαρίου με δικαίωμα αλλαγών μέχρι τέλος Ιουνίου.  Σε ορισμένα προγράμματα που συμπληρώνονται οι αιτήσεις μέχρι τη λήξη της πρώτης περιόδου δεν δέχονται νέες αιτήσεις μετά το τέλος Ιανουαρίου. Κατά τη διάρκεια του διαστήματος των αλλαγών υπάρχουν χρεώσεις (Φεβρουάριο-Απρίλιο) ή μη (Μάιος-Ιούνιος - Change of Mind) ανάλογα την περίοδο που θα επιλέξετε να κάνετε τις αλλαγές και η χρέωση ανέρχεται στα 10 ευρώ. 

Οι υποψήφιοι της ΕΕ για προπτυχιακά προγράμματα ιατρικής θα πρέπει να παρακαθήσουν σε εξετάσεις εισαγωγής επαγγελμάτων υγείας γνωστά ως Health Professions Admissions Test (HPAT). Υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες στον ιστότοπο HPAT-Ireland. Το HPAT Test συνήθως διεξάγεται μέσα Φεβρουαρίου (το 2022 οι εξετάσεις ήταν 18-21 Φεβρουαρίου).

Τέλη αίτησης (για το 2022-2023):

 • Ηλεκτρονική έκπτωση έως τις 20 Ιανουαρίου: 30€
 • Ηλεκτρονική αίτηση έως την 1η Φεβρουαρίου: 45€
 • Καθυστερημένη ηλεκτρονική αίτηση έως την 1η Μαΐου: 60€

Για μεταπτυχιακές σπουδές δεν υπάρχει κεντρικός φορέας υποβολής αιτήσεων. Οι φοιτητές πρέπει να υποβάλουν αίτηση απευθείας στο πανεπιστήμιο της επιλογής τους. Μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για μεταπτυχιακά προγράμματα και αιτήσεις από το γραφείο σταδιοδρομίας στο κολέγιο ή το πανεπιστήμιό που σας ενδιαφέρει.

Η διαδικασία αίτησης συνήθως περιλαμβάνει τη συμπλήρωση μιας αίτησης, το personal statement, την υποβολή του αντίγραφου του πτυχίου σας και ο υποψήφιος φοιτητής περνάει και από συνέντευξη. 
Ωστόσο, μερικά ιδιωτικά ιρλανδικά πανεπιστήμια χρησιμοποιούν το Postgraduate Applications Centre (PAC) για τη διεκπεραίωση αιτήσεις μεταπτυχιακών και διδακτορικών. Ο υποψήφιος φοιτητής υποβάλλει την αίτησή του κατευθείαν εκεί ηλεκτρονικά. Για να δείτε αν το πανεπιστήμιο που σας ενδιαφέρει συμμετέχει στον φορέα αυτό επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του PAC εδώ (https://pacapply.com/) 

Προθεσμία υποβολής αιτήσεων

Προπτυχιακά Προγράμματα

 • Αρχές Νοεμβρίου - Ανοίγουν οι ηλεκτρονικές αιτήσεις
 • Μέσα Ιανουαρίου - Καταληκτική ημερομηνία για ηλεκτρονικές αιτήσεις με έκπτωση.
 • Αρχές Φεβρουαρίου – Κανονική ημερομηνία λήξης για τις αιτήσεις
 • Αρχές Μαΐου – Καταληκτική ημερομηνία για καθυστερημένες αιτήσεις
 • Αρχές Μαΐου – Ανοίγει η αίτηση για αλλαγές
 • Αρχές Ιουλίου – Τελική ημερομηνία για να αλλάξετε γνώμη σχετικά με τις επιλογές προγραμμάτων στο έντυπο CAO που υποβάλατε προηγουμένως

Μεταπτυχιακά Προγράμματα

Αιτήσεις στα μεταπτυχιακά προγράμματα μπορείτε να κάνετε καθ’ όλη τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους. Οι αιτήσεις κλείνουν όταν συμπληρωθούν οι θέσεις. Στα προγράμματα με την μεγαλύτερη ζήτηση οι αιτήσεις ενδέχεται να κλείσουν νωρίτερα, γι' αυτό σας συνιστούμε να κάνετε αίτηση όσο το δυνατόν νωρίτερα. Στα περισσότερα πανεπιστήμια η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων συνήθως λήγει τέλη Ιουνίου.

 • Aρχές Οκτωβρίου - Ανοίγουν οι αιτήσεις
 • Aρχές Φεβρουαρίου – τέλη Μαρτίου: Προθεσμίες υποβολής αιτήσεων
 • Aρχές Μαΐου: Αποδοχή θέσης
 • Αρχές Ιουλίου: Προθεσμία υποβολής αιτήσεων για το δεύτερο κύκλο αιτήσεων

Το Δουβλίνο φιλοξενεί τα κεντρικά γραφεία της Google στην Ευρώπη.Κόστος Ζωής

Το επίσημο νόμισμα στην Ιρλανδία είναι το ευρώ. Η Βόρεια Ιρλανδία, ως μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου, χρησιμοποιεί λίρες στερλίνας. 

Το μηνιαίο ποσό που θα χρειαστείτε για τα καθημερινά σας έξοδα και το ενοίκιο στην Ιρλανδία ποικίλλει σημαντικά ανάλογα με το μέρος που θα επιλέξετε να ζήσετε. Στην κατάταξη Cost of Living Rankings της Mercer για το 2021, το Δουβλίνο βρίσκεται στην 39η θέση στον κόσμο, καθιστώντας το μια ακριβή επιλογή σε σύγκριση με ορισμένες άλλες πόλεις στην Ιρλανδία.

Ορισμένα μέσες τιμές:

Ως διεθνής φοιτητής στην Ιρλανδία, το μηνιαίο κόστος διαβίωσης είναι πιθανό να κυμαίνεται από 700 έως 1000 ευρώ (ενδεικτικά).

 • Μηνιαία έξοδα σπιτιού (ρεύμα, νερό, θέρμανση κ.ά.): 150 ευρώ
 • Διατροφή: 200 - 300 ευρώ
 • Μεταφορικά (μηνιαίο εισιτήριο): 60 - 80 ευρώ 
 • Άλλα προσωπικά έξοδα: 300 – 400 ευρώ

Διαμονή

 • Διαμονή: 
  • Διαμέρισμα (1 υπνοδωμάτιο) στο κέντρο της πόλης 750 - 1.900 ευρώ
  • Διαμέρισμα (1 υπνοδωμάτιο) Έξω από το κέντρο 650 -1600 ευρώ

Τα περισσότερα πανεπιστήμια στην Ιρλανδία προσφέρουν στους διεθνής φοιτητές διαμονή στις φοιτητικές εστίες. Εάν επιλέξετε να μείνετε εντός της πανεπιστημιούπολης, τότε το κόστος μπορεί να κυμαίνεται περίπου από 300 έως 600 ευρώ το μήνα ανάλογα το πανεπιστήμιο.

Μπορείτε επίσης να βρείτε διαμερίσματα εκτός πανεπιστημιούπολης όπου είτε θα ζείτε μόνοι σας ή με άλλους φοιτητές. Το κόστος διαμονής κυμαίνεται περίπου στα 650 ευρώ το μήνα (αν επιλέξετε να μείνετε μόνοι) ανάλογα με την τοποθεσία και την περίοδο που θα ψάξετε για σπίτι. Για ένα δωμάτιο με κοινόχρηστους χώρους, το κόστος διαμονής είναι περίπου 400 ευρώ το μήνα και μπορεί να φτάσει έως και 850 ευρώ.

Ευκαιρίες απασχόλησης:

Η Ιρλανδία, μετά την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προσέλκυσε πολλές πολυεθνικές εταιρείες - και ιδιαίτερα εταιρείες τεχνολογίας - να δημιουργήσουν τα ευρωπαϊκά κεντρικά γραφεία τους στην εκεί συμπεριλαμβανομένων των 5 από τις 10 κορυφαίες εταιρείες του Forbes, την Apple, Google, Alphabet, Amazon και Samsung. Η χώρα φιλοξενεί, επίσης, τα γραφείων των Airbnb, Pfizer, Dell και άλλων. Ως εκ τούτου, η Ιρλανδία προσφέρει πολλές ευκαιρίες απασχόλησης σε φοιτητές και απόφοιτους.

Πηγές Πληροφόρησης:
Πρεσβεία της Ιρλανδίας στην Ελλάδα
Διεύθυνση: Λεωφόρος Βασιλέως Κωνσταντίνου 7 10674 Ζάππειο, Αθήνα, Ελλάδα
Τηλ: 210 7232771/2
E-mail: irlemb.ath@iveagh.gov.ie  
Ιστοσελίδα: www.dfa.ie/irish-embassy/greece/  

Χρήσιμες ιστοσελίδες:

Δείτε, επίσης, όλα τα άρθρα μας για Μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό: https://www.eduguide.gr/grad/topic/graduate-studies-abroad

Επιμέλεια άρθρου: Κωνσταντίνα Δημητρίου, Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού
Φωτογραφία: Pexels
 

Μοιραστείτε το:

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο