Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

Σπουδές στην Ελβετία

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ελβετία είναι μία από τις ομορφότερες και πλουσιότερες χώρες της Ευρώπης, με πολύγλωσσο πληθυσμό που ξεπερνάει τα  8 εκατομμύρια . Η Ελβετία χωρίζεται σε καντόνια (διοικητικές υποδιαιρέσεις της Ελβετικής Συνομοσπονδίας) και κάθε καντόνι έχει μία ή περισσότερες επίσημες γλώσσες (γερμανική, ιταλική, γαλλική και ρομανσική/ραιτορωμανική γλώσσα). 

Με αρκετά ελβετικά πανεπιστήμια να βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης, η Ελβετία είναι ένας δημοφιλής προορισμός για διεθνείς φοιτητές που αναζητούν ποιοτική τριτοβάθμια εκπαίδευση. 

Τα ελβετικά πανεπιστήμια ειδικεύονται στην παροχή εκπαιδευτικών προγραμμάτων κυρίως από σχολές διοίκησης επιχειρήσεων, ιατρικές σχολές και σχολές μηχανικών.

Το εκπαιδευτικό σύστημα στην Ελβετία

Η Ελβετία είναι ένας από τους δημοφιλείς προορισμούς για σπουδές σε ευρωπαϊκό έδαφος και διαθέτει ένα προηγμένο εκπαιδευτικό σύστημα με περισσότερα από 30 ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ 10 εξ αυτών φιγουράρουν στις λίστες με τα καλύτερα πανεπιστήμια παγκοσμίως, σύμφωνα με την QS World University Rankings 2021.

6. ETH Zurich - Swiss Federal Institute of Technology 
14. EPFL – Swiss Federal Institute of Technology        
69. University of Zurich 
106. University of Geneva        
114. University of Bern         
149. University of Basel 
169. University of Lausanne 
273. USI - Università della Svizzera italiana 
428. University of St.Gallen (HSG)    
601-650. Université de Fribourg

Η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στην Ελβετία περιλαμβάνει τα Πανεπιστήμια, τα Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών και Τεχνών καθώς επίσης και τα Πανεπιστήμια για τις Παιδαγωγικές Επιστήμες.

Πανεπιστήμια (Universities-UNIs)

Ο ελβετικός πανεπιστημιακός χώρος αποτελείται από  δέκα (10) καντονικά πανεπιστήμια και δύο (2) Ομοσπονδιακά Ινστιτούτα Τεχνολογίας Το αρχαιότεο ίδρυμα της χώρας ιδρύθηκε το 1460 (University of Basel) και το νεότερο το 2000 (University of Lucerne). Όλα τα ιδρύματα αναγνωρίζονται και χρηματοδοτούνται από το κράτος. Τα 12 αυτά πανεπιστημιακά ιδρύματα φιλοξενούν περίπου 150.000 εγγεγραμμένους φοιτητές.

Τα 12 εκπαιδευτικά ιδρύματα βρίσκονται στις γερμανικές, γαλλικές και ιταλικές περιοχές ως εξής:

  • Πέντε πανεπιστήμια βρίσκονται στη γερμανόφωνη Ελβετία 
  1. University of Basel
  2. University of Lucerne
  3. University of St.Gallen (HSG)
  4. University of Zurich
  5. EPFL – Swiss Federal Institute of Technology
  • Δύο είναι σε δίγλωσσα καντόνια 
  1. University of Bern
  2. University of Fribourg
  • Τέσσερα είναι στη γαλλόφωνη Ελβετία 
  1. University of Geneva
  2. University of Lausanne
  3. University of Neuchâtel
  4. ETH Zürich – Swiss Federal Institute of Technology
  • Ένα είναι στο ιταλόφωνο καντόνι του Ticino 
  1. Università della Svizzera italiana

Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών και Τεχνών (University of Applied Sciences and Arts)ETH Zurich - Swiss Federal Institute of Technology

Το ένα ιδιωτικό και οκτώ δημόσια ελβετικά πανεπιστήμια Eφαρμοσμένων Eπιστημών και Tεχνών συνδέονται στενά με την οικονομία, τον πολιτισμό και την κοινωνία της χώρας. Η γνώση στηρίζεται περισσότερο στην πρακτική και ερευνητική εμπειρία. 

Τα προγράμματα σπουδών και έρευνας καλύπτουν τους τομείς του σχεδιασμού, του κινηματογράφου, των καλών τεχνών, της μουσικής, του χορού, του θεάτρου και της διδασκαλίας των τεχνών.

Τα 9 εκπαιδευτικά ιδρύματα Eφαρμοσμένων Eπιστημών και Tεχνών είναι τα εξής:

  1. Bern University of Applied Sciences
  2. FHNW University of Applied Sciences and Arts Northwestern Switzerland
  3. HES-SO University of Applied Sciences and Arts Western Switzerland
  4. Kalaidos University of Applied Sciences
  5. Lucerne University of Applied Sciences and Arts
  6. OST Eastern Switzerland University of Applied Sciences
  7. University of Applied Sciences and Arts of Southern Switzerland (SUPSI)
  8. University of Applied Sciences of the Grisons
  9. Zurich University of Applied Sciences and Arts

Πανεπιστήμια για τα Παιδαγωγικά (University οf Teacher Education - UTE)

Η ποικιλία των 20 πανεπιστημίων για τις Παιδαγωγικές Επιστήμες στην Ελβετία είναι μεγάλη και βρίσκονται στα γερμανικά, γαλλικά, ιταλικά και ρωμαϊκά μέρη της χώρας. Όλα ασχολούνται με την έρευνα, την εκπαίδευση, τη συνεχή εκπαίδευση και κατάρτιση. Προσφέρουν πρόσθετες υπηρεσίες, όπως καθοδήγηση, συμβουλευτικές υπηρεσίες και αξιολόγηση για τον τομέα της σχολικής διδασκαλίας.

Η σύνδεση των θεωρητικών και μεθοδολογικών γνώσεων με την πρακτική εμπειρία διασφαλίζει ότι οι φοιτητές προετοιμάζονται πολύ καλά για τις προκλήσεις του επαγγέλματος. 

Τα Πανεπιστήμια για τα Παιδαγωγικά προσφέρουν προγράμματα στη διδασκαλία όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης (συμπεριλαμβανομένης της γενικής εκπαίδευσης και της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης) καθώς και για την ειδική αγωγή. Τα μαθήματα προσφέρονται ως επί των πλείστων σε μία από τις τέσσερις επίσημες γλώσσες της Ελβετίας. Ωστόσο, ορισμένα πανεπιστήμια προσφέρουν μαθήματα στα Αγγλικά. Αρκετά UTE προσφέρουν ακόμη και ειδικά μαθήματα για διεθνείς φοιτητές.

Τα 20 εκπαιδευτικά ιδρύματα για τα Παιδαγωγικά είναι τα εξής:

  1. Bern University of Teacher Education
  2. Department of Education and Learning SUPSI
  3. FHNW School of Education
  4. Schwyz University of Teacher Education
  5. St.Gallen University of Teacher Education
  6. Swiss Federal Institute for Vocational Education and Training
  7. Swiss Federal Institute of Sport Magglingen SFISM
  8. Teacher Training University Schaffhausen
  9. Thurgau University of Teacher Education
  10. University of Applied Sciences in Special Needs Education
  11. University of Fribourg, Institute of Teacher Education
  12. University of Geneva, Institute of Teacher Education
  13. University of Teacher Education Berne, Jura, Neuchâtel
  14. University of Teacher Education Fribourg
  15. University of Teacher Education in the Canton of Valais
  16. University of Teacher Education Lucerne
  17. University of Teacher Education of Grisons
  18. University of Teacher Education Zug
  19. University of Teacher Education, State of Vaud
  20. Zurich University of Teacher Education

Δείτε επίσης από τη σελίδα του ΔΟΑΤΑΠ τα ελβετικά πανεπιστήμια που αναγνωρίζονται στην Ελλάδα

Γλώσσα Διδασκαλίας

Η Ελβετία είναι μια πολύγλωσση χώρα. Η γλώσσα διδασκαλίας στα ελβετικά πανεπιστήμια εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το καντόνι στο οποίο βρίσκεται το πανεπιστήμιο. Ωστόσο, λόγω του μεγάλου αριθμού διεθνών φοιτητών (πάνω από το 25% είναι διεθνείς φοιτητές), πολλά πανεπιστήμια προσφέρουν αγγλικά προγράμματα. Επίσης, σχεδόν όλα τα μεταπτυχιακά προγράμματα (μεταπτυχιακά και διδακτορικά προγράμματα) διδάσκονται στα αγγλικά.

Δίδακτρα 

EPFL – Swiss Federal Institute of TechnologyΣτην Ελβετία δεν υπάρχουν πανεπιστήμια χωρίς δίδακτρα, ωστόσο, υπάρχει δυνατότητα χορήγησης πανεπιστημιακών και κυβερνητικών υποτροφιών. Ακόμα και χωρίς υποτροφίες, τα ελβετικά δίδακτρα (ειδικά εκείνα των κρατικών πανεπιστημίων) θεωρούνται εξαιρετικά χαμηλά σε σύγκριση με τα δίδακτρα άλλων χώρων.

Τα δίδακτρα στην Ελβετία μπορεί να ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό ανάλογα με το πανεπιστήμιο, το πρόγραμμα, την εθνικότητά του φοιτητή. Τα μέσα δίδακτρα για ένα πτυχίο στην Ελβετία είναι περίπου 18.000 CHF (16.700 ευρώ) . Ωστόσο, αυτός ο αριθμός μπορεί να κυμαίνεται από 5.000 CHF (4.600 ευρώ) έως 40.000 CHF (37.000 ευρώ) για ένα full time πρόγραμμα.

Για τις μεταπτυχιακές σπουδές, διαφέρουν κυρίως βάσει προγραμμάτων. Ένα μεταπτυχιακό στην Ελβετία μπορεί να σας κοστίσει από 3.000 CHF (2.800 ευρώ) έως 24.000 CHF (22.000 ευρώ) . Λάβετε υπόψη, ωστόσο, και ορισμένα προγράμματα MBA στην Ελβετία μπορούν να κοστίσουν έως και 85.000 CHF (80.000 ευρώ).

Υποτροφίες

Κάθε χρόνο, η Ελβετική Συνομοσπονδία απονέμει κυβερνητικές υποτροφίες αριστείας για διεθνείς μεταπτυχιακούς φοιτητές και ερευνητές σε οποιοδήποτε κλάδο. Αυτό γίνεται με σκοπό την προώθηση της διεθνούς ανταλλαγής και ερευνητικής συνεργασίας μεταξύ της Ελβετίας και 180 άλλων χωρών.

Οι υποτροφίες της ελβετικής κυβέρνησης βασίζονται σε συνεργασίες που έχουν συναφθεί με διάφορες χώρες και προσφέρονται μέσω της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Υποτροφιών για Ξένους Φοιτητές (FCS). Αυτές οι υποτροφίες χορηγούνται σε μεταπτυχιακούς υποψηφίους και καλλιτέχνες.

Τύποι υποτροφιών

Υποτροφίες έρευνας: Οι ερευνητικές υποτροφίες είναι διαθέσιμες σε μεταπτυχιακούς ερευνητές σε κάθε κλάδο που σκοπεύουν να πάνε στην Ελβετία για να συνεχίσουν την έρευνα τους ή περαιτέρω σπουδές σε διδακτορικό ή μεταδιδακτορικό επίπεδο. Οι υποτροφίες απονέμονται σε όλα τα ελβετικά καντόνια πανεπιστήμια, πανεπιστήμια εφαρμοσμένων επιστημών και στα δύο ομοσπονδιακά ινστιτούτα τεχνολογίας.

Υποτροφίες τέχνης: Υποτροφίες τέχνης είναι διαθέσιμες σε φοιτητές τέχνης που επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε μεταπτυχιακό επίπεδο στην Ελβετία. Απονέμονται για σπουδές σε οποιοδήποτε ελβετικό ωδείο ή πανεπιστήμιο τεχνών.

Αξία υποτροφιών 

Η υποτροφία καλύπτει ένα μηνιαίο επίδομα διαβίωσης, απαλλαγή των διδάκτρων, ασφάλιση υγείας, έξοδα ταξιδιού/αεροπορικό εισιτήριο και επίδομα στέγασης. Το μηνιαίο επίδομα είναι 1.920 CHF (1700 ευρώ). Επιπλέον, στους δικαιούχους χορηγείται επίδομα στέγης 300 CHF (270 ευρώ) το οποίο καταβάλλεται μία φορά στην αρχή της υποτροφίας και μια κάρτα δημόσιας μεταφοράς μισού ναύλου ενός έτους. Η υποτροφία περιλαμβάνει επίσης υπηρεσίες υποστήριξης και διάφορα ταξίδια, δείπνα και περιηγήσεις στα αξιοθέατα που διοργανώνονται για τους κατόχους υποτροφιών Excellence της Ελβετικής Κυβέρνησης.

Περισσότερες πληροφορίες για τις υποτροφίες θα βρείτε: 

Δείτε, επίσης, Υποτροφίες της Κυβέρνησης της Ελβετίας για μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές.

Τίτλοι σπουδών:

Τα ελβετικά Πανεπιστήμια προσφέρουν 3 τύπους ακαδημαϊκών διπλωμάτων: 

1. Bachelor (προπτυχιακό δίπλωμα): Όπως σε όλη σχεδόν την Ευρώπη, το προπτυχιακό επίπεδο σπουδών διαρκεί τρία έως τέσσερα χρόνια πλήρους φοίτησης. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει απευθείας σε Master of Advanced Studies (MAS). Ωστόσο, το πτυχίο δεν είναι αρκετό για την εγγραφή σε διδακτορικό πρόγραμμα, το οποίο απαιτεί επίσης την απόκτηση μεταπτυχιακού τίτλου. Τα πτυχία στην Ελβετία ισοδυναμούν με 180 μονάδες ECTS.

2. Master (μεταπτυχιακό δίπλωμα): Τα ελβετικά πανεπιστήμια προσφέρουν εξαιρετική διδασκαλία και εγκαταστάσεις, πρόσβαση σε πλούτο πολυγλωσσικών και πολυπολιτισμικών πόρων, εξαιρετικά αποτελεσματική υποδομή και ένα τεράστιο δίκτυο διεθνών συνδέσεων. Τα μεταπτυχιακά στην Ελβετία ισοδυναμούν με 90 ή 120 μονάδες ECTS. Η διάρκεια των προγραμμάτων σπουδών σε μεταπτυχιακό επίπεδο είναι 1,5-2 χρόνια.

3. Ph.D. (διδακτορικό δίπλωμα): Τα ελβετικά πανεπιστήμια προσφέρουν στους υποψήφιους διδάκτορες τους προηγμένη έρευνα και κατάρτιση και ένα ενθαρρυντικό περιβάλλον που θα ανοίξει πολλές ευκαιρίες για μια επιτυχημένη καριέρα στην ακαδημαϊκή ή βιομηχανική έρευνα. Η διάρκεια των προγραμμάτων σπουδών σε διδακτορικό επίπεδο καθορίζεται από το εκάστοτε Πανεπιστήμιο και τον υποψήφιο.

4. Πρόγραμμα δια βίου μάθησης/επιμόρφωσης: Τα ελβετικά πανεπιστήμια διαθέτουν πολλά προγράμματα συνεχούς εκπαίδευσης σε διαφορετικούς επαγγελματικούς τομείς και απονέμουν τρία ξεχωριστά διπλώματα.

  • Certificate of Advanced Studies (CAS): μπορεί να διαρκέσει από μερικούς μήνες έως ένα ακαδημαϊκό έτος και προσφέρει εξειδικευμένες γνώσεις σε ένα συγκεκριμένο θέμα. Το πρόγραμμα αποτελείται από μαθήματα, ανεξάρτητη μελέτη και, σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα σύντομο έργο. Απονέμει τουλάχιστον 10 μονάδες ECTS έως και συνολικά 29 ECTS.
  • Diploma of Advanced Studies (DAS): Το πρόγραμμα DAS προσφέρει ολοκληρωμένη εκπαίδευση σε έναν συγκεκριμένο τομέα και παρέχει περαιτέρω επαγγελματικά προσόντα. Το πρόγραμμα διαρκεί από ένα έως δύο χρόνια, και περιλαμβάνει μαθήματα, ανεξάρτητη μελέτη, και συχνά μια σύντομη τελική διατριβή. Το πρόγραμμα απονέμει τουλάχιστον 30 μονάδες ECTS, έως και συνολικά 59 ECTS.
  • Executive Master/Master of Advanced Studies (MAS/MBA): Το MAS / MBA είναι το μόνο ακαδημαϊκό πτυχίο που απονέμεται στη συνεχιζόμενη εκπαίδευση. Το πρόγραμμα προσφέρει ολοκληρωμένη εκπαίδευση σε έναν συγκεκριμένο τομέα και μπορεί είτε να δώσει πρόσβαση σε υψηλότερα προσόντα σε ένα επάγγελμα, είτε να οδηγήσει σε ένα νέο επάγγελμα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μαθήματα, ανεξάρτητη μελέτη και μεταπτυχιακή εργασία. Το πρόγραμμα απονέμει τουλάχιστον 60 μονάδες ECTS. Το Master of Advanced Studies δεν παρέχει πρόσβαση σε διδακτορικές σπουδές.

Προϋποθέσεις εισαγωγής και Αίτηση εισδοχής

Βήμα 1ο: Επιλέξτε το πανεπιστήμιο και το πρόγραμμαΟργανισμός των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) στη Γενεύη

Περιηγηθείτε στην επίσημη βάση δεδομένων στο https://www.studyprogrammes.ch/en/start. Επιλέξτε τον τύπο του πανεπιστημίου, τη γλώσσα διδασκαλίας, το επίπεδο και το πεδίο σπουδών.

Βήμα 2ο: Ελέγξτε τις προϋποθέσεις εισαγωγής

Η Ελβετία δεν διαθέτει κεντρική διαδικασία εισδοχής. Κάθε πανεπιστήμιο είναι αυτόνομο και καθορίζει τα δικά του κριτήρια εισαγωγής. Για συγκεκριμένες πληροφορίες, πρέπει επομένως να επικοινωνήσετε απευθείας με το γραφείο εισαγωγής του πανεπιστημίου της επιλογής σας.

Ακολουθούν ορισμένες γενικές πληροφορίες σχετικά με την εισαγωγή σε πανεπιστήμια:

  • Εισαγωγή σε πρόγραμμα πτυχίου: η βασική προϋπόθεση είναι το απολυτήριο λυκείου που θεωρείται ισοδύναμο με το Swiss Matura / Maturité / Maturità. Περισσότερες πληροφορίες για ότι αφορά Έλληνες υποψηφίους θα βρείτε εδώ.
  • Εισαγωγή σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα: η κύρια απαίτηση είναι πτυχίο από αναγνωρισμένο πανεπιστήμιο σε συγκεκριμένο τομέα σπουδών.
  • Εισαγωγή σε διδακτορικό πρόγραμμα: η κύρια απαίτηση είναι μεταπτυχιακό από αναγνωρισμένο πανεπιστήμιο σε σχετικό τομέα σπουδών.
  • Γλωσσικές απαιτήσεις: η καλή γνώση της γλώσσας διδασκαλίας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για επιτυχημένες σπουδές. Ελέγξτε το Βήμα 3 παρακάτω ή τα προφίλ του πανεπιστημίου για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη γλώσσα διδασκαλίας των διαφόρων πανεπιστημίων.

Βήμα 3ο: Επικοινωνήστε με το πανεπιστήμιο που σας ενδιαφέρει

Το πανεπιστήμιο της επιλογής σας θα παρέχει συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με τις προθεσμίες υποβολής αιτήσεων, τα απαιτούμενα έγγραφα, τις διαδικασίες εισαγωγής και την εγγραφή.

Βήμα 4ο: Αίτηση για βίζα

Για διαμονή έως και 90 ημερών εντός περιόδου έξι μηνών δεν απαιτείται εξουσιοδότηση.

Για διαμονές μεγαλύτερης διάρκειας, πρέπει να εγγραφείτε στην αρμόδια Καντονική Αρχή και να υποβάλετε αίτηση για άδεια διαμονής για μη εργαζόμενους. Η εγγραφή πρέπει να γίνει το αργότερο 14 ημέρες μετά την άφιξη στην Ελβετία. Η αντίστοιχη άδεια διαμονής θα παραμείνει έγκυρη για τη διάρκεια των σπουδών σας ή για ένα έτος και μπορείτε να υποβάλετε αίτηση για ετήσιες ανανεώσεις έως ότου ολοκληρώσετε τις σπουδές σας, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις. Μην ξεχάσετε να υποβάλετε αίτηση για παράταση της άδειας σας το αργότερο δύο εβδομάδες πριν από τη λήξη της άδειας.

Το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εξωτερικών (FDFA)  έχει σελίδα πληροφοριών σχετικά με την είσοδο στην Ελβετία και τη διαμονή, συμπεριλαμβανομένων των απαιτήσεων έκδοσης βίζας. Για τους Έλληνες υποψηφίους περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.

Πληροφορίες σχετικά με τα προγράμματα και τους όρους εισδοχής διατίθενται στον ιστότοπο της Swiss University Continuing Education: http://www.swissuni.ch/ (Γαλλικά/Γερμανικά)

Προθεσμίες υποβολής αιτήσεων

Οι προθεσμίες υποβολής αιτήσεων για υποψήφιους φοιτητές ποικίλουν από πανεπιστήμιο σε πανεπιστήμιο. Η λίστα εδώ θα σας δώσει μια πρώτη εικόνα για την περίοδο υποβολής αιτήσεων. Παρόλα αυτά φροντίστε να ελέγξετε τη σελίδα του πανεπιστήμιου της επιλογής σας για να γνωρίζετε τη χρονική περίοδο που πρέπει να υποβάλετε την αίτησή σας.

Κόστος Ζωής στην Ελβετία

Η Ελβετία είναι μια ακριβή χώρα, ωστόσο το κόστος ζωής κατά τη διάρκεια των σπουδών εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου ζωής και την πόλη (ή το καντόνι). Οι μεγαλύτερες πόλεις όπως η Γενεύη και η Ζυρίχη είναι ακριβότερες από τις μικρότερες πόλεις. Σε γενικές γραμμές 1600 CHF (1400 ευρώ) περίπου τον μήνα χρειάζονται.

Διαμονή

Η εύρεση ενός προσιτού μέρους διαμονής μπορεί να είναι μια πρόκληση στην Ελβετία. 

Τα δωμάτια στις εστίες των πανεπιστημίων είναι συνήθως περιορισμένα και δεν παρέχουν όλα τα πανεπιστήμια εστίες. Οι διεθνείς φοιτητές λαμβάνουν συνήθως επιδοτούμενη τιμή στέγασης στις πανεπιστημιουπόλεις. Επίσης, το ETH, για παράδειγμα, διαθέτει έναν αριθμό δωματίων που προορίζονται μόνο για νέους διεθνείς μεταπτυχιακούς φοιτητές.

Τα περισσότερα πανεπιστήμια στην Ελβετία διαθέτουν τμήμα για θέματα στέγασης που μπορεί να σας δώσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις διαθέσιμες στεγαστικές επιλογές.

Αν θέλετε να ζήσετε μόνοι σας, ένα μικρό διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου έξω από το κέντρο της πόλης στην οποία σπουδάζετε θα σας κοστίσει από 900 (835 ευρώ) έως 2.000 CHF (1850 ευρώ). Όσο πιο μακριά από το κέντρο της πόλης, τόσο χαμηλότερη θα είναι η τιμή. 

Τα κοινόχρηστα διαμερίσματα είναι η πιο κοινή μορφή διαμονής για φοιτητές και νέους επαγγελματίες. Τα μηνιαία ενοίκια για δωμάτια σε κοινόχρηστο διαμέρισμα κυμαίνονται από 500 CHF (460 ευρώ) έως 900 (835 ευρώ) ή περισσότερο, ανάλογα με το μέγεθος του δωματίου και την τοποθεσία του διαμερίσματος.

Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικών Ερευνών – CERN στη ΓενεύηΦαγητό:

Το φαγητό μιας εβδομάδας θα σας κοστίσει περίπου 75-100 CHF (70-90 ευρώ) στην Ελβετία

Οι τιμές για φαγητό σε εστιατόριο ποικίλλουν ανάλογα με την ποιότητα του εστιατορίου. Οι τιμές κυμαίνονται από 15 μέχρι 40 CH (14 μέχρι 37 ευρώ) ανά γεύμα.

Δημόσια συγκοινωνία:

Οι περισσότερες πόλεις έχουν μηνιαίες κάρτες ταξιδιού που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τρένα, τραμ και λεωφορεία. Ένα εισιτήριο 2ης κατηγορίας κοστίζει περίπου CHF 50 (45 ευρώ) για το τοπικό δίκτυο, ενώ για επιπλέον ζώνες μπορείτε να πάρετε μια πιο ακριβή κάρτα ταξιδιού, π.χ. στη Ζυρίχη για 1-2 ζώνες είναι 85 CHF (80 ευρώ). Όσο για ένα εισιτήριο, η τιμή είναι περίπου 2,20 CHF (2 ευρώ) ανά εισιτήριο. 

Ασφάλεια υγείας:

Η ασφαλιστική κάλυψη υγείας είναι υποχρεωτική για κάθε άτομο που διαμένει στην Ελβετία για περισσότερο από τρεις μήνες. Η βασική ασφάλιση διέπεται από το νόμο και περιλαμβάνει τα ίδια οφέλη για όλους, αλλά τα μηνιαία ασφάλιστρα ποικίλλουν πολύ ανάλογα με το ασφαλιστικό μοντέλο και την ηλικία. 

Η βασική ασφάλιση καλύπτει ιατρική περίθαλψη σε περίπτωση ασθένειας και ατυχήματος και μπορείτε να επιλέξετε τη δική σας ασφαλιστική εταιρεία. Ορισμένες εταιρείες προσφέρουν ειδικά πακέτα για ξένους φοιτητές.

Το κόστος σπουδών και διαμονής στην Ελβετία για έναν διεθνή φοιτητή εξαρτάται από τις προσωπικές του επιλογές, σε γενικές γραμμές χρειάζονται περίπου 1.600 CHF (1.400 ευρώ) - 2.000 CHF (1.758 ευρώ) για τα μηνιαία έξοδά του. Ο προτεινόμενος προϋπολογισμός για το ετήσιο κόστος διαβίωσης κυμαίνεται μεταξύ 18.000 CHF και 28.000 CHF. 

Εργασία και σπουδές:
Στους φοιτητές που προέρχονται από χώρα της ΕΕ / ΕΟΧ επιτρέπεται να εργάζονται έως και 15 ώρες την εβδομάδα κατά τη διάρκεια των σπουδών τους και full time κατά τη διάρκεια των διακοπών του εξαμήνου.

Πηγές Πληροφόρησης:
Πρεσβεία της Ελβετίας
Ιασίου 2, Πλησίον Μονής Πετράκη, Αθήνα - Κολωνάκι, 11521, Αττική, Ελλάδα
Tηλ.: 2107230364
Ιστοσελίδα: https://www.eda.admin.ch/countries/greece/
Facebook: Embassy of Switzerland in Greece 

Χρήσιμες ιστοσελίδες:

Δείτε, επίσης, όλα τα άρθρα μας για Μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό: https://www.eduguide.gr/grad/topic/graduate-studies-abroad

*Οι τιμές σε ευρώ είναι κατά προσέγγιση.

Επιμέλεια άρθρου: Κ. Δημητρίου, Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού

Φωτογραφία: pexels

Μοιραστείτε το:

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο