Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

Σπουδές στη Φινλανδία

Η Φινλανδία είναι γνωστή ως μία από τις πιο σύγχρονες, πιο καινοτόμες χώρες της Ευρώπης και το εκπαιδευτικό της σύστημα είναι παγκοσμίως γνωστό! Η κύρια γλώσσα είναι τα Φινλανδικά. Τα σουηδικά είναι επίσης επίσημη γλώσσα στη χώρα χάρη σε μια σουηδική μειονότητα, καθώς η Φιλανδία ήταν μέρος της σουηδικής αυτοκρατορίας για 600 χρόνια. Το Ελσίνκι , η πρωτεύουσα, είναι  η μεγαλύτερη πόλη της Φινλανδίας. Άλλες μεγάλες πόλεις είναι το Espoo, το Tampere και το Turku.

Η μοναδική γεωγραφική της θέση - ακριβώς ανάμεσα στη Δυτική και Ανατολική Ευρώπη, που συνορεύει με τη Σουηδία, τη Νορβηγία και τη Ρωσία - έχει επηρεάσει σημαντικά την πολιτιστική έκφραση της χώρας και η Φινλανδία σήμερα προσφέρει στους επισκέπτες έναν συνδυασμό παράδοσης και πρωτοποριακής τάσης.

Το εκπαιδευτικό σύστημα στη Φινλανδία

Το κορυφαίο παγκόσμιο σύστημα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της Φινλανδίας παρέχει δωρεάν εκπαίδευση για υπηκόους της ΕΕ και προσφέρει περισσότερα από 200 προπτυχιακά και 400 μεταπτυχιακά προγράμματα στην αγγλική γλώσσα σε 13 πανεπιστήμια και 22 πανεπιστήμια εφαρμοσμένων επιστημών. Τα πανεπιστήμια προσφέρουν επίσης διδακτορικά προγράμματα. Τα φινλανδικά ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης έχουν πάνω από 20.000 διεθνείς φοιτητές.

Η Φιλανδία, παρά τον μικρό αριθμό πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, διαθέτει 9 πανεπιστήμια που κατατάσσονται στα 600 καλύτερα παγκοσμίως, σύμφωνα με τις κατατάξεις QS World University Rankings και Times Higher Education World University Rankings.

Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Φινλανδίας 

Η Φινλανδία διαθέτει δύο τύπους ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης: 

Πανεπιστήμια: επικεντρώνονται στην επιστημονική έρευνα και βασίζονται σε αυτού του τύπου εκπαίδευση. Τα πανεπιστήμια προσφέρουν προγράμματα προπτυχιακού, μεταπτυχιακού και διδακτορικού (PhD) επιπέδου.

  1. Aalto University
  2. Hanken School of Economics
  3. Lut University
  4. Tampere University
  5. University of Eastern Finland
  6. University of Helsinki
  7. University of Jyväskylä
  8. University of Lapland
  9. University of Oulu
  10. University of Turku
  11. University of Vaasa
  12. University of the Arts Helsinki
  13. Åbo Akademi University

Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών: προσφέρουν επαγγελματικά προσανατολισμένη  εκπαίδευση σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο και έχουν ισχυρούς δεσμούς με τον κόσμο της εργασίας και την περιφερειακή ανάπτυξη. University of Helsinki

  1. Arcada University of Applied Sciences 
  2. Centria University of Applied Sciences
  3. Diaconia University of Applied Sciences
  4. Haaga-Helia University of Applied Sciences
  5. Humak University of Applied Sciences
  6. Häme University of Applied Sciences
  7. Jamk University of Applied Sciences
  8. Kajaani University of Applied Sciences
  9. Karelia University of Applied Sciences
  10. Lab University of Applied Sciences
  11. Lapland University of Applied Sciences
  12. Laurea University of Applied Sciences
  13. Metropolia University of Applied Sciences
  14. Novia University of Applied Sciences
  15. Oulu University of Applied Sciences
  16. Satakunta University of Applied Sciences
  17. Savonia University of Applied Sciences
  18. Seinäjoki University of Applied Sciences
  19. South-Eastern Finland University of Applied Sciences
  20. Tamk University of Applied Sciences
  21. Turku University of Applied Sciences
  22. Vaasa University of Applied Sciences

Δείτε επίσης από τη σελίδα του ΔΟΑΤΑΠ τα Φιλανδικά Πανεπιστήμια που είναι αναγνωρισμένα στην Ελλάδα:  ΔΟΑΤΑΠ - τα φιλανδικά πανεπιστήμια που αναγνωρίζονται στην Ελλάδα

Δίδακτρα 

Δεν υπάρχουν δίδακτρα για τους πολίτες της ΕΕ.

Υποτροφίες

Τα Φινλαδικά Πανεπιστήμια και Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών (UAS) δεν χρεώνουν δίδακτρα για το λόγο αυτό προσφέρουν ελάχιστες υποτροφίες για ευρωπαίους φοιτητές. 

Για διδακτορικές σπουδές, η Φινλανδική Εθνική Υπηρεσία Εκπαίδευσης (EDUFI) προσφέρει κάποιες υποτροφίες. Το EDUFI Fellowship μπορεί να προσφέρει υποτροφία και σε ευρωπαίους φοιτητές.

Περισσότερες πληροφορίες: https://www.studyinfinland.fi/scholarships

Τίτλοι σπουδών:

Πτυχίο (Bachelor): 3 χρόνια (180 μονάδες ECTS) 

Μεταπτυχιακό (Master): 1-2 χρόνια (60 ή 120 μονάδες ECTS). 

Ο βασικός τίτλος σπουδών στις σχολές ιατρική, οδοντιατρική, κτηνιατρική είναι το Licentiate το οποίο είναι επιπέδου Master's degree και απαιτούνται 6 χρόνια φοίτησης. 

Licentiate degree (προ-διδακτορικό): 2 χρόνια (60 μονάδες ECTS). Περιλαμβάνει διδασκαλία και έρευνα, σε ένα συγκεκριμένο πεδίο γνώσης. Αυτός ο τίτλος σπουδών απονέμεται μόνο από τα πανεπιστήμια σε όσους έχουν αποκτήσει Master's degree σε συγκεκριμένα αντικείμενα.

Ειδίκευση στην Ιατρική: Στον τομέα της ιατρικής, το βασικό πτυχίο ονομάζεται Licentiate of Medicine. Αφού ολοκληρώσετε το βασικό πτυχίο, μπορείτε να ολοκληρώσετε ένα ειδικό πτυχίο στην ιατρική, το οποίο είναι επαγγελματικό postgraduate degree. Κατά την ολοκλήρωση του πτυχίου, ο υποψήφιος εργάζεται ως βοηθός γιατρός.

Διδακτορικό (PhD): Ένα διδακτορικό στη Φινλανδία διαρκεί περίπου 4 χρόνια ή εναλλακτικά 2 ακόμη χρόνια μετά το Licentiate. Οι διδακτορικοί τίτλοι απονέμονται μόνο από πανεπιστήμια.

Προϋποθέσεις εισαγωγής:

Aalto University Όλοι οι διεθνείς φοιτητές μπορούν να αιτηθούν για προγράμματα σπουδών με τον ίδιο τρόπο. Υπάρχουν όμως αναλυτικά κριτήρια εισδοχής για συγκεκριμένα προγράμματα σπουδών, τα όποια θα πρέπει να ελέγξετε απευθείας στο πανεπιστήμιο που σας ενδιαφέρει.

Προπτυχιακά Προγράμματα:

  • Απολυτήριο λυκείου
  • Γνώση της αγγλικής ή/και φιλανδικής/σουηδικής γλώσσας ανάλογα το πρόγραμμα σπουδών και τις απαιτήσεις του πανεπιστημίου.
  • Για κάποια προγράμματα σπουδών χρειάζεται προεισαγωγική εξέταση. Μερικά προπτυχιακά προγράμματα σπουδών δέχονται τα SAT ή άλλα διεθνώς αποδεκτά τεστ ικανοτήτων.

Δείτε εδώ όλα τα προπτυχιακά προγράμματα που προσφέρονται στα αγγλικά στα Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών.
Δείτε εδώ όλα τα προπτυχιακά προγράμματα που προσφέρονται στα αγγλικά στα Πανεπιστήμια.

Μεταπτυχιακά προγράμματα:

  • Πτυχίο ή κάποιο αντίστοιχο προσόν σε σχετικό πεδίο.
    Για τα μεταπτυχιακά προγράμματα σε Πολυτεχνεία απαιτείται πτυχίο και 3 χρόνια σχετική επαγγελματική εμπειρία.
  • Τεστ γλωσσικών ικανοτήτων: Γνώση της αγγλικής ή/και φιλανδικής/σουηδικής γλώσσας ανάλογα το πρόγραμμα σπουδών και τις απαιτήσεις του πανεπιστημίου.

Δείτε εδώ όλα τα μεταπτυχιακά προγράμματα που προσφέρονται στα αγγλικά στα Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών.
Δείτε εδώ όλα τα μεταπτυχιακά προγράμματα που προσφέρονται στα αγγλικά στα Πανεπιστήμια.

Διαδικασία υποβολής αιτήσεων σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών

1.    Βρείτε το πρόγραμμα σπουδών που σας ενδιαφέρει: Χρησιμοποιήστε την εθνική πύλη αιτήσεων Studyinfo.fi. Ελέγξτε επίσης τις σελίδες πληροφοριών εισαγωγής των πανεπιστημίων.

2.    Ελέγξτε τις απαιτήσεις εισαγωγής στο πρόγραμμα: Μπορείτε να βρείτε πληροφορίες και συμβουλές σχετικά με τις επιλογές μελέτης στο Studyinfo.fi και στους ιστότοπους των πανεπιστημίων .

Ελέγξτε τα κριτήρια εισαγωγής, τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων και τις προθεσμίες και τυχόν έγγραφα που θα χρειαστεί να παρέχετε ως μέρος της αίτησής σας. Ίσως χρειαστεί να λάβετε μέρος σε εισαγωγικές εξετάσεις ή σε κάποιο άλλο τεστ ικανοτήτων.

Πρέπει επίσης να έχετε καλό επίπεδο γλωσσικών ικανοτήτων. 

3.    Κάντε αίτηση για το πρόγραμμα που σας ενδιαφέρει και για υποτροφία: αναλυτικές πληροφορίες θα βρείτε παρακάτω.

Πάντα να επικοινωνείτε με το πανεπιστήμιο της επιλογής σας για πληροφορίες σχετικά με το πώς και πότε να υποβάλλετε αίτηση στο πρόγραμμα που έχετε επιλέξει. 

Τα πανεπιστήμια προσφέρουν υποτροφίες για τους φοιτητές που απαιτείται να πληρώσουν δίδακτρα. Συνήθως υποβάλλετε αίτηση για υποτροφία από το πανεπιστήμιο την ίδια στιγμή που υποβάλλετε αίτηση για εισαγωγή. 

Υπάρχουν δύο τρόποι για να υποβάλετε αίτηση σε πρόγραμμα σπουδών της Φινλανδίας: 

1. Κοινή υποβολή αίτησης (joint application)

Η κοινή αίτηση σημαίνει ότι μπορείτε να υποβάλετε αίτηση για έως και έξι (6) προγράμματα σπουδών με μία φόρμα αίτησης. Αυτές οι 6 επιλογές μπορεί να περιλαμβάνουν προγράμματα σπουδών από ένα ή περισσότερα διαφορετικά ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Υπάρχουν τρεις περίοδοι κοινής υποβολής αίτησης το χρόνο, δύο για τα προγράμματα σπουδών στα Αγγλικά (μία την άνοιξη και μία το φθινόπωρο) και μία για τα προγράμματα σπουδών μόνο στα Φινλανδικά και Σουηδικά (την άνοιξη). Kansalliskirjasto-Εθνική Βιβλιοθήκη της Φινλανδίας

Για την ανοιξιάτικη περίοδο της «κοινής αίτησης» για προγράμματα σπουδών που προσφέρονται στα αγγλικά, δεν χρειάζεται να τοποθετήσετε τα προγράμματα σπουδών κατά σειρά προτίμησης και μπορείτε να δηλώσετε διαφορετικά πανεπιστήμια. Για παράδειγμα, εάν γίνετε δεκτοί σε τρία από τα τέσσερα προγράμματα σπουδών στην αίτησή σας, μπορείτε να επιλέξετε ποιο από αυτά θέλετε να αποδεχτείτε.

Για την φθινοπωρινή περίοδο της «κοινής αίτησης» πρέπει να τοποθετήσετε τα προγράμματα σπουδών κατά σειρά προτίμησης και μπορείτε να δηλώσετε μόνο ένα πρόγραμμα. Θα σας προσφερθεί μια θέση στο πρόγραμμα που έχετε τοποθετήσει πρώτο στη λίστα προτιμήσεών σας και στο οποίο έχετε αρκετά σημεία για να γίνετε αποδεκτοί. Για παράδειγμα, εάν γίνετε δεκτοί στη δεύτερη επιλογή σας, οι χαμηλότερες επιλογές σας (3-6) ακυρώνονται, αλλά μπορείτε να παραμείνετε στη λίστα αναμονής για πιθανή θέση στην πρώτη σας επιλογή.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την κοινή αίτηση για το εαρινό εξάμηνο του 2021 για προγράμματα σπουδών που προσφέρονται στα Φινλανδικά και στα Σουηδικά, δείτε το Opintopolku.fi  (στα Φινλανδικά) ή το Studieinfo.fi (στα Σουηδικά) .

Προθεσμίες:

Για τα αγγλικά προγράμματα

  • χειμερινό εξάμηνο: αρχές Σεπτεμβρίου 
  • εαρινό εξάμηνο: αρχές/μέσα Ιανουαρίου

Δείτε εδώ όλες τις διαθέσιμες επιλογές σπουδών που προσφέρονται στα αγγλικά για την κοινή υποβολή αίτησης.

Για τα φιλανδικά/σουηδικά προγράμματα

  • εαρινό εξάμηνο: μέσα Μαρτίου

Δείτε εδώ όλες τις διαθέσιμες επιλογές σπουδών που προσφέρονται στη δεύτερη κοινή υποβολή αίτησης (Φινλανδικά / Σουηδικά)

Συμπληρωματικοί γύροι αιτήσεων

Εάν δεν συμπληρωθούν όλες οι θέσεις στα πανεπιστήμια κατά τη διάρκεια του κύριου γύρου αιτήσεων, μπορεί να πραγματοποιηθεί δεύτερος γύρος αιτήσεων. Πιο λεπτομερείς οδηγίες για την αίτηση κατά τη διάρκεια συμπληρωματικών γύρων αίτησης δίνονται πριν από την έναρξη της συγκεκριμένης περιόδου.

2. Ξεχωριστή υποβολή αίτηση (separate application)

Εάν υποβάλλετε αίτηση μέσω ξεχωριστής αίτησης, υποβάλλετε αίτηση απευθείας στο πρόγραμμα σπουδών του πανεπιστημίου που σας ενδιαφέρει. Τα ξεχωριστά έντυπα αίτησης συμπληρώνονται ξεχωριστά για κάθε πρόγραμμα σπουδών ή ίδρυμα.

Ανάλογα με τη διαδικασία αίτησης του ιδρύματος για κάθε πρόγραμμα, μπορείτε να στείλετε, για παράδειγμα, ξεχωριστές αιτήσεις για κάθε πρόγραμμα σπουδών σε ένα ίδρυμα ή μια ξεχωριστή φόρμα αίτησης σε διάφορα προγράμματα σπουδών σε ένα ίδρυμα. Δεν υπάρχει όριο σε πόσα προγράμματα σπουδών μπορείτε να υποβάλετε αίτηση. Η υποβολή αιτήσεων μπορεί να γίνει μέσω του ιστότοπου του πανεπιστημίου ή του πανεπιστημίου εφαρμοσμένων επιστημών ή στο Studyinfo.

Οι περίοδοι εφαρμογής και η μέθοδος εφαρμογής διαφέρουν από το ένα πρόγραμμα σπουδών στο άλλο. Οι περισσότερες από τις ξεχωριστές εφαρμογές πραγματοποιούνται στο Studyinfo. Ελέγξτε τις περιγραφές του προγράμματος σπουδών ή επικοινωνήστε με τις υπηρεσίες εισαγωγής των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης για περισσότερες πληροφορίες.

Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της ΦινλανδίαςΠώς να κάνετε ξεχωριστές αιτήσεις;

  • Βρείτε τα προγράμματα σπουδών που σας ενδιαφέρουν: Υποβάλετε αίτηση στο πρόγραμμα σπουδών
  • Πρέπει να συμπληρώσετε μια  ξεχωριστή φόρμα αίτησης για κάθε πρόγραμμα.
  • Συμπληρώστε τη φόρμα αίτησης: Ακολουθήστε τις οδηγίες σε κάθε ξεχωριστή φόρμα αίτησης και υποβάλετε την αίτηση.
  • Επιβεβαίωση της θέσης

Είναι σημαντικό να κάνετε την έρευνάς σας για το πώς και πότε πρέπει να κάνετε αίτηση στο πρόγραμμα σπουδών που σας ενδιαφέρει. Δεν υπάρχει χρέωση υποβολής αίτησης, η αίτηση είναι πάντα δωρεάν.

4.    Περιμένετε τα αποτελέσματα και μετά επιβεβαιώστε την θέση σας: Τα πανεπιστήμια στα οποία έχετε υποβάλει αίτηση θα ενημερώσουν όλους τους υποψηφίους για τα αποτελέσματα εισδοχής τους. Εάν έχετε επιτύχει στην αίτησή σας, θα λάβετε μια επίσημη επιστολή αποδοχής. Αυτή η επιστολή θα έχει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε για να αποδεχτείτε τη θέση.

Μπορείτε να αποδεχτείτε μόνο μια θέση, ακόμη και αν λάβετε πολλές προσφορές. Αυτή η επιλογή είναι δεσμευτική, οπότε αν περιμένετε αποτελέσματα από πολλά προγράμματα, περιμένετε όλα τα αποτελέσματα πριν επιβεβαιώσετε την επιλογή σας. Προσέξτε, ωστόσο, να μην χάσετε την προθεσμία επιβεβαίωσης της θέσης.

Κόστος Ζωής

Τα μηνιαία έξοδα διαβίωσης για φοιτητές (συμπεριλαμβανομένων τροφίμων, διαμονής, ταξιδιού, ασφάλισης κ.λπ.) είναι περίπου 700 - 900 ευρώ, ανάλογα με το πού ζείτε και τις προσωπικές σας συνήθειες διαβίωσης. Το κόστος διαβίωσης είναι συνήθως υψηλότερο στις μεγαλύτερες πόλεις παρά στις μικρότερες. 

Ορισμένα μεμονωμένα πανεπιστήμια μπορεί επίσης να έχουν τέτοιες επιλογές υποτροφιών που περιλαμβάνουν επίδομα κόστους ζωής. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το πανεπιστήμιο στο οποίο σκοπεύετε να υποβάλετε αίτηση!

Τέλη φοιτητικής ένωσης: Οι φοιτητές πανεπιστημίου υποχρεούνται να πληρώνουν ένα ετήσιο τέλος φοιτητικής ένωσης, το οποίο είναι περίπου 80 - 100 ευρώ. Υπάρχουν παρόμοια φοιτητικά σωματεία σε πανεπιστήμια εφαρμοσμένων επιστημών, αλλά η συμμετοχή είναι προαιρετική. Όταν συμμετέχετε στην τοπική φοιτητική ένωση, λαμβάνετε μια φοιτητική κάρτα που σας δίνει τη δυνατότητα έκπτωσης σε μέρη όπως φοιτητικά εστιατόρια και όταν χρησιμοποιείτε δημόσιες συγκοινωνίες.

Πηγές Πληροφόρησης

Πρεσβεία Φινλανδίας, Αθήνα
Ταχυδρομική διεύθυνση: Πρεσβεία Φινλανδίας, Τ.Θ. 18123, 11610, Αθήνα, Ελλάδα
Διεύθυνση: Χατζηγιάννη Μέξη 5, 115 28,  Αθήνα, Ελλάδα
Τηλ: +30 210 725 5860
Fax: +30 210 725 5864
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: sanomat.ATE@formin.fi
Iστοσελίδα: finlandabroad.fi/web/grc/archike-selida

Χρήσιμες ιστοσελίδες:

https://www.studyinfinland.fi/ 
https://studyinfo.fi/wp2/en/ 
https://www.oph.fi/en

Δείτε, επίσης, όλα τα άρθρα μας για Μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό: www.eduguide.gr/grad/topic/graduate-studies-abroad

Επιμέλεια άρθρου: Κ. Δημητρίου, Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού

Φωτογραφία: pexels

Μοιραστείτε το:

Σχολιάστε...
Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο