Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

Σπουδές εξ αποστάσεως: Η λύση του μέλλοντος! Πλήθος επιλογών και πανεπιστημίων

Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος τα τελευταία χρόνια.  Η ταχύτατη ανάπτυξη της τεχνολογίας σε συνδυασμό με την άμεση και απρόσκοπτη μετάδοση της πληροφορίας έχει ωθήσει αρκετούς ανθρώπους στο να επιλέγουν να σπουδάσουν με τη μέθοδο της ασύγχρονης και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.  Η εν λόγω μέθοδος συνδυάζει την παροχή ακαδημαϊκής γνώσης με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα και, μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις χωρίς να χρειαζεται η φυσική παρουσία του εκπαιδευομένου.  Για τον λόγο αυτό έχουν δημιουργηθεί και οι γνωστές πλατφόρμες τηλεκπαίδευσης, στις οποίες πραγματοποιούνται οι εκάστοτε τηλεσυναντήσεις και αναρτάται το αντίστοιχο εκπαιδευτικό υλικό.

 

«Ίδια δυνατότητα εκπαίδευσης με τα συμβατικά πανεπιστήμια»

Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση γνωστή και ως distance learning, παρέχει την ίδια δυνατότητα εκπαίδευσης μ’ αυτή του φοιτητή ενός συμβατικού προγράμματος σπουδών και έχει πλέον επεκταθεί τόσο σε προπτυχιακό όσο και μεταπτυχιακό επίπεδο.  Συνεπώς, μπορεί ο οποιοσδήποτε απ’ οπουδήποτε να φοιτήσει σε πρόγραμμα της αρεσκείας του, οργανώνοντας το χρόνο μελέτης του, χωρίς ν’ απαιτούνται περαιτέρω έξοδα διαμονής και διαβίωσης παρά μόνο το ποσό των διδάκτρων. 

Στον ελληνικό χώρο υπάρχουν δυο κατ’ εξοχήν ιδρύματα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ) και το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΑΠΚυ), το δεύτερο κρατικό πανεπιστήμιο της Κυπριακής Δημοκρατίας, τα οποία προσφέρουν μια πληθώρα προγραμμάτων σπουδών σε όλα τα επίπεδα (προπτυχιακό, μεταπτυχιακό, διδακτορικό).  Τα κριτήρια εισδοχής μπορούν ν’ αναζητηθούν στις σελίδες των δυο αυτών ιδρυμάτων στο διαδίκτυο, καθώς επίσης και οι προκηρύξεις για την εισαγωγή φοιτητών.  Εν προκειμένω για το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο η προκήρυξη λήγει πάντοτε τον Δεκέμβριο του κάθε έτους, ενώ στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου οι αιτήσεις εισαγωγής ξεκινούν τον Μάρτιο.  Εκτός όμως απ’ αυτά τα δυο ιδρύματα, πολλά συμβατικά πανεπιστήμια τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου ξεκίνησαν ήδη εδώ και λίγα χρόνια να παρέχουν παράλληλα με τις σπουδές δια ζώσης και τίτλους σπουδών με την εξ αποστάσεως μέθοδο, γεγονός που αυξάνει τις επιλογές των υποψηφίων σπουδαστών. 

 

«Δυνατότητα σπουδών και σε πανεπιστήμια της αλλοδαπής»

 Στις περιπτώσεις, βέβαια, που ο ενδιαφερόμενος επιθυμεί να φοιτήσει με τη μέθοδο αυτή σε χώρες εκτός του ευρύτερου ελληνικού χώρου, μπορεί να το πράξει επιλέγοντας αντίστοιχα ιδρύματα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης της αλλοδαπής.  Τέτοια είναι το The Open University (www.open.ac.uk) στη Μεγάλη Βρετανία, το Fern Universitat in Hagen (www.fernuni-hagen.de) στη Γερμανία, το Open Universiteit (www.ou.nl) στην Ολλανδία, το Universita Telematica Internazionale UniNettuno (www.uninettunouniversity.net) της Ιταλίας αλλά και τα δυο ανοικτό πανεπιστήμια στην Ισπανία, το Universidad Nacional de Educacion a Distancia UNED (portal.uned.es) και το Universitat Oberta de Catalunya (www.uoc.edu/portal/english).  Ο κατάλογος δεν τελειώνει εδώ, διότι υπάρχουν ακόμα το Ανοικτό Πανεπιστήμιο της Πορτογαλίας (www.uab.pt), το Oscail DCU Distance Education στην Ιρλανδία (www.dcu.ie/oscail/index.shtml) , το Κέντρο Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης της Αυστρίας (www.fernstudien.at/), το Ανοικτό Πανεπιστήμιο της Ελβετίας (www.fernuni.ch), αλλά και το Εθνικό Κέντρο Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης στη Γαλλία (www.cned.fr) με επίσης εγκεκριμένα προγράμματα σπουδών.  Για περαιτέρω, μάλιστα, σπουδές στη Γαλλία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν ν’ ανατρέξουν για περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα για τις σπουδές εξ αποστάσεως από το Υπουργείο Παιδείας της Γαλλίας www.formasup.fr.

Ειδικότερα, για όσους ενδιαφέρονται να φοιτήσουν σε εξ αποστάσεως πρόγραμμα σπουδών στη Μεγάλη Βρετανία μπορούν να αιτηθούν και στο University of London (www.londoninternational.ac.uk), του οποίου τα προγράμματα είναι προσιτά ως προς το θέμα των διδάκτρων.

 

«Αυστηρά τα κριτήρια του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.»

Οι υποψήφιοι για φοίτηση στα ανωτέρω ιδρύματα θα πρέπει να έχουν κατά νου τις απαιτούμενες διαδικασίες αναγνώρισης ιστοτιμίας και αντιστοιχίας από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.  Ενδεικτικά, να αναφέρουμε ότι μέχρι σήμερα δεν έχει παρατηρηθεί οποιαδήποτε ένσταση του οργανισμού προς τους αποφοίτους του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου.  Το ίδιο εγκεκριμένα φαίνεται να είναι και τα προγράμματα σπουδών του Open University αλλά και του University of London, μιας και τα ακδημαϊκά αυτά ιδρύματα έχουν μεριμνήσει, ώστε οι εξετάσεις να πραγματοποιούνται στον τόπο διαμονής των φοιτητών τους μέσω του British Council.

Ωστόσο, για τα υπόλοιπα πανεπιστήμια του εξωτερικού θα πρέπει ν' ακολουθηθούν πρώτα κάποια βασικά βήματα:

  • Να γίνει έλεγχος από τον ενδιαφερόμενο στην ιστοσελίδα του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. κατά πόσο το ίδρυμα στο οποίο θα φοιτήσει εμπίπτει μέσα στα αναγνωρισμένα ως ομοταγή προς τα ελληνικά ιδρύματα και ακολούθως, να ζητήσει τη συμπλήρωση του ειδικού ερωτηματολογίου από το πανεπιστήμιο. 
  • Σημαντική πρόνοια για την αναγνώριση των σπουδών από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. είναι η ύπαρξη και πραγματοποίηση εξετάσεων καθόλη τη διάρκεια της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, πράγμα το οποίο θα πρέπει να αναζητηθεί σχολαστικά από τον φοιτητή είτε από την ιστοσελίδα του προγράμματος στο οποίο επιθυμεί να φοιτήσει είτε με απευθείας επικοινωνία με το τμήμα που το παρέχει.
  • Αναφορικά με τις σπουδές στη Γαλλία, εξαιτίας του γεγονότος ότι το παλαιό πτυχίο Maitrise έχει καταργηθεί και στη θέση του συνεκτιμώνται bachelor και master 1, οι υποψήφιοι θα πρέπει να είναι προσεκτικοί, καθώς ως μεταπτυχιακός τίτλος δύναται ν' αναγνωρισθεί μόνο το DEA, το οποίο θα πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον 90 ευρωπαϊκές πιστωτικές μονάδες (ects).  Απεναντίας μόνη η απόκτηση του μεταπτυχιακού τίτλου Master 2, δεν οδηγεί σε αναγνώριση ισοτιμίας, διότι οι πιστωτικές μονάδες είναι μόνο 60. 
  • Επιπλέον, σχετικά με το University of London, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κυπριακού Συμβουλίου Αναγνώρισης Τίτλων Σπουδών (ΚΥ.Σ.Α.Τ.Σ.) από την 31/10/2015 και εξής, όσοι απόφοιτοι επιθυμούν την αναγνώριση του τίτλου σπουδών τους θα πρέπει να μεριμνήσουν, ώστε ν' αποσταλεί στο ΚΥ.Σ.Α.Τ.Σ. το ερωτηματολόγιο για τα εξ αποστάσεως προγράμματα.  Οι απόφοιτοι μέχρι την προαναφερθείσα ημερομηνία δεν επηρεάζονται από τη συγκεκριμένη απόφαση, καθώς επίσης ούτε και οι απόφοιτοι του Ανοικτού Πανεπιστημίου της Μεγάλης Βρετανίας (Open University) για το οποίο δεν υπάρχει κανένας περιορισμός.  Αναφορικά με την Κυπριακή Δημοκρατία, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να γνωρίζουν ότι τα δυο Ανοικτά Πανεπιστήμια του ελληνικού χώρου (Ελλάδος - Κύπρου), όπως και αυτό της Αγγλίας είναι αυτόματα αναγνωρισμένα.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει ν’ αποτείνονται στον ίδιο τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. (www.doatap.gr ) καθώς και στο αντίστοιχο ΚΥ.Σ.Α.Τ.Σ. (www.kysats.ac.cy ).

 

Νέαρχος Κουρσάρος

Δημοσιογράφος

 

Μοιραστείτε το:

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο