Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

Πώς πήγα ένα μήνα στην Αμερική με πλήρη υποτροφία!

Δεν ξέρω πόσο σας επηρέαζε εσάς η τηλεόραση όταν ήσαστε πιο μικροί. Εμένα πάντως με επηρέαζε (για αυτό και την έκοψα και δεν έχω πλέον τηλεόραση στο σπίτι μου).

Ωστόσο το «κακό» είχε γίνει. Ήθελα όσο τίποτα να πάω και να δω από κοντά αυτή τη χώρα που λέγεται Αμερική. Να δω αν όντως τα πράγματα είναι όπως στις ταινίες. Εάν τα σπίτια, τα σχολεία, οι άνθρωποι, οι γειτονιές, ακόμη το σύστημα υγείας και το πολιτικό γίγνεσθαι ήταν όπως αυτό που έβλεπα στις ταινίες και τις σειρές.

Μεγαλώνοντας φυσικά συνειδητοποιούσα ότι πέρα από αυτούς τους επιφανειακούς λόγους υπάρχουν και πολλοί άλλοι λόγοι για τους οποίους θα ήθελα να εξερευνήσω την Αμερικάνικη πραγματικότητα. Κυρίως όταν μπήκα στο παιχνίδι της επιχειρηματικότητας! Η Αμερική λοιπόν:

1. Είναι η χώρα όπου μια τρελή ιδέα μπορεί εύκολα να εξελιχθεί σε κερδοφόρα επιχείρηση, διότι τα οικοσυστήματα που έχουν δημιουργηθεί σε διάφορες πόλεις (Σαν Φρανσίσκο, Βοστόνη, Σιάτλ, κτλ) βοηθάνε τους επίδοξους νέους επιχειρηματίες στα πρώτα τους βήματα με πολύ συγκεκριμένους και στοχοθετημένους τρόπους.

2. Είναι η χώρα στην οποία η αποτυχία είναι καμάρι και την φοράνε παράσημο. Γιατί πιστεύουν ότι η επιτυχία ορίζεται με βάση το πόσες φορές έχεις αποτύχει στην ζωή σου και όχι με βάση το πόσο τυχερός ή έξυπνος υπήρξες στην αρχή της καριέρας σου.

3. Είναι η χώρα όπου δεν χρειάζεται να είσαι το παιδί κάποιου πατέρα για να έχεις όνειρα και να τα κατακτάς. Εκεί μπορεί κάποιος με 50 δολάρια αρχικό κεφάλαιο στην τσέπη του να δουλέψει σκληρά και σχετικά αξιοκρατικά και δίκαια να πετύχει πολλά από αυτά που ονειρεύεται.

Εάν σας έλεγα ότι όλα αυτά τα έζησα και τα είδα πριν από ένα εξάμηνο τι θα μου λέγατε;!!

Εγώ πάντως έλεγα στον εαυτό μου κάθε μέρα πόσο ευλογημένη είμαι που μπόρεσα να ζήσω μια τέτοια εμπειρία.

Μέσω του προγράμματος YTILI του υπουργείου εξωτερικών της Αμερικής, πήγα με πλήρη υποτροφία τον περασμένο Ιούνιο για έναν ολόκληρο μήνα στην Αμερική. Εκπροσωπώντας την Ελλάδα με σκοπό να δείξω στους ανθρώπους με τους οποίους θα συγχρωτιζόμουν εκεί πώς κάνουμε τα πράγματα εδώ στην χώρα μας και ταυτόχρονα να μάθω νέες τεχνικές, νέες ιδέες και να αποκτήσω νέα ερεθίσματα για το πώς μπορεί να γίνει το λεγόμενο disrupt στην οικονομία και την επιχειρηματική ζωή μιας χώρας και να τα φέρω πίσω και να τα υλοποιήσω εδώ.

Μέσω λοιπόν του Αμερικάνικου υπουργείου εξωτερικών και την Αμερικάνικης πρεσβείας στην Αθήνα, κατάφερα και άλλαξα ολόκληρη την κοσμοθεωρία μου σχετικά με το επιχειρείν.

Επέστρεψα άλλος άνθρωπος, παραιτήθηκα από την τότε δουλειά μου και αποφάσισα πραγματικά και χωρίς καθυστερήσεις ή δικαιολογίες αυτή τη φορά να ακολουθήσω το όνειρό μου. Να κάνω αυτό στο οποίο είμαι καλή και να πληρώνομαι για αυτό!

Σπούδασα μηχανικός, τελείωσα το πολυτεχνείο, έκανα και ένα μεταπτυχιακό στα οικονομικά! Και όμως εγώ πάντα αγαπούσα να μιλάω, να έρχομαι σε επαφή με ανθρώπους, να τους δίνω αξία, να παίρνω πολύτιμα μαθήματα από αυτούς και φεύγοντας ο ένας από τον άλλον να είμαστε και οι δυο πιο πλούσιοι σε ιδέες και συναισθήματα.

Οι πωλήσεις και το marketing αλλιώς!

Αυτό αγαπούσα πάντα να κάνω, αυτό μου έδινε δύναμη και κουράγιο να συνεχίζω! Η επαφή μου με τους ανθρώπους και το τι μπορούσα να τους δώσω και πόσο να τους βοηθήσω! Και αντίστοιχα τι μπορούσα εγώ να μάθω από αυτή τη διαδικασία και πόσο μπορούσα να αναπτύξω τον εαυτό μου

Και μετά από αυτό το ταξίδι κατάφερα να έχω το σθένος, το κουράγιο και την εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μου να κάνω αυτή μου την αγάπη επάγγελμα!

Εάν λοιπόν είστε μεταξύ 24 εώς 35 χρονών πραγματικά δεν βρίσκω τον λόγο που αυτή τη στιγμή δεν σταματάτε με ό,τι και εάν ασχολείστε και δεν κάνετε κλικ σε αυτόν τον σύνδεσμο:https://share.america.gov/ytili/ και δεν συμπληρώνετε την αίτηση! Για μια εμπειρία ζωής.

Και τώρα μπορεί να αναρωτιέστε και εύλογα:

- Μα καλά ήταν όλα τόσο ωραία; Όχι, δεν ήταν/
- Μα καλά, ήταν όλα τόσο εύκολα; Φυσικά και όχι. Δεν ήταν και ποτέ δεν είναι τόσο εύκολα. Χρειάζεται πολύ δουλειά, επιμονή, υπομονή και προσπάθεια.
- Θα το ξαναέκανα; ΝΑΙ, ΧΙΛΙΕΣ ΦΟΡΕΣ ΝΑΙ. Όλο από την αρχή!

Από εμένα καλή επιτυχία!

Και φυσικά εάν μπορώ να βοηθήσω οποιονδήποτε από εσάς σε οτιδήποτε θα είναι χαρά μου να το κάνω. Γιατί έχω μάθει ότι η βοήθεια που δίνεις πάντα επιστρέφει με τον ένα ή τον άλλον τρόπο! Και μου έχει δοθεί πολλές φορές και εμένα προσωπικά ακριβώς την στιγμή που την χρειαζόμουν!

Facebook

Instagram (Μέχρι τις 16.00 σήμερα μπορείτε να δείτε τις απαντήσεις που έχει δώσει η Ιωάννα σε ερωτήσεις ενδιαφερομένων και να κάνετε τη δική σας ερώτηση)

Περισσότερα στο Twitter: Ιωάννα Φωτοπούλου:www.twitter.com/ioannafo

Το eduguide ευχαριστεί πολύ την Ιωάννα Φωτοπούλου για τη δημοσίευση του άρθρου.

Μοιραστείτε το:

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο