Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

Πώς μπορούν τα social media να σε βοηθήσουν κατά τη διάρκεια των μεταπτυχιακών σου σπουδών;

Είσαι μεταπτυχιακός φοιτητής ή σκέφτεσαι να ξεκινήσεις κάποιο μεταπτυχιακό πρόγραμμα; Τα social media είναι ένα ισχυρό εργαλείο για κάθε μεταπτυχιακό φοιτητή και μπορούν να έχουν πραγματικό αντίκτυπο στα μελλοντικά του σχέδια καριέρας.

Σε αυτό το άρθρο θα ρίξουμε μια ματιά σε μερικούς από τους τρόπους με τους οποίους τα social media μπορούν να σε βοηθήσουν στις μεταπτυχιακές σου σπουδές.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΓΙΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΚΑΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Πριν κάνεις αίτηση στο μεταπτυχιακό/α που σε ενδιαφέρουν, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και κυρίως το facebook μπορούν να σε βοηθήσουν να μάθεις την άποψη άλλων φοιτητών που έχουν ήδη τελειώσει το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό. Θα σε βοηθήσει, επίσης, να καταλάβεις πώς είναι η ζωή στην πανεπιστημιούπολη ή πώς λειτουργεί το online μαθησιακό περιβάλλον. Χρησιμοποίησε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να δεις τι γράφεται για το πανεπιστήμιο, να συνομιλήσεις με τους τωρινούς φοιτητές και να μάθεις αν θα συνιστούσαν το συγκεκριμένο πρόγραμμα, πανεπιστήμιο ή μάθημα.

Γίνε μέλος της ομάδας Μεταπτυχιακά σε Ελλάδα & Εξωτερικό ή Διδακτορικά / PhD / Θέσεις υποψηφίων διδακτόρων σε Ελλάδα & Εξωτερικό και ενημερώσου πρώτος για όλες τις ενεργές προκηρύξεις μεταπτυχιακών και υποτροφιών και για θέματα που αφορούν μεταπτυχιακούς φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες. Κάνε, επίσης, follow τη σελίδα μας στο facebook eduguide.gr για να ενημερώνεσαι για νέα, εκδηλώσεις, άρθρα ή νέα προκήρυξη.

ΔΙΚΤΥΩΣΗ

Τα social media σου δίνουν πολλές ευκαιρίες για να δικτυωθείς με άτομα και ομάδες. Τα περισσότερα μεταπτυχιακά προγράμματα έχουν σελίδα ή ομάδα στο facebook, twitter, instagram, linkedin που μπορείς να ακολουθείς καθώς και κανάλι youtube από το οποίο μπορείς να παρακολουθήσεις εκδηλώσεις και ενημερωτικά βίντεο. Αυτό θα σε βοηθήσει να γνωρίσεις και να επικοινωνήσεις με άλλους φοιτητές και ερευνητές που έχουν παρόμοια ενδιαφέροντα με εσένα. Επίσης σημαντικό είναι να παρακολουθείς τις διάφορες online εκδηλώσεις και μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης να επικοινωνήσεις με τον υπεύθυνο ή άλλα άτομα που συμμετείχε σε αυτή. Το δίκτυο επαφών που θα δημιουργήσεις θα σε βοηθήσει να επικοινωνήσεις ξανά μαζί τους στο μέλλον και όταν χρειαστείς τη «βοήθειά» τους.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

Στα πλαίσια του μεταπτυχιακού ο φοιτητής καλείται να πραγματοποιήσει διπλωματική έρευνα που αρκετές φορές στόχος της είναι η δημοσίευση της σε επιστημονικά περιοδικά. Είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι εάν θες να συνεχίσεις σε διδακτορικό ή ακόμη και να ακολουθήσεις καριέρα στον ακαδημαϊκό χώρο. Μόλις δημοσιεύσεις την ερευνά σου, θα πρέπει να την προωθήσεις ώστε ο κόσμος να μάθει για αυτή και να τη διαβάσει. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ένας εξαιρετικά χρήσιμος τρόπος για να το κάνεις αυτό. Ορισμένα πανεπιστήμια, κυρίως στο εξωτερικό, όπως το Πανεπιστήμιο του Sheffield, προσφέρουν μαθήματα για το ακαδημαϊκό τους προσωπικό και τους μεταπτυχιακούς ερευνητές για να μάθουν πως να προωθούν την εργασία τους στο διαδίκτυο.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Οι εκδηλώσεις στο διαδίκτυο είναι ένα μέσω προώθησης της δουλειά σου αλλά και παρακολούθησής διαφόρων σεμιναρίων που θα σε βοηθήσουν να αναπτύξεις τις δεξιότητές σου τόσο στον ακαδημαϊκό τομέα όσο και στον επαγγελματικό. Τα περισσότερα πανεπιστήμια στην Ελλάδα μέσα από τη σελίδα τους στο facebook αναρτούν κατά καιρούς εκδηλώσεις για διάφορα θέματα που αφορούν την πανεπιστημιακή κοινότητα και τους φοιτητές. Επειδή είναι εύκολο να παραλείψεις κάποιο online event, τα social media θα σου στείλoυν ειδοποίηση για να μην χάσεις το event που σε ενδιαφέρει.

ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ BLOGS

Για εκείνους τους μεταπτυχιακούς φοιτητές που σχεδιάζουν μια καριέρα στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, η ενασχόληση με τη φοιτητική εφημερίδα είναι μια μακροχρόνια παράδοση. Σχεδόν όλα τα πανεπιστήμια έχουν ιστοσελίδες για τους τρέχοντες φοιτητές τους και καλό είναι να έχεις συμμετοχή σε αυτό. Εάν έχεις δημοσιεύσει άρθρο σε κάποια ιστοσελίδα , βεβαιώσου ότι το προώθησες και στα social media. Αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί τόσο σημαντικό όσο η προώθηση δημοσιευμένου ερευνητικού υλικού. Εκτός αυτών, όλοι φοιτητές, με τη συμμετοχή τους στα διάφορα πανεπιστημιακά blogs μπορούν να παρακολουθούν τι νέο υπάρχει που τους αφορά και να προωθούν και τη δική τους δουλειά μέσω αυτών.

ΠΟΙΑ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙΣ;

Σκοπεύεις να κάνεις την έρευνά σου στα social media για να βρεις πληροφορίες για τις μεταπτυχιακές σου σπουδές; Στον παρακάτω πίνακας θα βρεις τα 5 πιο κοινά social media που οι φοιτητές αναζητούν συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με ένα πανεπιστήμιο, μεταπτυχιακό ή μάθημα.

YouthSight, HE Marcomms, 17/18. Question text: ‘When you were choosing which university to set as your firm choice, what information did you look for from the Universities?’ Base: All applicants who made choices or got a confirmed place and all first year students that looked at this.

YouthSight, HE Marcomms, 17/18. Question text: ‘When you were choosing which university to set as your firm choice, what information did you look for from the Universities?’ Base: All applicants who made choices or got a confirmed place and all first year students that looked at this.

"Last but not least" το LinkedIn

Το Linkedin είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για να βρεις απόφοιτους του πανεπιστημίου ή του μεταπτυχιακού σου. Τα Πανεπιστήμια έχουν δική τους σελίδα στο Linkedin όπου μπορείς να βρεις λίστα αποφοίτων, το ίδιο και αρκετά μεταπτυχιακά προγράμματα. Στo προφίλ του πανεπιστημίου που σε ενδιαφέρει στην κατηγορία "Alumni" το Linkedin σου εμφανίζει όλους τους φοιτητές ή απόφοιτους που έχουν δηλώσει στο προφιλ τους το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο. Στη κατηγορία αυτή μπορείς να κάνεις αναζήτηση με βάση το που μένουν, που εργάζονται, τι σπούδασαν, τι προσόντα απέκτησαν κ.α.. Μπορείς, επίσης, να βρείς απόφοιτους από την αρχική σελίδα του προφίλ σου στο LinkedIn, στο "My Network" και στη συνέχεια στην κατηγορία "People you may know from University of..." ανάλογα το πανεπιστήμιο που έχεις καταχωρήσει στο προφίλ σου. Μίλησε μαζί τους, δες τι κάνουν τώρα, πόσο τους βοήθησε το μεταπτυχιακό τους και ζήτησε συμβουλές καριέρας.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο, το οποίο σου δίνει τη δυνατότητα να αναζήτήσεις πληροφορίες και για να κατανοήσεις την επαγγελματική πορεία άλλων αποφοίτων του κλάδου σου. Δες περισσότερες συμβουλές για το πως μπορείς να χρησιμοποιήσεις αποδοτικά το LinkedIn και να δημιουργήσεις το δικό σου προφίλ: https://university.linkedin.com/linkedin-for-students

Μπορείς, επίσης, να κατεβάσεις το app του eduguide.gr, την καλύτερη δωρεάν εφαρμογή για να βρείς το ιδανικό μεταπτυχιακό.
Eνημερώσου πρώτος για κάθε σημαντικό νέο, εκδήλωση ή νέα προκήρυξη γύρω από το αντικείμενο σπουδών σας!
Κατέβασε δωρεάν το eduguide App - έκδοση 1.1, την πλέον σύγχρονη εφαρμογή μας για κινητά (iOS & Android) που προσαρμόζεται απόλυτα στις δικές σου ανάγκες πληροφόρησης γύρω από τα μεταπτυχιακά, τις υποτροφίες και τα νέα των σπουδών σου! 

Εκμεταλλεύσου τη δύναμη των social media. Πλέον είναι κυρίαρχο κομμάτι της καθημερινότητας μας αλλά εκτός από μέσο ψυχαγωγίας μπορούν να σου φανούν χρήσιμα και στην ακαδημαϊκή και επαγγελματική σου εκπαίδευση και σταδιοδρομία.  


Επιμέλεια άρθρου: Κ. Δημητρίου, Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού

Μοιραστείτε το:

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο