Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

Πώς η τεχνολογική εξέλιξη μπορεί να διαμορφώσει τη μελλοντική αγορά εργασίας

Η ολοένα και πιο καλπάζουσα τεχνολογική πρόοδος που παρατηρείται στην εποχή μας, αποτελεί τον Νο1 παράγοντα που θα επηρεάσει τη διαμόρφωση της αγοράς εργασίας στο σύντομο μέλλον. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει ο Καναδός σύμβουλος στρατηγικού σχεδιασμού και συγγραφέας, Nicolas Badminton.

Σε αυτό το συμπέρασμα, άλλωστε, οδηγεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός της κοινωνίας, αλλά και η αυτοματοποίηση σε πολλούς τομείς της καθημερινότητας, φαινόμενα τα οποία μάλιστα έχουν επιταχυνθεί τα τελευταία χρόνια, λόγω των έκτακτων αναγκών που προέκυψαν με την εμφάνιση της πανδημίας.

Όπως αναφέρει ο Badminton στην βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph, η τεχνητή νοημοσύνη πρόκειται σταδιακά να επηρεάσει κάθε κομμάτι της οικονομίας μας, με αποτέλεσμα «όλες οι ανθρώπινες δουλειές να αυτοματοποιηθούν μέσα στα επόμενα 120 χρόνια».

Λαμβάνοντας, λοιπόν, υπόψιν όλα τα παραπάνω δεδομένα, σχετικές μελέτες κατέληξαν στα επαγγέλματα, τα οποία θα έχουν τις υψηλότερες απολαβές στο -όχι και τόσο μακρινό- 2040. Κάποια εξ αυτών μοιάζουν, στην παρούσα φάση, βγαλμένα από ταινία επιστημονικής φαντασίας.

Ειδικοί σε θέματα κυβερνοασφάλειας και παραπληροφόρησης
Με το διαδίκτυο να διαδραματίζει πάντοτε πρωταγωνιστικό ρόλο στη ζωή μας, η αντιμετώπιση των κυβερνοεπιθέσεων, αλλά κυρίως της διασποράς ψευδών ειδήσεων, θα αποτελέσει σημαντική προτεραιότητα στη μελλοντική αγορά εργασίας. Με τα fake news στα social media να λαμβάνουν συνεχώς μεγαλύτερες διαστάσεις, υπολογίζεται πως θα χρειαστεί εξειδικευμένο προσωπικό για τον περιορισμό τους.

Επαγγελματίες στον τομέα της υγείας
Ο διαχρονικός στόχος της μακροζωίας φαίνεται πως θα μας απασχολήσει ακόμη περισσότερο στο μέλλον. Με την προοπτική για θεαματική αύξηση του προσδόκιμου μέσου όρου ζωής να είναι πιο ορατή μέσω των εμφυτεύσιμων τεχνολογιών, της διατροφής, συμπληρωμάτων, ιατρικών διαδικασιών και ενέσεων βλαστοκυττάρων, υπολογίζεται πως θα χρειαστεί επαρκές αντίστοιχο προσωπικό υγείας.

Επιστήμονες δεδομένων
Με την εμμονή στα δεδομένα να αυξάνεται κατακόρυφα τα επόμενα χρόνια, θεωρείται πολύ πιθανό οι ήδη περιζήτητοι data scientists να είναι ένα εκ των κορυφαίων, σε ζήτηση και αμοιβή, επαγγελμάτων μέσα στα επόμενα είκοσι χρόνια.Ειδικοί στην ηθική φιλοσοφία, καλλιτέχνες και ψυχαγωγοί
Καθώς η ψηφιοποίηση θα αποτελεί το επίκεντρο της καθημερινότητας, θα χρειαστεί σαφώς να δοθεί έμφαση και σε πιο ανθρωποκεντρικές ειδικότητες, με σκοπό την έστω και μερική διαφυγή από αυτή τη ρουτίνα. Κεντρικό ρόλο σε αυτό θα έχουν καλλιτέχνες, ψυχολόγοι και content  creators.

Μεταφραστές τεχνητής νοημοσύνης
Η Εκμάθηση Μηχανών (Machine Learning) θεωρείται επίσης ένας τομέας που θα παρουσιάσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον έως το 2040. Θα χρειαστεί εξειδικευμένο προσωπικό, ικανό να εξοικειώσει τον απλό άνθρωπο με τον τρόπο λειτουργίας σύγχρονων μηχανικών επιτευγμάτων. Η ηλεκτρονική συσκευή που πιθανότατα θα μας απασχολήσει, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη, τα επόμενα χρόνια είναι το Virtual-Reality (VR) headset. H μεταφορά σε έναν άλλον ψηφιακό κόσμο, στο λεγόμενο metaverse, θα γίνει μέρος της ζωής μας, όπως είναι για παράδειγμα τώρα το Internet ή τα video games και οι τηλεδιασκέψεις.Διαδικτυακοί επιχειρηματίες
Το ηλεκτρονικό εμπόριο κατέχει ήδη πολύ σημαντικό ρόλο στις συναλλαγές μας. Υπολογίζεται, όμως, πως μέσα στην επόμενη εικοσαετία θα κυριαρχήσει πλήρως. Μία τέτοια εξέλιξη, όπως γίνεται αντιληπτό, θα αυξήσει και την ενασχόληση με τον συγκεκριμένο κλάδο.

Μηχανικοί Τροφίμων
 Έχοντας ήδη τη δυνατότητα για την εκτύπωση 3D τροφίμων, η προοπτική για το επάγγελμα αυτό φαντάζει ευοίωνη. Οι παράγοντες που πιστεύουν οι ειδικοί πως θα ευνοήσουν την ανάπτυξη της συγκεκριμένης ειδικότητας, είναι η διαφαινόμενη κλιματική αλλαγή και ο υπερπληθυσμός.

Μοιραστείτε το:

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο