Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

Πώς έζησα και σπούδασα σε 4 χώρες μέσω του Erasmus-Mundus!

Το πρόγραμμα Erasmus μπορεί να σου αλλάξει τη ζωή! H συμμετοχή σε πρόγραμμα Erasmus είναι κάτι που αξίζει να ζήσεις καθώς μπορείς να σπουδάσεις σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού, να εξοικειωθείς με μία ή περισσότερες ξένες γλώσσες, να κάνεις νέους φίλους και να νιώσεις πολίτης του κόσμου! Ο Kωνσταντίνος Μαραγκός μόλις αποφοίτησε από το  μεταπτυχιακό Erasmus Mundus European Master in Tourism Management,αφού έζησε και σπούδασε σε Δανία, Σλοβενία, Ισπανία και Γκάνα, και μας μίλησε για τη μοναδική αυτή εμπειρία! 

Λίγα λόγια για τον Κωνσταντίνο: 

Ο Κωνσταντίνος εκπροσωπεί την Ελλάδα και την Ευρώπη ως το καλύτερο ταλέντο Erasmus για το έτος 2017 χάρη στην ενεργό συμμετοχή του σε προγράμματα κινητικότητας και χάρη στην πρωτοβουλία του να αναπτύξει και να πραγματοποιήσει το Project WE AfriHug στην Αφρική κατά το 2018. Έχει χαρακτηριστεί ως μπαμπάς του Erasmus καθώς κατά τα τελευταία χρόνια της ζωής του φαίνεται να ακολουθεί ένα μοναδικό, περιπετειώδες και καινοτόμο μονοπάτι μέσω ευκαιριών κινητικότητας στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus.

Πώς μπορεί κάποιος να συνδέσει την κλασική φιλολογία και την ιστορία με τη διοίκηση τουριστικών, τη διεθνή ανάπτυξη, την ενδυνάμωση νεολαίας στην Αφρική και τον αθλητισμό; Μετά από τις σπουδές του στο Ε.Κ.Π.Α. “άνοιξε” τις πόρτες και τους ορίζοντές του μέσω 9μηνης πρακτικής άσκησης στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης και από κει συνέχισε την πορεία του μέσω προγραμμάτων ανταλλαγής νέων και εκπαίδευσης σε Ιταλία, Γαλλία, Ελλάδα και Αρμενία. Μόλις αποφοίτησε από μεταπτυχιακό Erasmus Mundus αφού έζησε και σπούδασε σε Δανία, Σλοβενία, Ισπανία και Γκάνα.

Πώς αποφάσισες να υποβάλεις αίτηση για να συμμετέχεις σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα Erasmus-Mundus;

Πραγματοποίησα το πρώτο μου πρόγραμμα κινητικότητας μετά την ολοκλήρωση του προπτυχιακού κύκλου σπουδών μου στη φιλοσοφική Αθηνών, τμήμα κλασικής φιλολογίας. Με πρακτική άσκηση και υποτροφία μέσω του προγράμματος Erasmus+, πήγα αρχικά για 6 μήνες στη Βιέννη, όπου και εργάστηκα ως βοηθός έρευνας στο Ινστιτούτο Βυζαντινών και Νεοελληνικών σπουδών του Πανεπιστημίου της Βιέννης. Οι 6 μήνες γίναν 9 και η προσωπική και επαγγελματική μου ανάπτυξη εξελίχθηκε σε μαραθώνιο επιτευγμάτων. Πτυχίο στα γερμανικά επιπέδου Γ1 εντός 8 μηνών δίχως προηγούμενη γνώση, αναβάθμιση και περισσότερο φόρτο εργασίας κατά την πρακτική άσκηση, προσωπική έρευνα σε επιστημονικό θέμα και παρουσίαση στο Πανεπιστήμιο στα γερμανικά, ανάπτυξη λεπτών δεξιοτήτων και γενικώς ανθρώπινου και κοινωνικού κεφαλαίου, έκθεση και ταξίδια σε πολυπολιτισμικά περιβάλλοντα, συμμετοχή σε μαραθώνιους 42,195 χλμ και η πρόοδος συνεχώς αυξανόταν σε όλους τους τομείς.

Παρά το γεγονός πως σπούδασα αρχικά κλασική φιλολογία και συνέχισα με πρακτική άσκηση στη νεοελληνική ιστορία, η εμπειρία μου στη Βιέννη με βοήθησε να καταλάβω και να αποφασίσω προς τα που ήθελα να κινηθώ κατά τα επόμενα χρόνια, καθώς η έκθεσή μου αυτή με βοήθησε να κοιτάξω μέσα μου, να αναγνωρίσω τα δυνατά μου σημεία και να ακολουθήσω ένα μοναδικό και νομαδικό μονοπάτι μάθησης, καινοτομίας και εξέλιξης. Έτσι λοιπόν, αφού τυχαία βρήκα την ευκαιρία μεταπτυχιακών σπουδών μέσω Erasmus Mundus, δεν άφησα δευτερόλεπτο να πάει χαμένο και ξεκίνησα πυρετωδώς την ετοιμασία για την αίτησή μου στο EMJMD European Master in Tourism Management.

Τι είναι το erasmus-mundus;  

Το EMJMD είναι ένα αναγνωρισμένου κύρους, ολοκληρωμένο διεθνές πρόγραμμα σπουδών το οποίο παρέχεται από διεθνή κοινοπραξία ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Τα EMJMD παρέχουν υποτροφίες χρηματοδοτούμενες από την ΕΕ στους καλύτερους από τους φοιτητές που υποβάλλουν σχετική υποψηφιότητα στο πλαίσιο ετήσιων διαδικασιών επιλογής. Οι σπουδές πραγματοποιούνται σε τουλάχιστον δύο από τις χώρες του προγράμματος. Μέρος των σπουδών μπορεί επίσης να πραγματοποιηθεί σε μία από τις χώρες εταίρους, εφόσον στο πρόγραμμα συμμετέχει ίδρυμα τέτοιας χώρας. Τα EMJMD διαρκούν από 12 μήνες μέχρι 24 μήνες το πολύ, και η επιτυχής ολοκλήρωση τους οδηγεί στην απόκτηση είτε ενός κοινού πτυχίου (δηλαδή ενιαίου τίτλου σπουδών ο οποίος εκδίδεται για λογαριασμό τουλάχιστον δύο ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της κοινοπραξίας EMJMD) είτε περισσότερων πτυχίων (δηλαδή τουλάχιστον δύο πιστοποιητικών σπουδών που χορηγούνται από δύο ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της κοινοπραξίας). Αίτηση μπορούν να υποβάλουν απόφοιτοι προπτυχιακών ή μεταπτυχιακών προγραμμάτων από όλον τον κόσμο. 

Πως είναι να σπουδάζεις σε διαφορετική χώρα κάθε εξάμηνo Τι μπορείς να αποκομίσεις από αυτή την εμπειρία; 

Το να ζεις εκτός του περιβάλλοντος, στο οποίο έχεις μεγαλώσει, δηλαδή εκτός της ζώνης ασφαλείας σου, μπορεί να σε οδηγήσει σε μοναδικά μονοπάτια και σε μια διαδικασία προσωπικής και εσωτερικής διερεύνησης. Σίγουρα, θα σε βοηθήσει να καταλάβεις ποιος πραγματικά είσαι και τι δυνάμεις-δεξιότητες έχεις. Το να ζεις νομαδικά έχει τη δική του χάρη καθώς εξελίσσεσαι σε χαμαιλέοντα, προσαρμόζεσαι, μαθαίνεις, ξεμαθαίνεις, ξαναμαθαίνεις. Οι δεξιότητες της προσαρμοστικότητας, της ευελιξίας, της κριτικής σκέψης, της επίλυσης προβλημάτων, της διαπραγμάτευσης, της πολιτισμικής αλληλοκατανόησης και ανταλλαγής, της συνεργασίας και ομαδικότητας βελτιώνονται κατακόρυφα χωρίς κόπο, διότι μόνο το γεγονός της άβολης έκθεσης συνεισφέρει στα παραπάνω. Ο νομαδικός τρόπος ζωής φυσικά είναι κάλεσμα προς αυτούς που θέλουν να ακολουθήσουν μη συμβατικά μονοπάτια μάθησης και προόδου. Μετά από τη διαμονή μου σε Δανία, Σλοβενία, Ισπανία και Γκάνα, η εμπειρία αυτή με έκανε επίσης να αποκτήσω τη συνείδηση του παγκόσμιου πολίτη, να νοιάζομαι και να προσπαθώ για όλους τους ανθρώπους. Αν το καλοσκεφτείς, οι πράξεις μας επηρεάζουν το περιβάλλον και τους ανθρώπους που βρίσκονται πολλά γεωγραφικά μίλια μακριά. Θα πρέπει μόνο να ανοίξουμε τα μάτια και τα αυτιά μας με κριτικό τρόπο και να αποκτήσουμε περισσότερη γνώση σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης και να την εξετάσουμε ολιστικά.

Τι θα συμβούλευες όποιον σκέφτεται να υποβάλει αίτηση για να συμμετέχει σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα Erasmus-Mundus; 

The only way to start….is to start! Ξεκίνα τη διαδικασία χθες, διότι διαγωνίζεσαι σε παγκόσμιο επίπεδο και θα πρέπει να αφιερώσεις πολύ χρόνο, ούτως ώστε να προετοιμάσεις μια δυνατή αίτηση! Μεγάλη βάση δίνεται στο Motivation letter, όπου ο υποψήφιος καλείται να παρουσιάσει τη δυναμική του με δομημένο τρόπο και να κερδίσει τις εντυπώσεις της επιτροπής. Είναι σημαντικό να αναφέρει ποια είναι η αξία που θα προσθέσει ο ίδιος ο υποψήφιος στο πρόγραμμα, ποιες είναι οι καλύτερές του δεξιότητες, πως συνδέει τον προηγούμενο τίτλο σπουδών του με το μεταπτυχιακό, ποιο είναι το όραμά του και πως το μεταπτυχιακό θα συνεισφέρει στην υλοποίησή του καθώς και το ποιος πιστεύει ότι θα είναι ο αντίκτυπος του προγράμματος στον ίδιο του αλλά και στις κοινότητές του αργότερα. Οι επιτροπές διαλέγουν ανθρώπους με όραμα, οι οποίοι διατίθενται να κάνουν τη διαφορά, γι’ αυτό τους ενδιαφέρει άλλωστε να έχουν συμμετέχοντες με διαφορετικά προφίλ. Το μότο “Learning through diversity” είναι η θεωρία και η πράξη των συγκεκριμένων μεταπτυχιακών. Ο υποψήφιος θα βρεθεί εκτεθειμένος εκτός της ζώνης ασφαλείας του και σε ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον, όπου η αλληλεπίδρασή του γίνεται ο κύριος δρόμος εκπαίδευσης. Ακόμη, οι συστατικές επιστολές παίζουν καθοριστικό ρόλο και ο βαθμός πτυχίου. Ωστόσο, all in all, το γενικότερο προφίλ παίζει σημαντικό ρόλο και όχι ο βαθμός και οι αριθμοί. Εάν ο υποψήφιος έχει εκτεθεί ξανά στο παρελθόν στο εξωτερικό με κάποιο πρόγραμμα κινητικότητας, προσθέτει αξία στην αίτησή του ή ακόμα και αν έχει συμμετάσχει σε προγράμματα εθελοντισμού. Οι ξένες γλώσσες επίσης σε μεταπτυχιακά που έχουν να κάνουν με κοινωνικές επιστήμες μετράνε και αυξάνουν τις πιθανότητες. Η τελευταία συμβουλή είναι πως ο κάθε υποψήφιος θα πρέπει να πιστεύει στον εαυτό του και να έχει αυτοπεποίθηση!

Που μπορεί κανείς να βρει περισσότερες πληροφορίες για τη διαδικασία αιτήσεων και τις υποτροφίες που προσφέρονται; 

Στην επίσημη ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρχικά, στην ιστοσελίδα του ΙΚΥ και στην ιστοσελίδα του οργανισμού Erasmus Mundus Association. Εγώ εκπροσωπώ την Ελλάδα στον παραπάνω οργανισμό και διαχειρίζομαι την σελίδα EMA Greece – Erasmus Mundus Association Greece στο Facebook, όπου ενημερώνω συνεχώς Έλληνες νέους για τις ευκαιρίες μεταπτυχιακών σπουδών Erasmus Mundus.

Με τι ασχολείσαι τώρα και ποια είναι τα σχέδιά σου για το μέλλον;

Μετά από πολυποίκιλες σπουδαστικές και εργασιακές εμπειρίες σε Ελλάδα, Αυστρία, Δανία, Σλοβενία, Ισπανία και Γκάνα και αναπτυξιακά πρότζεκτ σε Αφρική και Ευρώπη, στρέφομαι πλέον προς την κοινωνική επιχειρηματικότητα. Τους πρώτους 7 μήνες του 2018 πραγματοποίησα με την ομάδα μου το πρότζεκτ WE AfriHug.

Πρόκειται για ένα εθελοντικό πρόγραμμα, το οποίο έλαβε χώρα σε 7 χώρες της Αφρικής (Τανζανία, Κένυα, Ουγκάντα, Τόγκο, Γκάνα, Προσφυγικούς καταυλισμούς της Δυτικής Σαχάρας στην Αλγερία και Νιγηρία) από 1 Ιανουαρίου έως 31 Ιουλίου 2018. Οι στόχοι του προγράμματος ήταν: η ενδυνάμωση της νεολαίας Αφρικανικών κοινοτήτων μέσω της εκπαίδευσης, η προώθηση της Ευρωπαϊκής και Διεθνούς κινητικότητας μέσω του προγράμματος Erasmus+, η επίτευξη 2 αθλητικών επιτευγμάτων με στόχο την έμπνευση και κινητοποίηση των νέων και η υλοποίηση ακαδημαϊκής έρευνας και εκπόνηση μεταπτυχιακής εργασίας με θέμα των αντίκτυπο της ακαδημαϊκής κινητικότητας για Αφρικανούς. Τα επόμενα, επιχειρηματικά πλέον σχέδια, έχουν άμεση σχέση με τη συνέχιση δράσεων σε Αφρική και Ευρώπη, στοχεύοντας να φέρω τις 2 ηπείρους πιο κοντά μέσω της επιχειρηματικότητας, της εκπαίδευσης και της ενδυνάμωσης γυναικών. Stay tuned!

Εδώ μπορείτε να βρείτε μια εμπνευστική ομιλία μου κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης “Career Talks 2018” που διοργανώθηκε από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και τη Δομή Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (ΔΑΣΤΑ) στις 8 Νοεμβρίου 2018 στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Μοιραστείτε το:

Σχολιάστε...
Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο