Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

Ψηφιακές δεξιότητες: Πού και πώς να βελτιώσεις δωρεάν την εξοικείωσή σου με τα ψηφιακά εργαλεία.

Δεν πάμε καλά στη χρήση ψηφιακών εργαλείων, ως χώρα. Δεν πάμε καθόλου καλά. Συγγνώμη που ξεκινάμε τόσο απότομα, αλλά λένε ότι «το πρώτο βήμα για τη λύση ενός προβλήματος είναι η συνειδητοποίηση του προβλήματος». Και ένα από τα βασικότερα προβλήματα (αν όχι το βασικότερο) στην εκπαίδευση όλων μας που ανακόπτει την ώθησή μας να διεκδικήσουμε τη δουλειά των ονείρων μας είναι αυτό: στις ψηφιακές δεξιότητες έχουμε μείνει πίσω. Μπορεί στη θεωρητική κατάρτιση να σκίζουμε, να έχουμε πτυχία ή διπλώματα για να γεμίζουμε τοίχους, να μας ζηλεύουν για τα μυαλά μας, αλλά την ίδια στιγμή μπορεί να χλομιάζουμε από αγωνία όταν πρέπει να κάνουμε κάτι πιο «προχωρημένο» στο Word ή και στο Excel.

Θες την κατάσταση σε νούμερα; Βεβαίως! Η Ελλάδα έρχεται 27η ανάμεσα στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (τελευταία δηλαδή!) στον Ευρωπαϊκό Δείκτη Δεξιοτήτων (ESI), ο οποίος μετράει το κατά πόσο οι εργαζόμενοι σε μια χώρα διαθέτουν τις δεξιότητες που ζητάει η οικονομία. Επίσης, ερχόμαστε 23οι μεταξύ των 27 χωρών στον Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας (DESI) που αφορά τις ψηφιακές δεξιότητες του πληθυσμού. Όπως θα έλεγε και ένα διάσημο hashtag της εποχής: #καλαπηγεαυτό.

Πάμε λοιπόν να δούμε τι μπορεί να κάνει όποιος από εμάς θέλει να βελτιωθεί σε αυτό το κομμάτι, και να αναπτύξει λίγα περισσότερα digital skills. Όλα τα μαθήματα που ακολουθούν είναι δωρεάν!
 

Αν θέλεις να μάθεις βασικά πράγματα, όπως Word και Excel

Αυτό το μήνα γίνονται online σεμινάρια για το Word κα το Excel. Και τα δύο σεμινάρια είναι ελεύθερα για όλους και γίνονται από το Start Project. Δεν χρειάζεται τίποτα για να συμμετέχουμε: έναν υπολογιστή και να συνδεθούμε στο Microsoft Teams. 

Σκέψου και αυτό: Η ίδια η Microsoft έχει πολύ κατατοπιστικά online μαθήματα για τα ψηφιακά εργαλεία της. Δες για παράδειγμα μια εύκολη μέθοδο εκμάθησης του Excel με βίντεο εδώ.


Αν θέλεις να βελτιωθείς στο Ψηφιακό Μάρκετινγκ και να γνωρίσεις περισσότερα μυστικά του διαδικτύου

Η Google έχει φτιάξει μια σειρά από δωρεάν μαθήματα που μπορείς να παρακολουθήσεις από τον υπολογιστή, το tablet ή το smartphone σου. Τι μαθήματα είναι αυτά; Μαθήματα για να φτιάξουμε μια δυνατή online παρουσία, μαθήματα Public Speaking, Δημιουργίας Περιεχομένου (Content Creation), μέχρι και μαθήματα Δημιουργίας Κώδικα (για τους πιο ψαγμένους τεχνολογικάκηδες). Το ατού ποιο είναι; Ότι μπορείς να τα παρακολουθήσεις όποια στιγμή θέλεις, στον δικό σου χρόνο και ρυθμό.
 

Αν θέλεις να παίζεις στα δάχτυλα υπηρεσίες από το gov.gr

Μέχρι πρότινος, για κάθε χαρτί ή δικαιολογητικό χρειαζόμασταν για να ξεκινήσουμε ένα πρόγραμμα σπουδών ή να μπούμε στην αγορά εργασίας, έπρεπε να στηθούμε σε κάποια ουρά, να συμπληρώσουμε χαρτιά, κλπ. Τώρα από τον υπολογιστή μας έχουμε διαθέσιμες σχεδόν 1.300 ψηφιακές υπηρεσίες, μέσα από το gov.gr. Ξέρουμε όμως να τις χρησιμοποιούμε; Ετοιμάζονται για φέτος τον χειμώνα δωρεάν σεμινάρια ψηφιακής χρήσης αυτής της πλατφόρμας, σε 400 ΚΕΠ (κέντρα εξυπηρέτησης πολιτών) σε όλη την Ελλάδα. Κάτι είναι και αυτό…
 

Αν είσαι εγγεγραμμένη/ος στο μητρώο ανέργων και θέλεις πρόγραμμα κατάρτισης στην Πληροφορική

Μάθαμε ότι ο ΟΑΕΔ ξεκίνησε συνεργασία με την Amazon Web Services, και ετοιμάζονται αυτή τη στιγμή δωρεάν προγράμματα κατάρτισης σε υψηλής ζήτησης τεχνολογίες ψηφιακού νέφους (cloud services), ειδικά για ανέργους. Τα προγράμματα θα διενεργούνται διαδικτυακά, και με την ολοκλήρωσή τους θα παρέχεται πιστοποιητικό παρακολούθησης. Stay tuned δηλαδή.
 

Αν θέλεις να ενισχύσεις τις γενικές ψηφιακές σου δεξιότητες

Μπες στην Ψηφιακή Ακαδημία Πολιτών. Εμείς μπήκαμε και βρήκαμε (και ήδη αρχίσαμε να παρακολουθούμε!) δωρεάν μαθήματα για κάθε ψηφιακή ανάγκη:

Το καλό είναι ότι όλα αυτά τα μαθήματα (περισσότερα από 250 αυτή τη στιγμή) χωρίζονται σε κατηγορίες, και αφορούν περισσότερες από 30 θεματικές ενότητες. Πολλά από τα μαθήματα γίνονται και με video που είναι πολύ βοηθητικό. 

Σκέψου και αυτό: Μεγάλο μέρος από τα σεμινάρια ή μίνι-εκπαιδεύσεις σου παρέχουν και πιστοποιητικό, που μπορείς να το βάλεις στο section με τις δεξιότητές σου στο βιογραφικό (CV) σου αλλά και στη σελίδα σου στο LinkedIn.


Επίσης, εκτός από τα παραπάνω, έχεις πάντα και τους all time classic «φίλους» σου: το Coursera, το EdX, το Udemy κλπ. Σκέψου ότι το Udemy έχει αυτή τη στιγμή διαθέσιμα πάνω από 1.000 δωρεάν μαθήματα για Digital skills για όλο το φάσμα των ψηφιακών δεξιοτήτων. Ένα κλικ μακριά είναι ένας ατελείωτος κόσμος γνώσης. Μια απόφαση (εκ μέρους σου) και ένα κλικ.

Κείμενο: Δημήτρης Φαλλιέρος
Εικόνα: John Schnobrich / Unsplash

Μοιραστείτε το:

Σχολιάστε...
Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο