Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

Ποια είναι τα αδύνατα σημεία σου; - Πώς να απαντήσεις την πιο δύσκολη ερώτηση σε μια συνέντευξη!

Σε μία συνέντευξη, το να μιλήσεις για "το μεγαλύτερο μειονέκτημά σου" ή γενικά τα αδύνατα σημεία σου, είναι δύσκολο. Έτσι λοιπόν, μπορείς να δεις παρακάτω μερικές συμβουλές και παραδείγματα ώστε να ξέρεις τί μπορείς να πεις, τί όχι και να είσαι σε θέση να απαντήσεις τέλεια τη δύσκολη αυτή ερώτηση.

Οι περισσότεροι υποψήφιοι μισούν αυτή την ερώτηση και δικαίως ενώ τη θεωρούν άτοπη. Άλλωστε, δεν πρόκειται κανείς να εξομολογηθεί τις μεγαλύτερες αδυναμίες του σε μία συνέντευξη για δουλειά! Παρόλα αυτά οι εργοδότες συνεχίζουν να τη θέτουν ενώ γνωρίζουν πως κανείς δεν θα είναι 100% ειλικρινής. Γιατί; Διότι ο τρόπος που απαντάς μια ερώτηση για τα μειονεκτήματά σου, λέει πολλά. Μπορεί να μην συνειδητοποιείς τα μηνύματα που μεταδίδεις όταν απαντάς αυτήν την ερώτηση και το πιθανότερο, το κάνεις λάθος όπως οι περισσότεροι άνθρωποι.

Παρακάτω λοιπόν, είναι τα λάθη που γίνονται πιο συχνά όταν οι υποψήφιοι απαντούν αυτήν την ερώτηση και πώς να τα αποφύγεις:


1. Μην προσπαθήσεις να μετατρέψεις το αρνητικό σε θετικό
Θα βρεις πολλά βιβλία και άρθρα που συμβουλεύουν να "γυρίζεις" τα αρνητικά σου σε θετικά, χρησιμοποιώντας δήθεν αρνητικά σου στοιχεία που είναι ουσιαστικά πλεονεκτήματα για έναν εργαζόμενο. Για παράδειγμα:

 • Είμαι τελειομανής.
 • Μερικές φορές δουλεύω πάρα πολύ σκληρά.
 • Νοιάζομαι περισσότερο απ΄όσο πρέπει για τη δουλειά μου.

Είναι ωραία ιδέα μα και παλιό κόλπο διότι οι εργοδότες το γνωρίζουν πια. Έχουν πάρει συνεντεύξεις από τόσους πολλούς που έχουν δώσει τέτοιες απαντήσεις που το πιθανότερο, θα νομίζουν ότι δίνεις αυτήν την απάντηση για να κρύψεις κάτι.

 

2. Μην αρνηθείς να απαντήσεις
Κάποιοι υποψήφιοι θα δηλώσουν πως δεν μπορούν να σκεφτούν κάποια αδυναμία τους. Αυτό είναι μάλλον επειδή δεν έχουν προετοιμαστεί για αυτήν την ερώτηση και "παγώνουν" φοβούμενοι να πουν μια λάθος απάντηση. Αυτή όμως η άρνηση επίσης θα σε κάνεις να δείχνεις ύποπτος/η.

 

3. Μην αποκαλύψεις μια "επικίνδυνη" αδυναμία
Ένα ακόμη μεγάλο λάθος είναι να είσαι πολύ αφελής ώστε να εξομολογηθείς μια αδυναμία που θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόβλημα στην υποψηφιότητά σου για έναν συγκεκριμένο ρόλο. Για παράδειγμα, το να πεις "έχω πρόβλημα με το πρωινό ξύπνημα" ή "δυσκολεύομαι να διαχειρίζομαι σωστά το χρόνο μου" δεν είναι κάτι που θέλεις να εξομολογηθείς.

Παρακάτω λοιπόν, θα δεις πώς να αποφεύγεις τα λάθη και να μιλάς για τις αδυναμίες σου με έξυπνο και ειλικρινή τρόπο. Μα πρώτα, δες μερικές ακόμη παρόμοιες ερωτήσεις γύρω από τις αδυναμίες σου που μπορούν να σου θέσουν σε μια συνέντευξη για να είσαι προετοιμασμένος/η:

 • Ποια είναι η μεγαλύτερη αδυναμία σου;
 • Ποιες είναι μερικές από τις αδυναμίες σου;
 • Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και ποια τα μειονεκτήματά σου;
 • Εάν καλούσα τον πρώην προϊστάμενό σου ποιά θα ήταν εκείνα τα στοιχεία σου που θα ζητούσε να βελτιώσεις;
 • Πες μου έναν στόχο για την προσωπική σου ανάπτυξη που έχεις θέσει
 • Εάν μπορούσες να αλλάξεις ένα πράγμα στον εαυτό σου, τί θα ήταν αυτό;
 • Τί είναι αυτό που έχεις στόχο να βελτιώσεις στον εαυτό σου τον επόμενο χρόνο;

Ακόμη, θα πρέπει να έχεις προετοιμαστεί και για δεύτερη και τρίτη ερώτηση σχετικά με τις αδυναμίες σου ειδικά εάν η πρώτη απάντησή σου ήταν αόριστη ή δεν έπεισε. Δες μερικές ακόμη τέτοιες ερωτήσεις:

 • Μα πώς σε έχει επηρεάσει αρνητικά αυτή η αδυναμία;
 • Εντάξει, αλλά πες μας τώρα μια αληθινή σου αδυναμία
 • Μπορείς να μοιραστείς μαζί μας ακόμη μία αδυναμία ή ένα σημείο σου που θέλει βελτίωση;

 

Γιατί ζητούν όλοι να μάθουν τις μεγαλύτερες αδυναμίες σου σε μια συνέντευξη;
Αφού λοιπόν οι υποψήφιοι δεν απαντούν ειλικρινά, γιατί επιμένουν όλοι και ρωτούν για τις αδυναμίες σου; Απλά, θέλουν να δουν και μια άλλη πλευρά σου και όχι μόνο την καλή, ευπαρουσίαστη πλευρά που προετοίμασες για τη συνέντευξη, ώστε να έχουν και μια ιδέα πώς θα είναι να συνεργάζονται μαζί σου. Ακόμη και αν δεν απαντήσεις ειλικρινά, η απάντησή σου, λέει πολλά για σένα. Εάν αποφύγεις την ερώτηση ή προσπαθήσεις να πεις ένα ψέμα για να την περάσεις ανώδυνα, ο εργοδότης θα αναρωτηθεί εάν 1. έχεις μια μεγάλη μυστική αδυναμία που δεν θέλεις να μιλήσεις γι' αυτήν, 2. νομίζεις πως είσαι τέλειος/α διότι δεν έχεις γνώθι σαυτόν, 3. νομίζεις πως είσαι τέλειος/α διότι τα standards σου είναι πολύ χαμηλά και 4. είσαι ψεύτης.

Πάντως μην ανησυχείς, και οι πιο έμπειροι επαγγελματίες μπορούν να "την πατήσουν" με αυτήν την ερώτηση. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να μιλάς για τα μειονεκτήματά σου ενώ πιέζεσαι ήδη από το στρες της συνέντευξης, νιώθεις απίστευτη νευρικότητα και ανησυχείς για χιλιάδες ακόμη πράγματα εκείνη τη στιγμή. Υπάρχει όμως τρόπος να είσαι ειλικρινής, αυθεντικός και παρόλα αυτά, να αυξήσεις τις πιθανότητές σου να πάρεις τη θέση εργασίας.

Πώς να απαντήσεις
Η σωστή απάντηση που καλείσαι να δώσεις, απαρτίζεται από δύο μέρη:

Μέρος 1. Η αδυναμία σου
Περιέγραψε σύντομα μια αδυναμία σου που δεν θα αποτελούσε σημαντικό θέμα για τη συγκεκριμένη δουλειά.

Μέρος 2. Πώς σκοπεύεις να βελτιωθείς
Αυτό είναι πολύ σημαντικό μέρος. Πρέπει να παραθέσεις τις προσπάθειές σου να βελτιωθείς ώστε να δείξεις ότι γνωρίζεις τον εαυτό σου, έχεις κίνητρα να βελτιωθείς και πως η αδυναμία αυτή δεν θα σε σταματήσει.

Ας τα αναλύσουμε λίγο περισσότερο αυτά τα δύο μέρη:

 

Μέρος 1: Πώς να επιλέξεις μια "καλή" αδυναμία σου

Πες ναι στην αυθεντικότητα
Μην επιλέξεις μια αδυναμία επειδή ακούγεται καλή. Θα κάνεις καλύτερη εντύπωση αν είσαι ειλικρινής. Αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να μοιραστείς μια αδυναμία που σε κάνει να δείχνεις χειρότερος/η. Εάν μοιάζεις με τους περισσότερους ανθρώπους τότε έχεις πολλές αδυναμίες και τουλάχιστον μία από αυτές θα είναι μια χαρά για την συνέντευξη εάν εμπίπτει στους παρακάτω κανόνες.

Διάλεξε μια αποδεκτή αδυναμία για την συγκεκριμένη θέση
Σιγουρέψου πως γνωρίζεις τις προδιαγραφές της θέσης και μην αναφερθείς σε μια από τις αδυναμίες σου που συνδέονται με τις δεξιότητες ή τα προσόντα αυτής της θέσης. Εάν είσαι λογιστής για παράδειγμα, μην πεις πόσο μισείς τα μαθηματικά ή πως δεν σου αρέσει η προσοχή στην λεπτομέρεια. Εάν είσαι στις πωλήσεις μην εξομολογηθείς πως είσαι ντροπαλός ή δεν έχεις επιμονή.

Βρες μια μικρή αδυναμία που να επιδέχεται βελτίωσης
Η βελτίωση της αδυναμίας αυτής, θα ήταν καλύτερα να γίνεται μέσω δουλειάς και κινήτρου. Για παράδειγμα:

 • Αδυναμία που βελτιώνεται - "Έχω νευρικότητα όταν πρέπει να μιλήσω σε μεγάλο κοινό". Μπορείς να βελτιωθείς μέσω εξάσκησης και εκμάθησης νέων δεξιοτήτων και είναι κάτι κοινό για πολλούς.
 • Αδυναμία που βελτιώνεται δύσκολα - "Είμαι πολύ ντροπαλός και συνήθως έχω πρόβλημα να μιλώ σε συνεδριάσεις". Ενώ το να είσαι ντροπαλός δεν είναι πρόβλημα, με αυτήν την απάντηση ένας εργοδότης ίσως συμπέραινε πως ο υποψήφιος θα είχε προβλήματα συνεργασίας σε ομάδα. Και αυτό είναι θέμα προσωπικότητας που δύσκολα αλλάζει.

Περιέγραψε την αδυναμία σου με συνοπτικό και ουδέτερο τρόπο
Καλό είναι να μην μπεις σε λεπτομέρειες και να περιγράψεις την αδυναμία σου γρήγορα και ουδέτερα, χωρίς να πάρεις αμυντική στάση και χωρίς να ακούγεσαι αρνητικός/ή.

 

Μέρος 2. Πώς να δείξεις ότι προσπαθείς να βελτιώσεις τις αδυναμίες σου

Στο δεύτερο μέρος της απάντησής σου, χρειάζεται να περιγράψεις τα μέτρα που έχεις πάρει ώστε να βελτιωθείς σε σχέση με την αδυναμία που περιέγραψες. Ο λόγος είναι διότι ένας τέλειος υποψήφιος πάντοτε ψάχνει τρόπους να μάθει και να εξελιχθεί αλλά ένας φανταστικός υποψήφιος θα πάρει την πρωτοβουλία να βελτιωθεί.

Χρησιμοποίησε λοιπόν την απάντησή σου ώστε να επιδείξεις τα κίνητρά σου να είσαι ο κορυφαίος/α σε αυτό που κάνεις. Αυτό το σκέλος της απάντησής σου είναι για να δώσεις αληθινή έμφαση των θετικών του χαρακτήρα σου, καθώς μιλάς για την αδυναμία σου.

 

Παραδείγματα δυνατών απαντήσεων στην ερώτηση "Ποια είναι η μεγαλύτερη αδυναμία σου;"

Παράδειγμα 1: Συγκεντρωτισμός
"Νομίζω μια περιοχή που θα μπορούσα να δουλέψω στον εαυτό μου είναι ο συγκεντρωτισμός. Είμαι πάντοτε τόσο ανήσυχος ώστε να γίνουν τα πάντα σωστά και στην ώρα τους που μπορεί εύκολα να "κολλήσω" στη νοοτροπία "αν θέλεις κάτι να γίνει σωστά, το κάνεις μόνος σου". Δυστυχώς αυτό δεν είναι πάντα εφικτό και συνειδητοποίησα πως μπορώ να επιβραδύνω τα πράγματα με τον υπερβολικό έλεγχο.

Το έμαθα αυτό πρόσφατα όταν μου δόθηκε η ευκαιρία να διευθύνω τους φοιτητές πρακτικής του τμήματός μου για το καλοκαίρι. Δεν είχα κάνει ποτέ ξανά αναφορές οπότε αυτή ήταν μια γιγάντια εκπαιδευτική εμπειρία για πολλούς διαφορετικούς λόγους. Σίγουρα με έμαθε πώς να διανείμω τα καθήκοντα, καθώς ο προϊστάμενός μου αντιλήφθηκε τη διαφορά στον τρόπο που εργάζομαι και διευθύνω από το τέλος του καλοκαιριού και μετά. Ξέρω πως μπορώ να ωφεληθώ από επιπλέον δουλειά στον τομέα αυτό, και γι’ αυτό ξεκίνησα ένα εκπαιδευτικό σεμινάριο πάνω στις δεξιότητες management ενώ πάντοτε ψάχνω ευκαιρίες να διευθύνω projects για την ομάδα μου"
.

Γιατί έχει αποτέλεσμα:
Αυτό είναι ένα τέλειο παράδειγμα για έναν νέο επαγγελματία σε έναν ρόλο που οι ικανότητες ανάθεσης εργασιών δεν είναι τόσο σημαντικές. Σημείωσε πάντως πως η τελευταία πρόταση της πρώτης παραγράφου στην απάντηση αυτή είναι σημαντική διότι δείχνει ότι  αναγνωρίζεις πως η αδυναμία σου είναι πρόβλημα και γιατί αξίζει να το βελτιώσεις. Η αδυναμία αναγνωρίζεται και περιγράφεται αλλά η έμφαση αφορά περισσότερο το πώς ο υποψήφιος ψάχνει τρόπους να βελτιωθεί. Η απάντηση αυτή δεν είναι τόσο κακή, ακόμη κι αν η συνέντευξη αφορά διοίκηση ομάδας.

 

Παράδειγμα 2: Αμεσότητα
"Μερικές φορές μπορεί να είμαι περισσότερο ειλικρινής απ΄όσο πρέπει όταν δίνω αναφορά στους συναδέλφους μου. Είμαι πολύ άμεσος ως άνθρωπος και μπαίνω κατευθείαν στο θέμα, και παρότι οι περισσότεροι συνάδελφοί μου παρότι το εκτιμούν αυτό, μερικές φορές θα ήθελα να είχα λίγη περισσότερη διπλωματία.

Παρακολούθησα ένα εκπαιδευτικό σεμινάριο στην διαχείριση αντιπαραθέσεων και πραγματικά μου άνοιξε τα μάτια ως προς το πώς να επικοινωνώ διαφορετικά με διαφορετικούς ανθρώπους. Οπότε τώρα είμαι πολύ καλύτερος στην εποικοδομητική κριτική μου ακόμη κι αν δεν μου έρχεται φυσικά".

Γιατί έχει αποτέλεσμα:
Αυτή η αδυναμία περιγράφεται πολύ καλά καθώς ο υποψήφιος γνωρίζει πώς η αμεσότητα έχει μετατραπεί σε αδυναμία ενώ κατέστησε σαφές πως δεν είναι αγενής με τους συναδέλφους του. Στο δεύτερο μέρος της, η απάντηση περιγράφει τα μέτρα που πήρε και πώς ήδη βελτιώθηκε.

 

Παράδειγμα 3: Δημόσια ομιλία
"Ειλικρινά, θα έλεγα πως οι δημόσιες ομιλίες είναι κάτι που θα μπορούσα να δουλέψω περισσότερο. Είμαι νευρική όταν μου ζητούν να παρουσιάσω κάτι σε μεγάλο κοινό. Σε μικρά γκρουπ ή σε συναντήσεις είμαι η πρώτη που θα σηκωθεί να παρουσιάσει. Αλλά αν με βάλετε μπροστά σε μεγάλο κοινό μπορεί και να τα χάσω.

Βασικά μίλησα στον προϊστάμενό μου για αυτό και το ορίσαμε ως έναν από τους στόχους της προσωπικής μου ανάπτυξης για τον τρέχοντα χρόνο. Παρακολούθησα ένα σεμινάριο της εταιρείας μου με θέμα τις δεξιότητες στην παρουσίαση ενώ παρακολούθησα και κάποια ακόμη σεμινάρια από ειδικούς εκπαιδευτές. Με λίγη εξάσκηση, άρχισα να νιώθω πιο άνετα. Τον προηγούμενο μήνα δέχτηκα να εκπροσωπήσω εθελοντικά την ομάδα μου σε μια μεγάλη αίθουσα. Είχα μόνο μια 10λεπτη παρουσίαση αλλά την έκανα και πήρα και συγχαρητήρια! Ήταν τελικά ευχάριστο οπότε σκοπεύω να συνεχίσω να ψάχνω ευκαιρίες να βελτιωθώ σε αυτόν τον τομέα".

Γιατί έχει αποτέλεσμα:
Ο φόβος μιας δημόσιας ομιλίας είναι ένας κοινός φόβος. Σε αυτό το παράδειγμα, η υποψήφια καθιστά σαφές πως δεν έχει πρόβλημα να επικοινωνεί γενικά (κάτι που θα ήταν πρόβλημα). Απλά μπροστά σε πολύ κόσμο φοβόταν να μιλά. Συνεχίζει να περιγράφει την αδυναμία της, το ότι το είπε στον προϊστάμενό της και τί μέτρα πήρε. Στο τέλος, είχε και έναν μικρό θρίαμβο.

 

Παράδειγμα 4: Ανυπομονησία
"Κανείς δεν είναι τέλειος, μερικές φορές γίνομαι ανυπόμονη με μέλη της ομάδας που κάνουν λάθη ή παραδίδουν δουλειά κατώτερης ποιότητας αλλά έμαθα πλέον πως είναι πιο αποτελεσματικό να προσεγγίσεις με επαγγελματισμό και δημιουργική κριτική αυτά τα μέλη της ομάδας παρά να προβείς σε συμπεράσματα για το ποιος φταίει για το πρόβλημα αυτό. Δεν μου έρχεται φυσικά αυτή η αντιμετώπιση αλλά πιστεύω πως το να κατηγορείς τους άλλους είναι χάσιμο χρόνου και είναι προτιμότερο να εστιάζεις στις επόμενες κινήσεις σου".

Εξασκήσου στις απαντήσεις σου για αυτές τις ερωτήσεις και διαχειρίσου τις πιο εύκολα σε κάθε συνέντευξη!

Διάβασε ακόμη:

Μοιραστείτε το:

Σχολιάστε...
Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο