Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

Πληροφορίες για σπουδές και εργασία στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2021

Το Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ) αποχώρησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους. Αυτό σημαίνει ότι από την 1η Ιανουαρίου 2021, αν δεν ζείτε ήδη στο ΗΒ ή δεν απολαμβάνετε δικαιώματα στα πλαίσια της Συμφωνίας Αποχώρησης, εσείς, ως πολίτης της ΕΕ, θα πρέπει να πληροίτε κάποιες προϋποθέσεις για να μπορέσετε να σπουδάσετε ή να εργαστείτε στο ΗΒ. 

Αίτηση μέσω του μεταναστευτικού συστήματος πόντων

Θα μπορέσετε να υποβάλετε αίτηση μέσω του ιστότοπου GOV.UK και θα πρέπει να αποδείξετε ότι πληροίτε τα σχετικά κριτήρια και ότι συμπληρώνετε τον απαιτούμενο αριθμό πόντων για την κατηγορία της βίζας που σας ενδιαφέρει. Η δυνατότητα υποβολής αίτησης για την χορήγηση των διαφόρων κατηγοριών βίζας θα ανοίξει αργότερα εντός του έτους και θα συνεχιστεί το 2021. Λεπτομερείς πληροφορίες θα είναι διαθέσιμες στο δικτυακό τόπο GOV.UK.

Τι ισχύει για σπουδές στο ΗΒ από τον Ιανουάριο 2021;
 
Σπουδαστική βίζα

Θα πρέπει να πληροίτε ορισμένες προϋποθέσεις για να σπουδάσετε στο ΗΒ με Σπουδαστική βίζα.

Συγκεκριμένα, θα πρέπει να αποδείξετε ότι:

  • σας έχει προσφερθεί μία θέση σε ένα πρόγραμμα σπουδών από εκπαιδευτικό πάροχο εγκεκριμένο από το Home Office
  • μιλάτε, διαβάζετε, γράφετε και καταλαβαίνετε αγγλικά
  • έχετε αρκετά χρήματα για να στηρίξετε τον εαυτό σας και να πληρώσετε το κόστος του προγράμματος σπουδών
  • σκοπεύετε πραγματικά να σπουδάσετε στο ΗΒ

Βίζα Αποφοίτων

Εάν ολοκληρώσετε επιτυχώς ένα πρόγραμμα σπουδών σε προπτυχιακό ή ανώτερο επίπεδο στο ΗΒ, θα μπορείτε να υποβάλετε αίτηση για βίζα Αποφοίτων ώστε να παραμείνετε στο ΗΒ για να εργαστείτε ή να αναζητήσετε εργασία, για έως και 2 έτη (3 έτη για κατόχους διδακτορικού διπλώματος) μετά την ολοκλήρωση των σπουδών σας.

Η δυνατότητα υποβολής αίτησης για χορήγηση βίζας Αποφοίτων θα ανοίξει το 2021 για φοιτητές από το εξωτερικό που ολοκληρώσανε τις σπουδές τους σε οργανισμό παροχής εκπαίδευσης που είναι εγκεκριμένος από το Home Office και διαθέτει ιστορικό συμμόρφωσης με τους κανόνες μεταναστευτικής πολιτικής της Κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τι ισχύει για εργασία στο ΗΒ από τον Ιανουάριο 2021;

Βίζα Ειδικευμένου Εργαζόμενου

Το μεταναστευτικό σύστημα πόντων περιλαμβάνει μία κατηγορία βίζας για ειδικευμένο εργατικό δυναμικό. Για να έχετε δικαίωμα αίτησης για αυτή την βίζα, θα πρέπει να αποδείξετε ότι:

  • έχετε μία προσφορά θέσης εργασίας από κάποιο εργοδότη, εγκεκριμένο από το Υπουργείο Εσωτερικών (Home Office), για να εργαστείτε στο απαιτούμενο επίπεδο εξειδίκευσης
  • ο μισθός που θα λαμβάνετε από τον εργοδότη σας θα ανέρχεται τουλάχιστον στο κατώτατο όριο μισθών (συνήθως £26,500 ή τον αγοραίο μισθό για την συγκεκριμένη εργασία, όποιο από τα δύο είναι υψηλότερο)
  • μιλάτε αγγλικά στο ενδιάμεσο επίπεδο Β1 (στην κλίμακα του Κοινού Ευρωπαϊκού Πλαισίου Αναφοράς για τις γλώσσες)

Ειδικευμένη Εργασία: Βίζα Επαγγελματιών Υγειονομικής Περίθαλψης

Εάν εργάζεστε σε ένα επιλέξιμο επάγγελμα υγείας και έχετε μια προσφορά θέσης εργασίας στο NHS, στον τομέα υπηρεσιών κοινωνικής μέριμνας ή σε εργοδότριες επιχειρήσεις και οργανισμούς που παρέχουν υπηρεσίες στο NHS, εάν μιλάτε αγγλικά και πληροίτε τις λοιπές προϋποθέσεις για χορήγηση βίζας ως Ειδικευμένος Εργαζόμενος, μπορείτε να υποβάλετε αίτηση για Βίζα Επαγγελματιών Υγειονομικής Περίθαλψης και να έρθετε στο ΗΒ με την οικογένειά σας.

Ταλέντα Παγκοσμίου Επιπέδου

Η χορήγηση βίζας για Ταλέντα Παγκοσμίου Επιπέδου επιτρέπει σε κορυφαίους εξειδικευμένους εργαζόμενους να έρθουν στο ΗΒ χωρίς να διαθέτουν προσφορά για συγκεκριμένη θέση εργασίας. Αυτή η κατηγορία βίζας προορίζεται για αναγνωρισμένους παγκόσμιους ηγέτες καθώς και αυριανούς ηγέτες στους τομείς των επιστημών, των ανθρωπιστικών επιστημών, της μηχανικής, των τεχνών (που περιλαμβάνουν κινηματογράφο, σχέδιο μόδας και αρχιτεκτονική) και της ψηφιακής τεχνολογίας. 

Εναλλακτικές κατηγορίες βίζας για εργασία και ειδικά επαγγέλματα

Υπάρχει μία σειρά από άλλες κατηγορίες βίζας για όσους επιθυμούν να εργαστούν στο ΗΒ, όπως οι θεωρήσεις για Νεοφυείς και Καινοτόμες επιχειρήσεις. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα χορήγησης βίζας για ειδικά επαγγέλματα όπως θρησκευτικοί λειτουργοί, αθλητές και δημιουργικά επαγγέλματα.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.

Φωτογραφία: pexels

Μοιραστείτε το:

Σχολιάστε...
Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο