Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

Οι καλύτερες ερωτήσεις που μπορείς να κάνεις εσύ σε μία συνέντευξη για δουλειά

Η εντύπωση που επικρατεί στους περισσότερους σχετικά με τις επαγγελματικές συνεντεύξεις είναι πως πρόκειται για μια διαδικασία τυπικών ερωταπαντήσεων από κάποιο στέλεχος ανθρώπινου δυναμικού μιας εταιρείας προς κάποιον υποψήφιο εργαζόμενο. Είναι ή, πιο σωστά, θα έπρεπε να είναι όντως έτσι ;

Στην πραγματικότητα η λήψη μίας συνέντευξης είναι μία αμφίδρομη διαδικασία. Σίγουρα, ο πρωταρχικός στόχος κάθε συνεντευξιαζόμενου είναι να προκαλέσει την καλύτερη δυνατή εντύπωση με τις απαντήσεις στα ερωτήματα που θα του τεθούν. Εξίσου σημαντικό, όμως, είναι να μάθει και ο ίδιος τι μπορεί να του προσφέρει ο υποψήφιος εργοδότης·  και ο πιο σωστός τρόπος να γίνει κάτι τέτοιο, είναι στο κλείσιμο της συνέντευξης, μέσα από μία σειρά ερωτήσεων που μπορούν να δείξουν στον recruiter πως έχει να κάνει με έναν συνειδητοποιημένο και καλά προετοιμασμένο υποψήφιο.

Όταν, λοιπόν, o συνομιλητής σου ολοκληρώσει τις ερωτήσεις του και λάβει όλες τις απαραίτητες απαντήσεις από εσένα, τότε, όπως συμβαίνει συνήθως σε τέτοιου είδους συνεντεύξεις, θα ρωτήσει: “Έχεις απορίες σχετικά με την εταιρεία ή τη θέση για την οποία έχεις κάνει αίτηση” ;

Παρακάτω θα βρεις μερικές μόνο από τις πολλές ερωτήσεις που μπορείς να επιλέξεις να κάνεις σε αυτό το σημείο ενός interview.

  • Υπάρχει κάποιο στοιχείο στο βιογραφικό μου, το οποίο θα θέλατε να σας αναλύσω περισσότερο;

Εάν ο recruiter απαντήσει καταφατικά, πιθανότατα θα εστιάσει σε κάποιο σημείο του βιογραφικού που τον προβληματίζει σχετικά με το εάν ο υποψήφιος που έχει μπροστά του είναι και ο πλέον συμβατός με τις ανάγκες της θέσης. Σε αυτήν την περίπτωση, λοιπόν, θα έχεις μία ακόμη ευκαιρία να απομακρύνεις τυχόν αμφιβολίες του και να τον πείσεις για την καταλληλότητα σου ως επιλογή.

  • Ποια ήταν η επαγγελματική εξέλιξη των ανθρώπων που πέρασαν από τη συγκεκριμένη θέση;

Αυτή είναι μία ερώτηση που αναμφίβολα δείχνει τη φιλοδοξία και τη γενικότερη θέληση του υποψηφίου για πρόοδο. Παράλληλα, η απάντηση που θα σου δοθεί μπορεί να φανερώσει και τα περιθώρια εξέλιξης εντός της εταιρείας, και όχι μόνο. Θα αποκτήσεις δηλαδή, ένα πρώτο δείγμα για το εάν ο εν δυνάμει εργοδότης σου εκτιμά και ανταμείβει την καλή και αποδοτική προσπάθεια.

  • Ποιες είναι οι πιο πιθανές προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει εκείνος που θα αναλάβει τα καθήκοντα της θέσης;

Πολλές φορές η περιγραφή της εργασιακής θέσης στην αγγελία δεν περιέχει όλη την αλήθεια. Με μία τέτοια ερώτηση θα μπορέσεις, όχι μόνο να αντιληφθείς τις πραγματικές απαιτήσεις της θέσης που διεκδικείς, αλλά ταυτόχρονα να δείξεις στον recruiter πως λειτουργείς με ρεαλισμό και οργανωτικότητα. Συν τοις άλλοις, αναλόγως με την απάντηση που θα λάβεις, θα έχεις την ευκαιρία να αξιολογήσεις τις δυνατότητές σου σε σχέση με τις προσδοκίες που θα υπάρχουν από εσένα, σε περίπτωση που τελικά προσληφθείς.

  • Με τι θα θεωρούνταν επιτυχημένος ο εργαζόμενος που θα αναλάβει τον συγκεκριμένο ρόλο;

Κάνοντας αυτήν την ερώτηση θα καταλάβεις άμεσα ποια είναι τα προσδοκώμενα αποτελέσματα από τον άνθρωπο που θα κληθεί να αναλάβει τη θέση· τόσο τα βραχυπρόθεσμα όσο και τα πιο μακροπρόθεσμα. Παράλληλα θα δείξεις τη διάθεση και τη φιλοδοξία σου να προσφέρεις εξαρχής το μέγιστο δυνατό.

  • Πώς είναι μία τυπική μέρα στην εταιρεία;

Πολλοί υποψήφιοι διαβάζοντας αρχικά τη συνοπτική περιγραφή της θέσης από μία αγγελία, σχηματίζουν την άποψη πως θα εκτελούν συγκεκριμένα καθήκοντα σε καθημερινή βάση. Στην πραγματικότητα, όμως η εργασιακή ρουτίνα μπορεί να διαφέρει αρκετά. Πιθανόν να απαιτούνται πράγματα, ίσως πιο διαδικαστικά αλλά εξίσου σημαντικά, που δεν αναφέρονται στο job description. Μία πιο αναλυτική περιγραφή, λοιπόν, θα σε βοηθήσει να καταλάβεις αν πρόκειται όντως για τη δουλειά που φανταζόσουν.

  • Υπάρχουν ευκαιρίες επιπλέον εκπαίδευσης στα πλαίσια του ρόλου;

Μία ακόμη ερώτηση που μπορεί να δείξει σε ένα στέλεχος HR την προθυμία σου για συνεχή βελτίωση. Παράλληλα μπορεί να αποτελέσει και μία ένδειξη για το αν η εταιρεία ενδιαφέρεται ουσιαστικά για την εξέλιξη και την πρόοδο των εργαζομένων της.

  • Θα μπορούσατε να μου πείτε ορισμένα πράγματα για την ομάδα, με την οποία θα συνεργάζομαι;

Κάνοντας μία ερώτηση όπως αυτή, αφενός μπορείς να ενημερωθείς για τη δομή της ομάδας με την οποία θα έχεις καθημερινή αλληλεπίδραση και αφετέρου δείχνεις ενδιαφέρον για τους εν δυνάμει συνεργάτες σου. Άλλωστε μην ξεχνάμε πως η ομαδικότητα και η συναδελφικότητα αποτελούν δύο από τα πλέον σημαντικά και περιζήτητα soft skills στη σύγχρονη αγορά εργασίας.

Κλείνοντας, υπάρχουν επίσης ερωτήσεις με ουσιαστικό και άμεσο ενδιαφέρον για τον κάθε υποψήφιο, όπως για παράδειγμα το εάν υπάρχουν επόμενες φάσεις αξιολόγησης, ποιες είναι αυτές, καθώς και το αν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την τελική επιλογή. Καλό θα ήταν επίσης, σε πρώιμα στάδια της αξιολόγησης, να αποφευχθούν για ευνόητους λόγους, ερωτήσεις σχετικά με τις παροχές της εταιρείας προς τους εργαζομένους.

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να έχεις κατά νου πως η τελευταία εντύπωση που θα προκαλέσεις στον recruiter είναι ιδιαίτερα σημαντική. Γι΄ αυτό χρειάζεται προσοχή, ώστε οι ερωτήσεις σου να μην αποδυναμώσουν την εικόνα που δημιούργησες κατά τη διάρκεια της κυρίως συνέντευξης, αλλά αντιθέτως να την ενισχύσουν!

Επιμέλεια κειμένου: Θωμάς Ντίνας
Εικόνα κειμένου: Pexels

Μοιραστείτε το:

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο