Economic Strategy
Food Law - Auth
Msc in Data Science
Κατανεμημένα Συστήματα

Οι 3 κρίσιμες ερωτήσεις για να μετρήσεις την επιτυχία σου. Ο Μπιλ Γκέιτς μοιράζεται το μυστικό του. Άρθρα

Ο Μπιλ Γκέιτς, ο δισεκατομμυριούχος συνιδρυτής της Microsoft και ένας από τους πιο επιτυχημένους ανθρώπους στον πλανήτη, ακολουθεί μία παράδοση για να εκτιμήσει την πρόοδο και την επιτυχία στην προσωπική και επαγγελματική ζωή του που έχει τραβήξει τη προσοχή. 

Σε παλιότερο blog post, δήλωσε πως ακολουθεί μια μάλλον “παιδική” τακτική που έμαθε όταν ήταν μικρός και συνεχίζει ως σήμερα που έφτασε στα 63 του χρόνια. Κάθε χρονιά λοιπόν, κάνει εκτίμηση τί ακριβώς συνέβη κατά τη διάρκειά της και πώς τα πήγε. 

Όπως ανέφερε λοιπόν, οι ερωτήσεις που κάνει βέβαια στον εαυτό του πια είναι πολύ διαφορετικές από εκείνες που έκανε όταν ήταν στα 25 του και το μόνο που τον ενδιέφερε ήταν να απαντήσει εάν η Microsoft είχε κάνει πραγματικότητα το όνειρο του προσωπικού υπολογιστή. 

Όσο μεγαλώνει λοιπόν, οι ερωτήσεις στον εαυτό του κάθε χρόνο είναι πιο ουσιαστικές και ίσως αστείες για έναν πιο νέο. Όμως έχει καταλήξει στις τρεις πιο σημαντικές που έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε.

 

Ποιες είναι λοιπόν οι ερωτήσεις που κάνει ο Γκέιτς στον εαυτό του σήμερα;

1. Αφιέρωσα αρκετό χρόνο στην οικογένειά μου;
Και για τον Μπιλ Γκέιτς, ο χρόνος τελικά είναι πιο πολύτιμος από τα χρήματα και βρίσκει πάντοτε χρόνο για την οικογένειά του και τις σημαντικές σχέσεις της ζωής του. Όπως έχει αποκαλύψει η σύζυγός του, οι δυο τους περνούν μαζί χρόνο βλέποντας αγαπημένες εκπομπές, μα ακόμη κι αν βρίσκονται σε διαφορετικές τοποθεσίες, φροντίζουν να παρακολουθούν έστω από μακριά κάτι μαζί, μόνο και μόνο για να νιώθουν κοντά.

Για τα παιδιά του πάλι, περνά οπωσδήποτε κάποια πρωινά πηγαίνοντάς τα στο σχολείο με το αυτοκίνητο. Όπως δηλώνει η γυναίκα του, αυτές οι ώρες και για τα παιδιά, ήταν κάτι που αγαπούσαν πολύ και αυτή είναι μια πλευρά του Μπιλ Γκέιτς που δεν γνωρίζει ο κόσμος.


2. Έμαθα αρκετά νέα πράγματα;
Παρότι ο Γκέιτς παράτησε το Χάρβαρντ το 1975, η όρεξή του για μάθηση ήταν πάντα πολύ μεγάλη, ενώ γνωρίζει καλά πόσο σημαντική είναι η γνώση. Σε συνέντευξή του, έχει δηλώσει πως διαβάζει έως και 50 βιβλία το χρόνο διότι αυτός είναι ο κύριος τρόπος μάθησής του από τότε που ήταν παιδί.

Πλέον, για να εμπλουτίσει τις γνώσεις του, επισκέπτεται πολλά ενδιαφέροντα μέρη, γνωρίζει επιστήμονες και παρακολουθεί online διαλέξεις αλλά το διάβασμα είναι ακόμη ο κύριος τρόπος του να μαθαίνει. Άλλωστε, στο blog του, διατηρεί ειδική κατηγορία για τα βιβλία που του άρεσαν πολύ και πραγματικά, οι προτάσεις του είναι ξεχωριστές. 

 

3. Έκανα νέες φιλίες και δυνάμωσα τις παλιές;
Σε μια ερώτηση το 2017 στο Reddit, ο Γκέιτς απάντησε στην ερώτηση “Τί είναι η επιτυχία για σένα;” ως εξής: “Ο Warren Buffet είπε πως η καλύτερη μέτρηση για την επιτυχία κάποιου είναι εάν οι άνθρωποι γύρω του είναι ευτυχισμένοι και τον αγαπούν”. Από την απάντηση αυτή, καταλαβαίνει κανείς πόσο ψηλά έχει τις αληθινές ανθρώπινες σχέσεις αλλά και πόσο τον έχει επηρεάσει ο Buffet. Σε διαφορετικό χρόνο, είχε επίσης δηλώσει το εξής που πάλι έμαθε από τον φίλο του: "Έχω μάθει πολλά από τον Warren Buffet τα τελευταία 25 χρόνια αλλά ίσως το πιο σημαντικό πράγμα είναι τί σημαίνει φιλία. Σημαίνει να είσαι ο φίλος που θα ήθελες να είχες".


Σύμφωνα με μελέτες άλλωστε, υπάρχουν πολύτιμα πλεονεκτήματα στις βαθιές ανθρώπινες σχέσεις και μάλιστα με πολύ θετικό αντίκτυπο στην υγεία μας. Ο Robert Waldinger, ψυχίατρος και καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, δήλωσε πως το να προσέχεις το σώμα σου είναι σημαντικό αλλά το να φροντίζεις τις φιλίες σου είναι ένας τρόπος να φροντίζεις τον εαυτό σου, επίσης.

Αυτή η χρονιά είναι περίπου στα μισά της, οπότε εάν δεν μπορείτε να περιμένετε έως το τέλος της, ίσως τώρα είναι μια καλή στιγμή να δείτε πού βρίσκεστε, τί έχετε καταφέρει και πόσο χρόνο έχετε ακόμη να γίνετε πιο επιτυχείς και ευτυχισμένοι φέτος!

Αν θέλετε να ενημερώνεστε για άρθρα όπως αυτό; κάντε μας

Μοιραστείτε το:

Σχολιάστε...
blog comments powered by Disqus
Όλα τα μεταπτυχιακά στην Ελλάδα