Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

Αντίδοτο στο αίσθημα ματαιότητας

Νιώθεις πως όλα είναι μάταια; Ξαναπάρε δύναμη με αυτούς τους τρόπους.

Σε αυτές τις κομβικές -για την παγκόσμια ιστορία- μέρες που διανύουμε, είναι πολύ πιθανό να νιώθεις πως οποιαδήποτε ενασχόλησή σου με πράγματα που έχουν να κάνουν με τις σπουδές ή τη δουλειά σου, δεν έχει πολύ νόημα. Είναι κάτι που εμφανίζεται συχνά σε περιόδους «κρίσης»: μας καταπίνουν οι εξελίξεις, στυλώνουμε σαν φοβισμένα ζώα το βλέμμα σε αυτό που μας φοβίζει, και ακινητοποιούμαστε.

Αν σου συμβαίνει κάτι τέτοιο, δεν είσαι ο μόνος. Δεν είσαι η μόνη. Το στρες που διαχέεται μετά από πολεμικά γεγονότα -λένε οι ειδικοί- δημιουργεί συμπτώματα όπως η έλλειψη κινήτρου, το αίσθημα ματαιότητας ή η αδράνεια. Υπάρχει τρόπος να ξεφύγεις από αυτόν τον φαύλο κύκλο;

Εμείς σου παρουσιάζουμε 6 από αυτούς:

  1. Θυμήσου ότι οτιδήποτε συμβαίνει αυτή τη στιγμή που σε αγχώνει και σε στενοχωρεί, είναι παροδικό. Οι στόχοι σου και οι προσπάθειές σου έχουν μακρύ ορίζοντα, είναι η δική σου καθημερινή «μάχη» και είναι σημαντικό να είσαι συνεπής σε αυτή.
  2. Απόφυγε να βλέπεις όλη μέρα ειδήσεις ή posts στα social media. Προσπάθησε να οριοθετήσεις τις στιγμές μέσα στη μέρα που παρακολουθείς τις εξελίξεις. Για παράδειγμα, όρισε ότι θα αφιερώνεις μισή ή μία ώρα το πρωί και μία ώρα το βράδυ. Τις υπόλοιπες ώρες τις ημέρας, εστίασε στις σπουδές ή στις εργασίες σου.
  3. Γράψε οτιδήποτε θετικό βιώνεις μέσα στη μέρα. Σε περιόδους που βιώνουμε κατεξοχήν αρνητικά συναισθήματα, είναι σημαντικό να ρίχνουμε άγκυρες θετικότητας για να μας κρατάνε. Άκουσες κάποιο καλό νέο; Μίλησες με κάποιο αγαπημένο σου πρόσωπο; Ανακάλυψες μια ωραία σειρά στο Netflix; Οτιδήποτε καλό, σημείωνέ το κάθε μέρα.
  4. Σπάσε τις υποχρεώσεις σου σε μικρά κομμάτια. Ακόμα και ένα ψίχουλο μοιάζει τεράστιο όταν είσαι μυρμήγκι ή νιώθεις σαν μυρμήγκι. Όταν νιώθουμε «μικροί» απέναντι σε μεγάλα γεγονότα που συμβαίνουν, είναι σημαντικό να μειώνουμε τα βάρη που πρέπει να σηκώσουμε. 
  5. Ξεχώρισε τι μπορείς να ελέγξεις από το τι δεν μπορείς να ελέγξεις. Ο διάσημος καθηγητής στωικής φιλοσοφίας Massimo Pigluicci (είχε μιλήσει πριν λίγα χρόνια στην Ελλάδα στο TEDxAthens), είχε πει ότι η διχοτόμηση του ελέγχου, δηλαδή η συνειδητοποίηση ότι κάποια πράγματα εξαρτώνται από εμάς και άλλα όχι, είναι σημαντική για την καθημερινή μας ηρεμία. Δες και μια σχετική συνέντευξη του Pigliucci εδώ.
  6. Δες ενέργειες προς τα εμπρός που γίνονται και όχι ενέργειες προς τα πίσω. Οι συρράξεις στην Ουκρανία είναι ενέργειες προς τα πίσω – οι πρακτικές αυτές, μας γυρνάνε χρόνια πίσω. Στην καθημερινότητά μας όμως, συμβαίνουν και γεγονότα που μας πηγαίνουν μπροστά: δωρεάν μαθήματα ψηφιακών δεξιοτήτων, χρήσης υπολογιστή και προγραμματισμού, δίνονται ευκαιρίες σε νέους επιστήμονες κατόχους Διδακτορικού σε διάφορα ελληνικά Πανεπιστήμια, ανακοινώνονται σημαντικές Υποτροφίες που μπορεί να σε ενδιαφέρουν, κ.ά. 

---

Συντάκτης: Δημήτρης Φαλλιέρος

Εικόνα: Pexels

Μοιραστείτε το:

Σχολιάστε...
Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο