Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

Μήπως πρέπει να απορρίψεις αυτήν την πρόταση για δουλειά; Τα 5 Red Flags!

Ίσως έχεις συνηθίσει να σου δίνουμε συμβουλές για το πώς να αποδεχτείς μια πρόταση εργασίας, πώς να απαντήσεις στις ερωτήσεις των recruiters, πώς να κάνεις μια καλή πρώτη εντύπωση κ.λπ. Σήμερα, ήρθε η ώρα να σου πούμε πότε και για ποιους λόγους να απορρίψεις μια πρόταση για δουλειά. Γιατί πέρα από τα ''ναι'', πρέπει να δουλεύουμε και τα ''όχι'' μας.

Ποια είναι τα red flags που πρέπει να εντοπίσεις όταν κάνεις την πρώτη επαφή για μια καινούρια δουλειά; Έχουμε συγκεντρώσει για εσένα που είσαι στη φάση αναζήτησης εργασίας και περνάς από συνεντέυξεις, τα 5 red flags, που αν τα εντοπίσεις, πρέπει να προβληματιστείς.

🚩1. Υπερβολικός αριθμός συνεντεύξεων και πολλά tasks

Εάν η διαδικασία πρόσληψης περιλαμβάνει υπερβολικά πολλές συνεντεύξεις και απαιτεί την εκτέλεση πολλών και πολύπλοκων tasks, αυτό μπορεί να είναι ένα ανησυχητικό σημάδι. Αν και οι πολλές συνεντεύξεις μπορούν να δείξουν ότι η εταιρεία προσπαθεί να είναι προσεκτική στην επιλογή της, μπορεί επίσης να υποδεικνύουν έλλειψη οργανωτικότητας ή δυσκολία στη λήψη αποφάσεων. Επιπλέον, τα πολλά tasks μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι η εταιρεία «εκμεταλλεύεται» τους/τις υποψήφιους/ες χωρίς να έχει την πρόθεση να προσφέρει πραγματικές ευκαιρίες εργασίας.

🚩2. Ασαφείς Περιγραφές Καθηκόντων και Ευθυνών

Κατά τη διάρκεια μια συνέντευξης για δουλειά είναι πολύ σημαντικό να διαπιστώσουν οι δύο πλευρές (υποψήφιος/α & εταιρεία) αν οι στόχοι τους και οι ανάγκες τους συγκλίνουν. Προκειμένου να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, πρέπει ο/η υπέυθυνος/η της συνέντευξης να σου παρουσιάσει με σαφήνεια τα καθήκοντα και τις ευθυνες που θα κληθείς να αναλάβεις στη συγκεκειμένη θέση εργασίας.

Εάν αποφεύγει να σου δώσει σαφείς απαντήσεις σχετικά με τις καθημερινές σου αρμοδιότητες ή αλλάζει συνεχώς την περιγραφή της θέσης, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι η εταιρεία δεν έχει ξεκάθαρο όραμα για τον ρόλο σου, ότι το άτομο που σου παίρνει τη συνέντευξη δεν είναι καλά προετοιμασμένο ή ακόμα και ότι μπορεί να προσπαθεί να σου αποκρύψει κάποια πληροφορία που αν την μάθαινες, η θέση για την οποία ενδιαφέρεσαι θα γινόταν λιγότερο θελκτική.

Οι ασαφείς περιγραφές καθηκόντων μπορεί να οδηγήσουν σε σύγχυση και σε αυξημένο φόρτο εργασίας, χωρίς συγκεκριμένους στόχους. Η ασάφεια αυτή μπορεί, επίσης, να μην περιοριστεί μόνο στην περιγραφή των καθηκόντων και των αρμοδιοτήτων αλλά να συνεχιστεί και όταν έρθει η ώρα να μιλήσετε για τον μισθό σου. Εκεί, τα πράγματα πρέπει να σαφή και ξεκάθαρα! 

🚩3. Προσωπικές Ερωτήσεις

Δεν είναι λίγες οι φορές - δυστυχώς! - που γίνονται προσωπικές ερωτήσεις στους/στις υποψήφιους/ες στη διάρκεια μιας συνέντευξης. Οι προσωπικές ερωτήσεις που δεν έχουν τίποτα να προσφέρουν στη συνέντευξη και που δεν αφορούν τη θέση είναι τεράστιο red flag! Αν σου γίνουν ερωτήσεις όπως «Έχετε ή σκοπεύετε να κάνετε παιδιά;», «Είστε παντρεμένος/η;» και οποιαδήποτε άλλη προσωπική ερώτηση που μπορεί να αφορά π.χ. τον σεξουαλικό προσανατολισμό σου, τη θρησκεία σου κλπ. είναι, πέρα από red flag, και παράνομη (βλ. Αρχή της Ίσης Μεταχείρισης).

🚩4Συνεχής Εναλλαγή Προσωπικού

Μια πολύ συχνή εναλλαγή στο προσωπικό μιας εταιρείας μπορεί να είναι ένα ισχυρό red flag. Αυτό μπορεί να υποδηλώνει προβλήματα με την εταιρική κουλτούρα, το management ή τις συνθήκες εργασίας. Εάν πολλοί/ές εργαζόμενοι/ες φεύγουν σε σύντομο χρονικό διάστημα, αξίζει να εξετάσεις γιατί συμβαίνει αυτό και αν θα μπορούσε να επηρεάσει και τη δική σου εμπειρία στην εταιρεία. Εάν, για παράδειγμα, βλέπεις συνεχώς αγγελία για την ίδια θέση σε μια εταιρεία, αυτό σημαίνει μάλλον ότι η εταιρεία δυσκολεύεται να κρατήσει κάποιον/α εργαζόμενο/η για αυτή τη θέση.

🚩5. Αρνητικά Σχόλια για πρώην ή νυν εργαζόμενους/ες

Αν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης γίνουν αρνητικά σχόλια για τους/τις προηγούμενους/ες εργαζόμενους/ες ή την τωρινή ομάδα, αυτό μπορεί να υποδεικνύει ένα τοξικό εργασιακό περιβάλλον. Μια εταιρεία που κατηγορεί συνεχώς τους/τις υπαλλήλους της για αποτυχίες πιθανότατα δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τα προβλήματά της και μπορεί να έχει δυσκολίες στην επίλυση συγκρούσεων. Οπότε, καλό είναι να το λάβεις κι αυτό σοβαρά υπόψη σου!

Αν ετοιμάζεσαι για συνέντευξη, μπορείς να δεις τον απόλυτο οδηγό απαντήσεων στις πιο συχνές ερωτήσεις συνέντευξης σε παλιότερο άρθρο μας εδώ!

Επιμέλεια Κειμένου: Νίκη Λαμπίρη

Εικόνα: Canva & Freepik

 

 

Μοιραστείτε το:

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο