Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

Μεταπτυχιακό μετά από διάλειμμα σπουδών: Οδηγός επιβίωσης!

Το να πάρεις την απόφαση να κάνεις ένα μεταπτυχιακό μετά από ένα μεγάλο διάλειμμα από τις σπουδές σου μπορεί να είναι αναζωογονητικό αλλά και αγχωτικό. Είτε έχεις κάνει μια σύντομη παύση για να φορτίσεις μπαταρίες είτε ένα πιο μεγάλο διάλειμμα για να εξερευνήσεις άλλες ευκαιρίες, η επιστροφή στα ακαδημαϊκά πράγματα απαιτεί μια συγκροτημένη και στρατηγική προσέγγιση. Αν βρίσκεσαι σε αυτή τη θέση, δες παρακάτω μικρά tips που θα σε βοηθήσουν να μπεις σε mood σπουδών, μετά το διάλειμμα που έκανες.

#1 Αναλογίσου τους στόχους και τα κίνητρά σου!
Μπορείς να ξεκινήσεις θυμίζοντας στον εαυτό σου τους αρχικούς σου στόχους και τους λόγους για τους οποίους επέλεξες να μπεις στον κόσμο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ποιοι είναι οι ακαδημαϊκοί και επαγγελματικοί σου στόχοι; Η κατανόηση των κινήτρων σου θα σε βοηθήσει να αναζωπυρώσεις την επιθυμία σου για μάθηση και να κάνεις δυναμικά το επόμενο βήμα στις σπουδές σου.

#2 Έχε ρεαλιστικές προσδοκίες
Πρέπει να έχεις στο νου σου ότι η μετάβαση στην ακαδημαϊκή ζωή, μετά από μια περίοδο αποχής από αυτή, μπορεί να συνοδεύεται από προκλήσεις και ίσως να μην είναι ένας δρόμος στρωμένος με ροδοπέταλα. Θέσε ρεαλιστικές προσδοκίες για τον εαυτό σου, λαμβάνοντας υπόψη τις προσαρμογές που απαιτούνται για να αποκτήσεις ξανά μια δομημένη ρουτίνα μελέτης.

#3 Δημιούργησε ένα ευέλικτο χρονοδιάγραμμα
Φτιάξε ένα ευέλικτο πρόγραμμα που να καλύπτει τόσο τις ακαδημαϊκές όσο και τις προσωπικές σου δεσμεύσεις. Χώρισε τα πράγματα που έχεις να κάνεις σε μικρά διαχειρίσιμα tasks, επιτρέποντας μια σταδιακή προσαρμογή αντί να πιέσεις τον εαυτό σου με ένα υπερβολικά απαιτητικό πρόγραμμα. Να θυμάσαι Ένα βήμα τη φορά!

#4 Σύσφιξε τις σχέσεις σου με την ακαδημαϊκή κοινότητα
Απευθύνσου σε καθηγητές/τριες, συμβούλους ή συμφοιτητές/τριες σου για υποστήριξη. Συζήτησε τυχόν ανησυχίες που μπορεί να έχεις και αναζήτησε καθοδήγηση για το πώς να καλύψεις τη διαφορά για ό,τι έχασες όσο απείχες από την ακαδημαϊκή ζωή. Η οικοδόμηση ενός δικτύου υποστήριξης μπορεί να προσφέρει πολύτιμες γνώσεις και βοήθεια σε όλη την ακαδημαϊκή σου διαδρομή.

#5 Αξιοποίησε τις παροχές του Πανεπιστημίου
Μπορείς να επωφεληθείς απ' όλα όσα σου παρέχει το πανεπιστήμιο, όπως βιβλιοθήκες, ομάδες μελέτης κ.λπ. Φρέσκαρε τη μνήμη σου σχετικά με τα ακαδημαϊκά εργαλεία και τις πλατφόρμες που μπορούν να σε βοηθήσουν στη διάρκεια των σπουδών σου.

#6 Υιοθέτησε μια νοοτροπία ανάπτυξης
Υιοθέτησε μια νοοτροπία ανάπτυξης, αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις ως ευκαιρίες για μάθηση και βελτίωση. Πρέπει να κατανοήσεις ότι οι αποτυχίες είναι ένα φυσικό μέρος του ακαδημαϊκού ταξιδιού και παράλληλα καλό είναι να προσπαθείς να εστιάζεις στην πρόοδο που κάνεις και όχι στα «στραβοπατήματά» σου. 

#7 Βάλε στη ζωή σου υγιεινές συνήθειες
Φρόντισε να δώσεις προτεραιότητα στη φροντίδα του εαυτού σου, ενσωματώνοντας υγιεινές συνήθειες στη ρουτίνα σου. Ξεκίνα κάνοντας μια ισορροπημένη διατροφή, ασκήσου τακτικά και κοιμήσου καλά. Ένα υγιές σώμα και ένα υγιές μυαλό είναι απαραίτητα για τη βέλτιστη ακαδημαϊκή απόδοση.

#8 Μείνε οργανωμένος/η
Επένδυσε τον χρόνο σου στην οργάνωση του υλικού μελέτης, των εργασιών και των προθεσμιών. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις organizers, ημερολόγια ή ψηφιακά εργαλεία που σε εξυπηρετούν, για να παραμείνεις στην κορυφή των ακαδημαϊκών σου ευθυνών και να ελαχιστοποιήσεις το άγχος σου.

Η επάνοδος στα ακαδημαϊκά πράγματα μετά από ένα μεγάλο - ή μικρότερο - διάλειμμα είναι μια διαδικασία που απαιτεί υπομονή και οργάνωση. Θέτοντας ρεαλιστικές προσδοκίες, χτίζοντας ένα σύστημα υποστήριξης, χρησιμοποιώντας τις παροχές του Πανεπιστημίου και ενσωματώνοντας υγιεινές συνήθειες, μπορείς να προσαρμοστείς και πάλι στον χώρο των σπουδών σου και να ανακαλύψεις ξανά τη χαρά της μάθησης. Θυμήσου! Το ταξίδι σου είναι μοναδικό και κάθε βήμα που κάνεις συμβάλλει τόσο στην προσωπική όσο και στην ακαδημαϊκή σου ανάπτυξη. Αγκάλιασε τις προκλήσεις, μείνε συγκεντρωμένος/η στους στόχους σου και μπες δυναμικά και πάλι στον ακαδημαϊκό κόσμο.

Επιμέλεια Κειμένου: Νίκη Λαμπίρη

Εικόνα: Canva

 


 

Μοιραστείτε το:

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο