Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

Μεταπτυχιακές σπουδές στο Βέλγιο

Βέλγιο, "η καρδιά της Ευρώπης", η "πρωτεύουσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης", με πολλές διαθέσιμες οικονομικές επιλογές σπουδών, με υψηλoύ επιπέδου εκπαιδευτικό σύστημα και πανεπιστήμια που κατατάσσονται στα 200 κορυφαία στον κόσμο. Το Βέλγιο είναι μια εξαιρετική επιλογή για να πραγματοποιήσετε το μεταπτυχιακό σας καθώς προσφέρει απεριόριστες ευκαιρίες για ποιοτικές σπουδές και διεθνή δικτύωση. Στο Βέλγιο άλλωστε, και ειδικότερα στις Βρυξέλλες, βρίσκεται η έδρα των σημαντικότερων θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Συμβούλιο της Ε.Ε., η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών, η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή κ.α. Στις Βρυξέλλες εδρεύει επίσης  το ΝΑΤΟ καθώς και η Ομάδα των κρατών της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού. 

Εκατοντάδες φοιτητές από όλο τον κόσμο επιλέγουν να σπουδάσουν στο Βέλγιο γιατί ως κέντρο της Ευρώπης η χώρα είναι πολύ φιλική προς στους επισκέπτες. Αν δεν μιλάτε γαλλικά, γερμανικά ή ολλανδικά είναι δυνατό να βρείτε αγγλόφωνους, ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις. Ωστόσο, η γλώσσα δεν θα είναι πρόβλημα για εσάς αφού το Βέλγιο διαθέτει πέραν των 350  μεταπτυχιακών προγραμμάτων που προσφέρονται στην αγγλική γλώσσα. 
 
Το εκπαιδευτικό σύστημα του Βελγίου

Το βελγικό σύστημα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης οργανώνεται από δύο κοινότητες κυρίως, τη Φλαμανδική και τη Γαλλική. Υπάρχει επίσης η τρίτη κοινότητα γνωστή ως Γερμανόφωνη κοινότητα του Βελγίου με μόνο ένα είδος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, τη μη πανεπιστημιακή τριτοβάθμια εκπαίδευση σύντομης διάρκειας.

Στην Γαλλική και Φλαμανδική κοινότητα υπάρχουν δύο τύποι εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, τα πανεπιστήμια (5 φλαμανδικά πανεπιστήμια και 6 γαλλόφωνα πανεπιστήμια) και τα πανεπιστημιακά κολέγια (Hogescholen). Ένας άλλος επιπλέον τύπος ιδρύματος είναι τα Κολλέγια Τέχνης που επικεντρώνονται κυρίως στους τομείς της τέχνης, της μουσικής και του θεάτρου.  University of Antwerp

Βελγικά Πανεπιστήμια 

Παρόλο που είναι μια σχετικά μικρή χώρα, το Βέλγιο διαθέτει 5 πανεπιστήμια που κατατάσσονται στα 200 καλύτερα πανεπιστήμα παγκοσμίως, σύμφωνα με τις κατατάξεις QS World University Rankings και Times Higher Education World University Rankings.

  1. KU Leuven 
  2. Ghent University 
  3. Université Catholique de Louvain 
  4. University of Antwerp 
  5. Vrije Universiteit Brussel 

Φλαμανδική κοινότητα

  1. KU Leuven (Leuven) 
  2. Universiteit Antwerpen (Antwerpen) 
  3. Universiteit Gent (Gent) 
  4. Universiteit Hasselt (Hasselt) 
  5. Vrije Universiteit Brussel (Brussels) 

Γαλλική κοινότητα

  1. Université catholique de Louvain (UCLouvain) 
  2. Université libre de Bruxelles (ULB) 
  3. Université de Liège (ULiège) 
  4. Université de Mons (UMons) 
  5. Université de Namur (UNamur) 
  6. Université Saint-Louis - Bruxelles (USL-B) 

Δείτε επίσης από τη σελίδα του ΔΟΑΤΑΠ τα Βελγικά Πανεπιστήμια που είναι αναγνωρισμένα στην Ελλάδα: 

ΔΟΑΤΑΠ - τα βέλγικα πανεπιστήμια που αναγνωρίζονται στην Ελλάδα

Τίτλοι σπουδών:

Τα προγράμματα σπουδών στα Πανεπιστήμια χωρίζονται σε τρείς κύκλους σπουδών ενώ στα Πανεπιστημιακά Ινστιτούτα σε δύο.

1ος Κύκλος

  • Profession-oriented bachelor’s degree: απονέμεται από τα πανεπιστημιακά ινστιτούτα και διαρκεί 2 ή 3 χρόνια.  
  • Academic bachelor’s degree: απονέμεται από τα πανεπιστήμια, καλύπτει ένα ευρύ φάσμα γνωστικών πεδίων και διαρκεί 3 χρόνια. Το βασικό ακαδημαϊκό πτυχίο προετοιμάζει τους φοιτητές για την συνέχιση των σπουδών τους σε μεταπτυχιακό επίπεδο.

2ος Κύκλος

  • Master degree: Τα μεταπτυχιακά προγράμματα στο Βέλγιο έχουν διάρκεια 1 ή 2 έτη (60 ή 120 ECTS), 3 για σχολές κτηνιατρικής (180 ECTS) και 4 για σχολές Ιατρικής (240 ECTS). Τα περισσότερα από αυτά προσφέρονται εξολοκλήρου στα αγγλικά ή ακόμα και σε δύο γλώσσες. Μεταπτυχιακές σπουδές προσφέρουν όλα τα βελγικά πανεπιστήμια και μόνο 3 πανεπιστημιακά ινστιτούτα τα οποία είναι αναγνωρισμένα από το Βελγικό κράτος (1. Vlerick Business School, 2. Instituut voor Tropische Geneeskunde, 3. Instituut voor Ontwikkelingsbeleid).

3ος Κύκλος

  • PhD degree: μελέτη και έρευνα σε συγκεκριμένο γνωστικό πεδίο για την προετοιμασία διδακτορικής διατριβής, οδηγεί στην απόκτηση ακαδημαϊκού προσόντος και διαρκεί από 2 μέχρι 5 χρόνια. 
     

Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη στο LeuvenΔιαδικασία υποβολής αιτήσεων

Η διαδικασία εισαγωγής σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα ποικίλλει ανάλογα αφού το κάθε πανεπιστήμιο έχει τις δικές του απαιτήσεις. Πιο κάτω θα βρείτε κάποιες από τις κοινές απαιτήσεις των βελγικών πανεπιστημίων και η διαδικασία που ακολουθείται.

1.    Επιλογή του προγράμματος σπουδών
2.    Συμπλήρωση της ηλεκτρονικής αίτησης
3.    Εκτύπωση και συμπλήρωση των απαραίτητων έντυπων:               

  • Αντίγραφο της ηλεκτρονικής αίτησης 
  • Δύο φωτογραφίες ταυτότητας 
  • Πρόσφατο πιστοποιητικό εθνικότητας ή φωτoτυπία διαβατηρίου/ταυτότητας.
  • Συνοδευτική επιστολή (επεξηγεί για ποιους λόγους θέλεις να φοιτήσεις στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα και στο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο)
  • Βεβαιώσεις ακαδημαϊκών προσόντων (πτυχίο, αναλυτική βαθμολογία, συμμετοχή σε συνέδρια, δημοσιεύσεις)
  • Συστατικές επιστολές
  • Πιστοποιητικό ή δίπλωμα σε ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω πιστοποιητικά ανάλογα με την επιλεγμένη γλώσσα διδασκαλίας:
    • Για την ολλανδική - κρατική εξέταση της ολλανδικής ως δεύτερης γλώσσας (Staatsexamens Nt2) ή πιστοποιητικό ολλανδικής ως ξένης γλώσσας (Certificaat Nederlands als Vreemde Taal - CNaVT) με επίπεδο Β2
    • Για τα Αγγλικά - το IELTS (με βαθμολογία 6,5 - 7,0), το TOEFL (με 80-100 βαθμούς για το iBT) ή το CAE (με C1 Advanced)
    • Για τα γαλλικά - DELF (Diplôme d'études en langue française) ή το DALF (Diplôme approfondi de langue française)
    • Για τα Γερμανικά - TestDaF (TDN 4), Goethe-Zertifikat (C1) ή DSH (Deutsche Sprachprüfung für den Hochschulzugang)
  • Βιογραφικό σημείωμα 

4.    Αποστολή των εγγράφων μέσω ταχυδρομείου ή ηλεκτρονικά στο πανεπιστήμιο
5.    Μετά τη λήψη των αιτηθέντων εγγράφων, θα σταλεί ηλεκτρονικό μήνυμα στο κάθε υποψήφιο για το πως καθορίζεται η υπόλοιπη διαδικασία.

Να σημειωθεί ότι για αίτηση σε κάποια από τα πανεπιστήμια απαιτείται καταβολή τέλους αίτησης. 

Προθεσμίες αιτήσεων

Το κάθε πανεπιστήμιο καθορίζει τις δικές του προθεσμίες αιτήσεων. Ενδεικτικά για το έτος 2020-2021 ισχύουν οι παρακάτω προθεσμίες ανα πανεπιστήμιο:

  • KU Leuven: μέχρι 31 Μαίου 
  • Universiteit Antwerpen: μέχρι 31 Αυγούστου 
  • Universiteit Gent: μέχρι 31 Μαίου 
  • Universiteit Hasselt: μέχρι 31 Αυγούστου 
  • Vrije Universiteit Brussel: μέχρι 31 Αυγούστου 
  • Université catholique de Louvain: μέχρι 31 Αυγούστου 
  • Université libre de Bruxelles: μέχρι 31 Αυγούστου 
  • Université de Liège: μέχρι 31 Αυγούστου 
  • Université de Mons: μέχρι 31 Αυγούστου 
  • Université de Namur: μέχρι 31 Αυγούστου 
  • Université Saint-Louis - Bruxelles: μέχρι 31 Αυγούστου 

Για εξασφάλιση θέσης και διεκδίκηση υποτροφίας καλό είναι να υποβαλετε αίτηση πολύ νωρίτερα από τις καταληκτικές προθεσμίας αιτήσεων.
 

Δίδακτρα

Το Βέλγιο μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένας σχετικά προσιτός προορισμός σπουδών στην Ευρώπη. Για έναν μεταπτυχιακό φοιτητή από την ΕΕ/ΕΟΧ, τα δίδακτρα κυμαίνονται μεταξύ 835 ευρώ και 1200 ευρώ ετησίως  ανάλογα το πανεπιστήμιο και την περιοχή. Για παράδειγμα τα περισσότερα αγγλόφωνα μεταπτυχιακά στο KU Leuven κοστίζουν 3.600 ευρώ, ενώ τα αγγλόφωνα μεταπτυχιακά (60 ECTS) στο University of Antwerp κοστίζουν 950 ευρώ.To κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες

Ωστόσο, αυτά τα αριθμητικά παραδείγματα μπορούν να τριπλασιαστούν σε ορισμένους κλάδους, όπως η Ιατρική ή η Νομική. 


Υποτροφίες

Τα πανεπιστήμια του Βελγίου και τα Βελγικά Ινστιτούτα διαθέτουν πολλές υποτροφίες που παρέχονται από τη Βελγική Κυβέρνηση και αφορούν μεταπτυχιακούς φοιτητές από όλο τον κόσμο. 

Η Φλαμανδική Κοινότητα κάθε χρόνο δίνει υποτροφίες σε Έλληνες για μεταπτυχιακές σπουδές στη Φλάνδρα μέσω του Master Mind Scholarship Programme. Επίσης, η Περιφέρεια Βρυξελλών-Βαλλονίας προσφέρει υποτροφίες σε ενδιαφερόμενους Wallonie-Bruxelles International (WBI) Scholarship για πραγματοποίηση σπουδών σε μεταδιδακτορικό επίπεδο σε πανεπιστήμιο της περιφέρειας (Νότιο Βέλγιο). Εκτός αυτών υπάρχουν και άλλες υποτροφίες που δίνονται σε Ευρωπαίους φοιτητές. 

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στους ποιο κάτω συνδέσμους:

Κόστος ζωής στο Βέλγιο 

Εκτός από τα δίδακτρα, τα έξοδα διαβίωσης των φοιτητών εξαρτώνται από τον τύπο διαμονής και τον τρόπο ζωής. Κατά μέσο όρο, το κόστος διαβίωσης στο Βέλγιο μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ 750 και 1100 ευρώ μηνιαίως.

Τα έξοδα στέγασης διαφέρουν στις διάφορες πόλεις και περιοχές στις οποίες βρίσκονται οι πανεπιστημιουπόλεις. Στην πρωτεύουσα και στις μεγαλουπόλεις του Βελγίου (Αμβέρσα, Μπριζ, Γάνδη, Λουβέν), οι πανεπιστημιακές εστίες είναι η καλύτερη επιλογή για διαμονή και το κόστος ανέρχεται στα 150 με 300 ευρώ μηνιαίως.  

Η αμέσως επόμενη επιλογή είναι τα ιδιωτικά καταλύματα, όμως ειδικά σε μια πόλη όπως οι Βρυξέλλες, όπου υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις και ευρωπαϊκοί οργανισμοί το κόστος είναι υψηλό. Παρόλα αυτά, μπορείτε να αναζητήσετε διαμονή εκτός του κέντρου της πόλης με το ενοίκιο να ανέρχεται στα 600 με 1000 ευρώ μηνιαίως.  
 

Πηγές Πληροφόρησης

  • Πρεσβεία του Βελγίου 
    Σέκερη 3, 10671 Aθήνα, Ελλάδα
    Tηλ.: 2103617886 -7
    Email: athens@diplobel.fed.be
    Iστοσελίδα: https://bit.ly/2wNXx68
     
  • Υπεύθυνη για τα θέματα Πολιτισμού και Παιδείας της Πρεσβείας του Βελγίου 
    Ms. Caroline Nevens, email: caroline.nevens@diplobel.fed.be 
    (Cultural & Educational Affairs, Tourism, PR & General Info, diploclearance, webmaster)

Χρήσιμες ιστοσελίδες

Δείτε, επίσης, όλα τα άρθρα μας για Μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό: https://www.eduguide.gr/grad/topic/graduate-studies-abroad
 

Επιμέλεια άρθρου: Κ. Δημητρίου, Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού

Φωτογραφία: pexels

Μοιραστείτε το:

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο