Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

Μεταπτυχιακές σπουδές στην Ολλανδία

Ενδιαφέρεστε για μεταπτυχιακές σπουδές στην Ολλανδία; Πιο κάτω συγκεντρώσαμε τις βασικότερες πληροφορίες και σας τις παρουσιάζουμε!

Λίγα λόγια για την Ολλανδία

Η Ολλανδία έχει έκταση περίπου 2μιση φορές σαν τη Πελοπόννησο και ο πληθυσμός της είναι γύρω στα 16 εκατομμύρια.  Σε αρκετά σημεία, η στάθμη του νερού είναι υψηλότερη από αυτή του εδάφους. Οι περισσότερες από τις περιοχές που βρίσκονται κάτω από το επίπεδο της θάλασσας είναι τεχνητές, ενώ 3.000 χιλιόμετρα φραγμάτων προστατεύουν τη χώρα. Η Ολλανδία βρίσκεται σε εξαιρετικά βολική τοποθεσία και μπορεί κάποιος που ζει εκεί να ταξιδέψει εύκολα, αφού βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση από άλλες Ευρωπαϊκές πόλεις, όπως τις Βρυξέλλες, το Παρίσι, το Λουξεμβούργο, το Ντίσελντορφ κ.α. Επίσης, διαθέτει ένα πλήρες σύστημα μετακινήσεων από πόλη σε πόλη παρέχοντας συχνά δρομολόγια προς όλες τις κατευθύνσεις. Ασφαλώς, ο πιο δημοφιλής, συνηθισμένος και εύκολος τρόπος μετακίνησης  στις πόλεις της Ολλανδίας είναι το ποδήλατο!

Γιατί να σπουδάσει κάποιος στην Ολλανδία; 

Η Ολλανδία προσελκύει κάθε χρόνο φοιτητές από όλο τον κόσμο, αφού φημίζεται ιδιαίτερα  για την ξεχωριστή φοιτητική ζωή που προσφέρει.  Παρά το γεγονός ότι η Ολλανδία είναι σχετικά μικρή σε μέγεθος, είναι μια χώρα που προσφέρει πολλές ευκαιρίες και πλεονεκτήματα.  Ιδιαίτερα σημαντικό καθίσταται το γεγονός ότι είναι η μόνη μη-Αγγλόφωνη χώρα με τα περισσότερα Αγγλόφωνα προγράμματα (υπάρχουν περισσότερα από 2100 προγράμματα σε περισσότερες από 30 πόλεις).  Επομένως, χρήσιμο στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι όλοι μιλάνε Αγγλικά και για αυτό το λόγο δεν υπάρχει πρόβλημα συνεννόησης.  Τα πιο δημοφιλή αντικείμενα σπουδών που προσφέρονται στην Ολλανδία είναι οι Οικονομικές Επιστήμες , οι Κοινωνικές Επιστήμες, οι Τεχνικές Επιστήμες και οι Γλώσσες & ο Πολιτισμός.

Επιπρόσθετα, η Ολλανδία προσφέρει ένα διεθνές περιβάλλον σπουδών αφού υπάρχουν περισσότερες από 190 διαφορετικές εθνικότητες φοιτητών. Τα έτη 2014-2015 υπήρχαν περίπου 90.500 φοιτητές από το εξωτερικό, ενώ συνολικός αριθμός των φοιτητών ήταν 250.000.  Οι χώρες προέλευσης των περισσότερων φοιτητών είναι Γερμανία (24.030), η Κίνα (6.642), το Βέλγιο (3.007).  Το 2015 σπουδαζαν στην Ολλανδία  2.205. Οι Έλληνες επιλέγουν στα Ολλανδικά Πανεπιστήμια κυρίως Κοινωνικές, Οικονομικές και Τεχνικές Επιστήμες. 

Στην  Ολλανδία  υπάρχουν  41  Πανεπιστήμια,  τα  οποία  προσφέρουν Προγράμματα Εφαρμοσμένων  Επιστημών  και  14  Πανεπιστήμια,  τα  οποία  ειδικεύονται  στην  Έρευνα.  Επιπλέον, προσφέρονται περίπου 1800 προγράμματα σπουδών με γλώσσα διδασκαλίας την αγγλική σε διάφορα πανεπιστήμια, τα οποία χρήζουν παγκόσμιας αναγνώρισης. Αρκετά πανεπιστήμια χαρακτηρίζονται ως κορυφαία στη διεθνή επιστημονική έρευνα. Κατ’ επέκταση, το επίπεδο σπουδών  βρίσκεται  σε  υψηλό  επίπεδο βάσει κατάταξης  «Ranking». Σύμφωνα με το Times Higher EducationRankings, 13 Ολλανδικά Πανεπιστήμια βρίσκονται στα 250 καλύτερα Πανεπιστήμια του κόσμου (2021) και σύμφωνα με το Top 200 World University Rankings, 9 Ολλανδικά Πανεπιστήμια βρίσκονται ανάμεσα στα 200 καλύτερα του κόσμου (2021).

Ενδεικτικά, σας παρουσιάζουμε τα καλύτερα πανεπιστήμια στην Ολλανδία

Επιπρόσθετα, αξίζει να αναφερθεί ότι λόγω του εθνικού συστήματος ελέγχου ποιότητας, υπάρχει πολύ μικρός αριθμός πανεπιστημίων οπότε είναι πολύ προσεκτικοί στην ποιότητα των προγραμμάτων που προσφέρουν.  Κάποια στιγμή μάλιστα, θα δείτε ότι θα ζητηθεί και από εσάς να αξιολογήσετε το πρόγραμμα που παρακολουθείτε και ότι παρεμβάσεις/ιδέες που μπορεί να έχετε λαμβάνονται σοβαρά υπόψη. 

Μεταπτυχιακές σπουδές στην Ολλανδία

Υπάρχουν γύρω στα 1.100 Αγγλόφωνα προγράμματα επιπέδου Master. Υπάρχουν τα Ερευνητικά πανεπιστήμια (ΑΕΙ) -  University of (όνομα της πόλης) / Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών (ΤΕΙ) - University of Applied Sciences. Η διάρκεια τους είναι 1-2 έτη, αλλά κυρίως είναι μονοετούς φοίτησης.  Αν κάποιος κάνει μεταπτυχιακό σε ΑΕΙ έχει το δικαίωμα να συνεχίσει σε διδακτορικό επίπεδο.  Ωστόσο, αν κάνει μεταπτυχιακό σε ΤΕΙ, ο κύκλος σπουδών του τελειώνει εκεί, δεν μπορεί να συνεχίσει για διδακτορικό.

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε ενδεικτικά τα προγράμματα Master που προσφέρονται ανά κλάδο:

 • Agriculture, forestry and fishery 12
 • Architecture and town planning 20
 • Arts & Humanities 121
 • Business administration & management 73
 • Education and Teacher Training 10
 • Engineering 63
 • Environmental science 17
 • Fine and applied arts 4 (TEI -> 29) – Όσα προγράμματα σπουδών έχουν να κάνουν περισσότερο με πρακτική άσκηση είναι επιπέδου ΤΕΙ στην Ολλανδία (και όχι μόνο), ενώ προγράμματα που έχουν να κάνουν περισσότερο με έρευνα είναι επιπέδου ΑΕΙ
 • Law 42
 • Mass Communication and Information Science 12
 • Mathematics and Computer Science 46
 • Medical and Health Sciences 46
 • Natural Sciences 76
 • Service, Tourism & Leisure 4 (TEI -> 5)
 • Social and behavioural sciences 142 (incl. economics)

Προϋποθέσεις εισαγωγής στα Ολλανδικά Πανεπιστήμια

Tα περισσότερα πανεπιστήμια έχουν τις ίδιες προϋποθέσεις επιλογής, αλλά καλό είναι να συμβουλευτείτε την ιστοσελίδα τους για να είστε απόλυτα σίγουροι για το τι κριτήρια έχουν σύμφωνα με το πρόγραμμα που θέλετε να υποβάλετε αίτηση. Συγκεκριμένα, τα περισσότερα πανεπιστήμια ζητούν: 

 • Διαβατήριο (ή ταυτότητα)
 • Απολυτήριο Γενικού Λυκείου
 • Πτυχίο  & Αναλυτική βαθμολογία (επικυρωμένα φωτοαντίγραφα ή με σφραγίδα "Apostille" / σφραγίδα της Χάγης)
 • Proficiency Αγγλικών (τελευταίας διετίας ή TOEFL550/IELTS 6.0 – TOEFL620/IELTS 7.0) – προτιμούν το Proficiency του Cambridge – Πολλοί από εσάς έχετε πτυχίο Αγγλικών από το Λύκειο, οπότε θέλουν να γνωρίζουν τη γνώση των Αγγλικών σας τώρα, για να μην υπάρχει πρόβλημα συνεννόησης και παρακολούθησης
 • 2 συστατικές επιστολές
 • Letter of Motivation – για ποιο λόγο θέλετε να κάνετε το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό, προσπαθήστε να μείνετε περισσότερο στο ερευνητικό κομμάτι, για ποιο λόγο θέλετε να κάνετε το μεταπτυχιακό και όχι να επεκταθείτε στους δρόμους που θα ανοίξουν για την επαγγελματική σας αποκατάσταση-δεν είναι αυτό που ενδιαφέρει το πανεπιστήμιο, τους ενδιαφέρει καθαρά ποιες είναι οι προοπτικές σας από ακαδημαϊκής πλευράς.
 • Βιογραφικό
 • Αίτηση (Online στο πανεπιστήμιο ή μέσω www.studielink.nl – δημιουργείτε λογαριασμό με username/password και κάνετε τις αιτήσεις σας – max. 5 είτε στο ίδιο πανεπιστήμιο είτε σε διαφορετικό – μπορεί κάποιος να αλλάξει γνώμη και να ακυρώσει μια αίτηση για να προσθέσει μια καινούρια)
 • Εγγραφή – Συνήθως ξεκινά τον Μάρτιο μέχρι τον Μάιο το αργότερο (έναρξη Σεπτέμβριο), κάποια προγράμματα ξεκινούν και πολύ νωρίτερα να δέχονται αιτήσεις, ίσως και από Οκτώβριο/Νοέμβριο
 • Υπάρχουν μεταπτυχιακά που έχουν και μια δεύτερη ημερομηνία έναρξης που είναι το Φεβρουάριο και τότε οι αιτήσεις είναι Σεπτέμβριο-Νοέμβριο

Δίδακτρα

Τα Ολλανδικά Πανεπιστήμια συνδυάζουν την εξαιρετική εκπαίδευση που παρέχουν με το οικονομικό budget! Έχουν ανταγωνιστικά δίδακτρα που ξεκινούν συνήθως γύρω στα  €2.168/έτος, τόσο σε Προπτυχιακό όσο και σε Μεταπτυχιακό Επίπεδο. Όσον αφορά στα δίδακτρα για τα Μεταπτυχιακά Προγράμματα, το ύψος τους εξαρτάται από το πρόγραμμα σπουδών που θέλετε να ακολουθήσετε! 

Για  φοιτητές/τριες  εκτός  Ευρωπαϊκής  Ένωσης  τα  δίδακτρα  είναι  υψηλότερα  (ακριβείς  πληροφορίες  βρίσκονται  στις  ιστοσελίδες των  πανεπιστημίων).

Πρακτικές πληροφορίες

Το Κόστος ζωής στην Ολλανδία κυμαίνεται περίπου στα €800-1100 μηνιαίως (συμπεριλαμβάνονται το ενοίκιο και η διαβίωση). Η στέγαση κυμαίνεται περίπου στα €280-650 (αναλόγως με την πόλη και το είδος κατοικίας), εξαρτάται τι θα θελήσετε να ενοικιάσετε. Για παράδειγμα, όταν τα περισσότερα μέρη στο σπίτι είναι κοινόχρηστα (πχ. κουζίνα, μπάνιο) το ποσό του ενοικίου είναι πιο χαμηλό, ενώ όσο πιο πολύ θέλετε αυτά να είναι μόνο για  δική σας χρήση, το ποσό του ενοικίου αυξάνεται – συνήθως είναι all-inclusive (περιλαμβάνονται οι λογαριασμοί). Για τις μεγάλες πόλεις (π.χ  Άμστερνταμ, Ρόττερνταμ, Ουτρέχτη υπολογίζεται λίγο ψηλότερο κόστος διαβίωσης). 

Οταν έχετε ήδη λάβει απόφαση αποδοχής από το πανεπιστήμιο καλό είναι να αρχίσετε να ψάχνετε εγκαίρως για διαμονή. Μπορείτε επίσης, να χρησιμοποιήστε τις υπηρεσίες που προσφέρει το πανεπιστήμιο, αφού μπορούν να προσφέρουν βοήθεια σε φοιτητές/τριες στο θέμα της διαμονής.

Μετά την άφιξη σας στην Ολλανδία πρέπει να κάνετε εγγραφή στο Δήμο και να λάβετε Ολλανδικό Α.Φ.Μ.  Θα πρέπει να έχετε μαζί σας φωτοτυπία διαβατηρίου, ληξιαρχική πράξη γέννησης (μεταφρασμένη, σφραγίδα της Χάγης, από κάποιο ΚΕΠ), Συμβόλαιο ενοικίασης στέγης – και σε περίπου 15 μέρες παίρνετε το Ολλανδικό Α.Φ.Μ. (BSN – Burger Service Number).  Με το ΑΦΜ και τη φωτοτυπία διαβατηρίου, μπορείτε να ανοίξετε τραπεζικό λογαριασμό

Επίσης, πολύ βασικό αποτελεί και η Ασφάλεια Υγείας την οποία μπορείτε να αποκτήσετε με 3 τρόπους:

 • Δημόσια ολλανδική ασφάλεια υγείας (λόγω εργασίας ή πρακτικής)
 • Κάλυψη μέσω του ελληνικού ασφαλιστικού φορέα / Έκδοση Ευρωπαϊκής κάρτας ασθένειας (Φοιτητές ΕΕ χωρίς εργασία/πρακτική) - Πριν φύγετε πρέπει να ελέγξετε εάν ο ασφαλιστικός φορέας εδώ σας καλύπτει στο εξωτερικό για σπουδές. Εάν σας καλύπτει θα πρέπει να βγάλετε την Ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης (ανανεώνεται κάθε Φεβρουάριο) για να είστε ασφαλισμένοι στην Ολλανδία.
 • Ιδιωτική ασφάλεια για τη διάρκεια παραμονής στην Ολλανδία (Φοιτητές εκτός ΕΕ χωρίς εργασία/πρακτική) – Εάν δεν είστε ασφαλισμένοι στην Ελλάδα μπορείτε να κάνετε κάποια ιδιωτική ασφάλεια στην Ελλάδα ή στην Ολλανδία – θα δείτε στην ιστοσελίδα του πανεπιστημίου πληροφορίες και για αυτό.

Εργασία

Μπορείτε να εργαστείτε part-time (δεν θα έχετε άλλωστε τον χρόνο να εργαστείτε full-time), όμως οι θέσεις είναι περιορισμένες. Δεν χρειάζεστε άδεια εργασίας για να εργαστείτε.

Υποτροφίες

Είναι πολύ περιορισμένες λόγω περικοπών, ενώ δεν υπάρχει κρατική υποτροφία.  Μπορείτε να ψάξετε τις υποτροφίες που προσφέρονται από ιδιωτικούς φορείς στην Ελλάδα ή υποτροφίες από τα Ολλανδικά πανεπιστήμια (www.duo.nl/international_visitors - από το Υπουργείο Παιδείας – πληροφορίες και δικαιολογητικά που πρέπει να κατέχει κάποιος για να αιτηθεί δάνειο – ένα χαμηλότοκο δάνειο το οποίο μπορεί να πάρει ο φοιτητής για να πληρώσει εν μέρη έξοδα/δίδακτρα)

Μπορείτε επίσης, να δείτε υποτροφίες που προσφέρουν κάποια κοινωφελή ιδρύματα στην Ολλανδία, με λέξη κλειδί/αντικείμενο σπουδών/χώρα από την οποία είστε (www.grandfinder.nl).

PhD (Διδακτορικό)

Δεν υπάρχουν οργανωμένα προγράμματα διδακτορικών στην Ολλανδία, γι’ αυτό δεν υπάρχουν και δίδακτρα. Η διάρκεια σπουδών είναι 4 χρόνια σε ερευνητικά ιδρύματα, τα οποία υπάγονται σε ένα ή περισσότερα πανεπιστήμια. Επίσης, υπάρχουν δύο τρόποι απόκτησης διδακτορικού: Είτε σε συνεννόηση με το πανεπιστήμιο και με κάποιον καθηγητή (άμισθη θέση) για να εκπονηθεί η έρευνά σας, είτε από θέσεις που ανακοινώνονται στο www.academictransfer.org  μεγαλύτερη προσφορά έμμισθων θέσεων προσφέρονται στον τομέα των θετικών επιστημών), όπου μπορείτε να γίνετε μέλος, ώστε να λαμβάνετε το newsletter. Μπορείτε, επίσης, να βλέπετε τις ανακοινώσεις στην ιστοσελίδα www.euraxess.nl 

Χρήσιμες Ιστοσελίδες

www.studyinholland.nl Γενική μηχανή αναζήτησης για τη ζωή και τις σπουδές στην Ολλανδία

www.grandfinder.nl Για υποτροφίες

www.duo.nl Για τα χαμηλότοκα δάνεια

www.iamgreek.nl Σύλλογος Ελλήνων φοιτητών – χρήσιμες πληροφορίες για τη ζωή και τις σπουδές στην Ολλανδία

Επικοινωνία με την Ολλανδική Πρεσβεία 

Βασιλέως Κωνσταντίνου 5-7, Αθήνα, 10674, Αθήνα 

Τηλ: 210 – 7254935

Φωτογραφία: pexels

Μοιραστείτε το:

Σχολιάστε...
Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο