Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

Μεταπτυχιακές σπουδές στην Ιταλία

Η Ιταλία έχει σίγουρα πολλές γοητείες για να δελεάσει διεθνείς φοιτητές! Λόγοι αρκετοί φυσικά… Ένα υπέροχο τοπίο, μια τεράστια πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά, εικονικές και ιστορικές τοποθεσίες, όπως το Κολοσσαίο της Ρώμης, o Πύργος της Πίζας, ασύγκριτη κουζίνα, μια εντυπωσιακή ιστορία εφευρέσεων και ανακαλύψεων.. και, φυσικά τα πανεπιστήμια στην Ιταλία περιλαμβάνουν μερικά από τα παλαιότερα και πιο διάσημα στον κόσμο. Η Ιταλία διαθέτει 96 πανεπιστήμια και ανάμεσα σε αυτά βρίσκουμε το μεγαλύτερο της Ευρώπης που είναι το Sapienza University of Rome.

 

Γιατί να σπουδάσετε στην Ιταλία;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να σπουδάσει κάποιος στην Ιταλία, αλλά σίγουρα ο σημαντικότερος λόγος είναι η πολιτισμική συγγένεια που υπάρχει ανάμεσα στην Ιταλία και στην Ελλάδα, λόγω αρκετών κοινών στοιχείων μεταξύ των δύο χωρών. Επιπρόσθετα, υπάρχει μεγάλη ποικιλία στα αντικείμενα των σπουδών αφού υπάρχουν γύρω στα 3000 προγράμματα σε προπτυχιακό επίπεδο και περίπου 2800 σε μεταπτυχιακό επίπεδο, καθώς και πολλά σε διδακτορικό επίπεδο και έρευνα.  Αρκετοί από εμάς έχουμε υπόψιν μας την Ιταλία για προγράμματα που αφορούν στην Μόδα και το Fashion Design, ενώ πολύ καλές σχολές είναι οι πολυτεχνικές, η ιατρική κτλ.  Επίσης, στην Ιταλία ιδρύθηκε το 1ο πανεπιστήμιο της Σύγχρονης Ιστορίας, το Πανεπιστήμιο της Μπολόνια, (University of Bologna) το 1088.

Πανεπιστήμια και Τίτλοι σπουδών

Τα περισσότερα τμήματα χωρίζονται σε 2 κύκλους σπουδών. Ο 1ος κύκλος ονομάζεται Laurea και διαρκεί 3 έτη. Ακολουθεί ο 2ος κύκλος σπουδών, που διαρκεί 2 έτη και ονομάζεται Laurea Magistrale. Συνολικά, τα πτυχία στην Ιταλία διαρκούν 5 χρόνια, δεν υπάρχουν πτυχία με 4 χρόνια όπως στην Ελλάδα. Εννοείται ότι η Ιατρική, Οδοντιατρική είναι 6 χρόνια, αλλά τα περισσότερα προγράμματα ολοκληρώνονται μετά από 5 έτη φοίτησης.

Διδακτορικό : 3oς κύκλος σπουδών

Καλλιτεχνικές Σπουδές (ΑFAM) - η Ιταλία είναι η μόνη χώρα που έχει τις καλλιτεχνικές σχολές σε πανεπιστημιακό επίπεδο.

Υπάρχουν κι άλλοι τίτλοι σπουδών, όπως το Diploma di Specializzazione - αφορά περισσότερο σχολές όπως η Ιατρική και η Αρχαιολογία.

Μάστερ πρώτου επιπέδου: Ένας φοιτητής που ολοκληρώνει στην Ελλάδα το πτυχίο του στα 4 χρόνια έχει πρόσβαση στο μάστερ 1ου επιπέδου.

Mάστερ δεύτερου επιπέδου: Ο φοιτητής που ολοκληρώνει 5 χρόνια σπουδών έχει πρόσβαση σε αυτό το επίπεδο.

Τα μάστερ πρώτου επιπέδου διαρκούν ένα χρόνο και τα επιλέγουν περισσότερο για επαγγελματικούς λόγους, γιατί γενικά υπάρχει στενή συνεργασία ανάμεσα στο πανεπιστήμιο και στις εταιρίες. Οι φοιτητές πολλές φορές κάνουν πρακτική σε εταιρίες  που χορηγούν το μάστερ.  

Diploma di Perfezionamento: Προσφέρεται σε όλα τα Ιταλικά πανεπιστήμια και διαρκεί από 6 μήνες μέχρι 1 χρόνο και είναι μια απλή εξειδίκευση πάνω σε ένα αντικείμενο σπουδών.

 

Αγγλόφωνα μεταπτυχιακά

Στην Ιταλία υπάρχουν περισσότερα από 300 αγγλόφωνα προγράμματα σπουδών. Κανένα πανεπιστήμιο στην Ιταλία δεν ζητά πιστοποίηση Ιταλικών, δεν έχει σημασία δηλαδή, αν γνωρίζετε ιταλικά ή όχι.  Βέβαια, αν διαλέξετε ένα ιταλόφωνο πανεπιστήμιο θα πρέπει να κατέχετε τη γλώσσα τουλάχιστον σε Β1/Β2 επίπεδο ακόμη και αν δεν σας ζητήσουν συγκεκριμένη πιστοποίηση. Αν διαλέξετε τα αγγλόφωνα μεταπτυχιακά μπορεί να σας ζητήσουν τα γνωστά πιστοποιητικά αγγλικής (GMAT, IELTS, TOEFL), αλλά αυτό διαφέρει από πανεπιστήμιο σε πανεπιστήμιο.

Τα προγράμματα που συνήθως επιλέγουν περισσότερο οι φοιτητές είναι:

 • Αρχιτεκτονική
 • Design
 • Engineering
 • Βιολογία
 • Οικονομικά (είναι τα παλαιότερα αγγλόφωνα προγράμματα)

 

Κατάταξη Πανεπιστημίων

Σύμφωνα με το Times Higher Education World University Rankings (2019), 11 Πανεπιστήμια της Ιταλίας βρίσκονται στα 350 καλύτερα του κόσμου.


1. Scuola Superiore Sant’Anna

2. Scuola Normale Superiore di Pisa

3. University of Bologna

4. University of Padova

5. Vita-Salute San Raffaele University

6. Sapienza University of Rome

7. University of Trento

8. University of Milan

9. University of Naples Federico II

10 University of Pisa

11. Polytechnic University of Milan

 

Πότε κάνετε αιτήσεις στα Ιταλικά Πανεπιστήμια;

Οι αιτήσεις για τα Ιταλικά πανεπιστήμια γίνονται συνήθως τον Ιούλιο. Οι προκηρύξεις συνήθως βγαίνουν μετά τις 20 Ιουλίου αλλά σε πολλά πανεπιστήμια κυρίως μεταπτυχιακού επιπέδου, μπορεί να υπάρχουν άλλες ημερομηνίες. Για παράδειγμα, το Δεκέμβριο - Ιανουάριο για να παρακολουθήσετε κάποιο πρόγραμμα το 2ο εξάμηνο, τότε το deadline και η προκήρυξη θα βγουν σε άλλη περίοδο και είναι καλό να παρακολουθείτε την ιστοσελίδα του πανεπιστημίου που σας ενδιαφέρει.

 

Απαραίτητα δικαιολογητικά

 • Πιστοποιητικό Πτυχίου
 • Αναλυτική Βαθμολογία

 

Δίδακτρα και Υποτροφίες

Κάθε πανεπιστήμιο έχει αρμόδια γραφεία για τα δικαιώματα των φοιτητών και βοηθούν όλους τους φοιτητές ανεξάρτητα από την εθνικότητα τους. Στην Ιταλία λαμβάνουν υπόψιν σε μεγάλο βαθμό το οικογενειακό εισόδημα των φοιτητών.  Στην Ιταλία, εφόσον το εισόδημα σας είναι μέχρι 13.000 ευρώ, έχετε πλήρη απαλλαγή από τα δίδακτρα. Εφόσον έχετε εισόδημα μέχρι 23.000 ευρώ, έχετε δικαίωμα να ζητήσετε υποτροφία.  Δηλαδή, η υποτροφία είναι ένα ουσιαστικό ποσό που μπορεί να σας καλύψει σχεδόν όλα τα έξοδα σας όπως, επίσης, και θέση στην εστία του Πανεπιστημίου.  Επομένως, οι υποτροφίες χορηγούνται στους φοιτητές που έχουν τα μικρότερα εισοδήματα, από εκεί και πέρα οι φοιτητές πληρώνουν δίδακτρα με βάση το οικογενειακό τους εισόδημα. Όταν γίνεται η εγγραφή, όλοι πληρώνουν ένα μικρό ποσό για διοικητικά έξοδα που αλλάζει από τμήμα σε τμήμα και από πόλη σε πόλη.  Τα δίδακτρα ξεκινούν από 200 ευρώ μέχρι 2.500 ευρώ που είναι το μέγιστο ποσό διδάκτρων.

 • Το υπουργείο εξωτερικών της Ιταλίας προσφέρει υποτροφίες στους φοιτητές
 • Δίνονται επίσης πολλές υποτροφίες για την εκμάθηση της Ιταλικής γλώσσας

 

Φοιτητική ζωή

Οι φοιτητές στην Ιταλία είναι συνηθισμένοι να ζουν σε διαμερίσματα συγκατοικώντας με άλλους φοιτητές. Αυτό μειώνει κατά πολύ το κόστος ζωής, το οποίο έτσι κι αλλιώς διαφοροποιείται ανάλογα με την περιοχή.  Γενικά όμως, η Κεντρική και η Βόρεια Ιταλία είναι πιο ακριβή από ότι η Νότια.

Χρήσιμες ιστοσελίδες

 • Πληροφορίες για σπουδές στην Ιταλία https://studyinitaly.esteri.it
 • Υπουργείο Παιδείας της Ιταλίας  http://www.miur.gov.it
 • Μηχανή αναζήτησης προγραμμάτων https://www.universitaly.it/index.php/
 • Αντίστοιχη ιστοσελίδα του ελληνικού Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π - σας βοηθά στην αναγνώριση του ξένου τίτλου σπουδών, μπορείτε να στείλετε email  http://www.cimea.it/en/index.aspx
 • Ίδρυμα που έχει μαζέψει όλα τα αγγλόφωνα προγράμματα σπουδών(προπτυχιακό, μεταπτυχιακό διδακτορικό) που υπάρχουν στα Ιταλικά Πανεπιστήμια https://www.crui.it/crui-english.html

 

**Το Ιταλικό Ινστιτούτο στην Ελλάδα διοργανώνει 2 εκθέσεις για σπουδές στην Ιταλία, συνήθως το Φεβρουάριο γίνεται στη Θεσσαλονίκη και τέλη Φεβρουαρίου αρχές Μάρτιου στην Αθήνα.

Φωτογραφία: pexels

Μοιραστείτε το:

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο