Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

Μεταπτυχιακές σπουδές στη Γερμανία

Η Γερμανία είναι ο τρίτος πιο δημοφιλής προορισμός εκπαίδευσης για διεθνείς φοιτητές σε όλο τον κόσμο αφού πάνω από το 12% των φοιτητών στα πανεπιστήμια της προέρχονται από το εξωτερικό! Ανάμεσα τους, βρίσκονται περίπου 3.500 Έλληνες φοιτητές. Τα γερμανικά πανεπιστήμια προσφέρουν εξαιρετική διδασκαλία και έρευνα, και έτσι πολλά από αυτά κατατάσσονται μεταξύ των καλύτερων στον κόσμο.

Σπουδάζοντας στη Γερμανία, θα κερδίσετε έναν διεθνώς αναγνωρισμένο τίτλο που θα σας δώσει θετικές προοπτικές στην παγκόσμια αγορά εργασίας. Τα περισσότερα μεταπτυχιακά προγράμματα στα δημόσια πανεπιστήμια της Γερμανίας είναι δωρεάν, με μόνο το 20% των προγραμμάτων να έχουν δίδακτρα, τα οποία ανέρχονται το πολύ έως 500 ευρώ το εξάμηνο. Συνολικά προσφέρονται πέραν των 9600 μεταπτυχιακών εκ των οποίων περίπου 1360 αγγλόφωνα.

 

Πώς μπορείτε να σπουδάσετε με υποτροφία μέσω της DAAD στη Γερμανία;

Η Γερμανική Υπηρεσία Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών (German Academic Exchange Service - DAAD) είναι ανεξάρτητος μη κερδοσκοπικός φορέας και εκπροσωπεί όλα τα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της Γερμανίας και τους φοιτητές.  Εδρεύει στη Βόννη και υπάρχουν γύρω στα 70 ενημερωτικά κέντρα σε όλο τον κόσμο. To slogan της είναι: "Change by exchange" – δηλαδή, αλλαγή μέσω ανταλλαγής και αυτό πετυχαίνεται μέσω της παραχώρησης υποτροφιών. Η DAAD παρέχει πάνω από 70.000 υποτροφίες το χρόνο. Eίναι ο μεγαλύτερος φορέας υποτροφιών στον κόσμο. Πιο συγκεκριμένα προσφέρει:

 • Υποτροφίες για αλλοδαπούς
 • Υποτροφίες για Γερμανούς
 • Διεθνοποίηση των Πανεπιστημίων
 • Ενίσχυση της Γερμανικής Φιλολογίας και Γλώσσας
 • Συνεργασίες με αναπτυσσόμενες χώρες

Υποτροφίες της DAAD:

 • Υποτροφία γλώσσας (Summer Courses) – απευθύνονται σε φοιτητές. Θα πρέπει με την έναρξη της υποτροφίας να είσαστε ακόμη εγγεγραμμένοι φοιτητές, είναι μερική υποτροφία θα πάρετε €850 για ένα Summer Course 3 εβδομάδων σε γερμανικό πανεπιστήμιο.
 • Υποτροφία για μεταπτυχιακές σπουδές (€850 - μηνιαίως).  Είναι υποτροφία αριστείας. Το εισόδημα δεν παίζει κανένα ρόλο.  Θα πρέπει να έχετε πολύ καλές επιδόσεις στο Πανεπιστήμιο, δεν έχει σημασία αν δεν έχετε αποφοιτήσει, αν είστε στο τελευταίο έτος μπορείτε να κάνετε αίτηση και με την αναλυτική βαθμολόγια.  Μεγάλη έμφαση δίνουν και στο Letter of Motivation.
 • Υποτροφία έρευνας για ένα ακαδημαϊκό έτος (€1000 - σημαντικό είναι η αριστεία και ερευνητική πρόταση).
 • Υποτροφία έρευνας μικρής διάρκειας (εώς 6 μήνες - €1000)
 • Υποτροφίες για καλλιτέχνες και αρχιτέκτονες (€850 - μηνιαίως)

BAföG: Οικονομική επιχορήγηση 

Το BAföG είναι οικονομική υποστήριξη από το γερμανικό κράτος σε μαθητές και φοιτητές. Το ήμισυ του BAföG αποτελείται από μια επιχορήγηση και το άλλο μισό από ένα άτοκο δάνειο. Παίρνετε το μισό δωρεάν και πρέπει να επιστρέψετε το υπόλοιπο. Ωστόσο, το μέγιστο ποσό που πρέπει να καταβληθεί είναι 10.000 ευρώ.

 • Πώς: Υποβάλλετε αίτηση η οποία καθορίζει εάν δικαιούστε οικονομική υποστήριξη ή όχι και εάν ναι πόσα χρήματα δικαιούστε το μήνα.
 • Δικαιούχοι: όσοι δεν έχουν συμπληρώσει τα 35 έτη στην αρχή του μεταπτυχιακού προγράμματος
 • Μέγιστο ποσό: η μέγιστη τιμή είναι 861 ευρώ

Περισσότερες πληροφορίες: www.bafög.de

 

Σύστημα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στη Γερμανία

 • Bachelor’s (3 - 4 χρόνια)
 • Master’s  (1 - 2 χρόνια)
 • Phd (3 - 4 χρόνια)

* Εξαίρεση έχουν οι σπουδές στη Νομική, Ιατρική, Οδοντιατρική, Φαρμακευτική, Κτηνιατρική, Δάσκαλοι, Καθηγητές, όπου έχουν ως τίτλο "state examination" που σημαίνει ότι εμπλέκεται και το κράτος.  Δηλαδή, όσοι σπουδάζουν (π.χ Νομική, Ιατρική) μετά τις σπουδές δίνουν εξετάσεις που δίνονται σε συνεργασία με τα αντίστοιχα υπουργεία (π.χ Δικαιοσύνης, Υγείας κ.α).

 • University -  ΑΕΙ
 • Universitiy of Applied Sciences - ΑΤΕΙ

Η διαφορά των δύο είναι ότι διδακτορικό τίτλο παρέχουν μόνο τα ΑΕΙ, αν και υπάρχουν μεγάλες προσπάθειες από τα ΑΤΕΙ να αλλάξει αυτό. Παρόλα αυτά αν ένας φοιτητής θέλει να κάνει διδακτορικό σε Universitiy of Applied Sciences, τότε τα δύο εκπαιδευτικά ιδρύματα συνεργάζονται για να μπορεί να δοθεί ο διδακτορικό τίτλος. 

Εφαρμοσμένες επιστήμες σημαίνει ότι το πρόγραμμα σπουδών είναι τέτοιο, όπου οι φοιτητές πρέπει να κάνουν πρακτική άσκηση κατά τη διάρκεια των σπουδών τους για αυτό και υπάρχει στενή συνεργασία με εταιρίες και για το λόγο αυτό στη Γερμανία οι Γερμανοί επιλέγουν πολύ συνειδητά να σπουδάσουν σε ΤΕΙ και όχι σε ΑΕΙ, έχοντας στο τέλος ήδη επαγγελματικά δικαιώματα (δηλαδή δεν παίζει ρόλο αν έχεις τελειώσει αρχιτεκτονική σε ΤΕΙ και ΑΕΙ, εξού και ο μεγάλος αριθμός ΤΕΙ που υπάρχει στη Γερμανία).

 

Ιδρύματα Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (συνολικά 392)

 • 110 Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα
 • Ανώτερα ή Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα
 • Ακαδημίες ή Πανεπιστήμια Καλών Τεχνών ή Μουσικής
 • Ιδιωτικά Πανεπιστήμια

 

ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ

Σύμφωνα με το Times Higher Education World University Rankings (2020), 48 πανεπιστήμια της Γερμανίας είναι ανάμεσα στα καλύτερα του κόσμου, ενώ το LMU Munich είναι και φέτος, το καλύτερο πανεπιστήμιο της Γερμανίας. Δείτε τα 10 καλύτερα πανεπιστήμια στη φετινή κατάταξη:

1. LMU Munich

2. Technical University of Munich

3. Heidelberg University

4. Humboldt University of Berlin

5. Charité - Universitätsmedizin Berlin

6. University of Freiburg

7. University of Tübingen

8. RWTH Aachen University

9. University of Bonn

10. Free University of Berlin

 

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις εισδοχής σε ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα στη Γερμανία;

 • Πτυχίο - τουλάχιστον τριετούς φοίτησης
 • Αναλυτική βαθμολογία
 • Απολυτήριο Λυκείου / Βεβαίωση Πανελλαδικών εξετάσεων (παρόλο που υπάρχει πτυχίο)
 • Πιστοποιητικό γλωσσικής επάρκειας

* Αν δεν έχετε πτυχίο και υποβάλετε αίτηση με την αναλυτική βαθμολογία, όλα τα ελληνόφωνα έγγραφα θα χρειαστεί να τα επικυρώσετε. Επικυρώσεις μπορούν να γίνουν από όποια επίσημη από το Ελληνικό κράτος αναγνωρισμένη αρχή, σφραγίδα της Χάγης δεν απαιτείται. Μετά θα πρέπει να γίνουν μεταφράσεις είτε στα Γερμανικά είτε στα Αγγλικά. Για να κάνετε τις μεταφράσεις, στο Μεταφραστικό Τμήμα του Υπουργείου Εξωτερικών θα χρειαστείτε στα ελληνόφωνα έγγραφα σφραγίδα της Χάγης (παρόλο που δεν το απαιτεί η Γερμανία - λόγω του ότι είμαστε χώρα της ΕΕ). Αλλιώς, μπορείτε να απευθυνθείτε σε όποιο από το Ελληνικό κράτος αναγνωρισμένο μεταφραστικό γραφείο.

Ενδεχομένως επιπλέον προϋποθέσεις (ανάλογα με το μεταπτυχιακό πρόγραμμα που θα επιλέξετε)

 • CV
 • Letter of motivation
 • GMAT/GRE
 • Interview

Βαθμός: εξαρτάται από το αν το μεταπτυχιακό που θα επιλέξετε, έχει περιορισμένο αριθμό εισακτέων. Αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός των αιτήσεων που δέχεται ένα μεταπτυχιακό είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των θέσεων που παρέχει. Συνεπώς, τα πανεπιστήμια προσπαθούν να περιορίσουν τις αιτήσεις θέτοντας πιο υψηλά κριτήρια.

Προθεσμίες υποβολής των αιτήσεων

Δεν υπάρχει ενιαία ημερομηνία, συνήθως το αργότερο μέχρι τις 31 Μαϊου ή 15 Ιουλίου κλείνουν οι αιτήσεις για το χειμερινό εξάμηνο, το οποίο ξεκινά τον Οκτώβριο.

 

Πως υποβάλλετε αίτηση;

Λόγω του ότι τα Πανεπιστήμια είναι ανεξάρτητα στο να επιλέξουν τους φοιτητές τους, είναι επίσης ανεξάρτητα στο πως θα γίνουν οι αιτήσεις και τι να ζητήσουν. Κάνετε την αίτηση απευθείας προς το πανεπιστήμιο που ενδιαφέρεστε ή μέσω της υπηρεσίας Uni-assist (https://www.uni-assist.de/en/) ή μέσω Hochschulstart (http://hochschulstart.de/startseite).

 

Γλωσσική επάρκεια – Πιστοποιητικά

Για γερμανόφωνα μεταπτυχιακά προγράμματα:

 • TestDaf (www.testdaf.de)
 • C2 (Goethe-Institut)
 • DSH 2 (εντός Πανεπιστημίου)
 • DSD 2 (επιλεγμένα σχολεία)

Υπάρχει επίσης μια απόφαση της ΕΕ, η οποία μακροπρόθεσμα θα αναγκάσει όλα τα πανεπιστήμια της Γερμανίας να δέχονται τους φοιτητές με επίπεδο Β2. Ήδη το Πολυτεχνείο του Μονάχου δέχεται φοιτητές με Β2.

Για αγγλόφωνα μεταπτυχιακά προγράμματα:

 • ΤOEFL
 • IELTS

*Όποιοι έχουν το Proficiency (επειδή δεν είναι τόσο γνωστό στη Γερμανία), καλό είναι να επικοινωνήσουν με το εκπαιδευτικό ίδρυμα που τους ενδιαφέρει και να ρωτήσουν αν γίνεται αποδεκτό ή όχι.

Σπουδές Ιατρικής στη Γερμανία

Στη Γερμανία η Ιατρική είναι περιζήτητος κλάδος σπουδών. Οι σχολές δέχονται περισσότερες αιτήσεις σε σχέση με τις θέσεις που διαθέτουν και για τον λόγο αυτό υπόκεινται σε ειδικό κανονισμό για περιορισμό του αριθμού εισακτέων (Numerus Clausus) μέσω συγκεκριμένων κριτηρίων επιλογής. Το σημαντικότερο κριτήριο επιλογής είναι ο βαθμός των Πανελλαδικών Εξετάσεων.
Ως πολίτες της Ε.Ε. οι αιτούντες από την Ελλάδα ανταγωνίζονται για τις θέσεις αυτές με τους Γερμανούς καθώς και με τους υπόλοιπους υποψήφιους από όλη την Ε.Ε.
Μόνο υποψήφιοι φοιτητές με πολύ καλές επιδόσεις και επιπλέον πολύ καλές γνώσεις της Γερμανικής έχουν πιθανότητες να εξασφαλίσουν θέση σε μια σχολή Ιατρικής. Αγγλόφωνα προγράμματα σπουδών στον κλάδο αυτό δεν υπάρχουν. Τα τελευταία εξάμηνα ο Μ.Ο. πρόσβασης ήταν πάρα πολύ υψηλός (20.000 έως 19.400 μόρια). Όσοι ενδιαφερόμενοι δεν συγκεντρώνουν το βαθμό αυτό μπορούν να δώσουν την εξέταση ΤΜS η οποία διεξάγεται στη Γερμανία ενώ η δήλωση συμμετοχής ξεκινάει από μέσα Δεκεμβρίου. Το τεστ διεξάγεται στα Γερμανικά. Στη σελίδα www.tms-info.org θα βρείτε ένα ενδεικτικό τεστ, πληροφορίες δήλωσης συμμετοχής και την ημερομηνία διεξαγωγής το 2022! 
Η αρμόδια υπηρεσία για την αίτηση είναι η Hochschulstart (www.hochschulstart.de). Στην ιστοσελίδα υπάρχουν στα Γερμανικά όλες οι απαραίτητες πληροφορίες για τις προϋποθέσεις και την αίτηση!
Πηγή για τις Σπουδές Ιατρικής στη Γερμανία: DAAD Greece
 

Πώς να ψάξετε ποιο είναι το κατάλληλο μεταπτυχιακό για εσάς;

Μηχανές αναζήτησης

 • www.study-in-germany.de/ Έχει πολλές χρήσιμες πληροφορίες και μία από τις πιο χρήσιμες είναι η μηχανή αναζήτησης που παρέχει για εύρεση φοιτητικής εστίας.
 • www.higher-education-compass.de Προσφέρει περισσότερα φίλτρα (πχ. αν ο βαθμός σας δεν είναι τόσο καλός, μπορείτε να φιλτράρετε μέσω της μηχανής αυτής και να σας δείξει μεταπτυχιακά που δεν έχουν περιορισμένο αριθμό εισακτέων.
 • www.myguide.de/
 • www.daad.de/

 

Δίδακτρα και κόστος ζωής

Τα περισσότερα προγράμματα στη Γερμανία είναι δωρεάν πλην μερικών που έχουν χαμηλό κόστος διδάκτρων. Επίσης, στη Γερμανία οι φοιτητές δίνουν εξαμηνιαία συνεισφορά στο πανεπιστήμιο (100-360 ευρώ ανάλογα το πανεπιστήμιο).

Το κόστος ζωής στη Γερμανία κυμαίνεται μεταξύ 800 - 1200 ευρώ, εξαρτάται αν θα επιλέξετε φθηνή πόλη ή όχι και το κόστος των ενοικίων σε κάθε πόλη. 

Φοιτητικές Εστίες

 • αρμόδια αρχή: φοιτητική υπηρεσία - Studentenwerk
 • ενοίκιο από 160 έως 400 ευρώ
 • Περισσότερες πληροφορίες: www.study-in-germany.de 

Ιδιωτική ενοικιαζόμενη κατοικία

Πληροφορίες για εργασία στη Γερμανία: εδώ

Χρήσιμες ιστοσελίδες

www.research-in-germany.de

www.funding-guide.de  - (Όλες οι υποτροφίες που παρέχει η Γερμανία για σπουδές και έρευνα)

www.daad.gr – Για τις υποτροφίες που προσφέρει η DAAD στην Ελλάδα.

Μπορείτε επίσης, να δείτε φετινές προκηρύξεις, τι ισχύει και τι χρειάζεστε στο άρθρο μας, εδώ

Φωτογραφία: unsplash

Μοιραστείτε το:

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο