Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

Μεταπτυχιακές σπουδές στη Γαλλία

Αν θέλετε να κάνετε μεταπτυχιακό στο εξωτερικό αλλά δεν αποφασίσατε ακόμη σε ποια χώρα, η Γαλλία ίσως είναι μια επιλογή που μπορείτε να εξετάσετε, καθώς αποτελεί ιδανικό μέρος για να σπουδάσετε χάρη στον πλούσιο πολιτισμό της, την αρχιτεκτονική της, τη γαστρονομία της και την ακμάζουσα φοιτητική ζωή! Οι σπουδές στη Γαλλία σας δίνουν την ευκαιρία να μάθετε τη γλώσσα και να αποκτήσετε πολλά πλεονεκτήματα για τη μελλοντική σας καριέρα. Η εμπειρία του να ζήσεις σε ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον και να γνωρίσεις ανθρώπους από όλο τον κόσμο αποτελεί τεράστιο πλεονέκτημα, όχι μόνο γιατί το να σπουδάσετε σε μια ξένη χώρα είναι κάτι που ενισχύει θετικά την αξία του πτυχίου σας, αλλά παράλληλα γιατί αποδεικνύει στους πιθανούς εργοδότες σας ότι έχετε βγει από τη ζώνη άνεσής σας και είστε σε θέση να προσαρμοστείτε σε νέα περιβάλλοντα και πολιτισμούς!

Γιατί να επιλέξετε τη Γαλλία;

Η Γαλλία παρέχει μεταπτυχιακά χωρίς δίδακτρα προσφέροντας άριστο ακαδημαϊκό επίπεδο.  Τα γαλλικά πανεπιστήμια σας προσφέρουν επαγγελματικές προοπτικές αφού τα προγράμματα σπουδών είναι προσαρμοσμένα στην αγορά εργασίας.  Επιπρόσθετα, οι σπουδές στη Γαλλία είναι μια πολύτιμη και μοναδική εμπειρία. Βεβαίως, δεν είναι μόνο το πτυχίο που θα έχει σημασία για το μέλλον σας αλλά και η εμπειρία του να ζήσετε με ανθρώπους που έχουν άλλη κουλτούρα και νοοτροπία.

Η Γαλλία είναι μια φιλόξενη χώρα για τους ξένους φοιτητές. Το 12% του φοιτητικού πληθυσμού της Γαλλίας είναι φοιτητές από άλλες χώρες.  Η Γαλλία είναι 4η χώρα υποδοχής ξένων φοιτητών παγκοσμίως και οι ξένοι φοιτητές απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα με τους Γάλλους φοιτητές (δεν πληρώνουν δίδακτρα και επωφελούνται από τα ίδια επιδόματα (πχ. επίδομα στέγασης).  Επίσης, τα γαλλικά πανεπιστήμια θέλουν πολύ να έχουν ξένους φοιτητές (όχι για οικονομικούς λόγους), αλλά λόγω του ότι επωφελούνται και τα ίδια τα πανεπιστήμια από την παρουσία τους αφού και αυτοί έχουν να προσφέρουν στο πανεπιστήμιο υποδοχής τους (π.χ. γλώσσα, πολιτισμό, κουλτούρα).  Επιπλέον, η Γαλλία προσφέρει πολλά προγράμματα και στην αγγλική γλώσσα.  Αναφορικά με την παρουσία των Ελλήνων φοιτητών στα γαλλικά πανεπιστήμια, είναι γύρω στους 2500, με τους 1000 από αυτούς να είναι σε μεταπτυχιακό επίπεδο. 

Σπουδές στη Γαλλία

Τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα στη Γαλλία χωρίζονται σε 3 κατηγορίες ιδρυμάτων

 • Πανεπιστήμια (δημόσια ιδρύματα - χωρίς δίδακτρα) - υπάρχουν γύρω στα 88 πανεπιστήμια 
 • Grandes Ecoles (Ανώτατα Πολυτεχνικά Ιδρύματα, Ανώτατες Εμπορικές Σχολές και Σχολές Διοίκησης Επιχειρήσεων, τα οποία έχουν πιο αυστηρά κριτήρια πρόσβασης και μεγάλο κύρος. Πρόκειται για 224 σχολές μηχανικών και 220 σχολές οικονομικών)
 • Εξειδικευμένες Ανώτατες Σχολές και Ινστιτούτα (120 σχολές καλών τεχνών, 20 σχολές αρχιτεκτονικής, 3000 άλλες εξειδικευμένες σχολές)

Τα γαλλικά πανεπιστήμια χωρίζονται σε 3 κύκλους σπουδών

 • Πρώτο Πτυχίο: «Licence» (3 χρόνια σπουδών)  - 180 ECTS
 • Μάστερ: 2 χρόνια, 120 μονάδες ECTS  - Σύνολο 4 εξάμηνα 
 • Διδακτορικό (Doctorat): 3 χρόνια σπουδών

Grandes Ecoles

Οι περίφημες Grandes Ecoles είναι ειδικευμένες σχολές, είναι δημόσια ή ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα μεγάλου κύρους και η πρόσβαση σε αυτά είναι αρκετά δύσκολη.  Παρέχουν στους φοιτητές ειδικευμένη επαγγελματική κατάρτιση σε επαγγελματίες στους τομείς όπως για παράδειγμα η Μηχανική, η Αρχιτεκτονική η Διοίκηση, οι Τέχνες.  Οι απόφοιτοι των σχολών αυτών είναι περιζήτητοι στη διεθνή αγορά εργασίας!

Οι Γάλλοι υποψήφιοι για τις Grandes Εcoles πρέπει να περάσουν από εξαιρετικά ανταγωνιστικές εισαγωγικές εξετάσεις.

Για τους ξένους φοιτητές

 • Υπάρχουν παράλληλοι τρόποι εισαγωγής με βάση τους τίτλους σπουδών, σε κύκλους σπουδών που κυμαίνονται από 2 έως 5 έτη.
 • Ο κλασικός τρόπος εισαγωγής στις Ανώτατες Σχολές  είναι κατόπιν διαγωνισμού μετά από 2 χρόνια προπαρασκευής για 3ετείς σπουδές. 
 • Μερικές Ανώτατες Σχολές δέχονται, επίσης, φοιτητές μόνο με το απολυτήριο ή ισότιμο τίτλο.

Οι φοιτητές των Σχολών αυτών είναι περιζήτητοι στη διεθνή αγορά εργασίας.

Για την εισαγωγή στα γαλλικά πανεπιστήμια ή Grandes Ecoles ο υποψήφιος πρέπει να κάνει on line αίτηση από 20 Ιανουαρίου μέχρι 20 Μαρτίου.

*Master specialize:  Είναι μάστερ που απευθύνεται σε μηχανικούς και αντιστοιχεί στο 6ο έτος σπουδών, είναι πολύ καλό πρόγραμμα σπουδών μηχανικής γιατί περιλαμβάνει ένα  εξάμηνο πρακτικής με αμοιβή.

Οι Έλληνες φοιτητές που έχουν πτυχίο που αντιστοιχεί σε 4 χρόνια σπουδών, συνήθως έχουν τη δυνατότητα να εισαχθούν απευθείας στο 2ο έτος σπουδών μάστερ και κάνουν 1 χρόνο σπουδές για να αποκτήσουν το μεταπτυχιακό τίτλο. Επομένως, μπορείτε να κάνετε αίτηση για το 2ο έτος του μάστερ)

Κατάταξη Πανεπιστημίων

Σύμφωνα με το Times Higher Education World University Rankings (2021), Πανεπιστήμια και Πολυτεχνεία στη Γαλλία είναι στα 350 καλύτερα του κόσμου:

1. Paris Sciences et Lettres – PSL Research University Paris

2. École Polytechnique

3. Sorbonne University

4. University of Paris

5. Paris - Saclay University

6. Télécom Paris 

7. École des Ponts ParisTech

8. École Normale Supérieure de Lyon

9. Montpellier University

Κόστος Εγγραφής

Τα γαλλικά πανεπιστήμια είναι δημόσια, οπότε δε χρειάζεται να καταβάλει δίδακτρα ο φοιτητής, παρά μόνο το κόστος εγγραφής.

Τα έξοδα εγγραφής στα γαλλικά πανεπιστήμια για το έτος 2021-2022 δεν θα αυξηθούν. Θα παραμένουν ως εξής :

 • 170 € για τις προπτυχιακές σπουδές ( Licence )
 • 243 € για τις μεταπτυχιακές σπουδές (Master )
 • 380 € για τις διδακτορικές σπουδές (Doctorat)

Περισσότερες πληροφορίες για τα Έξοδα εγγραφής στα γαλλικά πανεπιστήμια θα βρείτε εδώ.

Διαδικασία υποβολής αίτησης

Για να υποβάλετε αίτηση πρέπει πρώτα να επιλέξετε τα Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών (Masters) στα οποία θα κάνετε αίτηση.  Μπορείτε να επιλέξετε μετά από μια έρευνα στη βάση δεδομένων που βρίσκεται στην ιστοσελίδα εδώ (στην στήλη Βρείτε το πρόγραμμα σπουδών σας → Master).

Από τη μηχανή αναζήτησης εδώ μπορείτε να βρείτε τα αγγλόφωνα μεταπτυχιακά προγράμματα που προσφέρονται.

Η «Campus France» είναι ο επίσημος γαλλικός φορέας για την προώθηση της Γαλλικής Ανώτατης Εκπαίδευσης στον κόσμο, πληροφορεί τους ξένους φοιτητές για σπουδές στη Γαλλία και στη σελίδα της μπορείτε να δείτε όλες τις πληροφορίες για σπουδές στη Γαλλία.

Η αίτηση για μεταπτυχιακές σπουδές στη Γαλλία γίνεται συνήθως από Μάρτιο μέχρι Ιούνιο ανάλογα με τα πανεπιστήμια, αλλά σε γενικές γραμμές οι αιτήσεις γίνονται Απρίλιο και Μάιο.

Τα απαιτούμενα έγγραφα που χρειάζονται είναι:

 • Απολυτήριο λυκείου
 • Αναλυτική βαθμολογία
 • Πτυχίο
 • Βιογραφικό σημείωμα
 • «Lettre de motivation»  Επιστολή στην οποία πρέπει να εξηγήσετε τους λόγους για τους οποίους επιλέγετε το εν λόγω μεταπτυχιακό! Να θυμάστε ότι έχει αρκετά μεγάλη σημασία και για αυτό το λόγο πρέπει όσο γίνεται να εντάσσεται το μάστερ σε ένα επαγγελματικό σχέδιο και να έχετε συγκεκριμένη ιδέα για το τι θέλετε να κάνετε αργότερα!

Απαιτούμενο επίπεδο γνώσης γαλλικής γλώσσας ή αγγλικής για εισδοχή σε μεταπτυχιακά προγράμματα

Αν κάνετε αίτηση για πρόγραμμα σπουδών στη γαλλική γλώσσα πρέπει να κατέχετε τουλάχιστον το B2 επίπεδο (κοινό Ευρωπαϊκό πλαίσιο αναφοράς). Ωστόσο, αν είναι αγγλόφωνο το πρόγραμμα σπουδών, τα Πανεπιστήμιο ζητούν συνήθως IELTS ή TOEFL. Επίσης, σε περίπτωση που γνωρίζετε γαλλικά αλλά δεν έχετε κάποιο πτυχίο που να το αποδεικνύει, μπορείτε να δώσετε ένα τεστ γνώσεων (TCF, TEF), το οποίο δέχονται τα γαλλικά πανεπιστήμια. 

Κόστος διαμονής στη Γαλλία

Ο μηνιαίος προϋπολογισμός για τα συνολικά έξοδα (ενοίκιο, διατροφή, ίντερνετ, διασκέδαση, μέσα συγκοινωνίας κινητό τηλέφωνο) ενός φοιτητή στη Γαλλία είναι περίπου 800€ το μήνα για την επαρχία και 1100-1200€ για το Παρίσι. Η βασική διαφορά οφείλεται κυρίως στη διαφορά του ενοικίου για το λόγο ότι στην επαρχία πληρώνετε περίπου 400-450€ για το ενοίκιο, ενώ στο Παρίσι είναι πολύ δύσκολο να βρείτε στέγη κάτω από 600-650€ .

Φοιτητικές εστίες

Στη Γαλλία  υπάρχουν δημόσιες και ιδιωτικές εστίες.  Για τις δημόσιες εστίες πρέπει να γίνουν νωρίς οι αιτήσεις (συνήθως γίνονται Ιανουάριο – Μάιο, αλλά το πρόβλημα είναι ότι την περίοδο αυτή δεν γνωρίζετε ακόμη ποιο πανεπιστήμιο θα σας δεχτεί). Στο Παρίσι είναι πολύ δύσκολο να βρείτε δημόσιες φοιτητικές εστίες γιατί δεν αρκούν για όλους. Για τις ιδιωτικές μπορείτε να κάνετε αίτηση όταν θ αείσαστε σίγουροι ότι θα πάτε σε μια συγκεκριμένη πόλη.

Ιστοσελίδες για εστίες

Υποτροφίες

Η Γαλλική Πρεσβεία προσφέρει ένα πρόγραμμα υποτροφιών για τους Έλληνες φοιτητές που θα γίνουν δεκτοί για μεταπτυχιακές σπουδές στη Γαλλία και οι αιτήσεις γίνονται κάθε χρόνο περίπου 15 Φεβρουαρίου – 15 Μαΐου.  Κάντε αίτηση για υποτροφία ακόμη κι αν δεν έχετε την απάντηση από το Πανεπιστήμιο! Οι αιτήσεις γίνονται περίπου παράλληλα με τις αιτήσεις.

Στην ιστοσελίδα του Γαλλικού Ινστιτούτου υπάρχουν τα πάντα για τις υποτροφίες και μπορείτε να ενημερώνεστε από την σελίδα τους εδώ.

Επίσης, μπορείτε να βρείτε τις διαθέσιμες υποτροφίες από συγκεκριμένα πανεπιστήμια από τη βάση του «Campus France», που είναι ο επίσημος γαλλικός φορέας για την προώθηση της Γαλλικής Ανώτατης Εκπαίδευσης στον κόσμο και πληροφορεί τους ξένους φοιτητές για σπουδές στη Γαλλία.

Χρήσιμες ιστοσελίδες για σπουδές στη Γαλλία

https://www.grece.campusfrance.org

http://www.enseignementsup-recherche.gouv.fr

**Η έκθεση των Γαλλικών Πανεπιστημίων γίνεται κάθε χρόνο το Φεβρουάριο.

Φωτογραφία: pexels

Μοιραστείτε το:

Σχολιάστε...
Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο