Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

Μεταπτυχιακά στην Αμερική - Υποτροφίες Fulbright

Οι ΗΠΑ είναι ο Νο 1 προορισμός παγκοσμίως για σπουδές και οι λόγοι της σημαντικής αυτής προτίμησης των φοιτητών για την Αμερική, είναι πολλοί. Η ποιότητα σπουδών, το πολυπολιτισμικό περιβάλλον, μια εντελώς νέα πραγματικότητα με διαφορετική οργάνωση και τρόπους μάθησης, το παγκόσμιο κύρος, μα, κυρίως, οι αμέτρητες επιλογές σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, πολλά εκ των οποίων κατατάσσονται ανάμεσα στα καλύτερα του κόσμου.

Οι σπουδές σας στην Αμερική, και ειδικότερα οι μεταπτυχιακές σας σπουδές, θα σας χαρίσουν ένα master με μεγάλο κύρος και πολλαπλάσιες προοπτικές για την εγχώρια αλλά και την παγκόσμια αγορά εργασίας. Παρακάτω, σας ετοιμάσαμε μερικές χρήσιμες πληροφορίες για τις σπουδές στις ΗΠΑ αλλά και για τις προσφερόμενες υποτροφίες για μεταπτυχιακές ή διδακτορικές σπουδές από το Ίδρυμα Fulbright.

 

Οι εντυπωσιακοί αριθμοί

 • Κατά τη χρονιά 2017-2018, η Αμερική φιλοξένησε 1.092 διεθνείς φοιτητές, κάτι που μεταφράστηκε σε 42,4 δισ. δολάρια για την οικονομία της χώρας.
   
 • Από την Ελλάδα, επέλεξαν τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής για τις σπουδές τους, 2.395 φοιτητές (+3,3% σε σχέση με το 2016-2017) από τους οποίους το 48,6% ήταν μεταπτυχιακοί φοιτητές και το 31% προπτυχιακοί.
   
 • Μπορεί κανείς να βρεί στις ΗΠΑ πάνω από 1.700 ιδρύματα που έχουν το master σαν καταληκτικό τίτλο σπουδών, περισσότερα από 400 ιδρύματα που δίνουν το Phd ως καταληκτικό τίτλο σπουδών και πάνω από 2.500 ιδρύματα που δίνουν προπτυχιακό τίτλο σπουδών.

 

Το ενδεικτικό κόστος σπουδών στην Αμερική
Αν θέλετε να ακολουθήσετε σπουδές στις ΗΠΑ, καλό είναι να γνωρίζετε περίπου πού κυμαίνονται τα κόστη όχι μόνο για τα δίδακτρά σας αλλά και για τα υπόλοιπα έξοδα, όπως τα βιβλία και τη διαμονή σας. Ένα ενδεικτικό κόστος, περιγράφεται παρακάτω:

Πολιτειακά πανεπιστήμια

 • Δίδακτρα: 15.000 - 30.000 δολάρια
 • Στέγη - Τροφή: 10.000 - 15.000 δολάρια
 • Διάφορα: 5.000 - 10.000 δολάρια

Ιδιωτικά πανεπιστήμια

 • Δίδακτρα: 17.000 - 40,000 δολάρια
 • Στέγη - Τροφή: 10.000 - 15.000 δολάρια
 • Διάφορα έξοδα: 8.000- 10.000 δολάρια

 

Από πού μπορείτε να λάβετε οικονομική βοήθεια για τις σπουδές σας / Υποτροφίες

 • Πανεπιστήμια
 • Θέσεις βοηθών έρευνας (Research Assistanships - RA)
 • Θέσεις διδασκαλίας (Teaching Assistanships - TA)
 • Υποτροφίες/ fellowships
 • Ελληνικά Ιδρύματα υποτροφιών
 • Υποτροφίες Ιδρύματος Fulbright

Σημειώστε, πως εάν πάρετε υποτροφία από οποιονδήποτε φορέα για μεταπτυχιακές σπουδές, θα σας δοθεί μερική ή ολική απαλειφή διδάκτρων ενώ σε διδακτορικές σπουδές ολική. Θα πρέπει ακόμη να εργάζεστε 15-20 ώρες την εβδομάδα (αρχικά έρευνα και μετά διδασκαλία), ενώ σε ένα masters θα έχετε περίπου τη μισή κάλυψη και θα απαιτούνται οι μισές ώρες εργασίας σε σχέση με τα διδακτορικά.

Σε γενικές γραμμές πάντως, για τη χρηματοδότησή σας, θα πρέπει να συνδυάσετε πόρους αναζητώντας υποτροφίες από τα πανεπιστήμια των ΗΠΑ και υποτροφίες από την Ελλάδα.

Βέβαια, η συμβουλή μας είναι πως προτού ψάξετε για χρηματοδότηση και λόγω της πληθώρας πολύ αξιόλογων ιδρυμάτων, καλό είναι να αφιερώσετε αρκετό χρόνο ώστε να κάνετε μια πολύ καλή έρευνα, κυρίως όμως με ακαδημαϊκά κριτήρια καθώς υπάρχουν θαυμάσιες επιλογές που δεν είναι απαραίτητα εντός των μεγάλων αστικών κέντρων των ΗΠΑ. Αφού καταλήξετε στα ιδρύματα που σας ενδιαφέρουν, τότε μπορείτε να ψάξετε για υποτροφίες και χρηματοδότηση. 

 

Υποτροφία από το Ίδρυμα Fulbright
Οι υποτροφίες του Ιδρύματος Fulbright για μεταπτυχιακές σπουδές στις ΗΠΑ, συγκεντρώνουν μεγάλο ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια καθώς πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόγραμμα υποτροφιών των ΗΠΑ, με το απαραίτητο κύρος για την εισαγωγή φοιτητών στα κορυφαία ιδρύματα της Αμερικής. Αντίστοιχα ιδρύματα Fulbright, εδρεύουν σε πάνω από 155 χώρες παγκοσμίως, ενώ λειτουργούν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, σε διμερείς συμπράξεις μεταξύ των χωρών που λαμβάνουν τις υποτροφίες, και στην περίπτωσή μας, της Ελλάδος.

Η επιχορήγηση προέρχεται και από τις δύο χώρες, ενώ το συγκεκριμένο Ίδρυμα, έχει χορηγήσει πάνω από 5.500 υποτροφίες σε Έλληνες και Αμερικανούς πολίτες μέχρι σήμερα, για σπουδές ή για έρευνα στις ΗΠΑ ή την Ελλάδα αντίστοιχα.

Οι υποτροφίες του Ιδρύματος Fulbright, απονέμονται στους τομείς των Τεχνών, των Ανθρωπιστικών Επιστημών, των Σπουδών Επικοινωνίας, των Κοινωνικών Επιστημών, της Επιχειρηματικής Εκπαίδευσης, των Φυσικών Επιστημών και των Εφαρμοσμένων Επιστημών. Οι υποψήφιοι, επιλέγουν οι ίδιοι το αμερικανικό πανεπιστήμιο / εκπαιδευτικό ίδρυμα της προτίμησής τους και υποβάλουν την αίτησή τους σε αυτό.

Το Ίδρυμα Fulbright δεν προσφέρει απλώς μια υποτροφία· προσφέρει σε επιστήμονες την ευκαιρία να βιώσουν μια καθοριστική για την πορεία τους πολιτισμική και ακαδημαϊκή εμπειρία και τους παρέχει αδιάκοπη στήριξη όχι μόνο για το διάστημα που διαρκεί η υποτροφία αλλά και μετά το πέρας αυτής. Και τα οφέλη δεν εξαντλούνται εδώ: Μια υποτροφία Fulbright ανοίγει νέους δρόμους και προσφέρει μοναδικές ευκαιρίες δόμησης ενός δικτύου επαφών σε παγκόσμια κλίμακα.

Καθώς η φετινή προκήρυξη υποτροφιών έχει ήδη ανακοινωθεί (μπορείτε να τη δείτε εδώ), παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε μερικές χρήσιμες πληροφορίες και λεπτομέρειες για τις διαδικασίες, αλλά και τί ακριβώς συμπεριλαμβάνεται στις υποτροφίες που προσφέρονται.

 

Τα δύο είδη υποτροφιών του Ιδρύματος Fulbright

Για τους απόφοιτους λοιπόν, των θετικών επιστημών πάντοτε, οι υποτροφίες Fulbright είναι δύο ειδών. Είτε ένα πτυχίο Master ή διδακτορικό, είτε υποτροφίες έρευνας για υποψήφιους διδάκτορες που θέλουν να κάνουν ένα κομμάτι της έρευνάς τους στην Αμερική. Σε κάθε περίπτωση, τα απαραίτητα κοινά κριτήρια για την υποβολή αίτησης, είναι η ελληνική υπηκοότητα και διαβατήριο, ενώ, οι αιτούντες μεταπτυχιακού πρέπει να έχουν υψηλή ακαδημαϊκή επίδοση στον κλάδο τους (πτυχίο ή μ.ο. βαθμολογίας τουλάχιστον 8/10). Ακόμη, για υποψήφιους MBA, είναι απαραίτητος και ο σαφής επαγγελματικός προσανατολισμός με 2 έτη επαγγελματική εμπειρία. 

Η υποτροφία, προσφέρει στους μεταπτυχιακούς φοιτητές περίπου 20.000 δολάρια για τον πρώτο χρόνο των σπουδών, αεροπορικό εισιτήριο με επιστροφή, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη (μερική, αλλά καλύπτει μεγάλο κόστος), καθώς και πρόσβαση στο παγκόσμιο δίκτυο υποτρόφων του προγράμματος αλλά και άλλων προγραμμάτων υπό την αιγίδα του υπουργείου εξωτερικών των ΗΠΑ, για συμπράξεις, μελλοντικές συνεργασίες και για να διευρύνουν οι απόφοιτοι των κύκλο και το όραμά τους.

Προτεραιότητα, δίνεται, σε όσους φοιτητές σπουδάζουν και ζουν στην Ελλάδα κάτω των 28 ετών ενώ όσοι έχουν ήδη ξεκινήσει τις σπουδές στους στις Η.Π.Α. δεν έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης. Το Ίδρυμα Fulbright στην Ελλάδα και το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος, έχουν ορίσει επιτροπές αξιολόγησης στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ, που επιλέγουν τους υποτρόφους με γνώμονα τα παραπάνω κριτήρια.

Η διάρκεια των πτυχίων Master's είναι συνήθως δύο έτη και αυτά είναι: 

 • Master of Arts (M.A.),
 • Master of Science (M.S) M.Arch, LLM, MBA, MSM, M.Acc, M.Eng
 • Ακαδημαϊκοί και επαγγελματικοί τίτλοι Master

Τα απαραίτητα δικαιολογητικά:

 • Αίτηση
 • Αναλυτική βαθμολογία
 • Συστατικές επιστολές (από καθηγητές, λέκτορες, επίκουρους κτλ)
 • Προσωπικό σημείωμα (Statement of Purpose)
 • Αποτελέσματα των απαιτούμενων τεστ: TOEFL, GMAT ή GRE

Θυμηθείτε, πως εάν επιλεγείτε για υποτροφία, θα πρέπει να αποδείξετε ότι διαθέτετε τα υπόλοιπα χρήματα τουλάχιστον για το πρώτο έτος των σπουδών σας (συνήθως με γράμμα τραπέζης), ενώ θα πρέπει να κάνετε το ίδιο και στον πρόξενο για να λάβετε τη σπουδαστική βίζα. 

Για τους Διδακτορικούς Φοιτητές, γίνονται δεκτές αιτήσεις όσων είναι ήδη εγγεγραμμένοι σε (διδακτορικό) πρόγραμμα σπουδών σε ελληνικό πανεπιστήμιο και ενδιαφέρονται να πραγματοποιήσουν μια σύντομη περίοδο έρευνας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η αίτηση, μπορεί να γίνει κατόπιν έγκρισης από το Ίδρυμα, εφόσον εξεταστεί η σχετική λεπτομερής πρόταση. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στο θέμα, το στάδιο και το επίπεδο της έρευνας.

Η διάρκεια του προγράμματος είναι είτε 4 ή 6 μηνών. Και εδώ, η υποτροφία του Ιδρύματος στους διδακτορικούς φοιτητές, περιλαμβάνει αεροπορικά εισιτήρια με επιστροφή, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη καθώς και ένα μηνιαίο εισόδημα, το οποίο αναπροσαρμόζεται ανάλογα την περιοχή που θα μεταβεί ο εκάστοτε φοιτητής.

Το πρόγραμμα online εγγραφών του ακαδημαϊκού έτους 2020-2021 για τους μεταπτυχιακούς και τους διδακτορικούς φοιτητές, ορίζεται από 8 Οκτωβρίου 2019 έως 17 Ιανουαρίου 2020, με καταληκτική ημερομηνία online υποβολής αιτήσεων την 14η Φεβρουαρίου 2020 για την ολοκλήρωση της υποβολής όλων των δικαιολογητικών. Οι συνεντεύξεις διάρκειας 10-12 λεπτών (στα αγγλικά) των μεταπτυχιακών φοιτητών θα διεξαχθούν από 17 έως 19 Μαρτίου 2020, ενώ των διδακτορικών φοιτητών, από 11 έως 12 Μαρτίου 2020. Απαντήσεις δίνονται την επόμενη ημέρα της συνέντευξης.

Σημειώστε μονάχα, πως είναι πολύ σημαντικός ο χρόνος υποβολής των αιτήσεων σας για μία υποτροφία Fulbright, διότι αυτή συμπίπτει με τον χρόνο υποβολής αίτησης στα αμερικάνικα πανεπιστήμια. Ως εκ τούτου, εάν πάρει κάποιος υποτροφία μα δεν κάνει σωστή χρήση του χρόνου του και δεν προλάβει να προετοιμαστεί σωστά ώστε να τον δεχτεί κάποιο πανεπιστήμιο, τότε χάνει την υποτροφία του, η οποία δεν μπορεί να δεσμευτεί για την επόμενη χρονιά. Χρειάζεται επομένως προετοιμασία 15-18 μήνες πριν την έναρξη των προγραμμάτων.

Για κάθε απορία σας, το Ίδρυμα Fulbright στην Ελλάδα, προσφέρει σε όλους τους ενδιαφερόμενους δωρεάν υπηρεσίες συμβουλευτικής κατόπιν ραντεβού, ενώ μπορείτε να επικοινωνείτε τηλεφωνικά για οποιαδήποτε απορία και συμβουλή αναζητάτε σε σχέση με τις υποτροφίες για τις ΗΠΑ. Ακόμη, μπορείτε να "κατεβάσετε" τον πλήρη οδηγό σπουδών, από την ηλεκτρονική σελίδα του Ιδρύματος, εδώ.

Συμπερασματικά, εάν κάποιος θέλει να διεκδικήσει μια υποτροφία Fulbright ή και οποιουδήποτε άλλου φορέα για μεταπτυχιακές σπουδές στις ΗΠΑ, καλό είναι να ξεκινήσει μια προετοιμασία από το προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος, στη συνέχεια να επισκεφθεί το συμβουλευτικό γραφείο του φορέα της υποτροφίας για να λάβει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και τέλος, να ξεκινήσει τις επαφές του με τα επιλεγμένα πανεπιστήμια, να κάνει τα τεστ και να συγκεντρώσει όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά. 

Μπορείτε να δείτε εδώ μια ενδιαφέρουσα παρουσίαση των Υποτροφιών Fullbright για Μεταπτυχιακές σπουδές στις ΗΠΑ από τον Κο Τουρίδη Νικόλαο ή να επισκεφθείτε την ηλεκτρονική σελίδα του Ιδρύματος Fulbright Greece.

 

Κατεβάστε το app του eduguide.gr!
Eνημερωθείτε πρώτοι για κάθε νέα υποτροφία, σημαντικό νέο, ή νέα προκήρυξη μεταπτυχιακών σπουδών γύρω από το αντικείμενό σας!
Κατεβάστε δωρεάν το eduguide App - έκδοση 1.1, την πλέον σύγχρονη εφαρμογή μας για κινητά (iOS & Android) που προσαρμόζεται απόλυτα στις δικές ανάγκες πληροφόρησης γύρω από τα μεταπτυχιακά, τις υποτροφίες και τα νέα των σπουδών σας!

Μοιραστείτε το:

Σχολιάστε...
Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο