Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

IELTS vs TOEFL

Ένα από τα βασικά προαπαιτούμενα για την εισαγωγή σε κάποιο προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό πρόγραμμα των πανεπιστημίων του εξωτερικού είναι το πιστοποιητικό γλωσσομάθειας αγγλικών. Αποδεκτοί τίτλοι είναι το IELTS και το TOEFL, με σχεδόν καθολική αποδοχή και των δύο από το σύνολο των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων παγκοσμίως. Υπάρχει όμως μια σαφής τάση που καθιστά το IELTS πιο διαδεδομένο στα ευρωπαϊκά προγράμματα, ενώ το TOEFL στα αντίστοιχα των Η.Π.Α.

Το ερώτημα λοιπόν συνήθως είναι: IELTS ή TOEFL; Εδώ, δεν υπάρχει σαφής απάντηση. Στην τελική απόφαση του κάθε υποψηφίου θα συνυπολογιστούν πολλοί παράγοντες, που επιδέχονται αρκετής συζήτησης. Όμως, για να είναι πιο ξεκάθαρα τα πράγματα σχετικά με τη δομή και τη διεξαγωγή των δύο tests, σας παραθέτουμε τις απαραίτητες πληροφορίες για να επιλέξετε σωστά.

Αρχικά, και τα δύο tests περιλαμβάνουν τέσσερα sections, στα οποία εξετάζεται κάθε υποχήφιος: Listening, Reading, Writing & Speaking. Κράτηση θέσης στις εξετάσεις γίνεται ηλεκτρονικά, μέσα από τα επίσημα sites των φορέων που διεξάγουν τις εξετάσεις, οι οποίες διεξάγονται 3-4 φορές μηνιαίως. Οι εξεταζόμενοι πληροφορούνται τα αποτελέσματα των εξετάσεών τους ηλεκτρονικά και μπορούν να ζητήσουν απευθείας αποστολή της βαθμολογίας τους στα πανεπιστήμια στα οποία θα απευθυνθούν.

Η βασική διαφορά των δύο tests είναι ο τρόπος διεξαγωγής τους. Το μεν IELTS εξετάζεται γραπτώς ή μέσω υπολογιστή, ενώ το TΟEFL εξετάζεται σε υπολογιστή μόνο. Επίσης, υπάρχει διαφορά στη διάρκεια της εξέτασης, καθώς το IELTS διαρκεί 3 ώρες ενώ το TOEFL περίπου 4 ώρες. Βασική διαφορά επίσης υπάρχει στο Speaking section της εξέτασης, καθώς στο IELTS γινεται με εξεταστή, ενώ στο TOEFL η διαδικασία γίνεται στον υπολογιστή, με τη χρήση ακουστικών και μικροφώνου.

Στον ακόλουθο πίνακα συγκεντρώνονται αναλυτικά οι διαφορές των δύο tests:
 

TEST
               IELTS
                   TOEFL
Test Format
  Paper-based ή computer-based
Computer-based
Δομή

 

  4 sections (3 ώρες)
Listening: 40 ερωτήσεις (30 λεπτά)
Reading: 3 κείμενα - 40 ερωτήσεις (1 ώρα)
Writing: 2 εκθέσεις (1 ώρα)
Speaking: 15 λεπτά – με εξεταστή

4 sections (4 ώρες)
Listening: 34-51 ερωτήσεις (60-90 λεπτά)
Reading: 3-4 κείμενα, 36-56 ερωτήσεις (60-80 λεπτά)
Writing: 2 εκθέσεις (50 λεπτά)
Speaking: 20 λεπτά – στον Η/Υ

Βαθμολογία Overall score: 0-9
(Μ.Ο. των 4 Subscores σε Listening, Reading, Writing & Speaking, 0-9)
Overall score: 0-120
(Άθροισμα των 4 Subscores σε Listening, Reading, Writing & Speaking, 0-30)
Αποτελέσματα 13 μέρες μετά - Online 10 μέρες μετά – Online
(μέσω του profil του υποψηφίου)
Εξέταστρα €201 $245
Επανεξέταση Χωρίς χρονικό περιορισμό 12 μέρες μετά
Αποστολή βαθμολογίας Δωρεάν σε 5 πανεπιστήμια, έως και 1 μήνα μετά τα αποτελέσματα
(Additional score report: €10)
Δωρεάν σε 4 πανεπιστήμια, έως και τις 22:00 την προηγουμένη της εξέτασης
(Additional score report: $20)
Επίσημο site www.ielts.org www.toefl.com

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το IELTS και το TOEFL, επισκεφθείτε το Κέντρο Προετοιμασίας Μεταπτυχιακών Σπουδών Κουτσοδόντης , κάντε ένα δωρεάν διαγνωστικό τεστ που θα σας βοηθήσει να επιλέξετε για ποιο από τα δύο να προετοιμαστείτε και εγγραφείτε σε ένα από τα επόμενα τμήματα προετοιμασίας που ξεκινούν κάθε μήνα.

Μοιραστείτε το:

Σχολιάστε...
Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο