Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

Γιατί δεν πρέπει ποτέ να λες ψέματα στο βιογραφικό σου

“Γιατί να μην αυξήσω λίγο το βαθμό του πτυχίου μου ;” ή “Μία μικρή αλλαγή στην ημερομηνία πρόσληψης από την προηγούμενη μου δουλειά δεν θα ήταν κακή ιδέα. Έτσι δε θα  φαίνεται και τόσο μεγάλο το κενό στην προϋπηρεσία μου”. Αυτά είναι μόνο δύο από τα πιο συνηθισμένα ψέματα που λένε οι άνθρωποι στο βιογραφικό τους. Πιθανότατα αυτές οι όντως  δελεαστικές σκέψεις να πέρασαν και από το δικό σου μυαλό κατά τη δημιουργία του βιογραφικού σου. Σε μία πρόσφατη έρευνα του Reed Screening, διαπιστώθηκε πως οι ημερομηνίες απασχόλησης ήταν το πιο σύνηθες ψέμα που συναντάται σε ένα βιογραφικό σημείωμα και ακολουθούσαν ο βαθμός αποφοίτησης και ο εργασιακός τίτλος. Μία αντίστοιχη μελέτη από ένα ερευνητικό κέντρο, που ασχολείται με την ανάλυση δεδομένων για την Ανώτατη Εκπαίδευση στο Ηνωμένο Βασίλειο, διαπίστωσε ότι ένας στους τρεις απόφοιτους υποκύπτει στον πειρασμό να συμπεριλάβει μικρά ή μεγαλύτερα ψέματα στο CV του. Γίνεται λοιπόν αντιληπτό πως δεν είναι λίγοι εκείνοι που ακολουθούν τη συγκεκριμένη τακτική στην αναζήτηση εργασίας.  


Πότε είναι OK να συμπεριλάβεις κάποιο ψέμα στο βιογραφικό σου
Πράγματι είναι αρκετά εύκολο να πείσεις τον εαυτό σου ότι δεν είναι κακή ιδέα να αλλάξεις λίγο - πολύ την πραγματικότητα στο βιογραφικό σου, με επιχειρήματα όπως “Αν το κάνουν όλοι, γιατί όχι και εγώ ;” ή “Αποκλείεται να το μάθει κανείς”. Πριν όμως το κάνεις, είναι πάντοτε καλύτερο να σκεφτείς πως το να είσαι ειλικρινής και ξεκάθαρος στην παρουσίαση του εαυτού σου, θα σε κάνει να νιώσεις πιο άνετα και σε μία πιθανή συνέντευξη που θα ακολουθήσει. Άλλωστε πολύ πιο εύκολα μπορείς να υποστηρίξεις αληθινά γεγονότα και καταστάσεις. Ακόμη και ένα φαινομενικά αθώο ψεματάκι, όπως η στρογγυλοποίηση προς τα πάνω του βαθμού σου, μπορεί τελικά να έχει συνέπειες που δεν είχες σκεφτεί. Για λιγότερο “αθώα” ψέματα μια εταιρεία θα μπορούσε κάλλιστα να προσφύγει ακόμη και στη δικαστική οδό.


Σκέψου πώς να βελτιώσεις το CV σου χωρίς να χρειαστεί να πεις ψέματα
Σκοπός ενός καλού βιογραφικού είναι να πείσει τον εν δυνάμει εργοδότη να σε καλέσει σε συνέντευξη, αλλά και να τον προδιαθέσει για αυτήν θετικά. Αυτό λοιπόν μπορείς να το πετύχεις
με διάφορους τρόπους, χωρίς να χρειαστεί να καταφύγεις σε ψέματα. Για παράδειγμα :

  • Στην προϋπηρεσία σου, είναι καλό να δώσεις έμφαση σε επιτεύγματα σου που θεωρείς σημαντικά, και όχι απλά να απαριθμήσεις σκέτα καθήκοντα που τυχόν είχες. 
  • Αυτό που θέλουν συνήθως να δουν οι εργοδότες είναι πράγματα που αποδεικνύουν την αποδοτικότητά σου στη δουλειά, οπότε θα ήταν καλό να εστιάσεις σε περιπτώσεις που τα κατάφερες καλά στο παρελθόν με συγκεκριμένα παραδείγματα ή και αριθμούς.
  • Προσάρμοσε το βιογραφικό σου στα μέτρα της θέσης για την οποία κάνεις την αίτηση και δόμησε το έτσι, ώστε να υπάρχουν όσο το δυνατόν περισσότερες σημαντικές πληροφορίες σε μία σελίδα.

Κατά λάθος ανακρίβειες 
Φυσικά δεν είναι όλα τα ψέματα σκόπιμα. Είναι πιθανό να συμπεριλάβεις κάποιο εκ παραδρομής. Γι αυτό πρέπει πάντα να ελέγχεις δύο και τρεις φορές το βιογραφικό σου σημείωμα πριν το υποβάλεις για μία θέση. Είναι επίσης σημαντικό να βεβαιωθείς πως δεν υπάρχουν διαφορετικές πληροφορίες ανάμεσα σε αυτά που αναφέρεις στο βιογραφικό σου και σε εκείνα που έχεις αναρτήσει στο προφίλ σου στο LinkedIn ή σε κάποιο άλλο από τα social media. Οι ημερομηνίες μπορούν πολλές φορές να μη συμβαδίζουν ή ακόμη και οι εργασιακοί τίτλοι. Στην καλύτερη περίπτωση αυτό μπορεί απλά να μπερδέψει τον interviewer, ωστόσο μπορεί ακόμη και να τον οδηγήσει στο συμπέρασμα πως το λάθος έγινε με σκοπιμότητα, κάτι το οποίο προφανώς δε θα θέλαμε να συμβεί.

Επεξεργασία Άρθρου: Θωμάς Ντίνας

Εικόνα: Pexels

Μοιραστείτε το:

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο