Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

«Erasmus» – Εμπειρίες ζωής που σου μένουν αξέχαστες!

«Erasmus» Μία λέξη – Πολλά νοήματα! Αλήθεια, εσύ ξέρεις τι είναι το Erasmus? 

Όπως όλοι γνωρίζουμε, κάθε πράγμα έχει τη δική του αρχή, έτσι και αυτό το επιτυχημένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ξεκίνησε από κάπου. Πάμε να το γνωρίσουμε λοιπόν και να μάθουμε περισσότερα.. Το πρόγραμμα οφείλει το όνομά του από τον Ολλανδό φιλόσοφο Έρασμο, o οποίος έζησε και δούλεψε σε πολλά μέρη της Ευρώπης με βασικό στόχο να αποκτήσει και να διευρύνει της γνώσεις του. Το πρόγραμμα Erasmus είναι πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δημιουργήθηκε το 1987. Το Erasmus+ είναι το νέο πρόγραμμα που συνδυάζει όλα τα τρέχοντα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εκπαίδευση, την κατάρτιση, τη νεολαία και τον αθλητισμό, που άρχισε τον Ιανουάριο του 2014. Το πρόγραμμα δίνει κάθε χρόνο την ευκαιρία σε Ευρωπαίους να σπουδάσουν, να επιμορφωθούν, να αποκτήσουν εμπειρία και να προσφέρουν εθελοντική εργασία στο εξωτερικό. Από το 2014, πάνω από 2 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα!

Στο άρθρο που ακολουθεί συλλέξαμε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που χρειάζεται κανείς για να μάθει σχετικά με το Erasmus Πρόγραμμα Ανταλλαγής Φοιτητών, δηλαδή στη δυνατότητα που έχουν οι φοιτητές να πραγματοποιήσουν για ένα χρονικό διάστημα τις σπουδές τους στο εξωτερικό. 

 

Erasmus - Κινητικότητα Φοιτητών για Σπουδές

Το πρόγραμμα Erasmus δίνει τη δυνατότητα στους φοιτητές από το δεύτερο χρόνο των σπουδών τους και έπειτα να πραγματοποιήσουν μέρος των σπουδών τους σε πανεπιστήμια της Ευρώπης (ένα ή δύο εξάμηνα) της ίδιας ακαδημαϊκής χρονιάς. Βασική προϋπόθεση για την πραγματοποίηση των ανταλλαγών αυτών είναι να υπάρχει διαπανεπιστημιακή συμφωνία Erasmus+ μεταξύ των δύο ιδρυμάτων (αποστολής και υποδοχής) στο θέμα των σπουδών των φοιτητών. Το ίδρυμα προέλευσης του φοιτητή αναγνωρίζει πλήρως τα μαθήματα που παρακολουθεί ο φοιτητής στο ίδρυμα υποδοχής. 
 

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να συμμετάσχει κάποιος στο πρόγραμμα;

  • Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα Erasmus έχουν όλοι οι φοιτητές που είναι εγγεγραμμένοι σε ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης των 28 χωρών της ΕΕ και συμμετέχουν στο πρόγραμμα Erasmus+. Επιπλέον, μπορείτε να δείτε τις υπόλοιπες χώρες που δεν είναι στην ΕΕ, αλλά λαμβάνουν μέρος στο πρόγραμμα από τη λίστα εδώ.
  • Οι φοιτητές Erasmus δεν καταβάλουν δίδακτρα, όμως σε περιπτώσεις όπου υπάρχουν δίδακτρα στο ίδρυμα προέλευσης τους, υποχρεούνται να τα καταβάλουν (πχ. στα μεταπτυχιακά/διδακτορικά προγράμματα). 
  • Τυχόν υποτροφίες που έχουν ήδη εξασφαλίσει οι φοιτητές δεν επηρεάζονται εάν συμμετάσχουν στο πρόγραμμα. 
  • Τα συνεργαζόμενα πανεπιστήμια και ο κάθε φοιτητής συμφωνούν ως προς το πρόγραμμα σπουδών πριν από την αναχώρηση τους (Συμφωνία εκμάθησης – Learning agreement).
  • Οι πρωτοετείς φοιτητές εξαιρούνται συμμετοχής στο πρόγραμμα ανταλλαγής Erasmus Σπουδών.

 

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα συμμετοχής στο πρόγραμμα;

Αναμφίβολα, το Erasmus είναι το πιο επιτυχημένο πρόγραμμα κινητικότητας στον κόσμο και για αυτό το λόγο οι φοιτητές που δηλώνουν συμμετοχή και πραγματοποιούν μέρος των σπουδών τους σε άλλη χώρα αποκομίζουν πολλά πλεονεκτήματα και οφέλη! 

Πρωτίστως, το γεγονός ότι οι φοιτητές παίρνουν την πρωτοβουλία να φοιτήσουν σε άλλο πανεπιστήμιο, σε άλλη χώρα, αυτό και μόνο λέει περισσότερα από όσα νομίζετε! Η εμπειρία του να ζήσετε για λίγους μήνες σε ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον και να γνωρίσετε νέους ανθρώπους από διαφορετικές χώρες αποτελεί τεράστιο πλεονέκτημα, όχι μόνο γιατί το να σπουδάσετε σε μια ξένη χώρα είναι κάτι που ενισχύει θετικά την αξία του πτυχίου σας, αλλά παράλληλα γιατί δείχνει ότι έχετε βγει από τη ζώνη άνεσής σας και είστε σε θέση να προσαρμοστείτε σε νέα περιβάλλοντα και πολιτισμούς! 

 

Συναρπαστικές Εμπειρίες - Αμέτρητες Ευκαιρίες!

Η συμμετοχή σας στο πρόγραμμα Erasmus, σας δίνει όχι μόνο την ευκαιρία να εξελιχθείτε επαγγελματικά-ακαδημαϊκά αλλά και προσωπικά. Θα δείτε τον εαυτό σας να βιώνει νέες προκλήσεις που δεν είχατε καν φανταστεί! Η εμπειρία του να ζεις μόνος/η σε μια ξένη χώρα είναι μια μοναδική ευκαιρία που αξίζει πραγματικά να τη ζήσετε. Μπορείτε να εκμεταλλευτείτε στο έπακρον τις δυνατότητες που σας προσφέρει το πρόγραμμα με πολλούς τρόπους.  Για παράδειγμα, η συναναστροφή σας με ντόπιους ή με ανθρώπους από άλλα μέρη του κόσμου μπορούν να σας βοηθήσουν στις διαπροσωπικές και τις γλωσσικές σας δεξιότητες (π.χ στην εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας), ενώ παράλληλα μπορείτε να γνωρίσετε από πρώτο χέρι τον πολιτισμό και την κουλτούρα της χώρας των ατόμων αυτών. Θα έχετε τη δυνατότητα να αποκτήσετε πολλούς νέους φίλους και να θυμάστε ότι οι φιλίες που μένουν από το Erasmus είναι πολύ ξεχωριστές!

Επιπρόσθετα, το ότι ενσωματώνεστε σε μια άλλη πανεπιστημιακή κοινότητα, αυτό σας δίνει την ευκαιρία να γνωρίσετε ένα καινούργιο εκπαιδευτικό σύστημα και να εμπλουτίσετε τις γνώσεις σας. Το πανεπιστήμιο υποδοχής, μπορεί να σας προσφέρει μαθήματα ή πρακτική άσκηση σε δομές και οργανισμούς που δεν υπάρχουν στη δική σας χώρα, όπως επίσης και μέσα μάθησης που δεν προσφέρονται στο δικό σας πανεπιστήμιο. Κατ' επέκταση, μπορείτε να δοκιμάσετε καινούργιες πρακτικές στον τομέα των σπουδών σας και έτσι με αυτόν τον τρόπο να αποκτήσετε μοναδικές εμπειρίες και δυνατότητες. Ερχόμενοι πίσω στη δική σας χώρα με νέες ιδέες μπορείτε να τις εφαρμόσετε και να τις αξιοποιήσετε με καινοτόμο τρόπο.  Επίσης, ένα άλλο στοιχείο που μπορείτε να "εκμεταλλευτείτε" έχοντας κατα νου το επαγγελματικό σας μέλλον, είναι οι κοινωνικές επαφές που θα έχετε με άλλα άτομα.  Τι σημαίνει αυτό; Οι διασυνδέσεις και οι επαφές με άτομα από διαφορετικές χώρες αποτελούν μια πολύ καλή ευκαιρία όχι μόνο να πάρετε αλλά και να δώσετε. Αξιοποιήστε τις στο έπακρον, γιατί που ξέρετε, μπορεί στο μέλλον να συνεργαστείτε μαζί τους και επαγγελματικά. Έρευνες έδειξαν ότι η συμμετοχή στο πρόγραμμα Erasmus, όχι μόνο βελτιώνει σε μεγάλο βαθμό τις προοπτικές σταδιοδρομίας των φοιτητών, αλλά ανοίγει διάπλατα τους ορίζοντες τους και τους παρέχει κοινωνικές διασυνδέσεις.

 

Επαγγελματικές Προοπτικές - Μεταπτυχιακές Σπουδές - Επαγγελματική Αποκατάσταση

Εάν είστε προπτυχιακοί φοιτητές Erasmus, πιθανότατα αυτή να είναι η ευκαιρία σας να επιλέξετε τη συγκεκριμένη χώρα για συνεχίσετε τις σπουδές σας σε μεταπτυχιακό επίπεδο! Αν στα σχέδια σας είναι να προχωρήσετε σε μεταπτυχιακές σπουδές, αυτή είναι μια πολύ καλή ευκαιρία που πρέπει να εκμεταλλευτείτε και να μάθετε περισσότερα. Για παράδειγμα, μπορείτε να ψάξετε ποια πανεπιστήμια υπάρχουν, τι προγράμματα προσφέρουν, ενώ θα ήταν μια πολύτιμη ευκαιρία να κάνετε τη βόλτα σας στο Πανεπιστήμιο που σας ενδιαφέρει και να πάρετε περισσότερες πληροφορίες.  Ακόμη, αν σκοπεύετε να δουλέψετε για κάποιο χρονικό διάστημα στο εξωτερικό ίσως αυτή η χώρα να είναι η ευκαιρία σας για να το κάνετε. Για αυτό, αν σας ενδιαφέρει πραγματικά μια τέτοια προοπτική μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τις ευκαιρίες εργοδότησης.

Άλλωστε, μην ξεχνάτε ότι οι πιθανοί εργοδότες σας, αποκτούν μια εικόνα για εσάς όταν μελετούν το βιογραφικό σας, όχι μόνο βλέποντας πόσα χαρτιά έχετε αλλά παρατηρώντας τις εμπειρίες και τις δεξιότητες που αποκτήσατε κατά τη διάρκεια των σπουδών σας. Επομένως, πρέπει να έχετε στο μυαλό σας ότι δεν είναι μόνο οι γνώσεις που αποκομίζετε κατα τη διάρκεια των φοιτητικών σας αλλά και οι δεξιότητες που καλλιεργείτε. Οι εργοδότες αναζητούν στους υποψήφιους χαρακτηριστικά προσωπικότητας που συνδέονται άμεσα με το πρόγραμμα Εrasmus, όπως είναι για παράδειγμα η ανεκτικότητα, η ευελιξία, η ικανότητα για εργασία σε πολυπολιτισμικό περιβάλλουν, η αυτοπεποίθηση κ.α.

 

Ταξίδια, Ταξίδια, Ταξίδια! 

«Ο κόσμος είναι σαν ένα βιβλίο, και αυτοί που δεν ταξιδεύουν είναι σαν να διαβάζουν μόνο την πρώτη σελίδα» (St. Augustine)Να η ευκαιρία σας! Τα ταξίδια είναι εμπειρίες ζωής που κουβαλάτε για πάντα μαζί σας! Η συμμετοχή σας στο πρόγραμμα Erasmus σας δίνει τη δυνατότητα να ταξιδέψετε σε άλλες πόλεις της χώρας που θα επιλέξετε και σε άλλες γειτονικές χώρες. Η πρόσβαση είναι πολύ εύκολη αρκεί να το ψάξετε. Μπορείτε να ταξιδέψετε με την παρέα σας ή μπορείτε να ταξιδέψετε μαζί με τους υπόλοιπους Erasmus φοιτητές.  Συνήθως η φοιτητική κοινότητα Erasmus που σας υποδέχεται κατά την άφιξη σας, διοργανώνει διάφορα ταξίδια ή εκδρομές και τα κόμιστρα είναι αρκετά φθηνά. Μπορείτε να ταξιδέψετε με λεωφορεία, τρένα ή ακόμη και αεροπλάνα.

 

Επιχορήγηση Φοιτητών

Οι Erasmus φοιτητές επιχορηγούνται κατά τη διάρκεια των σπουδών τους. Το ποσό της υποτροφίας που λαμβάνει ο κάθε φοιτητής μηνιαίως, εξαρτάται από τη χώρα προορισμού. Τα χρήματα αυτά αποφασίζετε εσείς πως θα τα χρησιμοποιήσετε ανάλογα με τις δικές σας ανάγκες.  Εκτός από αυτό, οι φοιτητές λαμβάνουν ξεχωριστά και επίδομα ταξιδιού το οποίο υπολογίζεται με βάση την απόσταση σε χιλιόμετρα μεταξύ των δύο πανεπιστημίων (αποστολής και υποδοχής). Μπορείτε εύκολα να υπολογίσετε τα χιλιόμετρα από το ηλεκτρονικό εργαλείο εδώ.

 

Διαμονή στη Χώρα Υποδοχής

Η εξεύρεση διαμονής στην χώρα υποδοχής είναι αποκλειστικά ευθύνη των φοιτητών. Επομένως, καλείστε εσείς να ψάξετε για το που θα μείνετε.  Συνήθως όμως τα πανεπιστήμια όταν στέλνουν τις επιστολές αποδοχής προς το δικό σας Πανεπιστήμιο στέλνουν και πληροφορίες για τη στέγαση. Μη βασιστείτε όμως μόνο πάνω σε αυτό. Μπορείτε να ψάξετε από μόνοι σας στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου, βρίσκοντας φοιτητικές εστίες, είτε διαμερίσματα. Μη διστάσετε να αναζητήσετε παλιούς φοιτητές που πήγαν Erasmus στο συγκεκριμένο Πανεπιστήμιο για να σας βοηθήσουν. Σε περίπτωση που δεν βρείτε κάτι άμεσα μπορείτε να πάτε 1-2 βδομάδες πριν να αρχίσουν τα μαθήματα και να ψάξετε από μόνοι σας.  
 

Θέλετε να μάθετε περισσότερα;

Εάν αποφασίσετε ότι θέλετε να μη χάσετε την ευκαιρία αυτή και χρειάζεστε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα πανεπιστήμια και τις χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και τις δυνατότητες που σας δίνονται, μπορείτε να ανατρέξετε διαδικτυακά στη λίστα με τα συνεργαζόμενα πανεπιστήμια του τμήματός σας. Εναλλακτικά, μπορείτε να επισκεφτείτε το Γραφείο Erasmus του πανεπιστημίου σας για να μάθετε όλες τις πληροφορίες. Εκεί μπορείτε να μάθετε πότε υποβάλλονται οι αιτήσεις, τη διαδικασία, τα δικαιολογητικά-έντυπα που χρειάζονται κ.α. 

Οι προθεσμίες των αιτήσεων είναι συνήθως τέλος Φεβρουαρίου για το χειμερινό εξάμηνο και τέλος Σεπτεμβρίου για το εαρινό εξάμηνο. Σε μεταγενέστερο στάδιο, εφόσον οι φοιτητές που δηλώσουν ενδιαφέρον, επιλεχθούν τελικά από το τμήμα τους τότε πρέπει να υποβάλουν τα δικαιολογητικά που θα τους ζητηθούν. Το κάθε τμήμα έχει τα δικά του κριτήρια επιλογής για τους φοιτητές που θα πάνε Erasmus. Μπορείτε να ψάξετε και να βρείτε τον ακαδημαϊκό συντονιστή Erasmus του τμήματος σας και να τον ρωτήσετε περισσότερες λεπτομέρειες.

Επιπρόσθετα, μπορείτε να παρευρεθείτε στις ενημερώσεις για το πρόγραμμα Erasmus που διοργανώνουν τα Πανεπιστήμια και να λύσετε όλες σας τις απορίες ή ακόμη να ψάξετε και να βρείτε άτομα από μεγαλύτερα έτη ή ακόμη και γνωστούς που είχαν την εμπειρία αυτή για να σας βοηθήσουν.

Και κάτι ακόμη..

Για να διευκολυνθείτε κατά τη διαμονή σας, να έχετε σίγουρα φωτογραφίες (τύπου διαβατηρίου) και να έχετε βγάλει την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας

Ακόμη το σκέφτεστε; 

Τι περιμένετε λοιπόν; Μη χάσετε την ευκαιρία και τολμήστε το! Να είστε σίγουροι, ότι αυτή η φανταστική εμπειρία αυτή δεν σας προσφέρει μόνο γνώσεις, αλλά θα σας γεμίσει γενικά σαν άνθρωπους! Γυρνάτε πίσω στη χώρα σας με μια βαλίτσα γεμάτη αναμνήσεις, μνήμες και αυτοπεποίθηση. Όλα αυτά που θα ζήσετε θα σας συνοδεύουν σίγουρα για πάντα και θα τα θυμάστε με αγάπη και πολλή νοσταλγία! 

Χρήσιμες πηγές:

 

Καλή τύχη!!! ◕‿◕

 Επιμέλεια άρθρου: Mαρία Διακουρτή

Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού

Μοιραστείτε το:

Σχολιάστε...
Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο