Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

Εάν δεν μπορώ να ταξιδέψω στο εξωτερικό, πώς μπορώ να αποκτήσω διεθνή εργασιακή εμπειρία;

Καθώς η παγκόσμια πανδημία αλωνίζει, αντιμετωπίζουμε όλοι περιορισμούς και αλλαγές στα σχέδιά μας. Ακούμε συνεχώς πόσο σημαντικό είναι να αποκτήσουμε εργασιακή εμπειρία σε όλες τις μορφές της, συμπεριλαμβανομένης της εμπειρίας σε μεγάλες εταιρείες και διεθνείς οργανισμούς του εξωτερικού. Είναι όμως δυνατό; Και όμως είναι. 

Διάβασε παρακάτω για να μάθεις πώς μπορείς να αποκτήσεις εργασιακή εμπειρία στο εξωτερικό από την άνεση του σπιτιού σου.

Απόκτησε εμπειρία σε διεθνείς οργανισμούς/εταιρείες

Η πρακτική άσκηση στο εξωτερικό, θα σε βοηθήσει να αναπτύξεις μια «παγκόσμια νοοτροπία» και συγκεκριμένα:

  • να ενημερωθείς  για το χώρο εργασίας και τις επιχειρηματικές πρακτικές διεθνών οργανισμών και αγορών
  • να δημιουργήσεις διαπολιτισμικές σχέσεις
  • να αναγνωρίσεις και να κατανοήσεις πολιτιστικές διαφορές και κουλτούρες

Ωστόσο, με τους περιορισμούς στα ταξίδια είναι αδύνατο να ταξιδέψεις σε άλλη χώρα σύντομα για εργασία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι αδύνατο να συμβεί.

«Say hello» στην online πρακτική

Διεθνείς εταιρείες και οργανισμοί προσφέρουν τώρα online πρακτική (γνωστή και ως απομακρυσμένη πρακτική άσκηση). Πολλοί οργανισμοί και εταιρείες στο εξωτερικό, που επιλέγουν οι φοιτητές εδώ και χρόνια είτε μέσω του προγράμματος Erasmus+ είτε άλλων διεθνών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων, προσφέρουν επίσης την ευκαιρία να κάνεις πρακτική άσκηση από την άνεση του σπιτιού σου.

Μπορείς να ξεκινήσεις να ψάχνεις τι θέσεις υπάρχουν διαθέσιμες εξερευνόντας σελίδες στο διαδίκτυο. Για παράδειγμα το LinkedIn, στη σελίδα του μπορείς να επιλέξεις λέξεις κλειδιά όπως "remote internship", την χώρα που σε ενδιαφέρει και θα σου βγάλει μια λίστα με όλες τις διαθέσιμες επιλογές. Με τον ίδιο τρόπο μπορείς να κάνεις την ερευνά σου στη μηχανή αναζήτησης της Google. Αν είσαι φοιτητής χρήσιμες πληροφορίες θα βρεις στο γραφείο διασύνδεσης και σταδιοδρομίας του πανεπιστημίου σου.

Μερικές, ακόμη, από τις καλύτερες ιστοσελίδες για αναζήτηση πρακτικής άσκησης (και εργασίας) σύμφωνα με το περιοδικό Forbes είναι οι σελίδες Internships.comwayup.com, Glassdoor και idealist.org (δείτε το άρθρο του Forbes εδώ).

Στις παραπάνω σελίδες και κατά τη διάρκεια της αναζήτησή σας θα βρείτε αρκετές θέσεις πρακτικής άσκησης. Υπάρχουν εταιρείες και οργανισμοί που προσφέρουν χρηματική αμοιβή και άλλες όχι. Επιπλέον, στην αναζήτηση που κάναμε βρήκαμε και προγράμματα πρακτικής άσκησης με δίδακτρα μερικά εξ αυτών να δίνουν υποτροφίες για κάλυψη μέρους των εξόδων ή και των διδάκτρων. 

Με την online πρακτική:

  • απαιτείται λιγότερη οργάνωση και άγχος, δεν θα έχεις π.χ. να σκεφτείς για πτήσεις, ταξίδια, ασφάλιση υγείας, βίζες και εμβολιασμούς
  • δεν θα έχεις το αίσθημα της νοσταλγίας του τόπου σου και των δικών σου ανθρώπων! 
  • πρόσθετα μπόνους: μερικοί πάροχοι κάνουν τα προγράμματά τους πιο ελκυστικά παρέχοντας καθοδήγηση, επίβλεψη και γλωσσικές δεξιότητες, ενώ άλλοι προσφέρουν χρήματα.

Δεξιότητες για ενίσχυση του βιογραφικού σου 

Με την online πρακτική άσκηση, θα αναπτύξεις σημαντικές δεξιότητες σταδιοδρομίας, όπως συνεργατικότητα, επίλυση προβλημάτων, επικοινωνιακές και οργανωτικές δεξιότητες και θα μπορείς επίσης να προσθέσεις στο βιογραφικό σου τις διαδικτυακές ικανότητες και την ικανότητα να εργάζεσαι σε διαφορετικές ζώνες ώρας.

Κάνε το επόμενο βήμα στην καριέρα σου, ζήσε την εμπειρία και απόκτησε εργασιακή εμπειρία από την άνεση του σπιτιού σου!

Επιμέλεια άρθρου: Κ. Δημητρίου, Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού

Μοιραστείτε το:

Σχολιάστε...
Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο