Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

Eξ αποστάσεως συνέντευξη - Tips για να κάνεις τη διαφορά!

Έστειλες βιογραφικό για θέση εργασίας και σε κάλεσαν σε εξ αποστάσεως συνέντευξη;

Πόσο προετοιμασμένος είσαι γι’ αυτό;

Η εξ αποστάσεως συνέντευξη ήρθε για να μείνει. Ολοένα και περισσότεροι εργοδότες παγκοσμίως προτιμούν αυτού του είδους συνεντεύξεων, μια οικονομική και λιγότερο χρονοβόρα διαδικασία για τους ίδιους και τους υποψηφίους. 

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε τα είδη εξ αποστάσεως συνεντεύξεων και τα tips που θα σε βοηθήσουν να ξεχωρίσεις στις λεπτομέρειες. 
 

Τι εννοούμε με τον όρο εξ αποστάσεως συνέντευξη;

Εξ αποστάσεως συνέντευξη είναι η συνέντευξη που πραγματοποιείται είτε μέσω τηλεφώνου, είτε μέσω διαδικτύου. Η διαφορά με τις παραδοσιακές συνεντεύξεις είναι η αντικατάσταση της φυσικής παρουσίας του υποψηφίου στο χώρο της εταιρίας με σύγχρονα ή ασύγχρονα μέσα επικοινωνίας.

Ποια τα είδη εξ αποστάσεως συνέντευξης;

Οι εργοδότες μπορούν να πραγματοποιήσουν εξ αποστάσεως συνεντεύξεις χρησιμοποιώντας διαφορετικές μεθόδους. 

Πριν από το ραντεβού σου, φρόντισε να ρωτήσεις τι είδους συνέντευξη να περιμένεις, εάν η κλήση θα περιλαμβάνει ήχο, βίντεο ή και τα δύο. Αυτό θα σε βοηθήσει να προετοιμαστείς κατάλληλα. 

Επίσης, αν η συνέντευξη θα γίνει για θέση εργασίας στο εξωτερικό βεβαιώσου ότι γνωρίζεις σε ποια ζώνη ώρας θα σε καλέσουν. 

1. Συνέντευξη με βιντεοκλήση 

Ο πιο κοινός τύπος εξ αποστάσεως συνέντευξης είναι η βιντεοκλήση. Βεβαιώσου ότι έχεις πρόσβαση στον απαραίτητο εξοπλισμό. Οι περισσότεροι φορητοί υπολογιστές διαθέτουν ενσωματωμένες κάμερες και μικρόφωνα, οπότε θα πρέπει να μπορείς να βρεις έναν υπολογιστή που πληροί τις απαιτήσεις. 

Γι’ αυτού του είδους τις συνεντεύξεις χρησιμοποιούνται συχνά προγράμματα όπως το Skype, Zoom, Microsoft Teams, Google Hangouts, WhatsApp, Facetime. Φρόντισε να έχεις κατεβάσει το πρόγραμμα στον υπολογιστή του και εξοικειώσου με τη χρήση του.

2. Τηλεφωνική συνέντευξη

Η βασική διαφορά με την βιντεοκλήση είναι ότι εδώ δεν υπάρχει το βίντεο. Δεν είναι και τόσο συχνό μέσο συνέντευξης κυρίως για τις μεγάλες εταιρείες. 

Χρησιμοποιείται συνήθως για μια πρώτη σύντομη αξιολόγηση του υποψηφίου και διαρκεί μερικά λεπτά. Ωστόσο η εντύπωση που θα αφήσει ο υποψήφιος μπορεί να του δώσει την ευκαιρία να τύχει κανονικής συνέντευξης και να διεκδικήσει τη θέση που τον ενδιαφέρει. 

3. One Way Συνέντευξη (on-demand ή pre-recorded συνέντευξη)

Ο όρος One Way Συνέντευξη περιγράφει μια νέα μέθοδο συνέντευξης που είναι λιγότερο σαν μια συνέντευξη και περισσότερο σαν ένα εικονικό, οπτικό ερωτηματολόγιο. 

Ο εργοδότης ετοιμάζει μια σύντομη λίστα από ερωτήσεις και οδηγίες, την οποία στέλνει με link για να συνδεθείς. Ο υποψήφιος καταγράφει τις απαντήσεις του με βίντεο ή μόνο ήχο ή κείμενο ανάλογα τι θα του ζητηθεί. 

Στη πιο αυστηρή μορφή αυτού του είδους συνεντεύξεων θα σου δοθεί ένας καθορισμένος χρόνος για να σκεφτείς την ερώτηση (περίπου 30 έως 60 δευτερόλεπτα) και, στη συνέχεια, η κάμερά σου θα ανοίξει και θα πρέπει να απαντήσεις εντός αυστηρού χρονικού ορίου (περίπου ένα λεπτό). Πολλές φορές, με μία μόνο λήψη.

Ο υποψήφιος μπορεί να ολοκληρώσει τη συνέντευξη ανά πάσα στιγμή με smartphone, κινητή συσκευή ή υπολογιστή.

4. Συνέντευξη με βιντεοκλήση Τεχνητής Νοημοσύνης 

Last but not least η συνέντευξη με τον Alex, με απλά λόγια συνέντευξη με βιντεοκλήση τεχνητής νοημοσύνης. 

Όσο περίεργο και να ακούγεται, ίσως, είναι ο νέος τρόπος συνεντεύξεων του μέλλοντος, αλλά μην πας πολύ μακριά. Ήδη υπάρχουν εφαρμογές που αναλύουν και αξιολογούν χαρακτηριστικά του προσώπου σου, της φωνής και τις απαντήσεις σου σε μια σειρά παζλ και ερωτήσεων για να προσδιορίσουν εάν είσαι εσύ ο κατάλληλος για τη συγκεκριμένη θέση και χρησιμοποιούνται από τις μεγάλες εταιρείες προσλήψεων του εξωτερικού. 


Τips προετοιμασίας πριν από τη συνέντευξη

Η προετοιμασία είναι ένα κρίσιμο στοιχείο για οποιαδήποτε συνέντευξη. 

Τεχνικός Έλεγχος:

 • Εξοικειώσου με τον απαραίτητο εξοπλισμό και λογισμικό. 
 • Πριν από το ραντεβού της συνέντευξής σου, προγραμμάτισε μια δοκιμαστική κλήση με έναν φίλο ή ένα μέλος της οικογένειας σου. 
 • Βεβαιώσου ότι το μικρόφωνο και τα ηχεία σου λειτουργούν και στις περιπτώσεις που χρειάζεσαι σύνδεση στο διαδίκτυο βεβαιώσου ότι υποστηρίζει live βίντεο υψηλής ποιότητας. 
 • Έλεγξε και βεβαιώσου ότι χρησιμοποιείς ένα επαγγελματικό όνομα κατά τη σύνδεσή σου.

Πρακτική, πρακτική, πρακτική:

Αφού δοκιμάσεις τον εξοπλισμό, θα πρέπει να κάνεις εξάσκηση μέσω εικονικής συνέντευξής. 

 • Ζήτησε από ένα φίλο σου να σου κάνει ερωτήσεις συνέντευξης μέσω βιντεοκλήσης ή τηλεφώνου. Μπορείς πχ. μέσω βιντεοκλήσης zoom να μαγνητοσκοπήσεις τη συνέντευξη. Παρακολουθώντας μετά το video της συνέντευξης σου, θα ελέγξεις την απόδοση σου και θα τη βελτιώσεις.
 • Εξασκήσου να ακούς προσεκτικά και να μιλάς αργά και καθαρά. 
 • Όσο περισσότερο κάνεις εξάσκηση, τόσο πιο σίγουρος θα είσαι κατά τη διάρκεια της πραγματικής κλήσης.

Το κλειδί για μια επιτυχημένη εξ αποστάσεως συνέντευξη είναι η καλή προετοιμασία.

Χώρος: 

Πριν από την προγραμματισμένη ώρα συνέντευξης, θα πρέπει να επιλέξεις τον χώρο που θα βρίσκεσαι κατά τη διάρκεια της συνέντευξης. 

 • Βρες ένα ήσυχο δωμάτιο με ελάχιστο θόρυβο. 
 • Βεβαιώσου ότι έχει επαρκή φωτισμό (κατά προτίμηση φυσικό) και ότι δεν υπάρχει κάτι που να σου αποσπά την προσοχή. 
 • Βεβαιώσου ότι τα άτομα που θα είναι στο σπίτι την ώρα της συνέντευξης θα γνωρίζουν ότι δεν θα σας ενοχλήσουν και κλείσε τα κατοικίδια έξω από το δωμάτιο. 

Δεν θες να βρεθείς π.χ. στην παρακάτω θέση: 

 • Βεβαιώσου, επίσης, ότι το σημείο στο οποίο θα καθίσεις θα έχει κάτι ουδέτερο πίσω σου, που να μην αποσπά την προσοχή, π.χ. κάδρα, φωτογραφίες κτλ. Το Skype και το Zoom έχουν λειτουργία θαμπώματος φόντου οπότε μπορείς να την ενεργοποιήσεις.

Ένα επαγγελματικό σκηνικό θα δείξει ότι είσαι σοβαρός/ή για τη συνέντευξη και τη δουλειά.

Συγκέντρωσε το υλικό σου: 

 • Έχε ένα σημειωματάριο και ένα στυλό και τοποθέτησέ τα κοντά στον υπολογιστή σου. 
 • Εκτύπωσε ένα αντίγραφο του βιογραφικού σου ώστε να μπορείς να ρίχνεις μια ματιά κατά τη διάρκεια της συνέντευξης. 
 • Μπορείς επίσης να δημιουργήσεις μια λίστα με ερωτήσεις ή σημεία συζήτησης που θα ήθελες να αναφέρεις στη συνέντευξη. 

Τα παραπάνω μπορούν να σου φανούν χρήσιμα, αλλά βεβαιώσου ότι δεν αποσπούν την προσοχή σου πολύ συχνά κατά τη διάρκεια της συνέντευξης.

Ετοίμασε τις δικές σου ερωτήσεις: 

 • Εκτός από την προετοιμασία απαντήσεων σε ορισμένες συνήθεις ερωτήσεις συνέντευξης συνιστάται επίσης να προετοιμάσεις δικές σου ερωτήσεις. 
 • Αν σου δοθεί η ευκαιρία κάνε ερωτήσεις που επιτρέπουν στο άτομο που θα έχεις απέναντί σου να μοιραστεί πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με το τι περιμένει από τον ιδανικό υποψήφιο οι οποίες θα σε βοηθήσουν στο επόμενο στάδιο της συνέντευξης.


Τips κατά τη διάρκεια της συνέντευξη

Όταν έρθει η ώρα για τη συνέντευξη, θα πρέπει να έχεις επαγγελματική συμπεριφορά ώστε να κάνεις καλή εντύπωση.

Ενδυμασία: 

Παρόλο που δεν συναντάς τον συνεντευξιαστή αυτοπροσώπως, είναι σημαντικό να ντυθείς επαγγελματικά. 

 • Φόρεσε κάτι καθαρό, συντηρητικό και απλό. Ακόμα καλύτερα, μπορείς να ερευνήσεις εκ των προτέρων τον ενδυματολογικό κώδικα της εταιρείας. 
 • Φόρεσε ένα ωραίο παντελόνι και παπούτσια ώστε σε περίπτωση που πρέπει να σηκωθείς ή να απομακρυνθείς από την κάμερα να μην έρθεις σε δύσκολη θέση. 

Η ενδυμασία σου θα επικοινωνήσει το επίπεδο επαγγελματισμού σου.

Οπτική επαφή:

Το να έχεις οπτική επαφή κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης είναι πιο δύσκολο από όσο νομίζεις. 

 • Όταν απαντάς σε ερωτήσεις, θα πρέπει να εστιάσεις το βλέμμα σου απευθείας στην κάμερα αντί στο πρόσωπο του συνεντευξιαστή ή στο δικό σου πρόσωπο. 
 • Διατήρησε την οπτική επαφή και το νεύμα δείχνοντας με αυτό το τρόπο στον άλλο ότι συμμετέχεις και ακούς προσεκτικά.

Γλώσσα του σώματος:

Η γλώσσα  του σώματος είναι πιο εύκολο να "διαβαστεί" μέσω ενός βίντεο, οπότε πρόσεξε ιδιαίτερα τα μη λεκτικά σου στοιχεία. 

 • Θυμήσου να χαμογελάς και να κουνάς το κεφάλι όταν μιλά ο συνεντευξιαστής.
 • Κάθισε σε ευθεία θέση και συμπεριφέρσου όπως θα έκανες κατά τη διάρκεια μιας δια ζώσης συνέντευξης. 

Χαλάρωσε:

Ο χειρότερος εχθρός σου κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης είναι το άγχος. 

 • Πάρε μια βαθιά ανάσα πριν από την κλήση και προσπάθησε να παραμείνεις ήρεμος και συγκεντρωμένος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης. 
 • Προσπάθησε να μην φαίνεσαι ανυπόμονος ή νευρικός και να δείχνεις αυτοπεποίθηση.

Θυμήσου, μια από τις καλύτερες λύσεις για το άγχος της συνέντευξης είναι να κάνεις εξάσκηση τις απαντήσεις σου εκ των προτέρων.

Plan B:

Η τεχνολογία είναι γνωστό ότι μπορεί να σε προδώσει την ώρα της συνέντευξης. 

 • Πριν από τη συνέντευξή, επικοινώνησε με το άτομο που κλείσατε τη συνέντευξη και συμφώνησε για ένα εφεδρικό σχέδιο σε περίπτωση τεχνικών δυσκολιών. Η μετάβαση π.χ. σε μια τηλεφωνική κλήση ή ο επαναπρογραμματισμός για αργότερα είναι και οι δύο πιθανές λύσεις για τεχνικές δυσκολίες. 
 • Μην πανικοβληθείς εάν ο υπολογιστής σου ή η σύνδεση στο διαδίκτυο αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα. Εάν το πρόβλημα είναι εκτός του δικού σου ελέγχου, ο συνεντευξιαστής θα δείξει κατανόηση.


Τips μετά τη συνέντευξη

Ευχαριστήριο μήνυμα: 

 • Μετά τη συνέντευξη, καλό θα ήταν να στείλεις ένα ευχαριστήριο μήνυμα στο άτομο που σου πήρε τη συνέντευξη. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω e-mail.. 

Επικοινωνία με τον συνεντευξιαστή:

 • Περίμενε λίγες μέρες μετά τη συνέντευξη και αν δεν έχεις νέα, επικοινώνησε μαζί τους. Ρώτησε εάν η διαδικασία πρόσληψης συνεχίζεται και μάθε εάν χρειάζονται περισσότερες πληροφορίες από εσένα. 
 • Θυμήσου να ευχαριστείς πάντα τον συνεντευξιαστή για το χρόνο του.

Ελπίζουμε το άρθρο μας να σου φανεί χρήσιμο και να σε βοηθήσει να πετύχεις τον στόχο σου. Καλή επιτυχία!

Επιμέλεια άρθρου: Κ. Δημητρίου, Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού

Μοιραστείτε το:

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο