Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

Αυτός είναι ο σωστός τρόπος να (απο)δεχτείς μια πρόταση συνεργασίας

Στο ξεκίνημά μας όλοι είμαστε πιο ψαρωμένοι, πιο ανυποψίαστοι, πιο ντροπαλοί ή πιο μπερδεμένοι απ’ ό,τι θα ‘πρεπε. Έρχεται λοιπόν η στιγμή που δεχόμαστε μια πρόταση συνεργασίας και δεν ξέρουμε ποια είναι ακριβώς τα βήματα που πρέπει να κάνουμε για να φανούμε «επαγγελματίες». Πώς απαντάμε στην πρόταση; Τι πρέπει να προσέξουμε;

1. Αξιολόγησε την πρόταση. Το γεγονός ότι αναζητάς δουλειά δεν σημαίνει ότι πρέπει να πηδήξεις στην πρώτη ευκαιρία που σου προσφέρεται, όπως πηδούσαν οι επιβάτες του Τιτανικού στις σωσίβιες λέμβους (!). Θυμήσου ότι πρέπει να πάρεις τον χρόνο σου να αξιολογήσεις την πρόταση. Δηλαδή; Δες από ποιον προέρχεται, κάνε την έρευνά σου για το άτομο και την εταιρεία που εκπροσωπεί (θα σε βοηθήσει πολύ το LinkedIn σε αυτό), δες αν πρόκειται για μια θέση που ταιριάζει στις προτιμήσεις και τις δεξιότητές σου, δες αν η προσφορά αναφέρει λεπτομέρειες συνεργασίας.

2. Ανεξαρτήτως του τι θα αποφασίσεις, ευχαρίστησε πρώτα ευγενικά για την πρόταση. Η πρώτη σου ανταπόκριση πρέπει να είναι αμιγώς μια «ευχαριστήρια» ανταπόκριση. Το «μέσο» που θα το κάνεις πρέπει να είναι το ίδιο με αυτό στο οποίο δέχτηκες την πρόταση. Π.χ. αν σου ήρθε mail, σύνταξε ένα ευχαριστήριο mail. Αν σου έγινε τηλεφωνικά, ευχαρίστησε προφορικά. 

3. Ζήτα (αν χρειάζεται) απαραίτητες διευκρινίσεις. Κυρίως τις ακόλουθες:

  • Πρόκειται για full time ή part time δουλειά; Ή μήπως για ελεύθερη σχέση συνεργασίας;
  • Έχεις τη δυνατότητα να εργάζεσαι και remotely, δηλαδή από το σπίτι σου ή από άλλο σημείο της επιλογής σου, ή όχι;
  • Ποιες ακριβώς είναι οι οικονομικές απολαβές; Το ποσό που θα σου πουν αναφέρεται σε καθαρές απολαβές ή σε μεικτές απολαβές με κρατήσεις;
  • Υπάρχουν κάποιες μη-μισθολογικές παροχές που σου δίνουν; Π.χ. Θα σου δώσουν laptop; Κινητό; Εκπαιδευτικά δωρεάν σεμινάρια; Θα έχεις κάποια ειδικά benefits; Αυτά είναι καλό να τα διευκρινίσεις από την αρχή.

4. Όταν καταλήξετε στις διευκρινίσεις, ρώτα αν θα ήταν εύκολο να τις έχεις συνολικά και γραπτά. Δεν είναι θέμα έλλειψης εμπιστοσύνης, είναι επειδή πολλές φορές στον προφορικό λόγο γίνονται παρανοήσεις ή «χάνονται» σημαντικές λεπτομέρειες μιας συνεργασίας. Συμφέρει και τις δύο πλευρές (εσένα και εκείνους) να έχετε την πρόταση συνεργασίας γραπτά.

5. Αν υπάρχει ελευθερία να διαπραγματευτείς την αμοιβή σου, μη διστάσεις να το κάνεις. Συνήθως, στις πρώτες μας δουλειές, αποδεχόμαστε όποιο ποσό μας προσφέρουν, αλλά αυτό δεν είναι κανόνας. Αν σε ρωτήσουν τι απολαβές θα ήθελες να έχεις, προσπάθησε να επιτύχεις τις υψηλότερες δυνατές, ανάλογα και με τις γνώσεις και την «αξία» που θα φέρεις εσύ στην εταιρεία.

6. Δες πόσο διαθέσιμο χρόνο έχεις μέχρι την έναρξη της συνεργασίας. Είναι κάτι που πολλοί υποψήφιοι παραβλέπουν. Μπορεί μια εταιρεία να σε θέλει «εδώ και τώρα». Ή μπορεί να σου δίνει κάποιον ελεύθερο χρόνο για να:

  • αποδεσμευτείς από την τρέχουσα δουλειά σου (αν ήδη δουλεύεις αλλού)
  • να προετοιμαστείς κατάλληλα για τα νέα καθήκοντά σου

Tip: Να ξέρεις ότι αν δουλεύεις ήδη αλλού, υπάρχει συγκεκριμένη προθεσμία που πρέπει να δώσεις για την αποχώρησή σου. Αν έχεις συμπληρώσει 1-2 χρόνια στην εταιρεία που είσαι τώρα, πρέπει να δώσεις προθεσμία μισού μήνα (2 εβδομάδων) πριν αποχωρήσεις. Αν έχεις κλείσει 2-5 χρόνια, πρέπει να ενημερώσεις έναν μήνα πριν.

7. Προσοχή στο διάκενο ανάμεσα στην προηγούμενη και την επόμενη δουλειά σου (ή όπως θα ‘λεγαν και στο βρετανικό μετρό: “Mind the gap”). Μην ανακοινώσεις στην παρούσα δουλειά σου ότι αποχωρείς, προτού βεβαιωθείς 100% ─και γραπτώς─ ότι ισχύει η έναρξη συνεργασίας με τη νέα. Πολλές είναι οι περιπτώσεις που μια νέα συνεργασία δεν «προχώρησε» και ο εργαζόμενος βρέθηκε εκτεθειμένος. 

8. Γιόρτασέ το όπως σου αξίζει! Αυτό φυσικά δεν είναι επαγγελματικό tip, αλλά είναι tip που μας θυμίζει ότι καμιά μικρή ή μεγάλη νίκη δεν πρέπει να την αφήνουμε να περνάει επιδερμικά. Το γεγονός ότι σου έγινε πρόταση συνεργασίας σημαίνει ότι οι ακαδημαϊκοί σου κόποι, η εμπειρία και η προσωπικότητά σου, σου εξασφάλισαν ένα εισιτήριο – μπορείς να το αξιοποιήσεις και να κάνεις τον επόμενο σταθμό στο ταξίδι σου. 

---

Συντάκτης: Δημήτρης Φαλλιέρος

Εικόνα: Pexels

Μοιραστείτε το:

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο