Χρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους όρους χρήσης και τη χρήση των cookies.

8 top δεξιότητες που αναζητούν οι εργοδότες

Πτυχία, μεταπτυχιακά και διπλώματα είναι μερικά από τα στοιχεία που κοσμούν το βιογραφικό σου. Πολύ σημαντική και η εκπαίδευση, δεν λέω, αλλά πλέον εξίσου σημαντικές είναι και άλλες δεξιότητες, πέραν των τυπικών προσόντων. Αυτές είναι που θα σου δώσουν το κάτι παραπάνω για να ξεχωρίσεις. Παλαιότερα ένας υποψήφιος ξεχώριζε γιατί είχε μεταπτυχιακό, τώρα αυτό θεωρείται και κάπως δεδομένο. Έτσι, τη διαφορά, πλέον, την κάνουν οι λεπτομέρειες!

Σημαντικό ρόλο παίζουν και οι ήπιες (soft) ή σκληρές (hard) δεξιότητες που έχει ένας υποψήφιος. Σίγουρα θα έχεις ακούσει ή θα έχεις διαβάσει για αυτές! Θα μου πεις, είναι πιο σημαντικές από ένα μεταπτυχιακό ή διδακτορικό; Όχι, αλλά ο συνδυασμός των δύο θα σε κάνει να ξεχωρίσεις και να κατακτήσεις τη θέση εργασίας που ονειρεύεσαι ή ακόμη και να ανελιχθείς στον χώρο εργασίας που βρίσκεσαι.

Οι εργοδότες είναι συνεχώς σε επιφυλακή για υποψηφίους που διαθέτουν ποικίλες δεξιότητες που μπορούν να συμβάλουν στην επιτυχία του οργανισμού τους. Ενώ οι συγκεκριμένες δεξιότητες που απαιτούνται μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τον κλάδο και τον εργασιακό ρόλο, υπάρχουν μερικές που είναι κοινές σε όλους τους τομείς. 

Ποιες είναι οι πιο κοινές και κορυφαίες δεξιότητες που αναζητούν οι εργοδότες;

1.    Επικοινωνιακές δεξιότητες
Η αποτελεσματική επικοινωνία είναι απαραίτητη σε κάθε χώρο εργασίας. Οι εργοδότες εκτιμούν τους υποψηφίους που μπορούν να διατυπώσουν καθαρά τις ιδέες τους, να ακούν ενεργά και να αλληλεπιδρούν επαγγελματικά με τους συναδέλφους, τους πελάτες και τους ενδιαφερόμενους φορείς. Οι ισχυρές δεξιότητες προφορικής και γραπτής επικοινωνίας μπορούν να ενισχύσουν τη συνεργασία, να αποτρέψουν παρεξηγήσεις και να διασφαλίσουν ότι οι πληροφορίες μεταφέρονται με ακρίβεια.

2.    Δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων
Οι εργοδότες εκτιμούν τα άτομα που μπορούν να σκεφτούν κριτικά και να βρουν καινοτόμες λύσεις στις προκλήσεις. Οι δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων περιλαμβάνουν την ανάλυση σύνθετων καταστάσεων, τον εντοπισμό των βαθύτερων αιτιών των προβλημάτων και την ανάπτυξη αποτελεσματικών στρατηγικών για να ξεπεραστούν τα εμπόδια. Η επίδειξη της ικανότητάς σου να χειρίζεσαι δύσκολες καταστάσεις και να λαμβάνεις ορθές αποφάσεις εκτιμάται ιδιαίτερα από τους εργοδότες.

3.    Προσαρμοστικότητα και ευελιξία
Σε ένα ταχέως μεταβαλλόμενο επιχειρηματικό περιβάλλον, η προσαρμοστικότητα και η ευελιξία είναι βασικές δεξιότητες. Οι εργοδότες αναζητούν υποψηφίους που μπορούν να αγκαλιάσουν την αλλαγή, να προσαρμοστούν στις νέες τεχνολογίες και διαδικασίες και να ευδοκιμήσουν σε δυναμικά εργασιακά περιβάλλοντα. Το να είσαι ανοιχτός στη μάθηση και να αποκτάς γρήγορα νέες δεξιότητες είναι πολύ επιθυμητό στη σημερινή συνεχώς εξελισσόμενη αγορά εργασίας.

4.    Ηγετικές ικανότητες
Οι ηγετικές ικανότητες εκτιμώνται ιδιαίτερα, ακόμη και για μη διευθυντικούς ρόλους. Οι εργοδότες θέλουν άτομα που μπορούν να αναλάβουν πρωτοβουλίες, να εμπνεύσουν άλλους και να επιδείξουν ισχυρές διαπροσωπικές δεξιότητες. Το να δείξεις ότι μπορείς να παρακινήσεις και να καθοδηγήσεις μια ομάδα, να διαχειριστείς αποτελεσματικά τα έργα και να ηγηθείς με το παράδειγμά σου, μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την απασχολησιμότητά σου.

5.    Τεχνικές δεξιότητες
Στην ψηφιακή εποχή, η τεχνική επάρκεια είναι όλο και πιο σημαντική σε διάφορους κλάδους. Είτε πρόκειται για κωδικοποίηση, ανάλυση δεδομένων, γραφικό σχεδιασμό ή επάρκεια σε συγκεκριμένες εφαρμογές λογισμικού, το να έχεις τεχνικές δεξιότητες σχετικές με τον τομέα σου μπορεί να σου προσφέρει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Το να εκπαιδεύεσαι και να ενημερώνεσαι για τις τελευταίες τάσεις και εξελίξεις του κλάδου είναι ζωτικής σημασίας και ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των εργοδοτών.

6.    Ομαδική εργασία και συνεργασία
Η ικανότητα να δουλεύεις αρμονικά με άλλους εκτιμάται ιδιαίτερα στα σημερινά αλληλένδετα εργασιακά περιβάλλοντα. Οι εργοδότες αναζητούν υποψηφίους που μπορούν να συνεργαστούν αποτελεσματικά, να συνεισφέρουν στους στόχους της ομάδας και να οικοδομήσουν θετικές σχέσεις με τους συναδέλφους. Η ικανότητα επικοινωνίας ιδεών, κοινής χρήσης ευθυνών και ο σεβασμός διαφορετικών προοπτικών μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία ενός αρμονικού και παραγωγικού εργασιακού περιβάλλοντος.

7.    Συναισθηματική νοημοσύνη
Η συναισθηματική νοημοσύνη αναφέρεται στην ικανότητα κατανόησης και διαχείρισης των συναισθημάτων του ατόμου καθώς και στην καλλιέργεια της ενσυναίσθησης. Οι εργοδότες αναγνωρίζουν τη σημασία της συναισθηματικής νοημοσύνης για την οικοδόμηση ισχυρών σχέσεων, την επίλυση συγκρούσεων και την ενίσχυση μιας θετικής εργασιακής κουλτούρας. Η επίδειξη αυτογνωσίας, ενσυναίσθησης και ικανότητας διαχείρισης στη διαπροσωπική δυναμική μπορεί να σας ξεχωρίσει ως επιθυμητό υποψήφιο.

8.    Διαχείριση και οργάνωση χρόνου
Με απαιτητικό φόρτο εργασίας και πολλαπλές προτεραιότητες, οι εργοδότες εκτιμούν τους υποψηφίους που μπορούν να διαχειριστούν αποτελεσματικά τον χρόνο τους και να παραμείνουν οργανωμένοι. Το να είσαι σε θέση να ιεραρχείς τις εργασίες, να τηρείς προθεσμίες και να χειρίζεσαι πολλαπλά έργα αποδεικνύει την ικανότητά σου να εργάζεσαι αποτελεσματικά και παραγωγικά.

Το να έχεις συνδυασμό αυτών των δεξιοτήτων μπορεί να αυξήσει σημαντικά την απασχολησιμότητα σου και να σε κάνει πολύτιμο συνεργάτη για κάθε οργανισμό. Ενώ οι τεχνικές δεξιότητες είναι σημαντικές, οι εργοδότες δίνουν επίσης μεγάλη έμφαση σε ήπιες δεξιότητες όπως η επικοινωνία, η επίλυση προβλημάτων και η προσαρμοστικότητα. Αναπτύσσοντας και βελτιώνοντας συνεχώς αυτές τις δεξιότητες, μπορείς να τοποθετηθείς ως ένας ιδιαίτερα περιζήτητος υποψήφιος στην ανταγωνιστική αγορά εργασίας.

Κείμενο: Κωνσταντίνα Δημητρίου
Εικόνα: Freepik 

Μοιραστείτε το:

Μεταπτυχιακά & Πτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο